Krštenje

• Začetnik teme Začetnik teme yokai
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Govece svoj stav namece rogovima, covjek govedo svoj stav drugome namece rijecima.

A bog hristov batinom ucenom i podmićivanjem :zcepanje:

Pametan i razuman je onaj ko ima Bozji dar da zna za postojanje Boga i ko slusa Boga i ko zivi Bogu po volji.
Ja znam kud ce ko da ode od ovolikog svijeta jer je Bog to kazao, jer to nije moja pamet, nego je to receno iz Bozijih usta prije dvije hiljade goddina.
A ti u svašta veruješ...

Ne znam, kad budem išao na hipnozu da vidim šta sam bio znaću. Mada pretpostavljam samuraj ili slično.
To mi je krajnje simpatično: svi su u prošlom životu bili nekakvi kraljevi, vitezovi, kardinali, princeze, nindže, kaluđeri - niko nije bio ono što su bili 95% ljudi u istoriji - običan "low life" - stočari, sirotinja i zemljoradnici... :per:

Al' to nisu uzbudljive vokacije, zar ne?

U nekim krajevima gde nije bilo sveštenika u blizini, morao je narod donese nekuvano žito na 7-10 dana ranije u crkvu da ga osvešta, pa onda da ga uoči Slave ukuva.

Samo malouman bi služio gostima nekuvano žito.....

:roll:
To o čemu ti pišeš nije žito, nego desert, poslastica.
Žito kada se skuva se naziva panaija i vezano je uz kult mrtvih.

Zar ne znaš da se sadi žito koje raste do pred sam Božić, kako bi na Badnje veče bilo živo i zeleno na trpezi?
Ili i to skuvaš? :eek:

Uzgred, da ne služiš možda gostima naforu i osveštano vino? :dash:

Па зар не видиш да Цалибурн прича "О МАГИЈИ" - која нема никакве благе везе са кувањем кољива...него са неким ко зна каквим секташима.

Hm, da, u pravu si... ta magija ima veze sa sektašima... pravoslavcima. :lol:
Nego, eremita, šta misliš da je kada se prekrstiš ako ne magijska radnja? :per:

:hahaha:... обезбедио си се за сваки случај, мислиш се у себи: мож' да бидне - ал' не мора да значи... паметно... оставио си и себи и деци "шансу"...

Svakako nisam j odlučivao o ovakvoj svojoj "šansi". :)
A moja deca su krštena jer je to bilo važno nekim ljudima iz prodice. Nije mi smetalo, jer nisam nikakav fanatik. (Mada sam pri drugom kršenju pripretio pojcu da ću mu obe noge polomiti ako se bude drao pa da mi prestravi dete :twisted:)

Не могу веровати да сте озбиљни....

Још у житију св. Јована евхаитског имамо да је цар Јулијан Одступник хтео да се наруга хришћанима за време Васкршњег поста наредивши да се све намирнице на пијаци попршћу идолском крвљу да би се верни оскрвнили.
Епископу се јави св.Теодор Тирон и посаветује га да свака породица једе оно што има, укува пшеницу и заслади медом.....

Ne verujem da je sv. Jovan evhatijski imao pojma o slavama u Srba. :hahaha:

Svakako nisam j odlučivao o ovakvoj svojoj "šansi". :)
A moja deca su krštena jer je to bilo važno nekim ljudima iz prodice. Nije mi smetalo, jer nisam nikakav fanatik. (Mada sam pri drugom kršenju pripretio pojcu da ću mu obe noge polomiti ako se bude drao pa da mi prestravi dete :twisted:)

:lol:... а откуд твоје дете може да се "престрави"... нема шансе...

:roll:
To o čemu ti pišeš nije žito, nego desert, poslastica.
Žito kada se skuva se naziva panaija i vezano je uz kult mrtvih.

Zar ne znaš da se sadi žito koje raste do pred sam Božić, kako bi na Badnje veče bilo živo i zeleno na trpezi?
Ili i to skuvaš? :eek:

Uzgred, da ne služiš možda gostima naforu i osveštano vino? :dash:

Hm, da, u pravu si... ta magija ima veze sa sektašima... pravoslavcima. :lol:
Nego, eremita, šta misliš da je kada se prekrstiš ako ne magijska radnja? :per:

Твој напор а и способност да све изврнеш наопако и потпуно замрсиш и обесмислиш лагано прелази у прави "талент"...

:lol:... а откуд твоје дете може да се "престрави"... нема шансе...

Može, bre! Prvog mi isprepadao taj pojac. Popa sve lepo, polako, obazrivo. I taman pomislimo da će sve u redu da se završi, kad ovaj kreten grune da se dere ne bi li dao značaja svom scenskom nastupu. I beba, naravski, grune u nezaustavljivi plač i deranje.
Posle me pojac još ogovarao da sam antihrist, a to se navodno videlo i po mom porodu na krštenju. :confused:

Može, bre! Prvog mi isprepadao taj pojac. Popa sve lepo, polako, obazrivo. I taman pomislimo da će sve u redu da se završi, kad ovaj kreten grune da se dere ne bi li dao značaja svom scenskom nastupu. I beba, naravski, grune u nezaustavljivi plač i deranje.
Posle me pojac još ogovarao da sam antihrist, a to se navodno videlo i po mom porodu na krštenju. :confused:

Pa sta? Uuuuu, i cudna mi cuda!:tease:

Svako se dete rasplace od malo vece buke!

A moja deca su krštena jer je to bilo važno nekim ljudima iz prodice.
Ja sam taj problem lako rešio. Razgovor je tekao otprilike ovako:

"Sine, a 'oćete li vi da krstite ćeru pošto je već napunila 6 meseci, pa ono, red je..."
"Nećemo."
"Pa što?"
"Pa ako poželi da se krsti kad poraste, nek se krsti sama, mi joj to nećemo nametati sad kad ne može da bira."
"Ali ipak, da vi to uradite za svaki slučaj?" <--- baš ove reči!
"A da mi ipak to prepustimo njoj, za svaki slučaj?"
"Nego, čujem da će od sutra da otopli...."........

I tako.... pravoslavno stado ostade bez malog jagnjeta.

Ja mislim da svi ovi pametnjakovići koji su protiv krštenja treba da znaju da su crkve i manastiri pune takvih kao što su oni. Samo što se oni svoje vere sete kad obole ili im se desi nešto loše. Sreća pa je Bog milostiv pa prašta.

Ja sam taj problem lako rešio. Razgovor je tekao otprilike ovako:

"Sine, a 'oćete li vi da krstite ćeru pošto je već napunila 6 meseci, pa ono, red je..."
"Nećemo."
"Pa što?"
"Pa ako poželi da se krsti kad poraste, nek se krsti sama, mi joj to nećemo nametati sad kad ne može da bira."
"Ali ipak, da vi to uradite za svaki slučaj?" <--- baš ove reči!
"A da mi ipak to prepustimo njoj, za svaki slučaj?"
"Nego, čujem da će od sutra da otopli...."........

I tako.... pravoslavno stado ostade bez malog jagnjeta.

Pa jes. Al meni to zaista nije važno. Misim, malo zabave i sreće za te matore. :)
Jerbo mnogo veći problem od to malo prskanja vodom i mazanja uljem bio je kad mu se dupe osulo zbog nekakve Johnson kozmetike za bepce. E, tu sam već meto nogu u prag i izbacio iz kuće tu kometiku i nagovestio da će tako proći i svako ko to ubuduće pokuša da prošvercuje. :twisted:

Evo sta kaze pravoslavna crkva o krstenju
Krštenje je Sveta tajna kojom čovek postaje hrišćanin i član crkve. Samo kršten čovek ima pravo na sve ostale tajne i obrede u crkvi. Brojni su običaji vezani za ovu Svetu tajnu,
Po pravilu crkve, trebalo bi da sveštenik čita molitvu porodilji u prvi dan kada rodi dete, zatim u osmi dan posle rođenja, kada se detetu daje ime, i kada postaje oglašeni, i zatim u četrdeseti dan, kada se vrši ocrkovljenje deteta (unošenje u crkvu). Međutim, prilike i okolnosti su u praksi zadržale samo dva momenta vezana za ovu Svetu tajnu, a to su: z
namenje i krštenje.
Čim dete malo ojača, posle nedelju dve, može se izvršiti krštenje. Crkva preporučuje da se krštenje obavi što pre, jer ukoliko bi se desio nesrećan slučaj, da dete umre nekršteno, nad njim se ne može izvršiti opelo. Krštenje se vrši u hramu ili u manastirima i crkvama gde ima krstionica, a može i u domu roditelja.

Mada sam ja opet misljenja da dete treba pustiti da malo poraste,postepeno ga upoznavati sa svojom verom i ako zeli onda ga krstiti ili ga pustiti da sam odluci kada bude zreo da sam odlucuje.Moj brat je krsten sa dve godine i nista mu ne fali tako da nisam protiv toga,ali mojoj deci bih pustila da izaberu,na spontan nacin im usadila ljubav prema Bogu i smatram da bi onda krstenje imalo veci smisao za njih.

Ja mislim da svi ovi pametnjakovići koji su protiv krštenja treba da znaju da su crkve i manastiri pune takvih kao što su oni. Samo što se oni svoje vere sete kad obole ili im se desi nešto loše. Sreća pa je Bog milostiv pa prašta.
Ne bih rekao da je baš tako, mnogi od nas ateista (uključujući i mene) prošli su kroz razne probleme u životu, ostali bez nekih dragih osoba, bili u životnim opasnostima, pa opet nisu postali vernici "preko noći".

Uostalom, u Japanu živi oko 130 miliona nekrštenih, pa im ništa ne fali. :mrgreen:

Ne bih rekao da je baš tako, mnogi od nas ateista (uključujući i mene) prošli su kroz razne probleme u životu, ostali bez nekih dragih osoba, bili u životnim opasnostima, pa opet nisu postali vernici "preko noći".

Uostalom, u Japanu živi oko 130 miliona nekrštenih, pa im ništa ne fali. :mrgreen:

сви су крштени, зато им је и пала бомба.

сви су крштени, зато им је и пала бомба.
A zašto je Srbima "pao" Jasenovac, u kom je ubijeno duplo više ljudi nego u eksploziji obe atomske bombe zajedno?

Nešto ne vidim tu neku korelaciju. Primetio sam da se dosta oslanjaš na božju pravdu kroz atomske bombe! Ako je to zaista, kao što impliciraš, način da Bog kazni nekrštene - onda on svakako nije neko kome se treba klanjati. Po tvom ispade da je, najverovatnije - Bog Amerikanac. Mislim da bi se mormoni složili s tobom.

Istina je sledeća: prirodne katastrofe i masovni pokolji se dešavaju svugde u svetu, i od njih niko nije izuzet. Svaka korelacija sa bogovima i natprirodnim bićima je najobičnija post-hoc zabluda. (Mada su ljudi skloni post-hoc zaključivanju, jer su prilično nesavršeni)

A zašto je Srbima "pao" Jasenovac, u kom je ubijeno duplo više ljudi nego u eksploziji obe atomske bombe zajedno?

Nešto ne vidim tu neku korelaciju. Primetio sam da se dosta oslanjaš na božju pravdu kroz atomske bombe! Ako je to zaista, kao što impliciraš, način da Bog kazni nekrštene - onda on svakako nije neko kome se treba klanjati. Po tvom ispade da je, najverovatnije - Bog Amerikanac. Mislim da bi se mormoni složili s tobom.

Istina je sledeća: prirodne katastrofe i masovni pokolji se dešavaju svugde u svetu, i od njih niko nije izuzet. Svaka korelacija sa bogovima i natprirodnim bićima je najobičnija post-hoc zabluda. (Mada su ljudi skloni post-hoc zaključivanju, jer su prilično nesavršeni)

припадник сваке религије је крштен, тако и јапанци. бомбу су зато и добили, сад им је бог амер. и нас свако мало бомбардују, кољу, трују... па све више оних којима је бог амер.

божја правда је карма, нема случајности. све има свој узрок. реинкарнација је деда мраз.

Pa ja baš mislim da su manastiri puni ovih što smatraju da im samo i krštenje pomaže.

Boginja i stari Bogovi su puni ljubavi te pomažu ne obazirući se na to kako ih ljudi zovu. Perun, Ilija, Mara....

A za krštenje njih živo briga ...to ti je ljudsko foliranje kao na primer oblačenje u crkvi
ako je jevrejski bog toliko moćan (kao što nije) onda bi ga živo bolelo kako se ti oblačiš...već šta radiš

Poslednja izmena:
припадник сваке религије је крштен, тако и јапанци. бомбу су зато и добили, сад им је бог амер. и нас свако мало бомбардују, кољу, трују... па све више оних којима је бог амер.

божја правда је карма, нема случајности. све има свој узрок. реинкарнација је деда мраз.

Bombu su primili jer su odbili, da se kao svi dobri robovi, smeše i klanjaju
zbog toga su i nama uvalili bombu
pa sad kad je procvetalo rišćanstvo i kad se svi klanjaju-> nema bombi
zato što:
nema potrebe za bombama, sami ste sebe porobili...dobrovoljno

Ja verujem u Boga da ne bude zabune. I često mu se zahvaljujem za dosta stvari. U manastir kad odem, zamolim jednu, ili čak nijednu želju, a zahvalim se za sve što mi je podario, i u čemu mi je pomogao. Ali opet mislim da krštenje ne igra neku bitnu ulogu.

мала вучице, климање главом је полтронство. ама баш никакве везе нема са вером. вера и религија немају додирних тачака. само верујући човек се не клања ни цркви ни партији.
ко поистовећује бога и објекат је пун мржње или страха.

Back