Kuda posle osnovne skole?

Zato sto su matematika,maternji jezik,istorija,fizika,hemija i strani jezik okosnica svakog obrazovanja,a likovno i muzicko su uglavnom stvar afiniteta.
Ne razumem rasplinjavanje po segmentima i potrebu da postoji 15 obaveznih predmeta ,kad se ovi koji zavise od sklonosti ka necemu mogu slusati fakultativno.

ne razumem ovo :dontunderstand: ..... hoćeš da kažeš da moje obrazovanje zavisi od toga da li znam istoriju :kafa: a ne moram da znam likovno i muzičko ako me to ne zanima.... a šta će mi istorija? Eto to je bilo, prošlo, i zaista me ne zanima što je tamo neki spavao u purpurnoj sobi, koliko je m2 imala neka tamo crkva ili šta su Sloveni pili kad su se doselili na Balkan...... stvarno ne razumem kakvog uticaja to ima na mene? I da su pili rakiju meni bi bilo isto.... Isto tako maternji jezik-srpski... svi mi znamo da pričamo srpski a u osnovnoj se nauči gramatika... Šta će mi srpski u srednjoj? Da bi nagadjala šta je tamo neki ruski bla bla pisac mislio dok je pisao pesmu... a on prosto i jednostavno nije mislio ništa nego ubacio tu reč zato što se rimuje.... :dontunderstand: :dontunderstand: :dontunderstand: :dontunderstand: :dontunderstand:

Moja starija ćera sada završila Ekonomsku školu, i ne pada joj napamet da upiše Ekonomski faks, kaže da pojma nije imala šta zapravo upisjue pre 4 godine, i da je tu srednju školu izabrala, pošto nije htela gimnaziju, da bi imala bar neko zvanje na kraju, ukoliko ne bude mogla ili htela dalje na faks.

Problem kod nje je ustvari bio što su joj u osnovnoj školi svi predmeti dobro isli (odlikaš od početka od kraja), ali je ništa posebno nije privlaćilo. Jedino je znala da ne želi ništa vezano za medicinu. Evo sad se sprema za Filološki smer ruski jezik, koji nije u životu nikada učila - ???

A evo sad moji blizanci treba da upišu srednju škou, pa opet trzavice gde i šta. Ćera još prošle godine odlučila da ohće u neku srednju školu umentničkog smera i pripremala se celu godinu, položila je posebni prijemni ispit, ali njie osvojila onoliko poena kojliko je bilo potrebno da upiše Školu za dizajn ili tTehnoart, pa je izvukla Školu za obradu drveta. To je bio opšti šok za nas ostale neupućene ukućane!
Kao - šta ćeš da uišeš?! drvorezbar??, pa je odna palo ubeđivanje da se preorijentiše na gimnaziju, i da ipak polaže srpski i matematiku. Jutros je gledam onako jadnu i nesrećnu, kad je krenula kod drugarice da uče matiš za prijemni, njoj sve lađe potonule, što joj ne damo da upiše ono što je njoj važno.
Tu sam stala i dobro razmislila: šta ja ustvari znam o toj Tehničkoj školi "Drvo Art", kakav je nastavni plan i program, koje su joj mogućnosti za dalje školovanje posle toga? Onda lepo odem na internet i saznam da imaju potpuno isti program rada kao i dve gore navedene škole, i da uči sve opšte predmet kao i u svakoj drugoj strukovnoj srednjoj školi, kao i da ima "prohodnost" na društvene fakultete kao i na akademiju. Suprug se još seti da poznjae koleginicu koja tamo predaje i pozove ženu, a ona samo što nas nije ispljuvala, što branimo detetu da se upiše.
Na kraju sam stegla srce i otišla sa njom do "Drvo Art"-a o upisala je. Ona je naravno presrećna, a ja mislim šta da sam je terala u gimnaziju, pa da zbog razočarenja neće ni da uči, a onda ne završi ni tu gimnaziju?

A sin blizanac hoće u 9.-tu gimnaziju, pošto ne može da se odluči u 15.-toj čime će se baviti, a njega (vukovca) smo kao ubeđivali da upiše neku strukovnu školu vezanu za informatiku ili nešto teihničko.

Eto ti ironije, sve zavisi od deteta, kako ono sebe vidi i gde sebe vidi za 4 godine, pa ni to nije konačno.

Ljudi upomoc!!!
da li neko zna nesto o privatnim srednjim skolama sa smerom turisticki tehnicar? U Bgd ih ima dve,nisu mnogo skupe,ali ja ne znam nista o njima!!! Inace moj tinejdzer je polozio prijemni za filolosku,ali u zbiru bodova je ostao ispod crte.Sad,za redovne skole ovog tipa ima malo bodova,pa je ovo mozda alternativa?
??:?::?::?:

Ljudi upomoc!!!
da li neko zna nesto o privatnim srednjim skolama sa smerom turisticki tehnicar? U Bgd ih ima dve,nisu mnogo skupe,ali ja ne znam nista o njima!!! Inace moj tinejdzer je polozio prijemni za filolosku,ali u zbiru bodova je ostao ispod crte.Sad,za redovne skole ovog tipa ima malo bodova,pa je ovo mozda alternativa?

bolje plati da ga upišu u redovnu školu... ipak tu pukneš odjednom neku cifru, a u privatnoj plaćaš 4 godine.... nzm tačno ali priča se da je u privatnoj ekonomskoj godišnje školarina 25 000, što realno, nije mnogo.....

Ljudi upomoc!!!
Zar on nema pravo da polaze ovaj prijemni sa ostalima, bez obzira sto je vec polagao za filolosku? Ja bih se hitno raspitala jer mislim da je moguce, a rok za prijavu je valjda bio danas, ali bi mozda prihvatili i sutra.

Javi sta je bilo i srecno!

A sin blizanac hoće u 9.-tu gimnaziju, pošto ne može da se odluči u 15.-toj čime će se baviti, a njega (vukovca) smo kao ubeđivali da upiše neku strukovnu školu vezanu za informatiku ili nešto teihničko.

Eto ti ironije, sve zavisi od deteta, kako ono sebe vidi i gde sebe vidi za 4 godine, pa ni to nije konačno.

Odličan izbor. Mislim Na IX gimnaziju. Nastavni kadar za svaku pohvalu, kriterijumi su im malo jači, ali deca imaju dobru prohodnost kanije na fakultetu. I ono što se meni posebno dopada je što ih nauče da uče. Kontinuiran rad, česte provere znanja i usmeno i pismeno, aktivnost na časovima. Pojedini profesori imaju i neke druge sadržaje da ponude, što je za svaku pohvalu.
I, da, devetari su jako ponosni što su devetari :D

Zar on nema pravo da polaze ovaj prijemni sa ostalima, bez obzira sto je vec polagao za filolosku? Ja bih se hitno raspitala jer mislim da je moguce, a rok za prijavu je valjda bio danas, ali bi mozda prihvatili i sutra.

Javi sta je bilo i srecno!

Ma moze on da polaze prijemni,i polagace ga,medjutim koliko god ostvario bodova na prijemnom ispitu,nece imati dovoljno da se upise na taj neki turisticki smer koji ga jedino interesuje osim jezika.U obe skole u Bgd gde postoji taj smer potrebno je preko 85 poena da bi se upisao,a on ce u najboljem slucaju imati 75,jer iz skole ima dobar uspeh.

bolje plati da ga upišu u redovnu školu... ipak tu pukneš odjednom neku cifru, a u privatnoj plaćaš 4 godine.... nzm tačno ali priča se da je u privatnoj ekonomskoj godišnje školarina 25 000, što realno, nije mnogo.....

U ove dve skole je godisnja skolarina oko 1800 eur,s tim sto ih je u razredu max.20,u cenu je uracunat kompletan skolski pribor i udzbenici,jedan izlet,osiguranje,sistematski pregled i ulaznice za neka kulturna dogadjanja jednom nedeljno tokom cele godine.I nastavu imaju samo pre podne od 9 do 15h.

ma nemam pojma uglavnom moja generacija se masovno ispisuje iz redovnih škola jer jednostavno ne žele da ih majmunišu kojekakvi gejaci... čitaj: zna se koliko košta svaka ocena iz svakog predmeta... i kad tako gledaš- bolje plati da te gledaju k'o cara, elitu, da te čuvaju k'o malo vode na dlanu nego ovamo platiš a oni te i dalje zajebavaju... e onda se lepo ljudi upišu u privatnu ekonomsku i uživaju....

Опет ћу питати: сутра кад се нађу у неком друштву, хоће ли разговарати о књигама, филмовима и концертима, или о полиномима или анијонима и катијонима? ;)

Ево да ти одговорим. :) Наравно да разговарамо о књигама и филмовима, али ништа од тога нисмо у школи научили. :per: Док постоје и неке особе са којима разговарам о науци, не конкретно о катјонима и анјонима и полиномима, али провлачи се градиво из школе јер је то основа.
Док, с друге стране, могу да волим музику и филмове иако не знам музику старог Египта или који су инструменти коришћени у Месопотамији. (да, то смо учили:( ).

ne razumem ovo :dontunderstand: ..... hoćeš da kažeš da moje obrazovanje zavisi od toga da li znam istoriju :kafa: a ne moram da znam likovno i muzičko ako me to ne zanima.... a šta će mi istorija? Eto to je bilo, prošlo, i zaista me ne zanima što je tamo neki spavao u purpurnoj sobi, koliko je m2 imala neka tamo crkva ili šta su Sloveni pili kad su se doselili na Balkan...... stvarno ne razumem kakvog uticaja to ima na mene? I da su pili rakiju meni bi bilo isto.... Isto tako maternji jezik-srpski... svi mi znamo da pričamo srpski a u osnovnoj se nauči gramatika... Šta će mi srpski u srednjoj? Da bi nagadjala šta je tamo neki ruski bla bla pisac mislio dok je pisao pesmu... a on prosto i jednostavno nije mislio ništa nego ubacio tu reč zato što se rimuje.... :dontunderstand: :dontunderstand: :dontunderstand: :dontunderstand: :dontunderstand:
Нисам неки познавалац историје, уопште је нисам волела у школи, али сам за 8 година учења схватила да није битно знати напамет године, које боје је била соба неког владара итд, него сместити дешавања у одређен контекст. Да разумеш колико је невероватно што су пирамиде настале у оно доба када нису знали за точак. И да је Хитлер добио подршку на изборима зато што су се Немци сматрали оштећеним после 1. св. рата.
То је бар моје виђење историје.:heart:
u većini škola se zna koliko koja ocena košta, tako da muzičko i likovno ne bi trebalo da predstavljaju veliki problem...
Завршила сам гимназију не тако давно... Немам добро мишљење о нашем систему уопште. али могу да кажем да је ово глупост. У сваком случају, далеко од тога да важи за сваку школу!

evo sad mi kcerka upisala gimnaziju, to je htjela i upisala.nisam se uopste mjesala u njenu odluku.iz jednostavnog razloga:po zelji roditelja sam umjesto sr.medicinske koju sam JA zeljela upisala tehnicku ,super sam ja to izgurala ali sam znala da to necu nastaviti,jednostavno nisam to voljela.epilog :zavrsila sam soc.rad.po svom izboru!

Verovatno si vrlo mlada, pa me zato ne cudi sto tako razmisljas. Ovo sto si navela nije istorija, vec neke istorijske zanimljivosti. Istorijsko misljenje se najkasnije razvija, pa verovatno nisi jos u toj fazi da te istorija interesuje i da je razumes. Ni ja nisam volela istoriju u skoli, ali sada shvatam koliko je ona vazna za razumevanje drustvenih pojava, povezivanje cinjenica, opstu kulturu.
Ovo za srpski jezik me vise zacudilo. Po tvojoj logici sa osnovnom skolom zavrsila si sa srpskim jezikom. Istina je da vecina pesnika, pisaca... ima neke svoje motive koje pretace u delo, a mi u njih tesko mozemo da proniknemo. Uglavnom su ti-takvi bili boemi, nesrecni, zavisnici... Ali, srpski jezik je takodje vrlo bitan za opstu kulturu. Procitaces i neka dela, koja mozda tada neces shvatiti, ali ces im se vratiti za koju godinu. O gramatici i pravopisu da ne govorim. Uvek je potrebno osveziti to znanje, pogotovo sto je ono podlozno promeni ili ih nismo najbolje savladali u osnovnoj skoli.

Sto se tice odabira srednje skole, sada sa ovolikim iskustvom tvrdim da je detetu od 15 godina vrlo tesko da odluci sta je najbolje za njega, sta je to sto ga najvise interesuje i cime zeli da se bavi u svom zivotu. Retki su pojedinci kojima je odmah kristalno jasno da zele to i to. Vecina nas se trazila, osluskivala tokom srednje skole, menjala misljenja svakog dana, pa je neko upisao fakultet koji nije imao veze sa nekim pocetnim zeljama. Ali, ja sam isla u gimnaziju, a ko se opredeli za srednju strucnu skolu, malo je u tezoj poziciji, jer ne moze da je menja svaki cas, nego to sto je upisao-zavrsi, pa dalje... Roditelji mogu da pomognu samo ako su dete pratili, ako ga odlicno poznaju. U suprotnom, kroz ispunjavanje svoji neostvarenih zelja, samo odmazu. Eto, danas je upis zelja, pa sam se setila da svratim malo ovde, jer sam u svojoj skoli videla dosta nesklada izmedju zelja i mogucnosti i pritisaka od roditelja.

Цео претходни пост потписујем. :) Ово бих истакла:
Ovo sto si navela nije istorija, vec neke istorijske zanimljivosti. Istorijsko misljenje se najkasnije razvija, pa verovatno nisi jos u toj fazi da te istorija interesuje i da je razumes. Ni ja nisam volela istoriju u skoli, ali sada shvatam koliko je ona vazna za razumevanje drustvenih pojava, povezivanje cinjenica, opstu kulturu. Ovo za srpski jezik me vise zacudilo. Po tvojoj logici sa osnovnom skolom zavrsila si sa srpskim jezikom. Istina je da vecina pesnika, pisaca... ima neke svoje motive koje pretace u delo, a mi u njih tesko mozemo da proniknemo. Uglavnom su ti-takvi bili boemi, nesrecni, zavisnici... Ali, srpski jezik je takodje vrlo bitan za opstu kulturu. Procitaces i neka dela, koja mozda tada neces shvatiti, ali ces im se vratiti za koju godinu. O gramatici i pravopisu da ne govorim. Uvek je potrebno osveziti to znanje, pogotovo sto je ono podlozno promeni ili ih nismo najbolje savladali u osnovnoj skoli.

У средњој се не ради граматика, :worth: али неко ко чита лектире те четири године тешко да ће правити неке озбиљније граматичке грешке. ц:)

Back