KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zavirujem ovde i bazam po netu da vidim kako stoji stvar sa prevozom...
Sneg ne pada, ni vetar ne duva - trebalo bi da je sve OK i da se večeras najnormalnije vratim kući...
Inače je napolju jako lepo...
Drugarica i ja bile u jednoj duuuuuugoj šetnji kao i sinoć, ispričale se slatko... i baš je lepo biti nečiji gost!
Lepo, bas lepo i to se vidi kako si zadovoljna goscenjem.
Pozdravi domacicu i ono njeno andjelce...poljubac i dobro se vrati...

Lepo, bas lepo i to se vidi kako si zadovoljna goscenjem.
Pozdravi domacicu i ono njeno andjelce...poljubac i dobro se vrati...
Hoću, hvala!
Pričamo malo pre za ručkom o neorganizovanosti i radu "u poslednjem momentu" moj anđelak i ja...
I ja kažem kako je mene moja mama nervirala i još uvek me po nekad nervira zbog svoje organizacije i preciznosti... i dodam da je slična njenoj mami... "kao da je ona rodila".
Na to "moje dete" brže- bolje kaže: "A ja sam kao da si me ti rodila!" sa onim prelepim osmehom od uha do uha... :heart:
Da li ima nešto lepše?

Pozdravcic iz sneznog beckereka...
Sta da vam kazem, kao dete sam isla u setnju i nabavku jutros i osmeh sa lica ne silazi...tako ej sve lepo, cisto i belo...
Zelim vam lep dan i provedite ga sa najmilijima...ljubim vas.
srecna%20porodica%20-%20pokloni.jpg

Gospode Boze kakva slika,hipnotise potpuno

Ova korisnica je na temi o ukrašavanju torti pitala sledeće

od skoro pravim torte za prodaju, dok sam ih pravila za poklone nisam imala dilemu oko cene torte, ali sada ne znam kako da formiram cenu, citam ovde vase teme, ali nikako da nadjem gde se pisalo o tome. pa ako vam nije problem da malo pisemo i na tu temu, znaci kako formirate cenu torti?

Pa sam joj ja odgovorila ovo

O tome smo pisali [post=17935281]ovde[/post] i [post=18044522]ovde[/post] i [post=19291359]ovde[/post] i sve su ti to neka naša iskustva, i sve to možeš naći uglavnom na temi Kulinarsko ćoše, jer uglavnom tamo ćaskamo. Sve zavisi šta očekuješ od ovog posla, koliko si spremna da žrtvuješ slobodno vreme, kakvo ti je tržište...Različiti smo, sa različitim načinom razmišljanja, i različitom računicom, tako da...valjda će se neko javiti da ti kaže nešto na tu temu.

I sada ja moram da se osvrnem na ovo

Pročitah podvučeno. Ne mogu da verujem da se nekom isplati raditi torte po 800 din kilogram!? Razumem, kriza je i bla bla bla, ali što je jeftino- jeftino je. Svoje torte naplaćujem 1200 din kilogram + 200 za tacnu i kutiju, pa molim lepo. Nikoga ne vučem za uši da dođe kod mene. Moj moto je- bolje raditi vikendom i dve, nego 10 za male pare. To na kraju dođe na isto( što se zarade tiče).

Korisnica macamacic77 je pitala za savet kako da formira cenu torti, jer je nova u ovom poslu, pa joj treba savet. Ono što sam na brzinu našla i navela joj je neka diskusija na tu temu. Mislim da je potpuno nekoristan savet "moje torte koštaju xy din/kg + toliko košta prevoz, ja za manje neću da radim i nije me briga". Svako ima pravo da radi kako hoće i da ceni ili ne ceni ono što radi, ali smatram da na forumu treba razviti konstruktivnu argumentovanu diskusiju.

Ovo u nastavku ću staviti u spojler, pa koga zanima neka otvori i nek čita, a koga ne zanima, neka ne otvara. :D

Za primer ću uzeti "kinder" tortu. Specifikacija za utrošeni materijal bi izgledala otprilike ovako. Odstupanja su minimalna.

10 jaja x 10 dinara = 100 dinara
1l mleka = 70 dinara
100g čokolade = 50 dinara (čokolada je ona austrijska crvena, u slučaju da je "menaž" to je dodatnih 50 dinara)
300g plazma keksa = 200 dinara
1/2kg šećera = 50 dinara
300g oraha = 200 dinara
1 margarin = 50 dinara (u slučaju putera neka bude dodatnih 150 dinara, mada postoji i varijanta pola - pola)
200g eurokrema = 100 dinara
300g šlaga za ukrašavanje = 150 dinara (za računicu sam uzela C šlag, ubedljivo najskuplji, moravkinog recimo može 1/2kg da se kupi za 150 dinara)

Torta napravljena od od ove količine materijala ima oko 3,5kg. Po 800 din/kg to je 2800 dinara torta. Materijal košta 970 dinara, ili 1170 dinara, u zavisnosti koja čokolada se koristi i da li margarin ili puter. Da uzmemo da je dodatni rashod sve do 2000 dinara. ( A nije. ) Ostaje nam 800 dinara. Od jedne torte. Ja, mogu danas da napravim 3 "kinder" torte, a neke od ovih žena ovde verujem i 4 - 5. Za te tri torte ostalo bi mi 2400 dinara. Malo li je na današnju situaciju? Na kom poslu, u kojoj profesiji je dnevnica 2400 dinara? Ja ne znam. Zato, sa moje tačke gledišta vrlo je isplativo praviti torte po 800 din/kg.

Gde ima posla da se napravi 50 torti mesečno, i da od svake ostane po 800 dinara, to je 40 000 dinara mesečno. Da negde postoji neko ko mi garantuje taj obim posla, sutra bih pristala, a da ne trepnem. Kakve i kolike su plate u Srbiji da bi ova cifra bila mala?

Kažem opet, svako ima svoju računicu, svako (ne)ceni sebe i svoje slobodno vreme i svako treba da radi onako kako mu odgovara. Ali ne treba da se iščuđava na neke sasvim logične stvari, koje se lako daju izračunati.

E Domacice nije to bas tako,gde je kutija,tacna,struja,dostava i na kraju tvoj rad,a da ne pominjem vreme oko dostave,mislim konkretno na BG kada sa jednog kraja grada vozis u drugi......
I sa slagom torta ukrasena je za 15 minuta,a sa fondanom sto detalja koliko god hoces da pozuris ne mozes,ja bih volela da imam torti sa slagom ali ih je jako malo,jos svima naglasim koliko je slag ukusniji od fondana,ali na to dobijem odgovor da su sa fondanom mnogo lepse....

E ja bih bila srećna kad bi kod nas počeli da naplaćuju po kilogramu jer iz nekog razloga svi naplaćuju po komadu. Doduše, ja imam različite cene u zavisnosti od toga da li pravim šnit, tortu bične veličine ili npr. duplu meru ali znam žene koje kažu materijal toliko, meni za ruke 1000 din pa da li hoćeš 2 ili 5 kg, isto ti je.

A htela sam da pitam ZD gde nabavlja šlag po toj ceni jer kod nas u Boljevcu je C šlag preko 200 din, najjeftiniji je Gold, oko 170 din.

Ovde opet vruca tema...
Neiscrpna tema...mnogo stvari diktira cenu torte, mnogo, ali na kraju svaka od nas zna zasto je bas ta cena torte koju svaka diktira i svaka ce imati obrazlozenje za sebe.
Nekom je malo malo, nekom je malo mnogo, a nekom je i mnogo maloz:mrgreen:sad sam sve rekla...bolje da cutim tj ne pisem...z:mrgreen:

Ovde opet vruca tema...
Neiscrpna tema...mnogo stvari diktira cenu torte, mnogo, ali na kraju svaka od nas zna zasto je bas ta cena torte koju svaka diktira i svaka ce imati obrazlozenje za sebe.
Nekom je malo malo, nekom je malo mnogo, a nekom je i mnogo maloz:mrgreen:sad sam sve rekla...bolje da cutim tj ne pisem...z:mrgreen:

Ja sam pokušala da objasnim zašto je baš ta cena torte, jer je citiran post u kom sam ja navela da na 800 din/kg ima pristojno zarade.

Više puta sam ovde izvodila računicu koliko košta materijal za kilogram torte ili kolača. I uvek ispadne manje nego što verujemo da košta. Nezavisno od toga, niti svi koristimo isti materijal, niti svi kupujemo čokoladu, niti isti šlag... i što je najbitnije: ne pravimo svi jednako lepe torte (sad mislim na izgled, naravno da isto važi i za ukus).
Super je da pitamo npr. Dacu (da se sad niko ne oseti prozvanim... uzela sam je za primer) koja je cena njenih torti i da se ravnamo po tome.
Ali, da li svaka od nas zna da napravi tortu kao Daca i može li joj to biti merilo?
I "yugo" je auto i "ferari" je auto... Kreću se i služe svrsi i jedan i drugi. Ali ne koštaju isto.

Zaista sve, ali bas sve razumem.
Vrlo sam ozbiljna bila kada sam prokomentarisala i htela da obuhvatim sve sto mislim u jednoj recenici.
Znaci, svako zna svoje, kako, zasto, kome i zbog cega...i svako zna svoje zrtve i cilj ovoga rada i tako sebi diktira sve ostalo.

Možemo da uzmemo Dacu kao primer za ravnanje (Daco, smeh te pomenula :D ), možemo i Unu, a možemo i Koku. Da li sve tri prave jednako lepe torte (moramo pričati o vizuelnom, jer možda nismo probale ni jednu, pa moramo ovoga puta suditi okom) i da li jednako koštaju?

Mislim da nije stvar u materijalu i lepoti. Sve tri navedene su "ferari" ali sa različitom cenom. Različiti modeli, reklo bi se. :D

Možemo da uzmemo Dacu kao primer za ravnanje (Daco, smeh te pomenula :D ), možemo i Unu, a možemo i Koku. Da li sve tri prave jednako lepe torte (moramo pričati o vizuelnom, jer možda nismo probale ni jednu, pa moramo ovoga puta suditi okom) i da li jednako koštaju?

Mislim da nije stvar u materijalu i lepoti. Sve tri navedene su "ferari" ali sa različitom cenom. Različiti modeli, reklo bi se. :D
Da... Sa tom razlikom što ovde pitanje cene ne postavljaju oni koji su već dugo u poslu i znaju i imaju sopstvenu računicu.
Pitanje uvek postavljaju početnici ili oni koji su kratko sa nama.
Jednostavno, uz dužno poštovanje svima - ne može moja ili tvoja cena biti merilo bilo kome.
Da napravi tortu... nekakvu... zna svaka iole priučena domaćica.
Da je vrhunski ukrasi - nekolicina.
Između toga je ogroman prostor.
Pa gde se ko pronađe.

Da, baš zato sam sve ovo i počela. Žena koja počinje je pitala kako da formira cenu torti, ja joj citirala nekoliko postova u kojima se pričalo o tome, i onda neko citirao taj moj post sa sve iščuđavanjem da ne može da veruje da se torte prave za te novce. Da li je nekom ko se bori za svoje mesto pod suncem u pravljenju torti koristan savet ako kažeš: " Ja pravim torte po xy din/kg i za manje od toga neću da razgovaram."

Naravno da takva pitanja postavlaju početnici ili novajlije na Forumu, jer bi da počnu, a ne znaju kako i odakle.

Draga moja, dovoljno dugo si ovde da znaš da ta tema nema ni početak ni kraj :).
Sa druge strane, dala si linkove, dala svoje mišljenje, neko drugi je dao svoje... bilo ono u obliku iščuđavanja ili ne. Moja mama zine kad čuje koliko sam ja "odvalila" nekom za tortu i uvek joj deluje skupo... Jednostavno ne može da veruje da neko da toliko novca za nešto što realno, može sam da napravi... ako se potrudi. Kao što su i naše mame nama pravile torte i nije im padalo na pamet da ih kupuju!
Ali, to je već druga tema...
Kad neko hoće da počne nečim da se bavi, mora da ima sopstvenu predstavu o tome šta hoće da postigne time i gde je njegovo mesto u svemu tome.
I stvarno, kao i ti, mislim da konkretna cena u dinarima za neku tortu koju naplaćujemo ti, ja ili Milka nije nikom od koristi - ne zato što nešto krijemo ili treba da skrivamo, već zato što je svaka računica - individualna.

lako je nekome reci da nece da pravi torte za manje od toga ako je vec dugo u poslu i ima koliko toliko redovne musterije a i uvek neke nove......ok, svako ima pravo da ceni svoj rad, ali ni jedan pocetnik ne moze to da si priusti...pa mora nekako da privuce musterije, ako se tako postavi u pocetku pa ko ce da naruci kod njega, ja licno mislim da se sa 800 din po kg moze pristojno zaraditi..eto recimo kinder torta..oko 1100 din materijal, torta ima oko tri kg, mozda i vise, 3*800 je 2400 ostane lepa cifra...ako ide pod fondan, sto se potrosi fondana dobije se na tezini a kg torte je vise nego kg fondana i jos vise ostaje zarade, malo na tacnu, struju, vodu...al opet ostane fino parica...bolje nego uzalud sediti..bar ja tako mislim....

Tema ispricana toliko puta,ne moze ovde niko nikog da ubedi sta je skupo sta nije,sta je dovoljno sta nije,sta je za koga kvalitet.....zene bre,okrenite se sebi,usavrsavajte se u ovome i nadjite svoju racunicu....nekome ce to biti puno,nekome malo....ali najvaznije je da ste vi,same sa sobom i sa svojom racunicom,zadovoljne....:D

Back