Kulinarsko ćoše

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Domacice i ja imam sad za vikend 2 torte od po 2-2.5kg sa sve dekoracijom od kojih je jedna vocna (a one su uvek teze) i tu sam se vec pomirila da cu pokloniti bar po pola kilograma da bi izgledale lepo.. Zene vec porucivale kod mene a sada su finansijski ogranicne..

Moje nikada nisu teže od dogovorene kilaže. Ako slučajno preteram, a to se gotovo nikada ne dešava, ja isečem krajeve, jer bogu hvala, to ima ko da pojede. I ovako su mi cene dibidus u odnosu na kvalitet, pa još i da poklanjam....Ma nema šanse...

razumljivo uglavnom radis sa slagom pa je ok..ja vise sa fondanom i cesto ima dosta detalja i dekoracije pa je i drugacije....

Cilence pa kako naplacujes?
Meni su lepo ovde objasnili da saberem tezine svih sastojaka (za kore umanjim tezinu jer se peku pa kaliraju)..I ja lepo jaje jedno razbijem pa izmerim, fil skuvam pa izmerim, uvek kupujem kod istih ljudi i nema iznenadjenja ..Do ove Minnie, tu sam se slognula :zcepanje:

Draga moja Zadovoljna domaćice, moram malo objasniti: od 2 kg je jedino najmanja doboška a ostale su po našim receptima kornet, čokoladna, orach, grčka itd. Najmanja moja cena je 40 Eura, ispod toga me ne interesuju. Ja pečem samo iz zadovoljstva, živim od druge zarade, tako da je moje vreme skupo. Pa ko voli, nek izvoli. Dobošku ko jednom proba, nije mu skupo. Kada su mi ranije neki rekli da je skupo, i ja sam im rekla neka peku sami ili neka idu u poslastičarnicu, gde su jeftine. Ali te torte ne liče ni na šta i nemaju nikakav ukus. Kad hoće od mene, mora da plati. Nadam se, da nisam nikoga uvredila, jer mi to nije bila uopšte namera. Samo hoću malo da se informišem šta i kako. Inače, kada dodjem u naše krajeve, nikad ne pečem tortu. Kući mi je rerna bez veze, pa radije dam nekome da mi uradi.

i ja ih racunam tako sto saberem sve sastojke..i bude nesto manje u odnosu na to....negde sam prcitala da se umanji za 20% i da se dobije realna tezina, ali nije toliko svakako...manje.
a meni uglavnom prelaze tezinu zbog dekoracija a ne zbog same torte..tako da se ne uzbudjujem, boze moj bitno je da bude lepo :)

hahahha...pa jeste..ja tortu merim celu sa dekoracijom..merim je i kad je spojim..pa ako vidim da je tezina presisana zbog dekoracije, naplatim koliko je dogovoreno..... mada jeste nezgodno za male torte stvarno..da se ispostuje tezina a opet da izgleda lepo.....a vocne posebno, da..ali prosto ljudi imaju manje para i razmuljivo je....donekle naravno..ispod neke granice se ne moze....

Meni je jutros toplo oko srca rodila sam sebi sina :heart::heart::heart::heart:
Eno ga spava ljubi ga majka .Letos upoznao decaka iz Smedereva sa kojim se dopisuje .Decak me nazvao i zamolio da mu odgodim Rodjendansko slavlje kako znam do petka,, posto on hoce da dodje kod nas da ga iznanadi .Uspeli smo u tome :per::per::per:jedva cekam njegovu reakciju kad ga vidi da je dosao :hahaha::hahaha::hahaha:

Kad već tako debatujemo o tim našim tortama, dok ne postavim slike i uputstvo za dobošku ( čekam na ćerku ) kako je vi pravite? Inače sve sam uslikala, samo da mi ćerka pomogne da skine iz telefona sličice i biće sve uz pismeni navod za rad.

Cao svima.....:)
Ja,recimo,se ne slazem sa natasom.....pa ako tako gledamo,vreme svih nas je skupo,svi mi ulozimo jako puno vremena u svaku tortu,puno truda,puno zivaca,puno neprospavanih noci......i to nikada ne mozes dovoljno naplatiti,ali to ne znaci da treba da se preteruje.....Ja takodje radim iz zadovoljstva,bas zato tako i razmisljam....Volim to da radim,volim kada mi neko poruci tortu,pa i ako ima pola kg vise,niko zbog toga nece propasti....:)

da vas pitam nesto ja npr nikad nisam merila svoje torte ali da li je moguce po receptu odrediti tezinu torte ili kako vec vi odredjujete

Ja ne umem po receptu, nego me je nekako iskustvo naučilo tome. Al' sam ovo lepo rekla. :D Pošto uglavnom pravim jedne te iste torte, otprilike znam koliko će biti teške. Ako mera ima oko 3 kg, mera ipo će imati 4 kg, ili malo preko toga. Ono što još nisam pravila, a čini mi se lepo, napravim prvi put za nas, i vidim kako i šta dalje. To da merim jaja, i filove, i umanjujem za 20 % ne umem. Klasična torta od npr. 18 jaja, sa filom kuvanim na pari, ako nema nikakvih dodataka tipa voća, šlaga ili sl. pavlake preko filova, teško će dostići 3 kg. Ako ima voća, biće teža. Ako se fil kuva u mleku, biće još teža. I zaista mi se retko omakne da promašim kilažu, mada se i ja ne dogovaram precizno, nego okvirno, pa 100 - 200 g gore dole ulazi u taj dogovor. I nije mi problem da tortu koja ima 3, 2 kg računam kao 3 kg, kada mušterije ne bi imale problem da za onu od 2, 8 kg plate kao da ima 3 kg. Ali, pošto su uvek njihove pare vrednije nego moje, ja onda strogo gledam da to ne pređe dogovorenu kilažu. Nema šanse da ja tortu koja ima 2, 9 kg naplatim kao da ima 3 kg, iako je to u mom slučaju razlika 70 dinara. Umesto 2030 dinara, ja je naplatim 2000, ali zato što se samo od mene očekuje kavaljerski odnos, neću da poklanjam. Koliko je teška toliko platiš, i pošto znam da ako smo se dogovorili da će biti 3 kg, neko odvoji 2100 dinara, da se ne bi osećao kao da sam ga polila vrelom vodom kada kažem da to košta 2 300 dinara, ja je svedem na tih 2 100 dinara. Pošteno. Ili, desilo mi se skoro da je dogovor bio 3 kg, torta bila malo lakša, i ja ženi vratim 100 dinara. Taj osmeh od uva do uva nikada neću zaboraviti. Teška su vremena, besparica je užasna, i debelo cenim svaki dinar. I tuđ i svoj.

natasha64:
Najmanja moja cena je 40 Eura, ispod toga me ne interesuju.

Nema svrhe pričati o ceni nečega ovde i tamo negde, jer ovde ni jedna od ovih žena koje prave fenomenalne torte ne naplaćuje tortu od 3 kg 40 evra. Prosto situacija to ne dozvoljava, bez obzira koliko torte bile ukusne i lepe, prelepe. Ovde ako hoćeš da radiš i imaš posla, nisi u poziciji da ( pre ) ceniš svoje slobodno vreme, jer ćeš onda sedeti skrštenih ruku. Ovde je borba za opstanak, svi smo u različitim pozicijama, pa se u skladu sa tim i postavljamo. Ja relativno kratko radim ovo za pare, kolače 4, 5 godine, torte još kraće, i nikada se, do sada, nije desilo da za kg kolača ne mogu da kupim 10 kg šećera, ili 1 kg oraha. Sada je došlo to vreme. Mogu ja i kolače da podignem na 10 evra/kg, ko mi brani, ali ja to nemam kome da prodam. Tako da o cenama ne vredi pričati, tu smo temu odavno diplomirali. :D

Tenesa, kao što sam rekla na početku, nisam htela nikoga da uvredim. Svuda su vremena teška, ali mislim da se Vi morate još više boriti za svaki dinar. Nikoga neću da vredjam, ali znam da su plate minimalne naspram Evrope. Žao mi je ako se neko našao uvredjen, stvarno nisam htela da se to desi. Izvinite, ali ja sam Vam samo napisala svoj nazor.

vala, ja prihvatih upravo tortu za sutra....jest' da to uglavnom ne radim al pravo da Vam kazem nemam za sutra nista, a toooliko mi je hladno u dn sobi, trpezariji i kuhinji da mislim da bih prihvatila i 5 beze kora, samo da rerna radi...:D .... a struja ko je sisa....:p
sto rece moj muz meni i Daci lepo pre neko vece..pricamo nas dve i sad nesto komentarisemo oko para, plati jedno drugo trece, odose parice:whistling:...i kaze nam on: zene je l smo zivi, zdravi, hvala Bogu...dok je tako, dobro je...pa i jeste :D

Ne znam ja ne mogu da gledam tako u gram.......Danas ja poklonim pola kg,sutra meni tortu od 3700din plate 4000din i nece kusur,tako da sve to ima svoje....
Ali ne volim kada ljudi precenjuje sebe i svoj rad....koliko god dobro da radis....ne treba ici ispod nekih granica ali ne treba ni preterivati i nabijati cene.......
Ovo je moje misljenje :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back