КРЕАЦИОНИЗАМ

ДА ЛИ СТЕ ЗА ТО ДА СЕ У ШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ УКЉУЧИ:

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И КРЕАЦИОНИЗАМ

• САМО ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• САМО ЕВОЛУЦИОНИЗАМ

• САМО КРЕАЦИОНИЗАМ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gledajuci u rezultate ankete, u Srbiji nema Ateista/Agnostika... :D
Kolege istomishljenici - mi ne postojimo. :eek::mrgreen:

Па нема ни других вероисповести а ни секти... а иначе не знам којој грани науке
би ви уопште и припадали и шта би се на тим часовима изучавало осим марксизма... а мислим да се он проучава у оквиру социологије...

A ti popisi su pouzdani ko CNN :lol:

Evo ti moj primer - ja i brat smo ateisti,kad je dolazio onaj lik za popis mi nismo bili kuci i cale na pitanje o veroispovesti kaze "svo cetvoro - pravoslavci" :lol:

Па жали се Заводу за статистику - мислим да ће радо исправити неистину коју им
је дао твој отац - али то и даље неће променити резултате Пописа.:cool:

Па нема ни других вероисповести а ни секти... а иначе не знам којој грани науке
би ви уопште и припадали и шта би се на тим часовима изучавало осим марксизма... а мислим да се он проучава у оквиру социологије...
Ta anketa je smeshna poshto nema ni ateista ni agnostika. Sekte su valjda u onih 0.2%.

Inache, ne propagiramo mi nikakvu alternativu. Samo se zalazemo da se veronauka ne uvodi u shkole. Deca su podlozna manipulaciji. Zao mi je, moracete da sachekate sa ispiranjem mozga kad malo odrastu.

icon_spam.gif

Кхм... да... иначе да је знала на поделу унутар науке и на све њене гране - ондаК би сигурно бацила Библију и уместо у Бога почела би да верује у "Животињизам"...

E, tu smo!

Ono što zameram narodu ovdi jeste da se upuštaju u kritiku nečega o čemu ne znaju ni kojoj naučnoj disciplini pripada.

A u šta će da veruje, zavisi od navijačkih strasti. Picololeone sirota ne zna šta je to kreacionizam, ali je vatreni kreacionista od kad je videla da si ti vatreni kreacionista. I nema tog čitanja koje će takvu situaciju da promeni. :)

Дарвин НИЈЕ светац, нити божанство - само зато сам реаговао и увек ћу, јер
је више него очигледно да сте почели да СЛАВИТЕ датум његовог рођења,
па онда још једном СЛАВИТЕ датум издања његове књиге (на који дан ће
онај са великим очњацима Роберт Давкинс објавити још једну књигу у фазону
"Заблуда о Богу), направили сте филм "Creation" и украли наслов Прве
књиге Мојсијеве, борите се и рукама и ногама да избаците Веронауку из
школства - па шта још треба да урадите да би неко дигао свој глас. Треба
ваљда да чекам да направите "црвено слово" за дан када је Дарвин, гле чуда, установио приликом пецања да се црви умртве ако их добро посоли - што и публикујете у оквиру његове биографије. :eek:

Koji Vi, eremita? Nemam pojma o cemu pricas. Zar je moguce da si toliko ostrascen da ne vidis prostu cinjenicu, da je meni potpuno sve jedno sta ce SPC da govori, kad jednom prestane da napada nauku i teoriju evolucije.

Tvoje paranoje uputi na pravu adresu, ako ona uopste postoji.

Не, нисам то рекао, неистина - а зашто се служиш неистином не знам, Бог зна.
Рекао сам да је МОЈА ТВРДЊА О ТОМЕ ДА СЕ ВИ НЕ БОРИТЕ ЗА НАУКУ
НЕГО ЗА ИЗБАЦИВАЊЕ ВЕРОНАУКЕ ИЗ ШКОЛСТВА ТАЧНА - што потврђују
резултати анкете.
Ovo tvoje stalno, VI, me zbunilo, izvini moja greska. :rumenko:
Mada, i moj zakljucak je bio tacan, da je ovo jedna stvar oko koje mozete da se slozite. ;)

Ако је ово тачно што си написао - веома ми је жао, али верујем да ако би неко
тим поводом обавестио СПЦ о таквим чињеницама да би се сигурно одрекли
средстава У КОРИСТ НАУКЕ И НАУЧНИХ РАДНИКА.

Siguran sam da hoce, zato su i trazili pare od drzave, da bi mogli da ih vrate.

Нисам ја политичар, не брини, само обичан верник, лаик.

КО и КАКО "одвраћа" људе од науке - па ово је невероватно.
И опет неистина, наравно... ово "побијете" није истина, него је у жару расправе
један корисник поменуо "гомњиве мотке" - а оне служе фигуративно у сленгу за батине а не за убијање.

Eremita, ti si koliko se secam ratnik za veru ili nesto slicno, daleko od toga da si laik.
Odvracas ih ti sa tvojim kompanjonima, iznoseci stalno lazi o naucnicima, tvrdeci da su prevaranti, lopovi, obmanjivaci, da nista ne znaju i slicno.

Mozda je u zargonu, ali je u duhu fanatika, prvo ga bijes gomnjivom motkom, pa ga vezes za nju i zapalis, kao u dobra stara vremena, u koja tako zelite da se vratitie. ;)

Poslednja izmena:
E, tu smo!

1. Ono što zameram narodu ovdi jeste da se upuštaju u kritiku nečega o čemu ne znaju ni kojoj naučnoj disciplini pripada.

2. A u šta će da veruje, zavisi od navijačkih strasti. Picololeone sirota ne zna šta je to kreacionizam, ali je vatreni kreacionista od kad je videla da si ti vatreni kreacionista. I nema tog čitanja koje će takvu situaciju da promeni. :)

1. Мани се форме - загледај се у СУШТИНУ.

2. Не разумем зашто вређаш Пиколо, чему то?

3. Да ли могу да закључим да: Зази позива све присталице еволуционизма
да заједничким снагама нападну еремиту ? :per:

1. Мани се форме - загледај се у СУШТИНУ.

2. Не разумем зашто вређаш Пиколо, чему то?

3. Да ли могу да закључим да: Зази позива све присталице еволуционизма
да заједничким снагама нападну еремиту ? :per:

1. Suština ti je upravo to što malopre rekoh. Sve je to pitanje emocionalnog izbora i nema veze ni sa kakvim činjenicama ili verovanjima.
2. Nisam priemtio da je vređam. Rekao sam joj par puta da se teorija evolucije nikako ne odnosi na kamenje. Stavio sam i u potpis da vidi dobro. Nije pomoglo. I ondak sam jelte morao da ponovim još nekoliko puta da se evolucija ne odnosi na kamenje. Čisto a ne gubimo vreme sa dobacivanjima tipa "ne interesuje me proučavanje stena, ali teorija evolucije nije tačna bez obzira šta Darvin izučio o stenama"
3. Taman posla! Pa mi se ovde i okupljamo da gledamo kako mita samom sebi upada u usta. Nakon toga se eliminiše iz samog sebe (na uobičajeni način, verovatrno) pa ponovo počne kao da se ništa nije desilo i kao da samog sebe nije netom progutao. :hahaha:

1. Suština ti je upravo to što malopre rekoh. Sve je to pitanje emocionalnog izbora i nema veze ni sa kakvim činjenicama ili verovanjima.
2. Nisam priemtio da je vređam. Rekao sam joj par puta da se teorija evolucije nikako ne odnosi na kamenje. Stavio sam i u potpis da vidi dobro. Nije pomoglo. I ondak sam jelte morao da ponovim još nekoliko puta da se evolucija ne odnosi na kamenje. Čisto a ne gubimo vreme sa dobacivanjima tipa "ne interesuje me proučavanje stena, ali teorija evolucije nije tačna bez obzira šta Darvin izučio o stenama"
3. Taman posla! Pa mi se ovde i okupljamo da gledamo kako mita samom sebi upada u usta. Nakon toga se eliminiše iz samog sebe (na uobičajeni način, verovatrno) pa ponovo počne kao da se ništa nije desilo i kao da samog sebe nije netom progutao. :hahaha:

1. уф, ала га погоди, "к'о прстом у пекмез"...:roll:

2. Ја сам приметиЈо да вређаш и њу а и мене, чини ми се... и мене си био турио у
свој потпис исто нешто у вези камења и уопште нисам укапирао шта си хтео.
Зар ниси можда дошао на помисао да је она тако нешто написала захваљујући
више пута поновљеној причи о томе како је ето Т.Е. заслужна за све благодети
којима смо окружени - од компјутера па на даље.
Иначе и даље вређаш пре свега вернике, личиш ми на оне који су пуцали
на фреске у лик Исуса Христоса... ломили иконостасе и правили јавне клозете
на месту храмова - јер ово си ти сада ставио у свој потпис:

Ljudi kojima je potreban bog imaju specijalne potrebe.

хотећи тако да наведеш читаоца да су верници у ствари инвалиди тј.
људи "са специјалним потребама".

3. Само се "окупљајте" - више волим када знам да сте сви на једном месту...:hahaha:

Ovo tvoje stalno, VI, me zbunilo, izvini moja greska. :rumenko:
Mada, i moj zakljucak je bio tacan, da je ovo jedna stvar oko koje mozete da se slozite. ;)
Ма нема проблема, ја сам реаговао јер сам се уплашио да си почео као и
Цалибурн са његовим скакутањима...

Siguran sam da hoce, zato su i trazili pare od drzave, da bi mogli da ih vrate.
Ја сам одувек био велики заговорник далеко већег улагања у науку и културу и уметност - али на жалост ова пропала држава о томе прича само у кампањи борбе за власт. Велики допринос пропадању наше државе налази се у чињеници да нашу памет и наше научне раднике за ситне паре купују наши душмани јер су
људи од науке принуђени да прихвате тзв."боље услове".... јер овде немају
никакве. А то ће се свима нама у будућем времену ОСВЕТИТИ и "ОЛУПАТИ О ГЛАВУ"

Eremita, ti si koliko se secam ratnik za veru ili nesto slicno, daleko od toga da si laik.
Odvracas ih ti sa tvojim kompanjonima, iznoseci stalno lazi o naucnicima, tvrdeci da su prevaranti, lopovi, obmanjivaci, da nista ne znaju i slicno.

Ма какав "ратник" - не би се то тако могло окарактерисати јер смрди на фундаментализам... него сам причао да постоје две струје чак и међу
светитељима - они који само славе Бога (као што је на пример наш Патријарх
Павле) и они који су спремни и да дигну свој глас "на бранику вере" (као што
је био Св.Јован Крститељ који је рекао јавно Иродијади: "Блуднице, не можеш
ти бити жена брату свога мужа" - и завршио тако што су му отсекли главу) а
у мом случају пре бих себе могао назвати да сам :"Петао који рано кукуриче",
што значи да такви завршавају у лонцу за супу...:sad2:

Mozda je u zargonu, ali je u duhu fanatika, prvo ga bijes gomnjivom motkom, pa ga vezes za nju i zapalis, kao u dobra stara vremena, u koja tako zelite da se vratitie. ;)

А је л' неко данас помињао Душана Ковачевића и Илију Чворовића.? ..:lol:

...
Ја сам приметиЈо да вређаш и њу а и мене, чини ми се... и мене си био турио у
свој потпис исто нешто у вези камења и уопште нисам укапирао шта си хтео.
Зар ниси можда дошао на помисао да је она тако нешто написала захваљујући
више пута поновљеној причи о томе како је ето Т.Е. заслужна за све благодети
којима смо окружени - од компјутера па на даље.
Иначе и даље вређаш пре свега вернике, личиш ми на оне који су пуцали
на фреске у лик Исуса Христоса... ломили иконостасе и правили јавне клозете
на месту храмова - јер ово си ти сада ставио у свој потпис:

Ljudi kojima je potreban bog imaju specijalne potrebe.

хотећи тако да наведеш читаоца да су верници у ствари инвалиди тј.
људи "са специјалним потребама".
Postoje neke stvari koje ljudi ovde ne razumeju, bez obzira koliko im se ponavljalo.
Jedna od njih je da se teorija evolucije bavi razvojem živih bića. Teorija evolucije ne bavi se čak ni nastankom prvog živog bića.
Kada mi se smučilo da vam neko na svakoj stranici ovo objašnjava, rekoh, da metem u potpis. Možda će e bolje videti.
Dobro je ako to upozorenje počinje da te vređa. To znači da si konačno shvatio da se teorija evolucije ne bavi stenama.

Gle, ako si zlonameran, mož i tako da mi se tumači potpis. :eek:
Hteo sam zapravo da kažem da potreba za bogom ne spada u osnovne ljudske potrebe, niti opšte potrebe. Neko je ima, neko nema. Zato je specijalna. :D

Ја сам одувек био велики заговорник далеко већег улагања у науку и културу и уметност - али на жалост ова пропала држава о томе прича само у кампањи борбе за власт. Велики допринос пропадању наше државе налази се у чињеници да нашу памет и наше научне раднике за ситне паре купују наши душмани јер су
Mito priznaj da je ovo neko drugi pisao a ne ti.
Pa zbog takvih kao ti nauchnici beze iz ove zemlje! Pochelo je sa Nikolom Teslom i ne nazire se kraj.
Nemoj da me terash da citiram tvoja blacenja nauchnog sveta...

А је л' неко данас помињао Душана Ковачевића и Илију Чворовића.? ..:lol:

U sustini to je glavni razlog zasto i govorim. U ovom dobu drzava i njeni gradjani mogu da napreduju samo ako razvijaju tehniku i tehnologiju, to se mozda nesvidja nekim vernicima, ali tako je.

Nije problem sto su naucnici otisli, oni ce samo napredovati u okrezenju koje imaju u inostranstvu, poenta je da se vrate ili navracaju kako bi pomogli u skolovanju novih kadrova i uz povoljnu poslovnu klimu da neke svoje ideje realizuju ovde. Medjutim da bi doslo do toga nivo obrazovanja svih mora da poraste i da se pokaze volja za daljim usavrsavanjem. A kako ce doci do toga kad crkva koja ima bolji kontakt sa ljudima nego politicke partije, stalno govori protiv nauke.

Meni je jasno da je nauka dovela mnogo vernike do krize vere, ali to nije krivica nauke i nece se prevazici, napadanjem nauke.

Jeste, ali ove motke su ozbiljna stvar. ;)

1. Mito priznaj da je ovo neko drugi pisao a ne ti.

2. Pa zbog takvih kao ti nauchnici beze iz ove zemlje!

3. Pochelo je sa Nikolom Teslom i ne nazire se kraj.

4. Nemoj da me terash da citiram tvoja blacenja nauchnog sveta...

1. Ја нисам крив што си слаб са разумевањем оног што напишем.

2. Због верника научници "беже из ове земље"! Значи не беже зато што
им држава не пружа никакве услове за рад, што нема ваљаних
лабораторија, што је држава уништила Винчу, па онај Институт за
производњу вакцина, па онај Институт за производњу семена
па у ствари уопште не постоји истраживачки
рад финансиран од државе - и за све су то криви верници и СПЦ...:dash:
И бити поврх тога толико глуп да неко помисли да ће наука имати
више пара за свој рад ако се избаци Богословски факултет са
Универзитета и са буџета и Веронаука из школства -
па то је знак веома ниске интелигенције
јер сте себи дозволили да свој оправдани бес и незадовољство због
стања и статуса научних радника у Србији усмерите у потпуно погрешном
правцу.

3. Никола Тесла је један од највећих генија Човечанства, могао би мало
да се угледаш на њега јер он НИКАДА НИЈЕ ПЉУВАО НА НЕБО,
знајући где ће та пљувачка да заврши, нити на вернике, нити на СПЦ.

4. То што ти тумачиш као "блаћење научног света", као да постоје
паралелни светови па тако и неки "ненаучни свет" само казује зашто
сам прибегао "педагошкој мери" да вам покажем да и међу вама
има итекако кукоља, јер "у сваком житу има кукоља" али наш
проблем овде је у томе што смо почели да "у кукољу тражимо жито".
Ви не треба да се петљате у Веронауку, у послове цркве, у веру - у
противном - доживећете "бумеранг".

Дарвин НИЈЕ светац, нити божанство - само зато сам реаговао и увек ћу, јер је више него очигледно да сте почели да СЛАВИТЕ датум његовог рођења, па онда још једном СЛАВИТЕ датум издања његове књиге (на који дан ће онај са великим очњацима Роберт Давкинс објавити још једну књигу у фазону
"Заблуда о Богу), направили сте филм "Creation" и украли наслов Прве
књиге Мојсијеве, борите се и рукама и ногама да избаците Веронауку из
школства - па шта још треба да урадите да би неко дигао свој глас.

U okviru popularizacije nauke, koriste se ličnosti mnogih naučnika. Darvina je lako poštovati, jer je pored odličnog naučnika bio i izuzetno dobar, velikodušan i pošten čovek. Otud se njegov rođendan koristi kao prilika za popularizaciju ideja iz biologije.

Nisam nikada video nekoga da slavi dan objavljivanja "Porekla Vrsta" (pretpostavljam da na tu knjigu misliš - Darvin je objavio nekoliko knjiga).

Jedna mala produkciona firma iz Engleske je napravila dokumentarac o Darvinu, i nazvala ga "Creation" - lepo i poetsko ime, zasnovano na osnovnoj temi filma (kako je Darvin redefinisao naše ideje o stvaranju sveta). No, lepo je što ta firma pripada svima nama. Kada misliš da treba da očekujem da mi daju deo profita od filma?

Takođe, koji smo mi koji se borimo "rukama i nogama" da izbacimo veronauku? Eno, gledam unazad kroz poruke, ne vidim da sam veronauku ijednom pominjao? Možeš li da mi ukažeš na taj post?

Ili još uvek zastupaš stav da štagod neko ko podržava evoluciju kaže, to onda automatski važi za sve ljude koji podržavaju evoluciju? Po istom principu, kada je moj pokojni rođak pričao kako je Tesla u stvari bio Isus koji je došao po drugi put na zemlju, ali se razočarao u nas, to je ideja za koju ja sada tebi treba da se smejem? Mislim, ako jedan hrišćanin nešto kaže, to onda važi za sve hrišćane. Nemoguće je da se dva hrišćana ne slažu po svakoj reči i svakoj tački verovanja....

Tjah.

2. Због верника научници "беже из ове земље"! Значи не беже зато што
им држава не пружа никакве услове за рад, што нема ваљаних
лабораторија, што је држава уништила Винчу, па онај Институт за
производњу вакцина, па онај Институт за производњу семена
па у ствари уопште не постоји истраживачки
рад финансиран од државе - и за све су то криви верници и СПЦ...:dash:
И бити поврх тога толико глуп да неко помисли да ће наука имати
више пара за свој рад ако се избаци Богословски факултет са
Универзитета и са буџета и Веронаука из школства -
па то је знак веома ниске интелигенције
јер сте себи дозволили да свој оправдани бес и незадовољство због
стања и статуса научних радника у Србији усмерите у потпуно погрешном
правцу.

Svako treba da preuzme svoj deo krivice i naravno da su sve muke kroz koje smo prosli odgovorne za odlazak naucnika, ali eremita, nas narod ima otpor prema znanju, pricam sa ljudima koji sad zavrsavaju nesto, to je smesno, ili je preko veze ili za pare ili ucitelja boli uvo, cim izadju iz skole sve zaborave. Nama je potrebna kultura koja ce negovati znanje i usavrsavanje u obrazovanju i to zato sto u danasnje vreme bez znanja nema boljitka, prosto je tako.

Sto se tice para iz budzeta, fakulteti i bez dodatnih troskova nisu imali potrebna sredstva i odgovarajuce uslove za rad, sa dodatnim troskovima to je jos vise otezano. Vise bih voleo da su stvorili poseban fond za Bogosloviju, na taj nacin bi zaista morali da izdvoje pare.

Iz ugla nauke, Crkva bi trebala da podrzava interese drzave i naroda, a ne da ih rusi. A kao sto vidis ima puno njih koji bi po tvojoj anketi da zabranjuju nauku. :(

1. U okviru popularizacije nauke, koriste se ličnosti mnogih naučnika. Darvina je lako poštovati, jer je pored odličnog naučnika bio i izuzetno dobar, velikodušan i pošten čovek. Otud se njegov rođendan koristi kao prilika za popularizaciju ideja iz biologije.

2. Nisam nikada video nekoga da slavi dan objavljivanja "Porekla Vrsta" (pretpostavljam da na tu knjigu misliš - Darvin je objavio nekoliko knjiga).

3. Takođe, koji smo mi koji se borimo "rukama i nogama" da izbacimo veronauku? Eno, gledam unazad kroz poruke, ne vidim da sam veronauku ijednom pominjao? Možeš li da mi ukažeš na taj post?

Tjah.

1.
Ај' ми реци молим те ГДЕ СИ ВИДЕО и када је то било да се РОЂЕНДАН
било ког покојног човека ПРОСЛАВЉА СА ТОРТАМА И РОЂЕНДАНСКИМ
СВЕЋИЦАМА, да ли је то нормално, каква се порука шаље увођењем
ОВАКВЕ ПРОСЛАВЕ...

Veliko ratno ostrvo kao Galapagos

I Srbija se pridružila proslavi 200 godina od rođenja britanskog naučnika Čarlsa Darvina.

Politika nedelja, 15. februar 2009.
Politika

Pravljenje velike rođendanske čestitke u Mančesteru obeležilo je jučerašnju proslavu dvestagodišnjice rođenja Čarlsa Darvina. Ovo je bio samo uvod u niz manifestacija kojima će Mančesterski muzej, čiji je osnivač Darvinov verni prijatelj Tomas Haksli, dati omaž tvorcu teorije evolucije.

Torte, lutke, izložbe, istraživački pohodi, teorijske debate – respektabilne institucije širom sveta, svaka na svoj način, obeležiće 2009. kao godinu Čarlsa Darvina. Ni ustanove u Srbiji neće biti izuzetak. Proslava je počela 12. februara, na dan Darvinovog rođenja, kada su u organizaciji beogradskog Biološkog fakulteta i SANU poslužene tri torte u čast britanskog naučnika – jedna je predstavljala jedrenjak Bigl na talasima, druga knjigu „Postanak vrsta”, a treća je bila u obliku belog srca. Svećice je duvao glumac Nenad Radović, prerušen u Darvina.

Proslavljanje 12. februara nije strano ni stanovnicima Šruzberija, gradiću nedaleko od Birmingema, u kojem je rođen ovaj britanski naučnik. Ceremonija je tradicionalno započeta u podne, zdravicom ispred velikog granitnog kamena Belston, koji je, kako se priča, Darvina i zainteresovao za nauku. Darvinovi poštovaoci su, zatim, prošetali ulicama Šruzberija, usput obišavši i njegov spomenik postavljen ispred gradske biblioteke, a na kraju se zasladili ogromnom rođendanskom tortom.

Čarls Darvin
U četvrtak je na Univerzitetu Kembridž, koji je naučnik pohađao, otkriven spomenik koji predstavlja lik Čarlsa Darvina iz njegovih studentskih dana.
„Ja sam ga do sada, kao i drugi, zamišljala kao starca sa bradom jer je to lik koji je poznat javnosti. Mislim da je zaista fantastično što je sada prikazan i kao student”, rekla je tom prilikom njegova prapraunuka Sara Darvin.

Čelnici zoološkog vrta u Bristolu odlučili su da se Darvina sete upravo kroz njegov dobro poznati lik. Naime, posetiocima koji su u četvrtak došli u zoološki vrt noseći dugu bradu, koja podseća na Darvinovu, omogućen je besplatan ulaz.
I Katolička crkva je dala svoj doprinos debatama o radu britanskog naučnika. Vek i po nakon objavljivanja dela „Postanak vrsta”, zbog kojeg su ga crkveni verodostojnici do sada žestoko kritikovali, Vatikan je zaključio da Darvinove teorije „nisu sasvim nesaglasne” sa verom.
Senka Korać
-----------------------------------------------------------
Darvin u Srbiji
Biološki fakultet će u saradnji sa drugim institucijama organizovati još nekoliko manifestacija tokom godine koje će ukazati na značaj Darvinovog dela. Ove godine, 24. novembra navršiće se i 150 godina od objavljivanja prvog izdanja Darvinovog kapitalnog dela „Postanak vrsta”, pa će tom prilikom u SANU biti organizovan svečani skup. U pripremi je i knjiga „Darvinijana” koju će objaviti izdavačka kuća „Heliks”, najavljena kao vodič kroz evolucionu biologiju u kojoj će autori Biljana Stojković i Nikola Tucić odgovoriti na česta pitanja vezana za teoriju evolucije.
******************************************************************************************

2.
Па знам да многе ствари ниси никада видео али Србија је одавно
"земља чуда"...

Arhiva » Vesti » B92 08.10.2008
Dve nove knjige u izdanju Heliksa

Izdavačka kuća "Heliks" najavila je srpske prevode dva nova svetska bestselera u oblasti popularne nauke.

B92 sreda, 8. oktobar 2008.
B92

Ričard Dokins je evolucioni biolog i filozof, pisac popularnonaučnih knjiga koje su postigle planetarni uspeh.

Otvoreni je kritičar religije i zagovornik ateizma.

Posle"Zablude o Bogu" koja je u svetu prodata u više od milion primeraka (u Srbiji su za godinu dana odštampana tri izdanja), Dokins je za 2009. godinu najavio novu knjigu pod radnim naslovom "Samo teorija?" u okviru proslave značajnog jubileja - 200 godina od rođenja Čarlsa Darvina i 150 godina od prvog izdanja kapitalnog dela "Postanak vrsta".

Za prava na objavljivanje nove Dokinsove knjige američka izdavačka kuća Free Press je unapred platila 3,5 miliona dolara. Ekskluzivni vlasnik prava za srpski prevod je Heliks, a knjiga će se simultano pojaviti u knjižarama u čitavom svetu u novembru 2009. godine.

3. Гласао си на анкети да се у школству предаје САМО ЕВОЛУЦИОНИЗАМ
што аутоматски значи ИЗБАЦИВАЊЕ ВЕРОНАУКЕ...

Тјах........:cool:

1. [/B][/SIZE]Ај' ми реци молим те ГДЕ СИ ВИДЕО и када је то било да се РОЂЕНДАН било ког покојног човека ПРОСЛАВЉА СА ТОРТАМА И РОЂЕНДАНСКИМ СВЕЋИЦАМА, да ли је то нормално, каква се порука шаље увођењем ОВАКВЕ ПРОСЛАВЕ...

Uh, Eremito, ne znam da li si primetio, ali ovde se radi o DVESTAGODIŠNJICI, što je prilika da se ukaže počast velikom naučniku, da se proslavi napredak iz biologije, da se organizuju konferencije, da se popularizuje nauka...

A šta sa sličnim proslavama na Njutnove stogodišnjice, na Faradejev rođendan, na proslave koje se već sada najavljuju (decenijama unapred) oko petstogodišnjice objavljivanja Kopernikove knjige...?

Prosto su ovakve vekovnice (ne radi se o godišnjicama) lepa prilika za naučnu žurku i komunikaciju. No, ti u svemu tome vidiš neku zlobnu zaveru?

Па знам да многе ствари ниси никада видео али Србија је одавно "земља чуда"...

Uh, Eremito, opet...ja ovde vidim prosto marketinški trik. Radi reklame, tempirali su objavljivanje knjige (i to samo u Srbiji, nije bilo ove promocije nigde drugde koliko vidim) čoveka koji je poznat po zastupanju evolucije tako da padne na dan originalne publikacije "Porekla Vrsta".

Ovo je neverovatno paranoično razmišljanje. Organizovali ljudi proslavu dvestagodišnjice, i to sada znači da je neko proglašen svecem. Lokalna štamparska kompanija tempira objavljivanje knjige na određeni datum, to je primer svetske zavere. Kuku i lele.

Znaš li koliko često se to događa? Ovde se u Americi patriotske knjige ili istorijske knjige Amerike objavljuju redovno na 4 jul. Biografije se tempiraju na rođendane ljudi o kojima pišu. Itd. Jedini razlog je da se može napraviti reklamni poster na kome velikim slovima piše "na datum taj i taj, godišnjicu tog i tog dela, izlazi nova super knjiga koju morate da kupite!"

Гласао си на анкети да се у школству предаје САМО ЕВОЛУЦИОНИЗАМ што аутоматски значи ИЗБАЦИВАЊЕ ВЕРОНАУКЕ...

Jesam. Mala komplikacija je to što si ti ovde veronauku usko povezao sa kreacionizmom (neću sada da se svađam da li si to želeo da uradiš, ali to je meni tako izgledalo). Druga mala komplikacija je što me jako iritira mešanje evolucije (ili bilo koje nauke) sa veronaukom, u kome se čini šteta i nauci i veronauci. Moj glas je u stvari bio protiv tvog agresivnog antinaučnog stava na kom si zasnovao i anketu, i ovu temu.

Ali ono što mi je još zanimljivije je tvoja interpretacija tog glasa.

Dakle, ja sam na jednoj maloj anketi (koliko, pedeset ljudi ukupno?) u okviru jednog internet foruma glasao za opciju koja ne uključuje direktno veronauku.

To znači da se ja "rukama i nogama borim" za ukidanje veronauke?

Zaista?

Šta bi bilo da sam, recimo, negde u poruci napisao nešto u stilu "nisam skroz siguran, ali mislim da bi možda bilo bolje ukloniti veronauku iz osnovnih škola". To bi onda značilo, valjda, da ja dižem revoluciju protiv veronauke, da agitujem za streljanje veroučitelja, i da se spremam da vodim demonstracije protiv veronauke?

Mislim, ako je jedan tihi glas na anketi "borba rukama i nogama"... :roll:

Uh, Eremito, ne znam da li si primetio, ali ovde se radi o DVESTAGODIŠNJICI, što je prilika da se ukaže počast velikom naučniku, da se proslavi napredak iz biologije, da se organizuju konferencije, da se popularizuje nauka...
A šta sa sličnim proslavama na Njutnove stogodišnjice, na Faradejev rođendan, na proslave koje se već sada najavljuju (decenijama unapred) oko petstogodišnjice objavljivanja Kopernikove knjige...?
Prosto su ovakve vekovnice (ne radi se o godišnjicama) lepa prilika za naučnu žurku i komunikaciju. No, ti u svemu tome vidiš neku zlobnu zaveru?

Није "ух", него сам те лепо српски питао: ДА ЛИ СИ ИКАДА ЧУО ДА СЕ НА ДАН
РОЂЕНДАНА НЕКОГ ПОКОЈНИКА ПРАВЕ РОЂЕНДАНСКЕ ТОРТЕ СА СВЕЋИЦАМА КОЈЕ ГАСИ ГЛУМАЦ ПРЕОБУЧЕН У ПОКОЈНИКА ??? ДА ЛИ
СИ ИКАДА И ИГДЕ ЧУО ДА СЕ ДИЖЕ ЗДРАВИЦА ЗА ПОКОЈНИКА ?
Питај ове старије - код нас се славио Титов рођендан ДОК ЈЕ ОН БИО ЖИВ,
замисли каква би то патологија била врло слична вампиризму када би се "славио рођендан" покојном човеку на тај начин. Значи ли то да ја сада људи свом детету за рођендан треба да доведу попа (пу,пу,пу далеко било) да одржи помен за
покој душе - као нема везе... "маркентишки трик".....алооооооооо.........

Немам ништа против прославе годишњице рођења значајних људи, таман посла,
ја упозоравам на нешто сасвим друго што ћеш ти тек тако офрље да прогласиш
за "маркентишки трик", али није тако. Али зна се шта је примерено обележавање
дана рођења значајних људи.

Није "ух", јер је мени исувише добро познато да САНУ веома добро води рачуна
и о порукама које шаље и о симболима које употребљава јер иначе не би испред
своје зграде на сред улице инсталирали металну пирамиду
icon8.gif
icon8.gif
icon8.gif

А из текста који следи потпуно је јасно да је начињен "увоз" овог новог
паганског култа из Шрузберија.

Proslava je počela 12. februara, na dan Darvinovog rođenja, kada su u organizaciji beogradskog Biološkog fakulteta i SANU poslužene tri torte u čast britanskog naučnika – jedna je predstavljala jedrenjak Bigl na talasima, druga knjigu „Postanak vrsta”, a treća je bila u obliku belog srca. Svećice je duvao glumac Nenad Radović, prerušen u Darvina.

Proslavljanje 12. februara nije strano ni stanovnicima Šruzberija, gradiću nedaleko od Birmingema, u kojem je rođen ovaj britanski naučnik. Ceremonija je tradicionalno započeta u podne, zdravicom ispred velikog granitnog kamena Belston, koji je, kako se priča, Darvina i zainteresovao za nauku. Darvinovi poštovaoci su, zatim, prošetali ulicama Šruzberija, usput obišavši i njegov spomenik postavljen ispred gradske biblioteke, a na kraju se zasladili ogromnom rođendanskom tortom.

Uh, Eremito, opet...ja ovde vidim prosto marketinški trik. Radi reklame, tempirali su objavljivanje knjige (i to samo u Srbiji, nije bilo ove promocije nigde drugde koliko vidim) čoveka koji je poznat po zastupanju evolucije tako da padne na dan originalne publikacije "Porekla Vrsta".

Ovo je neverovatno paranoično razmišljanje. Organizovali ljudi proslavu dvestagodišnjice, i to sada znači da je neko proglašen svecem. Lokalna štamparska kompanija tempira objavljivanje knjige na određeni datum, to je primer svetske zavere. Kuku i lele.

Znaš li koliko često se to događa? Ovde se u Americi patriotske knjige ili istorijske knjige Amerike objavljuju redovno na 4 jul. Biografije se tempiraju na rođendane ljudi o kojima pišu. Itd. Jedini razlog je da se može napraviti reklamni poster na kome velikim slovima piše "na datum taj i taj, godišnjicu tog i tog dela, izlazi nova super knjiga koju morate da kupite!"

Није "ух", него не видиш добро. Тај Роберт Давкинс биолог са очњацима као код Дракуле (гледао сам један стари снимак на коме се виде, па их је онда остругао, па што их не остави у час Дарвина него их је уклонио) је осмислио промоцију своје књиге у целом свету ИСТОВРЕМЕНО - баш све исто као што је она вештица Јара Рибникар пре пар година организовала по Домовима културе у Србији ЗАЈЕДНИЧКУ МЕДИТАЦИЈУ тј. МАНТРУ, што је назначено у овом делу текста:

Za prava na objavljivanje nove Dokinsove knjige američka izdavačka kuća Free Press je unapred platila 3,5 miliona dolara. Ekskluzivni vlasnik prava za srpski prevod je Heliks, a knjiga će se simultano pojaviti u knjižarama u čitavom svetu u novembru 2009. godine.(а то ће бити 24.новембра 2009.)

Dakle, ja sam na jednoj maloj anketi (koliko, pedeset ljudi ukupno?) u okviru jednog internet foruma glasao za opciju koja ne uključuje direktno veronauku.

Mislim, ako je jedan tihi glas na anketi "borba rukama i nogama"... :roll:

Ја сам гласао и за еволуционизам и за веронауку - а ти само за еволуционизам.

khm... :rumenko:
Ne mogu da odolim a da se ne umešam u tuđe divane jer si me strašno zagolicao
Није "ух", него сам те лепо српски питао: ДА ЛИ СИ ИКАДА ЧУО ДА СЕ НА ДАН
РОЂЕНДАНА НЕКОГ ПОКОЈНИКА ПРАВЕ РОЂЕНДАНСКЕ ТОРТЕ СА СВЕЋИЦАМА КОЈЕ ГАСИ ГЛУМАЦ ПРЕОБУЧЕН У ПОКОЈНИКА ??? ДА ЛИ
СИ ИКАДА И ИГДЕ ЧУО ДА СЕ ДИЖЕ ЗДРАВИЦА ЗА ПОКОЈНИКА ?
Nije li Božić rođendansk proslava tipa koji je umro pre skoro dve iljade godina?
Питај ове старије - код нас се славио Титов рођендан ДОК ЈЕ ОН БИО ЖИВ,
замисли каква би то патологија била врло слична вампиризму када би се "славио рођендан" покојном човеку на тај начин.
Biva sam ja taj stariji, na priliku? :lol:
Slavili su i kasnije! :D Kako je pokojnik, prirodno, bio sprečen, postavili su veliku figuru od aluminijuma koliko se sećam. Kamera je povremeno u "psihološkim momentima" snimala tu statuu. Jedino je bilo nezgodno što su kameru postavili na neku drhturavu podlogu, pa kad se oni klinci na stadionu raspomame, kamera počne da podrhtava, a statua kao da cupka. :mrgreen:
Значи ли то да ја сада људи свом детету за рођендан треба да доведу попа (пу,пу,пу далеко било) да одржи помен за
покој душе - као нема везе... "маркентишки трик".....алооооооооо.........
Što da ne? I u americi unajmljuju klovnove za rođendane.
А из текста који следи потпуно је јасно да је начињен "увоз" овог новог
паганског култа из Шрузберија.
Makar je uvezen iz oblasti sa blagom klimom, a ne iz polupustinje. :mrgreen:

Darvinovi poštovaoci su, zatim, prošetali ulicama Šruzberija, usput obišavši i njegov spomenik postavljen ispred gradske biblioteke, a na kraju se zasladili ogromnom rođendanskom tortom.
Jesu li ga obišli... triput? :rotf:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back