Krštenje

• Začetnik teme Začetnik teme yokai
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovo je zanimljivo, mada je netačno. Budizam je fundamentalno različit od avramskih religija, prvenstveno zbog toga što su budisti u osnovi ateisti.

да би био члан партије мораш да се крстиш књижицом.
сидарта није био атеиста него арелигиозан, као и исус. не прича о ономе што не може да схвати слушаоц већ му нуди ванчулно.

Poslednja izmena:
Pa ja baš mislim da su manastiri puni ovih što smatraju da im samo i krštenje pomaže.

Boginja i stari Bogovi su puni ljubavi te pomažu ne obazirući se na to kako ih ljudi zovu. Perun, Ilija, Mara....

A za krštenje njih živo briga ...to ti je ljudsko foliranje kao na primer oblačenje u crkvi
ako je jevrejski bog toliko moćan (kao što nije) onda bi ga živo bolelo kako se ti oblačiš...već šta radiš

Krstenje nije samo ulazak u zajednicu,ono ima dublji smisao,cistis se od ranijih grehova i pocinjes nov zivot,kada si svestan nekih stvari koje zelis da promenis kako bi bio sto bolji covek i kada se na taj nacin obavezujes da ces se truditi da zivis sa sto manje mrznje u srcu,a sto vise ljubavi prema svim ljudima,kad okreces nov list a to je list pokajanja,oprosta,tolerancije,duhovnosti...sve sto krasi pravoslavnu veru.Mislim da je vazno kako krstenje shvata pojedinac i sta za tebe licno znaci krstenje,zato se ljudi u poznijim godinama i odluciju na krstenje.Smatram da je pravi efekat onda kada ti osetis potrebu za tim,kada te nesto vuce,kada zelis da se priblizis na taj nacin Bogu,a ako se krstis zato sto tako treba ili se plasis da neces biti spasen,a i dalje nastavljas po starom ne gajeci duhovnost u sebi onda krstenje nema toliki znacaj,mada nikome ne moze da skodi.

да би био члан партије мораш да се крстиш књижицом.
сидарта није био атеиста него арелигиозан, као и исус. не прича о ономе што не може да схвати слушаоц већ му нуди ванчулно.
Krštenje partijskom knjižicom?

Nigde veze...

Evo sta kaze pravoslavna crkva o krstenju
Krštenje je Sveta tajna kojom čovek postaje hrišćanin i član crkve. Samo kršten čovek ima pravo na sve ostale tajne i obrede u crkvi. Brojni su običaji vezani za ovu Svetu tajnu,
Po pravilu crkve, trebalo bi da sveštenik čita molitvu porodilji u prvi dan kada rodi dete, zatim u osmi dan posle rođenja, kada se detetu daje ime, i kada postaje oglašeni, i zatim u četrdeseti dan, kada se vrši ocrkovljenje deteta (unošenje u crkvu). Međutim, prilike i okolnosti su u praksi zadržale samo dva momenta vezana za ovu Svetu tajnu, a to su: z
namenje i krštenje.
Čim dete malo ojača, posle nedelju dve, može se izvršiti krštenje. Crkva preporučuje da se krštenje obavi što pre, jer ukoliko bi se desio nesrećan slučaj, da dete umre nekršteno, nad njim se ne može izvršiti opelo. Krštenje se vrši u hramu ili u manastirima i crkvama gde ima krstionica, a može i u domu roditelja.

Mada sam ja opet misljenja da dete treba pustiti da malo poraste,postepeno ga upoznavati sa svojom verom i ako zeli onda ga krstiti ili ga pustiti da sam odluci kada bude zreo da sam odlucuje.Moj brat je krsten sa dve godine i nista mu ne fali tako da nisam protiv toga,ali mojoj deci bih pustila da izaberu,na spontan nacin im usadila ljubav prema Bogu i smatram da bi onda krstenje imalo veci smisao za njih.

Uvek sam se pitao zašto je krštenje sveta tajna? Da li tu ima neke tajnovitosti, ili naziv podiže rejting tog čina kod neukih?

Krstenje nije samo ulazak u zajednicu,ono ima dublji smisao,cistis se od ranijih grehova i pocinjes nov zivot,kada si svestan nekih stvari koje zelis da promenis kako bi bio sto bolji covek i kada se na taj nacin obavezujes da ces se truditi da zivis sa sto manje mrznje u srcu,a sto vise ljubavi prema svim ljudima,kad okreces nov list a to je list pokajanja,oprosta,tolerancije,duhovnosti...sve sto krasi pravoslavnu veru.Mislim da je vazno kako krstenje shvata pojedinac i sta za tebe licno znaci krstenje,zato se ljudi u poznijim godinama i odluciju na krstenje.Smatram da je pravi efekat onda kada ti osetis potrebu za tim,kada te nesto vuce,kada zelis da se priblizis na taj nacin Bogu,a ako se krstis zato sto tako treba ili se plasis da neces biti spasen,a i dalje nastavljas po starom ne gajeci duhovnost u sebi onda krstenje nema toliki znacaj,mada nikome ne moze da skodi.

Pa onda decu krste zbog love, jer ništa od ovoga boldovanog ne važi za njih.

Pa zasto deci dajete hranu?
Najbolje kada sami odrastu da odluce da li da je uzimaju ili ne..........

Pripadnicima ostalih religija, ce se suditi po njihovom cistom srcu i savesti...Dakle mogu u raj.

"Od onih kojima je mnogo dato, mnogo ce se i traziti...."

Pripadnicima ostalih religija, ce se suditi po njihovom cistom srcu i savesti...Dakle mogu u raj.

"Od onih kojima je mnogo dato, mnogo ce se i traziti...."

Zašto uopšte da odrastaju? Lepo ih krstiš i pošalješ u raj pre nego što nešto krupno zabrljaju. :mrgreen:

A što se tiče ... drugih:

Одговори Исус: Заиста, заиста ти кажем: ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у царство Божије.

Srđane, Srđane... pročitaj der još jednom Jovan 14:6.

Ne može to kako bi ti hteo... ja se slažem da je tvoj pogled ispravniji - svaki dobar čovek zaslužio je mesto u carstvu nebeskom, bez obzira koje vere bio, to je nekako normalno. Ali ne ide to tako, u takvom scenariju za Crkvu ne ostaje ništa - a zna se ko ovde vuče konce...

nemoj tako,uzmi nesto drugo za primer ako imas,ovo sa hranom je malo besmisleno.Krstenje,vera,sve je to odnos tebe i Boga i nikoga drugog,tako to treba da bude odnos tvog deteta i Boga,a ako ga krstis a da se on toga ni ne seca,da moze da kaze krsten sam,a niko ga ne uci sta to znaci i kojI je smisao svega toga,onda krstenje nema bas toliki smisao koji bi trebalo da ima.Jednom je meni drug rekao "kada ces da se krstis"? (posto sam trebala ranije da se krstim pa me je nesto sprecilo).S vremena na vreme on bi me to pitao,kada sam rekla jednom da sam odlucila,krstim se(malo je i on zasluzan jer me je podsecao i navodio da razmisljam o tome),on je rekao " spasio je sebe zato sto je doprineo da crkva dobije jos jednog clana,tada sam pomislila da mozda i nece dobiti nagradu za to jer treba da se nadas da ce se to uzeti u obzir kada se bude sudilo na nebu,a ne da to cinis samo da bi sebe spasio .Tako smatram da i roditelji ne cine veliku uslugu ako krste dete,a ne uce ga veri,oprostu,pokajanju,da zna da kaze izvini,da zna da se raduje drugima,da zna da misli o drugima...i mnoge druge vrline na koje se ne obraca bas toliko paznja

nemoj tako,uzmi nesto drugo za primer ako imas,ovo sa hranom je malo besmisleno.Krstenje,vera,sve je to odnos tebe i Boga i nikoga drugog,tako to treba da bude odnos tvog deteta i Boga,a ako ga krstis a da se on toga ni ne seca,da moze da kaze krsten sam,a niko ga ne uci sta to znaci i kojI je smisao svega toga,onda krstenje nema bas toliki smisao koji bi trebalo da ima.Jednom je meni drug rekao "kada ces da se krstis"? (posto sam trebala ranije da se krstim pa me je nesto sprecilo).S vremena na vreme on bi me to pitao,kada sam rekla jednom da sam odlucila,krstim se(malo je i on zasluzan jer me je podsecao i navodio da razmisljam o tome),on je rekao " spasio je sebe zato sto je doprineo da crkva dobije jos jednog clana,tada sam pomislila da mozda i nece dobiti nagradu za to jer treba da se nadas da ce se to uzeti u obzir kada se bude sudilo na nebu,a ne da to cinis samo da bi sebe spasio .Tako smatram da i roditelji ne cine veliku uslugu ako krste dete,a ne uce ga veri,oprostu,pokajanju,da zna da kaze izvini,da zna da se raduje drugima,da zna da misli o drugima...i mnoge druge vrline na koje se ne obraca bas toliko paznja

Dete je dar Božji i zato ne postoji razlog ne krstiti ga,ako si hrišćanin.Mi ne možemo da izrazimo želju da eto,sad hoćemo dete pa se ono rodi,ne mozemo da biramo pol deteta.Dete nije proizvod našeg truda,jer svi se trude i žele,a opet,nažalost,desi se da muž i žena ostanu bez poroda.Znači,ipak je od Boga.To sa poenima ne ide baš tako.Ako nešto nije od srca,nećeš dobiti "poene".
Naravno da se svako trudi da sebe spase,i treba.Postoje roditelji koji krste decu samo zato što se tako "valja",a posle ne samo da ga ne uče veri,oprostu i pokajanju itd. već samo kako da steknu ovozemaljska dobra(novac najpre) po bilo kojoj ceni,na Boga i spasenje svoje dece ne misle.

Poslednja izmena od moderatora:
напротив, зато што јесу. прочитај пар мојих постова, молим те, на овој теми пре следећег питања.

Opet pričaš u rebusima. I vidiš kako onda pogrešno mogu da se protumače tvoje rečenice. A, nisam jedini koji je tako shvatio tvog gorepomenuti post. Reci jednostavno ono što misliš, zašto komplikuješ stvari?

Pravoslavni treba da nastave sa praksom krstavanja male dece,
I naravno sa vaspitanjem te iste dece u pravoslavnoj veri.
Kako ta deca ne bi Blagodat Svetoga Duha svela na minimum.
A ostali cuju taj poziv svaki dan , neprestano zove Hristos i kuca na vratima srca vasega, ko ga bude cuo ,otvorice.

Dete je dar Božji i zato ne postoji razlog ne krstiti ga,ako si hrišćanin.Mi ne možemo da izrazimo želju da eto,sad hoćemo dete pa se ono rodi,ne mozemo da biramo pol deteta.Dete nije proizvod našeg truda,jer svi se trude i žele,a opet,nažalost,desi se da muž i žena ostanu bez poroda.Znači,ipak je od Boga.To sa poenima ne ide baš tako.Ako nešto nije od srca,nećeš dobiti "poene".
Naravno da se svako trudi da sebe spase,i treba.Postoje roditelji koji krste decu samo zato što se tako "valja",a posle ne samo da ga ne uče veri,oprostu i pokajanju itd. već samo kako da steknu ovozemaljska dobra(novac najpre) po bilo kojoj ceni,na Boga i spasenje svoje dece ne misle.

A to oko sticanja ovozemaljskih dobra se jako lako uči baš u crkvi i čini mi se pre
će tamo da nauči kako se lako šišaju ovce nego bilo gde drugde :zper:

Poslednja izmena od moderatora:
Zazi,verujem ti na reč.Znaš ti dobro šta sam htela da kažem,sama sam kriva,svaka reč ima rep.
Svaka čast za duhovite odgovore kojima sa puno takta kažeš šta misliš,pa i kada imaš drugačije mišljenje.

Back