KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Drage moje hvala vam svima na cestitkama i lepim zeljama, mi smo super, mazimo se i uzivamo, Jovana samo rucka i spava za sad :) Starija seka je obozava i samo je mazi...
Jedino sto me ubi ovo lezanje, navikla sam da sam stalno u nekom pokretu pa mi je dosadno, al znam da cu se posle kajati sto nisam znala da iskoristim ovo izlezavaje kako treba :)
E Princes bas me nasmeja, a sto kazes znaju oni zena u poslu, da znas samo koji sam haos ostavila u kuhinji, zivela moja svekrva koja je to sve spremila...:)
pravila zena torte u subotu, i taman sve privela kraju i osetim bolove, za pola sata od nicega do katastrofa bolova...i jos kazem muzu, daj da uslikam torte pa mozemo polako u porodiliste :zcepanje: i tako i bilo, a on bio ubedjen da se ja salim....:zcepanje:

Znaš šta Lady,dugo sam mislila da sam najludja trudnica.Ali sad već nisam sigurna koja je od nas ludja( u onom pozitivnom smislu :) ) U prvoj trudnoći sam radila u firmi do 01.10. a porodila se 11.10.Moja doktorka iz DZ svaki put me pitala i hoćemo li na bolovanje..a ja neću, dosadno mi kući. Par sati pred porodjaj mm i ja smo bili na večeri a ja sam vozila auto pri povratku.Da ga nisam parkirala kod mojih u dvorište, sama bih se odvezla do porodilišta :).Pri tome sam radila i dodatni posao,držala sastanke, vozila do Novog Sada ko zna koliko puta... Zato moja princeza ne može da se skrasi na jednom mestu...100 poslova u isto vreme radi

E sad znam da cu postaviti glupo i nepristojno pitanje ali....Koliko zaradite na torti,znam da zavisi od torte,dekoracije....ali onako neka okvirna suma.Naravno da ne ocekujem da kazete cjene vasih torti,ali onako otprilike...:roll:

Tebe ignorišu. :D

Na torti od 3kg, ostane mi oko 1000 dinara. Negde 1100, negde 900, ali to je otprilike to. Zato i sanjam onih 30 mesečno: 30x1000=30000 dinara. Plata bogovska.

Kafica je vec odavno popijena, ali ni to nije pomoglo, juce me toliko uhvatilo neko kihanje, lici na alergiju jer nema temperature, ali uzasno se osjecam. Kihala sam po 10-15 puta za redom, ma sva sam se tresla, kao neka nervoza prolazi kroz citavo tijelo. Zna to mene tako cesce puta uhvatiti, popijem nesto protiv alergije, nekad se malo smiri, a nekad, kao upravo sad uopste NE!
A kore je trebalo ispeci, danas filovi... nekako cu vec izgurati...

Uglanom, zasto se nesto svi skrivaju kada se postavi pitanje cijena?!

Znaš šta Lady,dugo sam mislila da sam najludja trudnica.Ali sad već nisam sigurna koja je od nas ludja( u onom pozitivnom smislu :) ) U prvoj trudnoći sam radila u firmi do 01.10. a porodila se 11.10.Moja doktorka iz DZ svaki put me pitala i hoćemo li na bolovanje..a ja neću, dosadno mi kući. Par sati pred porodjaj mm i ja smo bili na večeri a ja sam vozila auto pri povratku.Da ga nisam parkirala kod mojih u dvorište, sama bih se odvezla do porodilišta :).Pri tome sam radila i dodatni posao,držala sastanke, vozila do Novog Sada ko zna koliko puta... Zato moja princeza ne može da se skrasi na jednom mestu...100 poslova u isto vreme radi

Pridružujem se Klubu ludih trudnica :zper: S drugim detetom su mi retroaktivno računali porodiljsko pa sam otprilike za dve nedelje dobila duple parice ( i plata i porodiljsko ) a o ostalom da ne pričam ...:zper:

Kafica je vec odavno popijena, ali ni to nije pomoglo, juce me toliko uhvatilo neko kihanje, lici na alergiju jer nema temperature, ali uzasno se osjecam. Kihala sam po 10-15 puta za redom, ma sva sam se tresla, kao neka nervoza prolazi kroz citavo tijelo. Zna to mene tako cesce puta uhvatiti, popijem nesto protiv alergije, nekad se malo smiri, a nekad, kao upravo sad uopste NE!
A kore je trebalo ispeci, danas filovi... nekako cu vec izgurati...

Uglanom, zasto se nesto svi skrivaju kada se postavi pitanje cijena?!

Ja ću samo reći da mi je glupo da se oglašavam po tom pitanju , jer mi iz unutrašnjosti ne možemo dostići cenu torti kao u velikim gradovima , a materijal uglavnom plaćamo skuplje jer nemamo veletrgovine sa " šok " cenama . A da ne spominjem da nam je i tržište malo , pa ne smemo ni dizati cene jer je posla i ovako malo . Da se niko ne nadje konkretno u ovom postu i da nikog ne naljutim jer ste mi sve drage i iz malih i iz velikih gradova :heart:

Ja ću samo reći da mi je glupo da se oglašavam po tom pitanju , jer mi iz unutrašnjosti ne možemo dostići cenu torti kao u velikim gradovima , a materijal uglavnom plaćamo skuplje jer nemamo veletrgovine sa " šok " cenama . A da ne spominjem da nam je i tržište malo , pa ne smemo ni dizati cene jer je posla i ovako malo . Da se niko ne nadje konkretno u ovom postu i da nikog ne naljutim jer ste mi sve drage i iz malih i iz velikih gradova :heart:

Sto se tice SOK cijena, kod nas na Tempu pise malim slovima (ali evo ja cu napisati velikim, jer tamo se skoro ne moze ni procitati :zcepanje:) na naljepnici na ulaznim vratima U OVOM OBJEKTU NE VAZE AKCIJSKA SNIZENJA!!! Znaci, kad god vidim reklamu na TV-u ja se najezim, jer ne ide to bas tako :sad2:
I bas muzu kazem da je bilo neko ne pisano pravilo da kada vikendom postavim torte na FB barem 5-6 ljudi me pita za cijene, od toga 4 budu zaista i musterije.
A sada mozda 3-4 interesanata bude, od toga 1-2 tortu pravim. Ne zalim se po pitanju narudzbi, za sada je to sve OK, ali osjeca se smanjenje, jer i sa zaposlenjem mogu postici.

Ja zivim u predgradju Beograda. Tempo mi bas nije blizu. I dok izracunam sto ustedim tamo kupovinom to dam na benzin. Cena i ne moze biti ista u unutrasnjosti i ovde, jer tu ljudi dodju po svoju tortu. A ovde svi ocekuju dostavu na noge. U odredjeno vreme. Pa kada izracunam koliko je benzin toliko bi i te torte bile jeftinije kada bi dolazili po njih. Znaci cene kao i kod Vas. Letos je moj suprug imao zdravstvenih problema, i nismo bili u mogucnosti da radimo dostavu, da ne pricam koliko je torti otkazano zbog toga. Kod mene je pre kilogram bio za sve torte isti. E sada kada imam dosta torti, da vide ljudi sta se sve moze uraditi, sada je to drugacije. Pa ako zeli jednostavniju tortu za koju mi treba manje vremena, jedna je cena. Ako izvodi "besne gliste" druga je cena. Imala sam i situacije, a to je poslednjih par meseci, da sam pojedine torte bas lepo naplatila, cini mi se nije moglo vise. Ali mi je za njih i trebalo jako puno vremena. I to u poslednje vreme racunam tako, koliko vremena treba za izradu tolika je cena. I mislim da i oni sto ih kupuju tako trebaju da gledaju. Koliko taj neko zaradi za to vreme koliko mi treba da napravim tu tortu. Svojevremeno mi je zena koja vise od 20 god. radi kod kuce ovaj posao rekla kako nedeljno uradi i po 30 klasicnih, slagiranih torti. Meni je to bio pojam. Medjutim ona svoju tortu slagira za 20-30 min., a meni toliko treba samo da umesim fondan, a gde je sve ostalo. Ja nemam nista svoje, ni jaja, ni orahe, sve moram da kupim. Kada racunam koliko mi ostane ne racunam ni vodu, ni struju, ni deterdzent. Ali ipak mesecno mogu da kazem da mi ostane neka nasa prosecna plata. Nekada manje, nekada vise, ali u proseku toliko. Znam samo da maj mesec ne bih ponovila ni u ludilu, dok mi deca ne porastu, jer ga jedva prezivesmo. I da, nije isto kada neko kaze samo cifru torti koje radi, jer necete mi zameriti, nije isto kada se samo slagira torta, ili kada se pravi vise figurica, pa ostala dekoracija, pa da to bude utegnuto, ispeglano it.

E ovako. Ja ću biti veoma opširna, pa ću deo svog posta staviti u spojler, da ne bih smarala one koje to ne zanima.

Prvo, da kažem da sve što pišem pišem iz svoje perspektiva, dakle sa moje tačke gledišta.

Nije istina da u unutrašnjosti ljudi dolaze po svoje torte. Ja torte nosim, retko ko dolazi po njih. Ne računajući selo u kom živim, prvo sledeće mi je udaljeno 4km, sva ostala više.

Kod torti gde su potrebne figurice, bilo da su sa fondanom ili šlagom, dekoracija može da se uradi unapred, tj. čim primim porudžbinu, znači, mogu da pravim kada imam vremena. Bockati sliku šlagom, boju po boju, mora da se radi neposredno pred isporuku. Ko nije crtao tačkicu po tačkicu šlagom po torti ni ne sluti koliko je to zahtevan posao. Ja se sećam da mi je snež@ (nema je ovde odavno, žena je velemajstor za sve, naročito za sitan vez šlagom) rekla da je grb "partizana" bockala satima. Ne mogu sada da nađem tu njenu poruku, ali znam da je trajalooooo.
Ja vršim dostavu za Bg. I kada pitaju ponudim: možete da dođete po tortu kod mene, ta je cena, ako hoćete da ja donesem do SC, cena je ta. Još niko nije hteo da dođe po tortu kod mene kući, jer u principu, izađe na isto. A ja više i volim da im odnesem, jer u povratku obavezno potrefim DIS, tako da jednim udarcem ubijem dve muve.

E sada to oko zarade. Stavljam u spojler, pa kome je interesantno, neka čita, kome nije, nek ne otvara. :)

Ovo je moja specifikacija troškova za "moskvu". Znači, primer br. 1

12 jaja = 120 dinara
1/2kg šećera = 50
240g oraha = 240
1l mleka=90
4dl sl. pavlake = 160
1 margarin = 70
300g malina = 200
konzerva ananasa = 200
lešnik = 100
gustin, brašno i tacna = 100 To sve ukupno izađe 1330 dinara. Ako je šlagiram, treba dodati još 150 din. za 300g C šlaga. To je ukupno 1480 dinara. Imaće više od 4kg, ali pod pretpostavkom da sam je dogovorila kao 4kg, tako ću je i naplatiti. Znači, naplatiću je 2800 dinara. Da li sam ja tu dobra 1000 dinara? Jesam. Ako će pod fondan, onda da računam 350 dinara za 700g fondana + 200 dinara za puter krem, to je na onih 1330 još 550, znači ukupno 1880 dinara. Ali u tom slučaju ta torta ima 5kg i košta 3500 dinara. Da li tu meni ostaje 1000 dinara? Ostaje.

Kinder torta, primer br.2

10 jaja = 100 din
1/2kg šećera = 50
200g oraha = 200
1,5l mleka = 150
300g plazme = 200
200g čokolade = 100
1 margarin = 70
gustin, brašno, tacna = 100 To je ukupno 980 dinara. Opet za šlag treba 150 dinara, to je 1130 dinara, a opet će imati 4kg i koštaće 2800 dinara.

Sve cene su iz prodavnice u selu, nikakve šok cene i te fore. A već sam rekla, da čim idem u Bg, DIS je moj. Kod mene je ananas 200 dinara konzerva, prošlog petka sam u DIS - u plaćala 140 dinara. Kada sam kupila 5 konzervi, jer mogu da stoje i ne treba im posebno skladištenje, dobila sam jednu konzervu gratis. Mleko niške mlekare sa 2,8% mm je bilo 76 dinara, na 10l, to je još 2l gratis. A kako stoji kod njih u prodavnici, isto stoji i kod mene u špajzu. Margarin je bio 58 dinara, kod mene je 71 dinar. Ali, računala sam sve po cenama kod mene u selu, jer se desi da dugo ne idem u periodične nabavke, i da sve moram da kupim ovde.

Znači, da je meni 30 torti mesečno, ja bih pitala pošto su Popinci. Ta već pominjana snež@ je meni rekla da ne mogu ja da računam tako, samo ulaz - izlaz, razlika je tolika, jer je to posao koji ne može da radi svako, da treba imati talenta, alata, da nije to isto kao ići na njivu, uhvatiti brazdu, i samo teraj. Ja se sa svim tim slažem.

Ali opet podvlačim, iz moje perspektive, u situaciji gde su mi deca odrasla, gde imam svekrvu koja kuva, pravljenje 30 torti mesečno je smejurija, a 30 000 dinara su ogromni. Zato što znam koliko crnog luka treba da se proda za 30 000, i koliko nas je angažovano u proizvodnji, što znam koliko pasulja treba da se proda za te pare, a znam koliko je teško proizvesti pasulj, da ne pričam o lubenicama koje donesu dosta para, ali koliko je ulaganja, rada i strepnje potrebno da se dođe do branja i prodaje bostana.

Moja porodica sve što radi u cilju zarade za život, počne ulaganja u februaru, a naplata počne, u najboljem slučaju krajem maja. To je period od skoro 3 meseca. A kada ja pravim torte, danas uložim, sutra naplatim.

Racunas li ti struju i vodu ili ti je ta 1000 bez toga?

Ne znam ni kako bih izračunala struju, malo ja posla imam, a inače puno pečem koješta nama, tako da to kada imam više porudžbina ne odrazi se nešto primetno na račun za struju. Mi trošimo oko 1000 kwh mesečno, pa sad 100 gore - dole, ne obraćam pažnju.

A voda? Koja bre voda? Pa kubik vode (1000l) je 40 dinara.Nama račun za vodu na godišnjem nivou, uključujući pranje auta, zalivanje cveća, pojenje stoke, život nas sedmoro gde se mašine za sudove i veš ne gase, ne znam da li prelazi 3000 dinara. Za celu godinu! I kakvu vodu onda ja da računam? Koliko sudova i ruku može da se opere sa 1000l vode?

Ja sa slagom ne radim, ali sam cula od zena koje rade, a i ovde se o tome pricalo, da je mnogo lakse i brze raditi sa njim nego sa fondanom. A naravno kao i kod fondana sta je teze za rad treba se vise i naplatiti. Uostalom svako radi sa onim cenama koje moze da naplati za svoj rad, a svuda ima ljudi i kojima je sve skupo i onih koji ce sve da plate. Kome sta odgovara tome se prilagodjava, i rad i cena.

Jaja imam uvek. Oraha imam, do određene granice. :) Prošle godine sam imala za celu godinu, i biće za pola ove. Ali zato će ovogodišnjih biti samo za Božić da pobacamo po ćoškovima. Kada mi nestane tih prošlogodišnjih, onda kupujem. Isto i lešnike. Deo dobijem od tetke, ali kada potrošim, onda kupujem.

Ali bez obzira da li imam svoje, ili kupujem, ja uvek sve računam. Sem struje i vode. :mrgreen:

Ja sa slagom ne radim, ali sam cula od zena koje rade, a i ovde se o tome pricalo, da je mnogo lakse i brze raditi sa njim nego sa fondanom. A naravno kao i kod fondana sta je teze za rad treba se vise i naplatiti. Uostalom svako radi sa onim cenama koje moze da naplati za svoj rad, a svuda ima ljudi i kojima je sve skupo i onih koji ce sve da plate. Kome sta odgovara tome se prilagodjava, i rad i cena.

Ja sam bila zagovornik ove tvrdnje, ali od kako sam naučila da mi torte pokrivene fondanom budu ravne kao pista, i kupujem fondan,odustajem od te tvrdnje. :D

Pre mnooogo godina, kada sam bila klinka, gledala sam jednu emisiju na TV. Janos Mesaros je za 5 min. naslikao sliku sa njegovim nadaleko cuvenim konjima. Javio se covek i pitao, zasto njegove slike kostaju toliko, a on je rekao da kada ovaj bude mogao istu sliku na naslika za to vreme, moze i on toliko da je naplati. On je tih 5 min. vezbao 30 god. Pojma nemam kakve veze ova prica ima sa tortama, ali sam je se setila.

Zapravo i nije priča koliko kome ostaje od prodaje torti, nego koliko ko smatra da je dovoljno da mu ostane. Jer, cene materijala su svuda približne, na ukupnu sumu za neku normalnu tortu, može biti razlika 200 300 dinara maksimalno. A cene torti po kg su prilično različite, tako da je pitanje ko za kolike pare hoće da pravi torte. Ja danas, kada mi je stariji sin na studijama u Bg, mlađi u školi, muž na kvantašu, dok mi je svekrva skuvala ručak pre podne, ja kuću pozlatila, i od 13h visim na internetu mogla sam da napravim jedno 10 figurica, i da na dve kile žice pozabadam srca i zvezdica. Ali ja to ne radim, jer nemam kome to da prodam, a kada mi dugo stoje napravljene figurice, sve promene boju. :( Tako da bih ja vrlo korisno koristila svoje slobodno vreme da imam kome da pravim torte.

Slažem se sa ZD u potpunosti. moja deca nisu velika ali im večito treba svašta...a opet kod kuće sam i mogu da uskočim ako zatreba pomoć oko domaćeg. Ja sam takođe zadovoljna sa 1000-1500 din po torti. Pa nek je 6-7 za vikend eto ti platica. Račun za struju mi nije ništa veći nego pre, jer se trudim da kad pečem kore , samo to radim i samo ubacujem i vadim kore pa bude brzo gotovo. Klima bi svakako radila leti po velikim vrućinama, valjda je zato i kupljena a frižider takođe radi svakako. Što se vode tiče isto je kao i kod ZD... E sad što se dostae tiče, ranije smo nosili svima i svašta, ali više ne. ako pitaju za dostavu, kažem da je moguća ali da moramo prilagoditi vreme zbog suprugovog posla, pa ako uspemo da uskladimo, ok...Uglavnom oko 50% mušterija dolazi po torte. Koristim sve moguće akcije na koje naletim, pa kupim malo više kad mogu da odvojim.
A što se dekorisanja tiče, zavisi... Šlagirane mogu biti brže gotove ako se samo šaraju okolo pa možda koja ružica ...al ako se bocka slika....potraje. zato ja u poslednje vreme pravim slike od fondana, jer i to mogu ranije da pripremim i neću zamazati sto činija i kesa dok obojim šlag u sto boja. dekoracije od fondana , neke ne mogu da se pripreme unapred, a neke ne pa tada i ta dekoracija ume da potraje. Dođe mu na isto al kao i mnogi koji su nedavno počeli ovo da rade, lakše mi je fondanom....Oni koji su naučili na šlag, lakše im je tako :)

Back