Kulinarsko ćoše

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, Mirko je u pravu. Ali je i Jacin rezon sasvim tačan.
Živimo u kraju gde se oduvek dobro jelo i u gradu u kome je mali broj platežno sposobnih ljudi i ogroman broj nezaposlenih (one sa malim platama ni ne računam). Mnogi su se "dohvatili" nekog dodatnog posla (nikakvo čudo naići na molere profesore, zdravstvene radnike, ekonomiste, umetnike... ili vodoinstalatere maš. inženjere, o električarima da ne pričam), pa se dosta žena izveštilo i u pravljenju torti.
I tačno je da je velika verovatnoća da bi ova gospođa na takav postupak izašla, ali je isto tako tačno da gospođu, koja smatra da se "plazma" lako (i brzo) pravi treba prizvati pameti. Dođeš kod mene da ti ja pravim, pa TI određuješ vrednost toga?! Izvolte gospođo pa napravite sami, ja ću Vam tortu ukrasiti i to košta 2500din!
Imali smo prošle godine u ovo vreme neku gužvu i četiri rođendana za vikend (srećna vremena behu :sad2:). Poznanik čiju ženu ne znam insistirao na tome da ja pravim tortu i ako sam rekla da ću, pored svega, teško stići. Na insistiranje, prihvatim, ali da torta bude najjednostavnija, sa slikom... Winks, ako se dobro sećam. Stajala je u frižideru do iznošenja, bila "kapri",ostalo da izravnam ivice i skinem zaštitne najlone. G-đa mama umaršira (nemam drugi izraz za to! :besna:) u kuhinju (što je protiv svih mogućih propisa i mojih ličnih pravila u toku rođendana) i, u sred gužve, dok se peku pizze, hoće da stavi svećice i vatromet! :dash:
Kažem da sačeka da poslužim decu, ali gde ćeš sa takvom izaći na kraj?! Izvadim tortu, a ona: "Pa mogli ste to malo bolje uraditi! To ja i kad pravim kod kuće za nas "malo zamažem"!" Ostanem bez teksta! Lud vidi da torta nije završena (nalepila sam sliku da se natopi i ispravi na vreme, treba manje od 2 minuta da se ostalo završi, ali...).
"Gospođo, stavite svećicu i vatromet u najkraćem mogućem roku, ako nećete izgorele pizze", rekoh sa osmehom. "Ako dete ne bude zadovoljno tortom - kuća časti!"
Naravno, dete bilo oduševljeno (još sam "na kvarnjaka" poređela i neke ukrase sa strane i oko slike ;)), torta se pojela do poslednjeg parčeta, ali su dan posle "reklamirali" da je četiri soka naplaćeno više :roll: (to su sokovi koje su popili odrasli gosti) .
Ove godine sam ih se setila, jer evo ga vikend, a ja uopšte nemam posla... Pa ne znam da li bih u toj situaciji reagovala isto :confused:

I meni se desavale slicne situacije. Ja sada torte radim po kilogramu, (neke dekoracije idu uz tortu) a zahtevnije se naknadno naplacuju. Naravno kada dodju, ja im to objasnim, ali poneki pokusaju pri placanju, sami da izracunaju cenu po kilogramu. Pa ako prodje, proslo je... Moj trud, rad, nespavanje... to se ne racuna. Ja inace nijednu 3D tortu nisam radila od plazme, sve su sa pecenim koricama i filovima... Ali ne vredi, sto rece Teta Ira, ne bi da se zamuce, ali ne bi ni da plate...
Da ne stavljam sve u isti kos, ima i onih koji dodju i ne pitaju za cenu, samo da to izgleda lepo, kako oni zele... I treca grupa zadovoljnih musterija, koji uredno plate dogovorenu cenu, zahvale se i kazu: Ma ko da se pece po ovoj vrucini, vredi svaku paru!

Mogli bi danima da pricamo o ovome, uvek je bilo i uvek ce biti takvih ljudi, cak i oni koji znaju koliko vredi taj trud, prave se ludi.Skoro sam imala jedan takav slucaj, gospodja neka, narucila i svadbenu i josh par nekih i za posao, pa za prevoz posebno da plati, ona se ponudila, kaze ko ce to da vozi, ne pada joj napamet da se nervira zbog torti, ja pristala, tj moj muz:evil:, mi nemamo adekvatan auto za transport,Odradila ja sve, odneli, montirali, 1,5 sat sam tamo provela samo montirajuci uz njene instrukcije:mrgreen:, kada je isplacivala o pomenutoj nadoknadi za prevoz ni reci, meni ne prijatno nije mesto u restoranu da se raspravljamo.Nazvala ona mene da kaze da je prezadovoljna, gosti odushevljeni, a ja kivna zbog predjashnjeg, kazem gospodji, da ovakve torte u Beogradu i N.Sadu placaju duplo skuplje, a ona ce meni, pa ko bi ti onda narucivao torte, nemoj mi reci da nisi zaradila:eek:, ja je slusham, njoj bio problem da organizuje prevoz, a gde je sve ostalo.Eto,zena shkolovana, na polozaju, sa iskustvom, al joj dzabe sve kad je sitne dushe.:mrgreen:
Ma da smo mi zivi i zdravi, ne moze ona da plati i kupi ono shto ja nosim u srcu:)

Jao, Jaco, Smeh, Carli...Citam to sto pisete, i jezim se, apsolutno ste u pravu... Mislim da je svaka od nas ovde imala bar jedno takvo iskustvo.
Ja inace volim zahtevne musterije, u onom kreativnom smislu, jer su mi njihove zelje izazovi.
Ipak, davno sam naucila da razlikujem njih od onih nezgodnih "zahtevnih" koji pokusavaju da ponize tudj rad da bi prosli povoljnije. Razlog je jednostavan - ako neko kuka da nema novca, ne shvatam zasto onda narucuje? Zasto ta osoba ne pravi sama ili pozove prijateljicu upomoc? Ili je to samo tipican blef ljudi bez obraza.... :dontunderstand:
Takvima, koji preracunavaju materijal u cenu, obicno kazem da je materijal gratis a da je to sto placaju moje VREME. Pri tom mislim na vreme za koje sam nesto pripremila ali i sve one sate, dane i godine truda i ucenja da bih to i znala da pripremim. :!: :)

Jao, Jaco, Smeh, Carli...Citam to sto pisete, i jezim se, apsolutno ste u pravu... Mislim da je svaka od nas ovde imala bar jedno takvo iskustvo.
Ja inace volim zahtevne musterije, u onom kreativnom smislu, jer su mi njihove zelje izazovi.
Ipak, davno sam naucila da razlikujem njih od onih nezgodnih "zahtevnih" koji pokusavaju da ponize tudj rad da bi prosli povoljnije. Razlog je jednostavan - ako neko kuka da nema novca, ne shvatam zasto onda narucuje? Zasto ta osoba ne pravi sama ili pozove prijateljicu upomoc? Ili je to samo tipican blef ljudi bez obraza.... :dontunderstand:
Takvima, koji preracunavaju materijal u cenu, obicno kazem da je materijal gratis a da je to sto placaju moje VREME. Pri tom mislim na vreme za koje sam nesto pripremila ali i sve one sate, dane i godine truda i ucenja da bih to i znala da pripremim. :!: :)
Upravo to.
Plaća se ekskluziva, znanje, umeće, sposobnost.
Ako im je skupo - neka rade sami.

Ja to svima kazem, ne placaju tortu, vec to shto nisam to vreme utroshila na razgovor sa mojom decom, na kaficu sa prijateljicom, na mazenje sa mojim muzem, na odlazak da vidim moga oca...To je ono shto se placa, materijal i one mogu kupiti, ali kako se odreci svega ovog drugog i utroshiti na jednu "bezveznu tortu":eek:

Tu smo i neznam odakle da pocnem :( Pratim ja sta pisete, ali nemam vremena da nesto kucnem.
Cujem, Inka je imala lose iskustvo u saobracaju. Drago mi je sto nije nista lose ispalo, a moglo je strasno da bude:confused::think:
Cestitam vam uspehe vase dece i protekle maturske veceri i minuli rad :D I one dobro naplacane torte ione manje dobro placene :(
Cestitam na pripremama za odlazak na more i onima koji su vec otisli...Blago vama, mi ove godine ipak necemo ici (iako imamo, kao sto znate, placeno letovanje), termin je odredjen, a mi za tada imamo narucene torte, a da promenimo termin treba doplatiti oko 500 eura. Za tu cenu i jos malu doplatu pre bismo isli u Egipat, ali u svakom slucaju bar 15 dana cemo se brckati u akvaparku, kao prosle godine (bez narudzbina i opterecivanja, kao da smo na pravom odmoru :D )

Inace dok ste se vi spremali za mature, mi smo za iste pravili torte i torte, sto za pojedinacne narudzbine, sto za hotele (pokrili sve maturske veceri), i to danas jave kolicinu za sutra, pa ti stigni:besna:.... Pa plus svadbene, rodjendanske... Jedva smo stigli i da spavamo, a kamoli da se kuckamo... Prosli petak i subota i ovaj petak i subota su nam toliko bili prebukirani, da smo imali po cetiri-pet torti za svaki od tih dana da posaljemo za BG, plus one za domaci grad.
Ima dosta slika, pa samo da vidim koje je Rade postavio u album, a koje nije, pa cu na ukrasavanju postaviti, bar neke:cool:

:worth: :worth: :worth: :worth: :worth: :worth::worth:
Evo nam Koke,pa mogu ti reci da je i bilo vreme.Ja se vec zabrinula.Naravno dobro nam se vratili.Ne znam sta da ti kazem,da li "hvala bogu pa ima posla" kad znam da i to zna biti krvavo,ili da te zalim.Mada vidim da ste sve postigli i pozavrsavali,pa svaka cast!!!Ja sam moje musterije naucila da sam u prvoj polovini avgusta na godisnjem,tako da cu ove godine da ladim g..... kod kuce pod ventilatorom,jer na more verovatno ne idemo.
Sto se tice naplate torti,podrzavam vas sve i svi ste u pravu,samo sam malo vise u situaciji kao Jaca i Carli, tako da nema biras.Ili radi i cuti ili sedi besposlen i bez para,veliki majstore!Pozdrav svima pa se pisemo.Odoh na kaficu kod komsike(jednom godisnje).

Koko i Rade dobro nam doshli, mi sada kao domacini ovde, a vi goste.Iskreno rececno, pomislih da uveliko koristite onu nagradu, bash mi je zao da je ne iskoristite, zasluziliste taj odmoe stotinu puta, razumem sve, ali morate misliti i na sebe.Ja sam proshlog leta reshila da zalepimo plocice u kuhinji, pa sam sve mushterije obavestila da ceo jul nece biti torti:mrgreen:.Malko su bili razocarani, a i da sam htela nisam imala gde, sve je bilo razmontirano, spavali smo kod svekrve, a tamo nema adekvatan shporet, ima neki stari, ne bih se usudila da pecem.Mogu vam reci, da smo preziveli taj mesec, ali sam se ja odmorila i fizicki i psihicki.:heart::bye:

:D

A sto se velikih majstora tice, svi mi znamo koliko vredimo, a to sto neki neznaju da cene nas rad, tu pomoci nema. Svaciji rad treba ceniti, pa cak i cistacicin, a i njeno vreme naravno.
Zena koja mi povremeno sredjuje stan, inace mi je prijateljica (ustvari neznam kako da definisem to druzenje, jer ona je dosta starija od mene, ali do skora sam mislila da smo rodjake, pa sada, ni da kazem rodjaka, ni prijateljica:confused: ) inace ona je cistacica u banci i sredjuje stanove ljudima za neku bednu sicu po satu (150-200 din.) inace je ta cena mislim oko 300-400 din.
Direktorka banke je jedna od njenih, da tako kazem, musterija :D. Ima zena para kol'ko hoces! I pozove je da dodje kod nje recimo u 9 ujutru da cisti stan koji je prethodnog dana ciscen generalno, ali eto, da usisa i obrise prasinu. Zena dodje ujutru ispred njenih vrata, nje nema. Zove je na mob, ona kaze da stize i nema je jos sat vremena. Za to vreme, ova zena ceka ispred njenih vrata i nista ne radi (osim sto gubi vreme koje je mogla da provede sa svojim sinom). Onda direktorka dodje i zena pocne da radi. Brisne tamo, brisne vamo, prodje malo usisivacem i na to potrosi dobra dva sata, jer stan je veliki, a direktorka trazi da se sve prebrise, bez obzira sto prasina nije ni stigla da padne. Kada ova zena krene kuci, direktorka joj kaze da nema sada pare, platice joj sutra:eek: i sutra joj da 200 dinara, sa objasnjenjem "pa, dobro, juce nije bilo mnogo prljavo, nisi nista tesko radila..." A sto je ona utrosila tri sata koja je mogla kvalitetno da provede sa svojim sinom, to nema veze (inace sina je rodila jako kasno :( ) Eto koliko neki ljudi cene tudje vreme i tudj rad. Da je ona radila, sigurno da bi bilo tesko i sigurno joj nebi palo napamet da sutradan, posle generalke prebrise prasinu :eek::roll:
Ta ista zena, kada meni cisti stan, nece da naplati vec joj ja nekako odprilike platim (i to zna da bude nezgodno). Posle njenog ciscenja niko nista ne pazi i stan je vec sutra spreman za ciscenje. Ako prospemo gustin, ostaje dole dok se ne raznese po celom stanu (:rumenko:) - kao, evo odmah cu da ocistim i to tako prodje. Musterije ulaze obuveni, deca takodje. Prosipaju kokice, cips i ostale grickalice, koje ne stignemo odmah da pokupimo...U sredu smo Rade i ja sredili generalno stan. Znaci od tepiha do zavesa...pali na nos, ali izgurali i to. Evo jos uvek je prilicno cisto, ali da znate kako pazimo. Cim nesto padne na pod, odmah brisemo, pre nego sto stignemo da raznesemo po celoj kuci. Kako koja musterija dodje, bude ljubazno zamoljena da se izuje (:rumenko::mrgreen:) Decu smo disciplinovali, nista nesme da padne na pod :mrgreen:. Mi smo cistili, mi smo se oznojili, pa da vidis kako pazimo, da sto duze ostane cisto:think::think::think::whistling:. Mozda i mi ne cenimo tudji rad dovoljno :think:

Kapital,tj profit,se stvara u prodaji a ne proizvodnji.Nas su komunisti pogresno ucili.Mozes da se ubijes od rada ali bez efekta,onda si "tudja kuca",radis za tudju srecu.
Nije isto prodavati u beogradu i nekom manjem mestu,to stojiu.Ali bolje je da te bije glas skupog majstora koji je vrhunski u svom poslu,pa vrhunski i naplacuje,nego nekog "amatera" koji odradi posao,ali je jeftiniji.

bravo Mirko.

Koko i Rade dobro dosli nazad na forum. Lepo je sto ste vredni, ali mislim da ste ipak trebali otici na odmor. Posla ce uvek biti, ali odmorni ce te ga mnogo lakse odraditi. I zbog decice i zbog vas odmor vam je neophodan. Sta bi bilo nedaj Boze da ste se ozbiljnije razboleli. Da li bi i onda pravili torte ili bi musterije malo sacekale. Pa svako ima prava na malu pauzu. Vidite sta se Daci dogodilo.Cuvaj te se:cmok2::cmok2:

Kod mene je iskustvo pokazalo da ljudi koji su naucili u zivotu da rade i stvarali svojim rukama imetak ne prave pitanje cene...ali 100 ljudi 100 cudi...nekad mi se smuci zivot.Ja svoj pravi posao radim zato sto sam se skolovala za njega,tezak je pogotovo kako idu godine,sve manje lepog u njemu ima da se vidi,ljudi su sve bolesniji,onda dodjem kuci i dodatno zaradim radeci nesto sto me ispunjava i u cemu sam se nasla.Ja sam prosle nedelje pukla kod jedne torte i rekla sebi:e neces majci vise".Evo vam albumi ima preko sto razlicitih torti pa izvolite,sa izuzetkom musterija koje su kreativne i razumne i kojima volim da radim.skoro sam imala iskustvo sa porudzbom za dve torte i zahtevom za popust.Kad sam rekla koliko mogu da "popustim" i pitala da li im to stvarno nesto znaci dobila sam objasnjenje da je sve skupo i igraonica i pice i grickalice i klovn....pa su na meni nasli da ucare deset eura.gospodji sam objasnila da moja deca nikad nisu slavila rodj.po igraonicama,da sam sa tortama pocela tako sto sam ih sama pravila svojoj deci,a njima stavljala na papir trosak i sta otprilike mogu da kupe za taj novac.Deca su uvek birala ovu drugu varijantu.Saradjujem sa dosta poznatih ljudi,sto iz sveta novinarstva,sporta,muzike,politike...i medju njima ima divnih i jednostavnih ljudi...greska je u nama sto se ne isprsimo pred onim malobrojnim baksuzima.Sa takvim ljudima ne treba saradjivati.Ja na svojoj listi imam ljude kojima u zivotu necu napraviti tortu i kraj.ili ono zvanje u pet do dvanaest...igraonica zakazana pre mesec dana a ti meni narucujes tortu danas za sutra...pa koliko god da trebaju te pare vala brate ne mogu...

Koko i Rade dobro dosli nazad na forum. Lepo je sto ste vredni, ali mislim da ste ipak trebali otici na odmor. Posla ce uvek biti, ali odmorni ce te ga mnogo lakse odraditi. I zbog decice i zbog vas odmor vam je neophodan. Sta bi bilo nedaj Boze da ste se ozbiljnije razboleli. Da li bi i onda pravili torte ili bi musterije malo sacekale. Pa svako ima prava na malu pauzu. Vidite sta se Daci dogodilo.Cuvaj te se:cmok2::cmok2:

ma Daci sad ni malj ne moze nista...ipak je ovo bosanska glava...

Kada su baterije pune,mnogo lakse se ide dalje,tako da je jako potrebno "naci" vreme i za odmor.Govorim vam iz licnog iskustva,jer sam i ja krajem devedesetih imala period kao i Koka i Rade sad.Vikend za vikendom na desetine kg kolaca.I do 200 kg za jednu slavu.Tada je to bilo daj da se iskoristi prilika i nista se ne odbija,jer Boze moj para nikad dosta.Zato sad sa 37 god. imam problem i sa ledjima i zglobovima na rukama,a o poremecenom metabolizmu i bolesnom zelucu da ne pricam.Znam da zvucim kao kakva baba,ali iako ja to negiram,to je moje trenutno stanje.A za njega su zasluzni dani i noci neprespavane,neredovno jelo,nespavanje....E sad je malo kasno da se nauci ,ali nije kasno da se malo popravi.Bar malo.Mada jedina stvar za kojima u stvari zalim,sto se u razgovorima,ne setim prve reci mog sina, i nekih njihovoh dogodovstina.Jer mama je u to vreme bila pun gas i deca su bila ,iako samnom u kuci ipak prepustena sobi,televizoru...E ,nema para koje bih danas menjala za to.Ali sad je malo kasno.Zato sad vreme provodimo cesce zajedno ,pa i kad se radi,upuceni smo jedni na druge.
Sto se placanja tice,moram se na Koku nadovezati.Ako sam i kad sam imala problem sa naplacivanjem i natezanjem oko skupoce,onda su to UVEK bili oni ljudi koji se vode kao ,Lovarni,privatnici,direktori...Oni nikad nemaju dovoljno para kod sebe i ne znaju da postuju tudji rad.A obican narod,koliko god delovao da nema,svoje posteno ispostuje,plati i postuje rad.

Inace mislim da mi same omalovazavamo nas rad. Da sve zajedno zauzmemo isti stav i ne dozvoljavamo da nas ucenjuju mislim da bi i nama bilo lakse. Mislite li da bi te gospodje same uzele da prave torte kada bi sve zajedno podigle cene. Da nemaju para one bi kao i mi same svojoj deci pravile torte. Radije cu nekom ko zasluzuje da poklonim tortu, a tim koje zanovetaju cu debelo naplatiti.
Inace ja sam bila u situaciji kao Jaca. Trazili su mi da ja isporucim tortu. Morala sam da platim taksi jer je torta bila velika i kada sam trazila novac gospodja mi je rekla slicno sto i jaci. ja sam odmah pocela da rasklapam tortu i kad se ona pobunila mrtva ladna sam joj rekla da moze da je preuzme kod mene kuci. Kad je videla da ne moze da prodje i da ce puci bruka odmah je izvadila pare i jos me castila samo da ne vracam tortu.
A nekima pa i da gladujem vise necu nista da napravim. I ja sam se u proslosti par puta gadno opekla.

Da ja lepo vama dam jedan primer,dzaba pricati napamet.Ja sam rodjeni Kragujevcanin,nema nas mnogo,ali ne zivim u Srbiji.Nebitno,ovo je vezano bas za Srbiju,za moj Kragujevac.
Pre nekoliko decenija,otvori jedan mlad covek frizerski salon.Pa sta,bilo ih je na desetine,nista neobicno.Ali je kod njega bilo obaveznao zakazivanje,od prvog dana.Nema covek musterije,prazan salon u centru grada,a on trazi da zakazes pa mozes da dodjes na tretman.Svi se cudili,i ja sam se cudio.Danas je najuspesniji u svom poslu,ima i neku akademiju nazvanu po svom prezimenu.Necu da ga pomenem,zasto bih ga reklamirao.
Covek je imao stav,cenio svoj posao,obican zenski ftizer bio,nista vise,i napravio uspeh.
Sta hocu da kazem: Mozes da budes majstor,genije...ne pomaze nista.Moras da umes da prodas svoj rad inace radis za dzabe.Kako kazu klinci,moras da budes IN,da imas :"ime",a ja cu jos da to malo uprostim da bi me svi razumeli: MORAS DA BUDES UOBRAZEN i da delujes samouvereno.Kad musterija dodje mora da on uvazava tebe a ne ti njega.Ti njega cenis zat sto te odabrao da mu bas ti radis tortu i sto za taj rad placa.Ali moras nekoga i da odbijes,nemas vremna,iako imas,lepo je da se cuje:))
I ne zaboravite:Niko nije zaradio pare na znoj i kicmu,moze samo da zaradi discopatiu!:think::evil:

Poslednja izmena:
Samo se ti nama cuvaj. lepo sa svojim dragim idi na odmor i bar na kratko zaboravi i na posao i na torte. Uzivajte dok ste mladi i dok vam je najlepse kada ste zajedno. To ni jedne pare ne mogu da plate.

da znas Teta Iro da je taj odmor jedino cega se ne odricem ,svake godine 15-20 dana grcka,more,sunce,lezaljke,obilasci,druzenje sa ljudima za koje preko godine nemas vremena.Mi se svi skupimo,i ako nismo u jednom mestu onda smo razbacani po obliznjim selima,tako da ako se ne vidjamo u beogradu vidimo se i druzimo tamo sigurno.Ove godine nas tri porodice idemo u isto mesto,dve u susedno,a jedna je tridesetak km od nas.Deca osnuju svoj tabor pa ih i ne vidjamo sem kad se jede,niko se ne dere,ne zivcani,svi vratimo onaj blesavi osmeh na lice i vratimo se kuci preporodjeni.Ranijih godina smo bili u situacijama da cekamo zadnji cas,a zadnjih par uplatimo more vec u januaru pa ne mozemo da nadjemo izgovore da ne idemo na odmor.Najlepsi osecaj je kad te neko zove za tortu a ti kazes jao bas mi je zao mi smo u to vreme na odmoru...Prosle godine smo izginuli,poslednju,svadbenu tortu smo isporucili u 11 sati nocu jer su je tad sekli,a u ponoc smo bili u kolima na putu za more.Nismo verovali da smo krenuli.Ove godine smo podvukli crtu,sto kaze zorica,dusa me boli,nemam pojma kako izgleda unutrasnjost radnog stola mladjeg deteta,a kamoli da mu nesto pomognem oko skole.On mukica stalno donosi neke petice,ko vrata,pa sa plusevima...muz me skoro zabrinuto pitao sta ja mislim da li on to od nekoga prepisuje.Postoje trenutci za kojima cemo zaliti celoga zivota a koji ne mogu da se vrate i sav novac ovog sveta ne moze da ih nadoknadi...

Mirko je u pravu .Od kako svim musterijama govorim da moraju bar mesec dana u napred da zakazu jer se moze desiti da ne mogu da ih primim kada se jave sa nekim zakasnjenjem odmah pitaju:" Da li smo zakasnili' Ja onda sva vazna kazem da moram da pogledam u rokovnik sa narudzbama, pa iako je prazan ja kazem da sam u velikoj guzvi ali eto potrudicu se da im nekako izadjem u susret za ovaj put, ali sledeci put da obavezno zovu ranije.
Ovako me mnogo vise postuju i srecni su sto ih uopste primim pa ne prave pitanje ni za cenu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back