KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam zaboravila, a bas sam htela gledati, mi nedeljom uvek idemo kod mojih i uvek se na tv-u vrti zikina sarenica, ali juce su moji imali i dodatnih gostiju dosle moje drage tetke i teca iz apatina pa se tv nije ni palio i sad mi je bas krivo zbog toga.....:confused:

I ja sam ih nalazila samo bez peteljke. Ako nam se oglasi clanica Tenessa treba videti sa njom, na njenim tortama sve imaju peteljku :)

Napravila sam preksinoc Markizu, musterija se odusevila, malo sam je modifikovala u odnosu na original @smeh recept, napravila malo manji precnik pa presekla koru po duzini, deblji deo kore dole, tanji preko fila. Glazura od cokolade i slag za dekoraciju. Simpaticna mala torta :) mera je bash oko kg, toliko mi je trebalo.

Inace devojke, u metrou ima pakovanje od 100 kesa za slag, onako namotane u tubu kao kese za smece, kostaju nesto oko 1000-1500 din, nisam sigurna, jedno pakovanje je bilo otvoreno, cini mi se da su ok kvaliteta samo je pakovanje za one koji stvarno koriste po jednom svaku kesu :D

Cula sam se sa tenesom i kaze da tresnje uzima u jablanici, medjutim ja sam zvala jablanicu a oni tvrde da ne drze tresnje sa peteljkom....e svasta.....pukli ljudi nacisto, citala sam na netu i za foru da kupuju te bez peteljke a da cuvaju peteljke od svezih tresnji i visnji pa onda amo bocnu u tresnjicu kad dekorisu......:D posto je meni torta za pocetak maja nadam se da ce biti petelji na mojoj visnji u dvoristu......:D a videcu da mi tetka uzme tresnje u nemackoj, tamo imaju pakovanja od desetak komada bez peteljke u malim kesecama, po dva tri evra......jer ovo mi mnooogo dati dve hiljade.....doduse nemam pojma ni koliko komada bude u tom pakovanju, verovatno dosta.....?

Cula sam se sa tenesom i kaze da tresnje uzima u jablanici, medjutim ja sam zvala jablanicu a oni tvrde da ne drze tresnje sa peteljkom....e svasta.....pukli ljudi nacisto, citala sam na netu i za foru da kupuju te bez peteljke a da cuvaju peteljke od svezih tresnji i visnji pa onda amo bocnu u tresnjicu kad dekorisu......:D posto je meni torta za pocetak maja nadam se da ce biti petelji na mojoj visnji u dvoristu......:D a videcu da mi tetka uzme tresnje u nemackoj, tamo imaju pakovanja od desetak komada bez peteljke u malim kesecama, po dva tri evra......jer ovo mi mnooogo dati dve hiljade.....doduse nemam pojma ni koliko komada bude u tom pakovanju, verovatno dosta.....?

Daj mi i ti adresu, pa ću ti poslati peteljke od prošlogodišnjih. :rotf: Taj sistem je koristila unchi. Ove kod Cece iz Šapca ti sa dostavom izađu 1100 dinara, ako se dobro sećam, i pakovanje je 900g. Možeš ukrasiti 10 torti.

Pitanjce, sta mislite da li bih u Minjinu plazmu mogla da ubacim visnje (smrznute, jel, posto im nije sezona :) )?
Ubih se trazeci susene nigde ih ne pronalazim a musterija hoce da u plazma torti budu visnje i da torta bude u obliku visnje jer joj se cerka tako zove :)

hahhaha....bice valjda do maja peteljki :zcepanje: reci mi , a kad otvorim tu teglu, da li se brzo pokvari ili moze stajati? i ko je Ceca iz Sapca, ima li je na fb?

Ne pokvare se brzo. Ja sam ih kupila recimo u novembru, polovinu sam potrošila, a ova druga polovina stoji u špajzu, ista kao i kada je kupljena. Ceca iz Šapca ti je na FB Svetlana R. Milošević.

Mozes visnje iz kompota, lepo ih ocedis a nisu toliko kisele kao sveze. Ja sam uzimala u DIS-u, tegla Gurman kompota od visanja je 199 din

P.S. Ja samo njih koristim za Moskvu

I onda ih cepaš (vadiš koštice) pre nego što ih stavljaš u tortu? :sad2:

U Jablanici se proadju višnje u maraskinu i pakovano je u tagli od 2 kg. Nemaju koščice ni peteljke. Una je, a mislim da je i Tenesa, koristila upravo ove višnje a peteljke suši u sezoni od trešanja i višanja i to kasnije koristi za dekoraciju. Jednostavno ih stavi u višnju. Po Uninoj sugestiji i ja ih tako koristim. Ako nekome trebaju peteljke imam ih i ja pa mogu da vam ih pošaljem.
Što se tiče smrznutih višanja mogu se koristiti za kolače i torte stavljanjem u testo ili fil ali ne i za dekoraciju jer uvek po malo poštaju sok i deluju 'musavo'. Ako nekome ne odgovara prirodan kiseli ukus višnje može da ih prokuva u malo vode i šećera, tako ćebiti manje kisele. Višnje se mogu i želirati pa onda koristiti.

Poslednja izmena:
Malopre sam bila u Jablanici i evo svežih informacija. Ima trešanja u maraskinu, negde na tegli puše višnja negde trešnja a ja bih po svetloj boji rekla da to višnja ali marelica, No sve jedno one su sa peteljkama, nada negde i fali koja, pakovanje bruto 1,900 kg cena je 1835,00 rsd.

- - - - - - - - - -

Gde na Bajlonovij ima suvih višanja i koja ima je cena?

suve visnje ili...? jel ima maraskino sa peteljkama :P

Kao ljubitelj višanja koji ih sa uživanjem tamani u svim oblicima i kombinacijama, svojevremeno sam se oduševila upravo suvim (one stvarno mogu da idu svuda... a super su i za samostalno grickanje).
Najčešće sam ih kupovala u pakovanju od 100g, nisam zapamtila proizvođača, samo izgled pakovanja :(. Uvek ih je bilo u "Rodi" i "Metrou". Ove godine ih još nisam našla ni na jednom ni na drugom mestu.
Ali, jesam u "Ideji" :).
Takođe je pakovanje od 100g, njihova robna marka "K plus", toliko sam se obradovala da nisam ni pogledala ko ih pakuje, kao što pojma nemam ni koliko koštaju. Samo pretpostavljam da ih ima u svakoj "Idea" porodavnici... za sve kojima Bajlonijeva pijaca nije baš "uz put" ;).
Inače, kako ste?
Ima li još nečeg... osim pravljenja torti, kupovanja materijala i pribora i lagerovanja istih?

Nemamo, jer mi u njemu proizvodimo samo rasadu krastavaca, dinja i lubenica. Konstrukcija stoji preko cele godine, ali najlon nameštamo svakog proleća, a skinemo ga kada stignemo, do jeseni. Ne gajimo mi ništa u rasadniku tokom leta, jeseni ili zime, pa nema potrebe da nam stoji najlon.

Back