KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dobar sunčan i vreo dan vam svima želim. Čitam o ovim vašim uslovima pečenja torti, deklaracije i slično. Kao da je Srbija u EU a Slovačka ne. Ovde još nigde o tome nisam čula. Broj žena koje peku kući na crno se svakodnevno povećava za nekoliko, ili čak desetina. Da ne preterujem, ali ima ih strahovito puno. Već zadnje dve godine osetim i ja u prodaji i moji kupci - poslastičari, da im opadaju porudžbine, jer jako puno ljudi idu kod onih ženica na crno. Navodno, da one peku kvalitetno domaće. Muka mi je od toga, jer znam šta koriste, da se uopšte ne razlikuju od kupovnih. Njihove piškote su ko kamen, pa ga mora politi kvalitetno, pa malo krema, pa malo možda voća i eto ti torte. A oraja i toga, kao i kuvanog krema od jaja, nisu lude da prave. Zato su svi poludeli za mojom doboškom, jer ja ne štedim na sirovinama i radim pošteno. Da vi probate ponuditi ove torte ovde, niko ne bi ni pogledao na njih. Znamo mi šta je kvalitet.
Auuuu, ja počela o deklaraciji a otišla..... Uvek me to ljuti, taj kvalitet torti, koji prodaju po 12 - 15 EURA po kg.

Teta Ira , Toni hvala na podršci nadamo se samo dobrom!! Pooozzziiitivaaa!! Moramo tako jer je ovo vreme ludo (a i klimatski) ! No jedna lepa vest starija ćera danas položila jedan važan ispit i to me je malo podiglo!! Al ova vrelina užas!! Ja radim pa nemam vremena za torte ( inače ništa ozbiljno još uvek samo za naše potrebe) al mogu misliti kako je vama koje se kuvate i pečete po ovoj vrelini!

Ovde je bilo reči o prijemnom i upisu na fax...
E... pa moram da se "sveže" pohvalim ... doduše ne svojim "rođenim" detetom, ali na neki način - zaista jako rođenim :heart: : Ćerka moje drugarice sa kojom se jako volim valjda od kad se rodila, je polagala prijemni na PMF-u, na matematici i ne samo da je na budžetu, nego je i prva na listi sa maksimalnih 100 bodova!
Ovo inače nije podatak koji bi bio naročito značajan (bitno je da se upiše i da bude na budžetu, naročito jer su ona i majka same - tata se zaljubio davnih dana i otišao) da do pre neki dan nisam morala da je "branim" od mame, a moje jako drage i dobre drugarice, koja je smatrala da mala sve to ne shvata dovoljno ozbiljno i nije se baš "ubila" od učenja... Volim i što smo "pobedile" :zcepanje: :super:

Bravo za tebe jer si bila na brucoskoj strani!!!
A naravno bravo za mamu i tu malu genijalku kako su se izborile sa svim problemima,a ona je dokazala da se ne moras "ubijati" kad si talenat, i malo jos nisanske spravice da se namjeste i eto!!!
Ma moram odkomentarisati onu reklamu sto se sad pred Olimpijadu vrti kako su mame, odnosno roditelji ona osnova od koje svi uspjesi krecu, glavna podrska

smehic ako je to ono dete a jeste brate mili ima Boga tu negde medju nama...
Eto jos jednog dokaza kako se u zivotu sve moze kad se hoce.
Jeste... to je ono dete sa "gusarskom" tortom i Pospankom...
Ono što kaže nije kao svoj otac, nego kao ja... ono što ima najtopliji zagrljaj na svetu...
I još svašta nešto. Lepo.
Imam običaj da kažem da smo je pre nego što se rodila, crtali po željama kava da bude - ne bi mogli tako dobro da je smislimo :heart:
A za prijemni...
Prošle godine joj se momak upisivao na isti faks, isti smer (BTW to je isti onaj na kojem smo i njena mama i ja studirale) i bio vrlo uspešan.
Kad smo je ispratili na matursku žurku, u prisustvu njega i njegovih roditelja, povede se razgovor o prijemnom i moja drugarica kaže nešto kao: "Ma... pusti je. Ne radi ona to dovoljno, sve 'lako ćemo' i 'ima vremena'. Sad je bila važnija matura i priprema, sad ovo, sad ono..."
Mama njenog momka, ne skrivajući ponos kaže nešto kao: "Bolje tako, moj sin je preterivao sa učenjem" i naravno ja se ubacim rečenicom: "Zna ona koliko joj treba. To dete nikad ni u čemu nije podbacilo, a to što obaveze obavlja sa lakoćom pa to deluje neozbiljno je samo njena prednost"
Posle mi se zahvalila što sam je "branila" (momak je, naravno, preneo).
Poenta je i u tome da nisu sva ekstremno dobra deca - "štreberi". I da treba odmeriti sopstvene sposobnosti - nije uvek neophodno učiti do besvesti... znanje je nešto što se stiče tokom godina, lepo, pažljivo, strpljivo, temeljno... Na prijemnom je gradivo srednje škole, ništa mimo toga zar ne?

i naravno ja se ubacim rečenicom: "Zna ona koliko joj treba. To dete nikad ni u čemu nije podbacilo, a to što obaveze obavlja sa lakoćom pa to deluje neozbiljno je samo njena prednost"

Poenta je i u tome da nisu sva ekstremno dobra deca - "štreberi". I da treba odmeriti sopstvene sposobnosti - nije uvek neophodno učiti do besvesti... znanje je nešto što se stiče tokom godina, lepo, pažljivo, strpljivo, temeljno... Na prijemnom je gradivo srednje škole, ništa mimo toga zar ne?

Ma potpisujem citav tekst 100 %, a ovaj dio sam samo izdvojila jer ove rijeci o sopstvenim sposobnostima i shvatanju koliko ko moze, e to je stvarno tako i treba to da vodi covjeka u njegovim zeljama

Spavalice :roll: ja sam budna, a tako bi bilo super da sam spavalica
Uh, al je vruce...
Ma, sinoc sam se bas uplasila kad sam cula za onu bebu od 1,5 godinu sto je dozivjela temperaturni sok, pa je srce prestalo da radi :(

Dobro jutro! Mi smo daleko od rang liste i prijemnih ispita, nas će to čekati tek za par godina. Za sada samo uživamo i mazimo se.
Juče sam vodila ćerku u Welness centar.Kako nam je lepo bilo.3 sata odmora,uživanja,plivanje,sauna, tursko kupatilo...lepotaaa...Pri tome smo izabrali nepopularan termin (radni dan, od 14.00-17.00),tako da smo bile same samcite. Kraljevski smo uživale.

Back