Znao sam da nećeš naći ni JEDAN argument kojim bi pobio činjenice koje sam prezentirao. Sve ovo je samo tvoj bijes zbog tvoje nemoći da me pobiješ argumentima.

No, ipak da ti pojasnim neke stvari, jer vidim da ti to treba.
Kameni reljef ne potiče iz te crkve, ne potiče iz Splita, a i na slici se vidi da samo što ne ispadne odatle gde je uglavljen.
Nisam ni rekao da je porijeklom iz Splita, ali se nalazio u splitskoj katedrali do njene obnove u 11. stoljeću. Međutim, ne treba biti mudrac pa da po stilskim elementima znaš da nije napravljen ni u Zagrebu, niti u Pragu, već negdje blizu obale. (Vjerojatno se nalazio u krunidbenoj bazilici sv. Petra i Mojsija u Solinu, upravo tamo gdje ti tvrdiš da nije bilo ničega.

).
Jeste, a Veliko Trnovo i Hilandar su "srpski kraljevski gradovi" jer je u njima bilo samostansko utočište Rastka Nemanjića, odnosno, Stefana Nemanje.
Veliko Trnovo smešteno je na severnim padinama Stare planine, u klisuri reke Jantre. Veliko Trnovo ima veliki značaj i za Srbe, jer se u njemu 1236. godine upokoio Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop.
"Srpski kraljevski grad" Hilandar, samostansko utočište srpskog kralja Stefana Nemanje (sv. Simeona)
Koga briga za Trnovo i srpske kraljevske gradove? Ja samo konstatiram da je (barem) jedan član kraljevske dinastije bućkao noge u moru. Nisam nigdje napisao da je samostan kraljevski grad. Bome si opako isfrustriran.
Idemo polako, pa ćemo doći do poente.
Danijel Džino
Becoming Slav, Becoming Croat, 2008. (str. 188-189):
http://books.google.rs/books?id=6UbOtJcF8rQC
Nedavna
mikroregionalna studija Ančića pokazala je da su
pretpostavke o Bijaćima i Klisu, kao uporištima Mislava i Trpimira, a koja se poglavito zasnivaju na stavovima historika iz 18. stoleća (Rićeputi i Farlati) koji su smatrali kako građevine u Bijaćima, u blizini crkve sv. Marte, moraju biti kraljevski dvor hrvatskih knezova,
neosnovana. Izvesnije je da je taj
kompleks bio od privrednog značaja, pre nego vladarov dvor. Zato bi prostor između Bijaća i Klisa trebalo posmatrati samo kao jedno od kraljevskih imanja sa zavisnim stanarima, kojima je vladao kliški podžupan, a ne kao rezidenciju hrvatskih knezova.
Čini se da je područje Ravnih Kotara, prostrani trougao između Nina, Knina i Skradina najizgledniji kandidat za jezgro teritorije prvih poznatih hrvatskih vladara Mislava i Trpimira. Ovo područje ima najveću koncentraciju crkava, grobalja i građevina iz 9. veka. Područje je takođe bilo poznato kao "Hrvati" i "v Hrvatih" u kasnijim vremenima srednjovekovlja, kao i sedište episcopus-a Chroatorum.
Krivo. Zadužbina kneza Trpimira nalazila se podno Klisa i tamo je nađen ulomak oltarne pregrade s njegovim imenom, a u Bijaćima i na Klisu se nalazio kneževski dvor. Međutim, ako netko očekuje velebnu građevinu za obranu i organiziranje fešti, vara se. Naravno da se dvor sastojao od soba, mjesta za držanje stoke i konja te ostalih privrednih elemenata. Ta nije to Versailles.
Solin nije bio grad, kamoli "kraljevski grad", a kamoli "hrvatski kraljevski grad". Nema dokaza ni da je tamo bilo selo. Crkva bazilika postoji i nije nikakva hrvatska crkva.
E sad već lažeš. Ima dokaza i oni neće nestati samo zato što ti ne želiš da ih ima.

Ispod temelja crkve na slici nalaze se ostaci dvije srednjovjekovne crkve, od kojih se u jednoj nalazio mauzolej hrvatskih kraljeva, o čemu, osim spisa, svjedoče i pronađeni ulomci sarkofaga kraljice Jelene.
Kraljevski grad koga? Nema nikakvih dokaza za ovakvu tvrdnju. Nikakvih.
Budući da je zapisano da je hrvatski kralj sa svojim dvorjanicima odsjeo u Šibeniku i za svoga boravka presuđivao sporove, donosio odredbe i dijelio povlastice, to znači da je bio grad u kojem se smještao kraljevski dvor. Dakle, Šibenik je kraljevski grad. I ne samo to, budući da je kralj stolovao u njemu, a da se radi o gradu 5 cm od mora, to opet dokazuje da je Hrvatska imala more.
Preostaju nam Nin i Biograd. Nin praktično nema izlaz na otvoreno more.

Pa ti bulazniš.

Nin ima izlaz na otvoreno more. Nevjerojatno je kolika se doza zavisti nalazi u tebi.
ZAKLJUČAK:
Ja sam očekivao da ćeš se barem potruditi osporiti moje tvrdnje koje sam vrlo jednostavno izložio, bez imalo truda, u obliku slika. Kad ono, ništa. Samo tvoj jal i nula argumenata. Očekivano.

Ostaje ti samo složiti se da je Hrvatska imala more. Ili nastaviti izmišljati. Kako hoćeš. Ja sam svoj posao obavio.