Krecenje

Ja sam svojevremeno davno imao kuhinju okrečenu, izgleda fenomenalno, ima onako rustičnu strukturu, poteze četke, granulice u sebi...
meni se to ne svidja.Nekada je i u našoj ex kući bilo krečeno i ja nisam volela te male grudvice,mada se nisu poznavali tragovi četke (mislim da je dobro bilo okrečeno).Sećam se da su krečari prodavali kreč u kamionu i mi kao klinci vikali -kiše,kiše :D ( tako su nam stariji rekli da vičemo,a pojma nismo imali zašto ) Ali bih sad volela da probam sa tim razredjenim krečom na obojenom zidu i svetliju ili tamniju nijansu kreča,to mi se svidelo kada sam videla na netu.

Danas kreč još kupuju seljaci da okreče voćke (ubija gjivice) pa se u manjim mestima prodaje na pijacama. Uglavnom ga prodaju ne na tezgi već iz kamiona.
Ako budeš radila sa krečom najpre isprobaj negde gde se ne vidi. Ljudi su napustili farbanje krečom zato što hoće da se otire sa zida, slabije prekriva a i ako negde kapne treba odmah obrisati jer se osušen teško skida. Koliko se sećam, u kreč idu toneri u prahu a ne ovi savremeni tečni.
Svojevremeno sam farbala kuhinju gustim belim krečom ali uz dodatak mleka da se ne otire i sve to nanosila valjkom. Nije išlo loše.

Danas kreč još kupuju seljaci da okreče voćke (ubija gjivice) pa se u manjim mestima prodaje na pijacama. Uglavnom ga prodaju ne na tezgi već iz kamiona.
Ako budeš radila sa krečom najpre isprobaj negde gde se ne vidi. Ljudi su napustili farbanje krečom zato što hoće da se otire sa zida, slabije prekriva a i ako negde kapne treba odmah obrisati jer se osušen teško skida. Koliko se sećam, u kreč idu toneri u prahu a ne ovi savremeni tečni.

Dobar je za podrume, jer krečom ofarbane prostorije ne buđaju. Tu ne može da ga pobedi ni najskuplja boja ( lateks ) sa dodatkom fungicida.

Svojevremeno sam farbala kuhinju gustim belim krečom ali uz dodatak mleka da se ne otire i sve to nanosila valjkom. Nije išlo loše.

O Bože, da li je moguće ??:hahaha:
Pa je l` bilo barem dugotrajno mleko, da boja duže traje ?:mrgreen:

a dal može kreč preko disperzije ? Kod mene ima u kupatilu u dva ćoška budji,a danas sam baš spomenula da ovo mora da se prekreči !!

Mislim da kreč može preko svega ali ništa ne može preko kreča.
Za ovo drugo znam 100% iz ličnog iskustva. Sve se ljušti i otpadne najkasnije za godinu dana ako je farbano preko greča. Moralo bi da se ljušti i gletuje.

Za to u kupatilu bih ti pre preporučio dezinfekciju varikinom ( onom običnom tečnom, ne domestosom) pa farbanje bilo kojom bojom sa fungicidom. Nije večno ali nije ni teško za izvesti a traje barem 3 godine.

e super,hvala puno :D
staviću neku pumpicu -prskalicu u plastičnu bocu varikine i lepooo isprskam,posle ću da prefarbam u belo.
Problem mi je naći kreč,u stvari i gašenje kreča :D
Gde ? u mini loncu :D

e super,hvala puno :D
staviću neku pumpicu -prskalicu u plastičnu bocu varikine i lepooo isprskam,posle ću da prefarbam u belo.

Da, ali razredi 1:1 sa vodom, napravi promaju i što brže to odradi. Nije ništa strašno ali ja sam jednom 3-4 dana imao osećaj kao da su mi bronhije blago spržene.
Malo prskaš, malo trljneš sunđerom - krpom da buđ potpuno nesteane i pobeli , tamo gde se istopi boja i glet malo izgletuješ, pa na kraju farbaš sa bojom u koju obavezno dodaš neki fungicid.

Snežnik ti je najbolji za tu dezinfekciju a kao fungicid sam koristio "jubocid"

Problem mi je naći kreč,u stvari i gašenje kreča :D
Gde ? u mini loncu :D

Kamione sa krečom sam i viđao tu i tamo, pored puta , uglavnom na Trošarini..ali kako se koristi - nemam pojma.
Ima na netu sigurno..dr Gugl sve zna

Poslednja izmena:
Kako izgleda gašenje kreča-to sam videla davno.
U dvorištu gde je živela moja babita postojalo je jedno bure (metalno ) koje je bilo zakopano u zemlji do visine otvora i to je bilo dobro prekriveno.
Grudve kreča bi se ubacivale u bure i naspe se 1-2 kante vode.
Sećam se da je uvek moralo biti vode u tom buretu ( verujm da se ne osuši... )
Sada bi bio problem gašenje kreča,tako da ću uraditi već sutra to sa varikinom ili tim snežnikom.
Na sreću pa imam prozor u kupatilu ( u pitanju je kuća)

Ma kakvo gašenje kreča, prodaje se odmah gašeni, nema šta da se zezate. Jedino što u njemu ima dosta grudvica pa se mora više puta procediti kroz neka sita ili gazu.

Ma jok, ovo obično. Na 5 litara kreča spremljenog za farbanje sipneš pola litre mleka i mnogo manje se otire. Pa to je prastari recept!

Svašta.
Ne bi trebalo da funkcioniše jer dodavanje masnoće ( mleko ) u farbu ne zvuči kao dobra ideja. Čak pre bilo kog farbanja, bilo kojom bojom kao obavezna procedura stoji odmašćivanje površine, ali ako kažeš da deluje - onda skidam kapu ( kačket ) :)

Vidi se da niko od vas nije krečio sa krečom :)

Elem, mleko se dodaje da bi povezalo kreč i da bi mogao da se nanosi valjkom pošto u suprotnom može samo četkom i uvek se onim velikim okruglim četkama nanosio.
Preko kreča još kako ide poludisperzija. Na starim kućama i bilo kojim objektima u vlažnim predelima kao što su more ili planine, kotline - posle malterisanja ide kreč kao osnova a onda se dalje radi poludisperzija. Osnovno pravilo je da u vlažnim podnebljima nema gletovanja koja su glavni izvor buđi jer se na tim mestima skuplja vlaga i dugo ostaje prisutna a samim time oštećuje malter na koji je nanesena. Ako se ne uradi kako treba i svaki put dogletuje, u jednom trenutku se stigne do cigle.

Kupatila treba provetravati kako bi se vlaga posle tuširanja izgubila. Zimi je najbolji ventilator koji izvlači vazduh, nikako prozor.

potreban mi je pomoc,da kupim disperzija ili poludisperzija,moram da krecim hodnik,trenutno preko glet je poludisperzija,i danas sam presla sa podlogom
predlozite mi boju,hodnik je uzak i dugacak,ima i stepenice,dole je dosta mracno,do sada je bila neka kajsija koja je uzasno izbledela,

potreban mi je pomoc,da kupim disperzija ili poludisperzija,moram da krecim hodnik,trenutno preko glet je poludisperzija,i danas sam presla sa podlogom
predlozite mi boju,hodnik je uzak i dugacak,ima i stepenice,dole je dosta mracno,do sada je bila neka kajsija koja je uzasno izbledela,

Preporučio bih ti disperziju ako bih bio siguran da je nisi pobrkala sa akrilnom bojom. Akril se stavlja samo na sveže i perfektno izgletovane zidove jer inače bude veoma ružno ( svaku grudvicu i pukotinu "otvara" i čini je 5X vidljivijom). Akril se prodaje u malim kantama 1-3-5L i dosta je skuplji po 1L..a i smrducka poprilično par dana.

Ako je ona stara, klasična disperzija, trebalo bi da bude u većim pakovanjima i da ne bude mnogo skuplja od obične poludisperzije.

Jeste skuplja akrilna boja, ali se trosi mnogo manje od poludisperzije, pa kad sve stavis na papir onda i ne izadje mnogo skuplje. Rupice i nedostaci se vide zbog toga sto ide veoma tanak sloj boje, pa boja nepopunjava rupice, kao sto to radi poludisperzija.

receno mi je da je disperzija,u pitanju je to sto oni toniraju,periva neka boja.Akrilna nije ta za beton?

Imaš akrilnu za enterijere i akrilnu za fasade ( ova ide na beton).
Ako je klasična diperzija - onda samo napred.

Jeste skuplja akrilna boja, ali se trosi mnogo manje od poludisperzije, pa kad sve stavis na papir onda i ne izadje mnogo skuplje. Rupice i nedostaci se vide zbog toga sto ide veoma tanak sloj boje, pa boja nepopunjava rupice, kao sto to radi poludisperzija.

Stoji sve to ali ako nije izgletovano i ošmirglano - "džaba ste krečili",

na kraju sam uzela ovako-pise unutrasnja vodoperiva boja-Maxi-tonirali su je tamo,ide u dva sloja jedan sam presla i izgleda da je ok,iskrena da budem ne vidim u radu da je nesto razlicito od poludisperzija,opredelila sam se za nju zbog toniranje jer mi se smucilo da sama toniram i dobijem neke boje uvek svetle ili prljave

na kraju sam uzela ovako-pise unutrasnja vodoperiva boja-Maxi-tonirali su je tamo,ide u dva sloja jedan sam presla i izgleda da je ok,iskrena da budem ne vidim u radu da je nesto razlicito od poludisperzija,opredelila sam se za nju zbog toniranje jer mi se smucilo da sama toniram i dobijem neke boje uvek svetle ili prljave

I nije razlika u radu, ali je delimično periva ( ne baš da pereš zidove šmrkom , ali vlažnom krpom da) i ostavlja utisak višeg kvaliteta ako imaš izvežbano oko.
Samo peri flekice sa podova itd. dok je boja još sveža, posle će teško da ide.

E da mi je bio jedan takav genije kad mi je trebalo. Baš da vidim kako se farba preko trunjave prašine ( odnosno kreč) a da se ne otprašuje i ne gletuje sve.

Probaj sledeći put da naneseš prvu ruku retku poludisperziju i sačekaj dobro da se osuši ali bez preteranih pokreta valjkom, samo jednom pređi kako nebi inicirao podlogu da otpada. Evo ja upravo u svom stanu u kuhinji, i dan danas imam prvi sloj kreča koji sam naneo pre 20 godina ;)

Требао бих да окречим собу па не знам да ли узети дисперзију или полудисперзију? којег произвођача? имам 35-40 квадрата... значи у два слоја рецимо 80 квадрата...

Требао бих да окречим собу па не знам да ли узети дисперзију или полудисперзију? којег произвођача? имам 35-40 квадрата... значи у два слоја рецимо 80 квадрата...
meni je dobar max-pol.E sad,to sam se pitala i ja ...disperzija je malo skuplja i ona se koristi ako se miksuje neka jača boja.
Ne znam razliku poludisperzije i disperzije,mada mi je jedna soba okrečena sa disperzijom,a veći deo kuće sa poludisperzijom.Ja ne primećujem nikakvu razliku.Ali kad sam tražila u farbari da mi naprave boju,morala je disperzija .

Disperzija bolje pokriva, i manje se trosi. Naravno, odnosi se na kvalitetnu disperziju, lepse izgleda, i malo je postojanija. Ne znam kakvi su ti zidovi, ali ako su relativno ravni, uzmi i Beorol Perfetto valjak, odlican je.

Зидови су екстра равни глетовано две руке а после префарбано полудисперзијом. Сад хоћемо нову нијансу боје јер се стара офуцала. А после комплет средимо собу, ламинат, намештај..да буде усељива.

siju i miju
Чуо сам све похвале за Макспол, узећу канту од 25 кг и тонер..

Back