Krstenje - cin nasilja?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Izvinjavam se što se utrpavam u tuđe divane, ali...
Nije to problem. Problem je kada pošalješ dete u školu, a ono se vrati ko pokislo zato što mu je majiceučitelj rekao da je pobornik satane i da će večno goreti u paklu zato što nosi zelenu majicu.
Моје дете не би ишло код таквог вероучитеља.
Е, сад, што нико од вас још није доживео и чуо да је неко дете дошло на тај начин са часа веронауке (не кажем да је немогуће али таквих примера у јавности још увек нема) а то вас не спречава да холивудишете веронауку, то је посебан падеж.

Моје дете не би ишло код таквог вероучитеља.
Е, сад, што нико од вас још није доживео и чуо да је неко дете дошло на тај начин са часа веронауке (не кажем да је немогуће али таквих примера у јавности још увек нема) а то вас не спречава да холивудишете веронауку, то је посебан падеж.
Pa sad, nemoj da si tako siguran da takvih primera nema. Meni se tako vraćao klinac iz škole, pa se evo već devet godina mučim da ih resetujem kad dođu sa veronauke. Sa toliko napora mgao sam da ih spremim za matematičku olimpijadu.
Uzgred, bilo mi je potrebno neke tri godine da izgradim zdravu količinu prezira prema popadijama koje se igraju veroučitelja.
(Inače, da ne bude zabune, moja deca su krštena. ne zbog njih, već zbog poradi tradicije i narodnog veselja :D)

Да ли неки верник ускраћује право родитељима који нису верници да не крсте дете и да део васпитања буде уверавање да нема Бога?
Да ли се један атеиста залаже да се деца не крсте, ма шта о томе мислили њихови родитељи, управо са оваквом темом?
Да ли је крштење детета или било кога чин добровољности или некаква обавеза?
Ни да спинујете не умете....

Ja spadam u onu grupu neomiljenih na religiji:aha:
Deo moje dece je krsten iako ja a i sada deca, nisu i nece (prilicno sam siguran:D), biti pripadnici ni jedne Crkve. Cisto sam ispostovao drugu roditeljsku stranu i "obicaje" tj. uverenje doticne.
U jedno sam siguran, ono cime nasu decu dojimo (ovo je figurativno, mislim na duhovni vid:mrgreen:), tragovi, tj podsvest ce ih pratiti celog zivota.
Neosnovane strahove koje bilo koje ubedjenje deli, utice na razvoj i kasniji stav te licnosti, obrazovni nivo moze samo profiniti ponasanje.

Pa sad, nemoj da si tako siguran da takvih primera nema. Meni se tako vraćao klinac iz škole, pa se evo već devet godina mučim da ih resetujem kad dođu sa veronauke. Sa toliko napora mgao sam da ih spremim za matematičku olimpijadu.
Uzgred, bilo mi je potrebno neke tri godine da izgradim zdravu količinu prezira prema popadijama koje se igraju veroučitelja.
(Inače, da ne bude zabune, moja deca su krštena. ne zbog njih, već zbog poradi tradicije i narodnog veselja :D)

Зар не постоји опција да може да се бира између веронауке и грађанског васпитања?
Одакле твоји клинци на веронауци? Ја стварно мислим да је веронаука изборна, ако није, и ја бих био против.

Да ли неки верник ускраћује право родитељима који нису верници да не крсте дете и да део васпитања буде уверавање да нема Бога?

Da li je neki ateista možda nekad uspeo da to isto uradi verniku?
Da li to dete koje se krsti i uleće u sistem 'Bog je veliki' od strane roditelja nakon toga... uopšte ima svest o sebi, ili se ona tek formira, ali jako usmereno?
Ta se deca kasnije krste po tramvajima... jer ne shvataju šta je vera, generalno.
Kad odrastu, neka sama odluče. Ili ajd' da damo i bebama da glasaju, kad već toliko 'svesti' imaju.

Да ли се један атеиста залаже да се деца не крсте, ма шта о томе мислили њихови родитељи, управо са оваквом темом?

To pitaj postavljača teme. Ja se zalažem za to da se deci ne nameće krštenje, prosto. Odnosno, preciznije, sve ono što prati decu ukalupljenu u Bibliju. Kad napuni osamnaest, nek' izvoli.

Да ли је крштење детета или било кога чин добровољности или некаква обавеза?

Još jednom, za bilo koga me zabole, ima LK, može da se ženi, nek' se i krsti.
Pričamo o deci, maloletnoj, često bebama. O kakvoj 'dobrovoljnosti' tu može da se priča?

Ни да спинујете не умете....

Naravno, vernici su tu da spinuju... evo, ti si pokušao, pa opet guzicom o ledinu.

A gde će moja deca koja su uredno krštena (takođe iz poštovanja prema tradiciji) a ne pohađaju veronauku ? A ni ne pokazuju baš da misle o Bogu ?

Зависи кога питаш.
Неко верује да су обреди по тачно предвиђеном обрасцу неопходни, неко верује да су дозвољене неке корекције, некоме обреди и не требају.
Пошаљи децу на грађанско васпитање и све у реду.
Ако је то била сврха питања?

Зар не постоји опција да може да се бира између веронауке и грађанског васпитања?
Одакле твоји клинци на веронауци? Ја стварно мислим да је веронаука изборна, ако није, и ја бих био против.
Kod nas je drugačiji sistem, pa stvar jeste izborna, ali na nivou razreda. :)

Jeste izborna,ali vrsi se pritisak i na decu i na roditelje da deca pohadjaju veronauku.Iz razloga sto im uciteljica predaje gradjansko,a za to nije placena od strane ministarstva!Tako da je uspela da ubedi desetak roditelja da u trecem razredu predju na veronauku iako su dve godine pohadjali gradjansko,koje je isto notorna glupost i gubljenje vremena!Ostala je moja cerka i jos jedna devojcica i one su odlazile kod druge uciteljice na gradjansko,jer njihova nije htela da drzi cas samo za dva dzaka!

Inače, da opet podsetim na ovo, pre negoli odem, obaveze zovu... da se opet ne zaspinuje...

Чин крштења више зависи од онога ко крштење прима него од онога ко га даје.
Може свештеник да буде величанствен у самом том чину и да му се у потпуности посвети али ако онај који прима крштење не верује, нема сврхе.

Из разних углова може да се посматра.
На крштењу (православном) је много важнији кум детета који прима на себе грехе тим чином.

Biće da bebe imaju svest, i stvarno veruju u to krštenje? Ili da odmah proglasimo ništavnim krštenje ogromnog broja vernika?
A ako ćeš da gruneš akcenat na to da kum prima grehe... pa što onda kuma krstiti dvaput? Opet beba nekrštena osta... mukica samo gleda u šarene freske. Isti je efekat i u luna-parku.

Još jednom, za bilo koga me zabole, ima LK, može da se ženi, nek' se i krsti.
Pričamo o deci, maloletnoj, često bebama. O kakvoj 'dobrovoljnosti' tu može da se priča?
Ко је одговоран за поступке детета до пунолетства?
Ако хоћете да се укине одлучивање по питању вере, зашто онда не би смо укинули и сва остала одлучивања родитеља? Роди се, узме га држава и васпита како жели, један образац за све.
Па то вам не одговара јер онда више не би могли да причамо о слободама, зар не?
У Србији постоји слобода вероисповести. Хоћеш - изволи. Нећеш - не мораш. Толика повика на сам чин којег се дете у малом узрасту и не сећа је све само не рационална.

Ако хоћете да се укине одлучивање по питању вере, зашто онда не би смо укинули и сва остала одлучивања родитеља? Роди се, узме га држава и васпита како жели, један образац за све.
У Србији постоји слобода вероисповести. Хоћеш - изволи. Нећеш - не мораш. Толика повика на сам чин којег се дете у малом узрасту и не сећа је све само не рационална.

Samo kratko: opet spin. Zakačili smo se oko TEIZACIJE SVESTI, a krštenje je inicijacija u istu. Riba od glave smrdi.
Odoh.

Ali religiozni aspekt nije obavezni aspekt roditeljstva, u tome je stvar.
Dete može samo odlučiti kasnije u kom smeru će poleteti njegova volja za duhovnošću.. dok ne može samo da uči kako se hoda, kako se oblači, kako se čitaju i pišu slova...

Ali religiozni aspekt nije obavezni aspekt roditeljstva, u tome je stvar.
Dete može samo odlučiti kasnije u kom smeru će poleteti njegova volja za duhovnošću.. dok ne može samo da uči kako se hoda, kako se oblači, kako se čitaju i pišu slova...

I da nadopunim; dete recimo možemo da edukujemo tako što ćemom mu pokazati šta sve ima od literature.. ali ga nećemo ograničiti time što ćemo mu propisati samo čitanje jedne knjige (shvatate poentu).

Jeste izborna,ali vrsi se pritisak i na decu i na roditelje da deca pohadjaju veronauku.Iz razloga sto im uciteljica predaje gradjansko,a za to nije placena od strane ministarstva!Tako da je uspela da ubedi desetak roditelja da u trecem razredu predju na veronauku iako su dve godine pohadjali gradjansko,koje je isto notorna glupost i gubljenje vremena!Ostala je moja cerka i jos jedna devojcica i one su odlazile kod druge uciteljice na gradjansko,jer njihova nije htela da drzi cas samo za dva dzaka!

По мени то није у реду. Али би требало и родитељи да се организују и истрају у остваривању својих права.
Мени би предавала и за једно дете.

Reklo bi se da je dilema da li gradjansko ili veronauka krucijalno pitanje, da li neko hoce ili nece da krsti dete odmah po rodjenju je jos ozbiljniji problem za one koji tvrde da je sloboda izbora roditelja osnovni postulat. Sve je to, manje ili vise, pitanje opredeljenja. Ovde je rec o jednom cinu teisticki orijentisanih roditelja, koji svoje dete vode u crkvu da njem, totalno nesvesnom ljudskom bicu, namecu svoju volju, naravno, sa najboljom namerom da "operu" dusu i opredele njegovu - detinju buducu pripadnost nekoj od bezbroj hriscanskih inace sukobljenih denominacija. Pitanje nije da li ili ne krstiti dete, da li po ovom ili onom ritualu, vec zasto se ono krstava kada je, da ne preteram, na nivou totalno nesvesnog bica o svom postojanju i postojanju sveta oko njega, a da ne govorimo o bogu, o "ociscenju njegove duse od grehova" i ostalim religiozno magicnim carolijama. Pitam se zasto se detetu na ovaj ili onaj nacin namece bilo koja reglija, nije bitno da li je u pitanju jedna od brojnih hriscanskih religija ili neka od postojecih islamskih sekti. Kome je to potrebno i zasto. Sta je cilj teizacije "sekularne" drzave i njene fundamentalizacije koju smo doveli dotle da u vojsci imamo svestenike - oficire, da u brojnim upravnim odborima imamo popove - clanove upravnih odbora, da u skolam sekularne drzave imamo veroucitelje, da smo sada smislili jos jedan apsurd, da u nasem inace urusenom zdravstvu uvodimo "pravoslavnu medicinu", uvodimo svestenike kao isterivace djavola iz palih srpskih dusa. Zar to nije uzasno. Zar to nije vracanje u Srenji, Tamni vek, zar to nije degredacije svih pozitinih dostignuca nase zemlje. Mnogi ce reci da nije, ali nece moci da to i potkrepe dokazima.

Danas u svetu ima izmedju 850 i 900 miliona ateista, uglavnom u civilizovanim zemljama Zapada, pa svaka iluzija da se "vrbuju" pravoslavci za ateizam, deluje zaista sarlatanski. Na ovom i brojnim drugim forumima zabelezio sam samo jedan slucaj "transformacije" vernika u neznabozca. I taj slucaj je pod sumnjom, reklo bi se da je ateista na pocetku blefirao teizam da bi se na kraju ipak predstavio u pravoj ateistickoj boji.

Зачуђујуће је колики је низак степен толеранције код оних који не верују. Као да се осећају искључени из неке околине, па покушавају на све начине да заврбују још неког да заједно са њима буде проповедник неверовања.
Zaista, zacudjujuci je da neko stepenuje toleranciju, a jos je frapantnije da neko, gledajuci u kristalnu kuglu, dolalzi do saznanja da se pojedinac “oseca iskljucenim iz nekakve, budi bog snama, okoline”. U toj kugli, vracara vidi i zlodelanje “kod onih koji ne veruju”, pa nastoje da zavrbuju jos nekog za sirenje ateizma. Stvar je veoma ozbiljna i radi se o vrbovanju drzavnih i pravoslavnih neprijatelja. U pitanju "zavera" neprijatelja srpstva i svetosavlja.

Ако се људи које видиш крсте, то је њихова приватна ствар, не ствар твоја или било кога ко је изабрао да не верује. Ако не верујеш у Бога, како то да те омета и узнемирава тај чин крштења?
Da, apsolutno je to njihova privatna stvar, ali i njihov, a i nas – srpski – primitivizam. I, odakle tebi saznanje da to mene “ometa i uznemirava”, ko je to tebi saopstio. Mozda, vracara koja sve to sagledava u kristalnoj kugli???

Шта мислиш када би тебе неко сутра почео да наговара да не носиш зелену мајцу јер се њему не свиђа зелена боја? Шта би мислио о таквом човеку?
Sve najbolje. Tako, cesto me zena presretne pre nego sto krenem na posao, pa kaze: ne svidja mi se ta masna, ne ide najbolje uz tu kosulju, ili odelo. Ja uvazavam njeno misljenje i zamolim je da mi odabere odgovarajucu masnu. Sta ti vidis tu izvitopereno?

Сматраш да деца треба да се васпитавају да буду слободна и да мисле слободно? Где нестаје та слобода ако се наметне систем који си ти замислио да је исправан? Шта ако сутра будеш против одбојке (у питању је банализација, немој сада да почнеш о томе како је одбојка здрав спорт)? То се до сада звало тиранија, можда је нешто промењено, нисам чуо.
Ubio me tvoj bog ako sam razumeo sta si sa ovim hteo da kases. Reci slobodno kakav je to sistem koji sam ja zamislio da je ispravan. Veoma me interesuje da li si ti generalno za totalnu cenzuru ili samo kad je u pitanju kritika religije? Sta je to sto tebe licno toliko iritira kada je u pitanju ateizam?:rtfm:

Krstenje znaci ipak pripadnost odredjenoj religiji, na sta bi trebao svako sam da odluci...

I da dodam smesni su oni sto misle da neko nece biti spasen jer nije krsten...
kao da Bog nema moc da spasi koga zeli da spasi...

Kao sto ne znasi da je neko spasen krstenjem...
Bice spaseni samo oni koji vrse Bozju volju, koje Bog proglasi pravednicima...

Krstenje znaci ipak pripadnost odredjenoj religiji, na sta bi trebao svako sam da odluci...

I da dodam smesni su oni sto misle da neko nece biti spasen jer nije krsten...
kao da Bog nema moc da spasi koga zeli da spasi...

Kao sto ne znasi da je neko spasen krstenjem...
Bice spaseni samo oni koji vrse Bozju volju, koje Bog proglasi pravednicima...

Da, ali i oni koji cine volju Boziju nece ostati ne krsteni, Bog ima moć da spasi svakoga koga želi naravno i slažem se sa tim da se trebaju krstiti oni koji to zaista zele da budu krsetni.

Mada za to spasenje ako nisi krsten ne znam, i ne zelim da raspravljam ali znam da piše ''Ko se ne krsti nije dostojan mene''!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back