КРЕАЦИОНИЗАМ

ДА ЛИ СТЕ ЗА ТО ДА СЕ У ШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ УКЉУЧИ:

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И КРЕАЦИОНИЗАМ

• САМО ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• САМО ЕВОЛУЦИОНИЗАМ

• САМО КРЕАЦИОНИЗАМ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ја мешам бабе и жабе? :rtfm::rtfm::rtfm:

Не ради се у поменутој одлуци О ЖИВОТИЊСКИМ него О ЉУДСКИМ ПРАВИМА ЗА МАЈМУНЕ...а милиони људи умиру без истих тих права које ти пацијенти додељују мајмунима.

Pa opet mesas babe i zabe :lol:

Svi ljudi imaju ljudska prava problem je u sprovodjenju istih.:rtfm:

Pa opet mesas babe i zabe :lol:

Svi ljudi imaju ljudska prava problem je u sprovodjenju istih.:rtfm:

Ахам... види, мени уопште није циљ да тебе или било кога другог овде обрлатим, или преобратим, или уверим да није у праву. Само износим сопствено мишљење поводом неког стварног догађаја - узимајући у обзир чињеницу да на овом пдф има неколико ттема на којима је број читања скоро 10 х веће од броја постова.:cool:

Само ми не помињи "логику", к'о Бога те молим! :kafa:
....
гледала је храм подигнут пацовима, пошто су Индуси веровали да се божанство може јавити и као "пацов". Пацовима је доношено свеже млеко. Они су се, на хиљаде и хиљаде њих, котили у свом "храму", док су за то време од глади умирали многи Индуси, који нису имали млека.
:besan2:
A po cemu je ovo razlicito od gradjenja najveceg pravoslavnog hrama na Balkanu ?

Pogledaj dom svoj, 'andjele' ...

Позитивно је изгласати ЉУДСКА ПРАВА ЗА МАЈМУНЕ ??? :rtfm:

eremita, nauči prvo šta je majmuni, o antropocentrični, umišljeni verniče. :roll:

Само ми не помињи "логику", к'о Бога те молим! :kafa:

Јер том твојом логиком одмах сви идемо у ХАРЕ ХАРЕ ЗА ДОБРЕ ПАРЕ И ОТВАРАМО ХРАМОВЕ ЗА ПАЦОВЕ, је л' - они су по твојој "логици" на највишем ступњу цивилизације..........

ХРАМОВИ ЗА ПАЦОВЕ

Ауторка књиге "Богови Новог доба" каже да би требало, пре но што човек крене да трага за "Истином" у индуизму, погледати шта је индуизам донео самој Индији. Донео јој је богове које Матришијана описује овако, сећајући се свог дечјег сусрета са њиховим ликовима: "Неки богови су имали полуљудска - полуживотињска или полубиљна тела. Неки су имали лица мајмуна и слонова....
(и да не дужим........)
..............................................

гледала је храм подигнут пацовима, пошто су Индуси веровали да се божанство може јавити и као "пацов". Пацовима је доношено свеже млеко. Они су се, на хиљаде и хиљаде њих, котили у свом "храму", док су за то време од глади умирали многи Индуси, који нису имали млека.
:besan2:

Kakve veze ima stav jedne religije prema životinjama sa odlukom koju je doneo parlament na drugom kraju sveta? :dontunderstand:

Ја мешам бабе и жабе? :rtfm::rtfm::rtfm:

Не ради се у поменутој одлуци О ЖИВОТИЊСКИМ него О ЉУДСКИМ ПРАВИМА ЗА МАЈМУНЕ...а милиони људи умиру без истих тих права које ти пацијенти додељују мајмунима.

Ti "pacijenti", kako ih pojedini zatucani vernici nazivaju su odavno odlučili da svi ljudi treba da uživaju ljudska prava.
No izgleda da ti eremita imaš neku perverznu potrebu da zatvaraš, ubijaš i mučiš inteligente životinjske vrste koje su ljudima najbliži rođaci.
Da li je to stav pravoslavlja? Da životinje treba zatvarati, mučiti i ubijati, u cilju prinošenja žrtve kako bi se olakšale patnje ljudi koji žive u lošim uslovima? :think:

A po cemu je ovo razlicito od gradjenja najveceg pravoslavnog hrama na Balkanu ?

Pogledaj dom svoj, 'andjele' ...

Разлика је као "небо и Земља" ----------- знаш ли када је почео да се гради Храм Св.Саве на Врачару -------знаш ли колико су пута обустављани радови, што због злотвора на власти а највише због немаштине------------- и још увек храм није довршен...

Разлика је као "небо и Земља" ----------- знаш ли када је почео да се гради Храм Св.Саве на Врачару -------знаш ли колико су пута обустављани радови, што због злотвора на власти а највише због немаштине------------- и још увек храм није довршен...

A deca umiru od gladi...

Poslednja izmena od moderatora:
Научио сам и шта су мајмуни и шта су човеколики мајмуни а највише сам сазнао шта су мајмунолики људи и поставио сам хипотезу о томе...:per:

Da, i lepo sam ti napisao da još uvek nisu naučio šta su to majmuni.
I to opet potvrđuješ. :roll:

Има везе, јер је тај саговорник тврдио да се СТЕПЕН НАПРЕТКА ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ ОЦЕЊУЈЕ ПРЕМА СТЕПЕНУ ПРАВА ЖИВОТИЊА - па сам му дао пример да су онда Индуси који обожавају пацове на највећем ступњу цивилизације, да бих му показао како није у праву.

U vreme kada je hinudizam bio raširen po celoj Indiji, pre nekih 3000 godina, Indija je bila sa stanovišta nauke, kulture i filozofije, najnaprednija zemlja u celom svetu, bez takmaca. :bye:

Значи ако мајмуну не дам ЉУДСКА ПРАВА НЕГО МАЈМУНСКА - онда ја хоћу да га убијам или мучим... глупост до глупости...

U zakonu koji je izglasao španski parlament se traže ljudska prava za čovekolike majmune, posebno pravo na život, sprečavanje njihovog zatvaranja i mučenja.

О томе да лудило еволуционизма већ постоји у неким земљама сведочи и ова одлука:

Španija je prva zemlja u svetu u kojoj čovekolikim majmunima mogu
biti zakonom garantovana „ljudska prava“. Pre svega, „pravo na život i
slobodu“, a takođe biće im garantovana i „zaštita od mučenja“.

Uticajni španski list El pais ovim povodom je ocenio: „Nove zakonske
norme zaštitiće čovekolike majmune i od medicinskih eksperimenata,
kupoprodaje i držanja u tesnim kavezima u zoološkim vrtovima.
Obezbediće im i dostojan život“
.

U zoo vrtovima Španije trenutno je 315
čovekolikih majmuna. Pobornici inicijative smatraju da bi 70 odsto njih
moralo da ima „bolje uslove postojanja“.

Dakle, ako si protiv zakona koji se daje čoveku najsrodnijim vrstama, pravo na život, slobodu i zabranu mučenja, onda si za sve to.
Samo me interesuje da li je pravoslavno stanovište da životinje treba zatvarati, mučiti i ubijati, naročito kada je reč o čoveku najsrodnijim vrstama. :think:

Животиња је животиња (па макар имала по вашим мерилима и степен интелигенције) - а човек је човек (макар и немао по вашим мерилима степен интелигенције) - али у главама појединих корисника ВЛАДА ПРАВА ЗБРКА...

I čovek je samo još jedna životinjska vrsta, no sujete malih, neukih, zatucanih i glupih ljudi se nalaze time veoma uvređene. Oni bi hteli da budu posebni samo zato što su se rodili i da budu stvoreni od i pod budnim okom Tvorca vascele Vaseljenje... gordost i arogancija bukvalno astrnomskih razmera.
Stvarno je teško zamisliti koju to čovek ima osobinu, osim religije, a da je druge vrste nemaju. :think:

да

а ти, борац за права животиња?

Da.

Poslednja izmena:
Da, i lepo sam ti napisao da još uvek nisu naučio šta su to majmuni.
I to opet potvrđuješ. :roll:

U vreme kada je hinudizam bio raširen po celoj Indiji, pre nekih 3000 godina, Indija je bila sa stanovišta nauke, kulture i filozofije, najnaprednija zemlja u celom svetu, bez takmaca. :bye:

U zakonu koji je izglasao španski parlament se traže ljudska prava za čovekolike majmune, posebno pravo na život, sprečavanje njihovog zatvaranja i mučenja.

Dakle, ako si protiv zakona koji se daje čoveku najsrodnijim vrstama,
pravo na život, slobodu i zabranu mučenja, onda si za sve to.
Samo me interesuje da li je pravoslavno stanovište da životinje treba zatvarati, mučiti i ubijati, naročito kada je reč o čoveku najsrodnijim vrstama. :think:

I čovek je samo još jedna životinjska vrsta, no sujete malih, neukih, zatucanih i glupih ljudi se nalaze time veoma uvređene. Oni bi hteli da budu posebni samo zato što su se rodili i da budu stvoreni od i pod budnim okom Tvorca vascele Vaseljenje... gordost i arogancija bukvalno astrnomskih razmera.
Stvarno je teško zamisliti koju to čovek ima osobinu, osim religije, a da je druge vrste nemaju. :think:

Da.

Ово што сам болдовао је за мене толико невероватно да не могу очима да верујем шта читам - зато ћу да прескочим одговор јер би био веома увредљив.:cool:

Ово што сам болдовао је за мене толико невероватно да не могу очима да верујем шта читам - зато ћу да прескочим одговор јер би био веома увредљив.:cool:

Uvredljivo ti je sopstveno neznanje ili arogancija ili oboje? :dontunderstand:
Znači pravoslavni je stav da čoveku najbliskije vrste treba zatvarati, mučiti i ubijati?
Kako ono pričaju obično hrišćani? :think: Ah, da... bog je ljubav :lol:, jedan od najboljih reklamnih slogana koji sam ikada video, ako ne i najbolji. :lol:

A sta tacno fali tome sto su zabranili mucenje odredjene vrste zivotinja?
Ne razumem sta je to toliko neverovatno i za cudjenje.

Pa po eremiti, pravoslavno je stanovište da životinje treba zatvarati, mučiti i ubijati, zato što nisu ljudi.
Naravno, to nema veze sa pravoslavljem, neko sa stavovima pojedinih vernika, koji iste projektuju na celu versku zajednicu koju sramote. :roll:

Pa po eremiti, pravoslavno je stanovište da životinje treba zatvarati, mučiti i ubijati, zato što nisu ljudi.
Naravno, to nema veze sa pravoslavljem, neko sa stavovima pojedinih vernika, koji iste projektuju na celu versku zajednicu koju sramote. :roll:

Vidim da je navalio na mamjune k'o poludeo...
majmuni,majmuni,majmuni...nikako da se covek pomiri sa tim da ipak imamo zajednicke pretke. :lol:
Da je zena nastala od jednog rebra,ok,to je logicno,ali majmuni i mi....

ЈЕРОМОНАХ СЕРАФИМ РОУЗ
ПОСТАЊЕ, СТВАРАЊЕ И РАНИ ЧОВЕК
Православно Хришћанско становиште

ПРВИ ДЕО - КАКО ДА ЧИТАМО КЊИГУ ПОСТАЊА

4. Дословно или символично тумачење?

Ово питање представља велики камен спотицања за нас, људе модерног доба, одгајене уз "научно" образовање и поглед на свет који нас је лишио разумевања символичног значења у књижевности. Као резултат свега тога, често нам се догађа да исхитрено изводимо закључке: ако неке представе у Светом Писму имају символично значење (нпр. "дрво познања добра и зла"), веома смо склони да кажемо: "То је само символ!" И најмањи наговештај фигуративног или метафоричког значења често нас води ка порицању дословног значења. Понекад нас такав став може довести до пренагљеног расуђивања о читавим деловима или књигама Светог Писма. Уколико, на пример, у казивању Књиге Постања о Едемском врту постоје символички или фигуративни елементи, олако долазимо до закључка да је целокупно ово казивање "символ" или "алегорија".

Наш кључ за разумевање Књиге Постања је следећи: како су Свети Оци разумевали ово питање, најпре посебно - у односу на издвојене одломке, а затим и уопштено - у односу на књигу као целину?

Наведимо један пример:

1. Свети Макарије Велики Египатски, светитељ најузвишенијег светотајинског живота и човек којег нипошто не можемо сумњичити за претерано дословно схватање Светог Писма, о 24. стиху 3. главе Књиге Постања записао је следеће: "Рај је био затворен а херувиму је заповеђено да пламеним мачем спречи човека да тамо уђе. О овоме верујемо да је у видљивом облику било управо онако као што је и написано, и да се, истовремено, то тајинствено дешава и у свакој души"[1]. То је одломак за који би многи од нас могли помислити да има искључиво тајинствено значење. Међутим, овај велики прозорљивац божанских ствари уверава нас да је уистину било тако "као што је и написано" за оне који су у стању да то виде.

2. Свети Григорије Богослов, значајан по својим дубоким, мистичким тумачењима Светог Писма, о дрвету познања добра и зла каже следеће: "То дрво је, како ја сматрам, созерцање, а оно је сигурно само за оне који су достигли зрелост навике да у њега ступају."[2] Да ли то значи да је он ово дрво сматрао само символом а не и дрветом у дословном значењу те речи? Чини се да у својим списима он не даје одговор на то питање. Међутим, то је учинио други велики Свети Отац (кад излажу православно учење и кад не износе само своје сопствено мишљење, сви велики Оци су сагласни један с другим, па чак и помажу у међусобном тумачењу). Свети Григорије Палама, отац - исихаста 14. века, даје коментар на овај одломак:

"Григорије Богослов је дрво познања добра и зла назвао созерцањем... отуда, међутим, не следи да је при том мислио на уобразиљу или на символ који сам по себи није постојао. За божанског Максима (Исповедника) Мојсеј је такође символ суда, а Илија символ прозорљивости! Зар ћемо, дакле, претпоставити да ни они нису уистину постојали него да су били "символично" измишљени?"[3]

3. Ово су посебна тумачења. Што се тиче општих приступа "дословној" или "символичкој" природи текста Књиге Постања, осврнимо се на речи неколицине других Светих Отаца који су написали коментаре на Књигу Постања.

Свети Василије Велики у свом Шестодневу пише:
"Они који не прихватају општа и уобичајена значења штива, веле да вода није вода него неко друго суштаство, па растиње и рибе тумаче по сопственом нахођењу... Међутим, када ја чујем реч трава имам на уму траву; или кад чујем растиње или риба или звер или стока, све то како је речено тако и примам јер ја се не стидим еванђеља (Рим. 1,16)... Чини ми се да има неких који то нису схватили, те су, вођени властитом памећу, узели на себе да ономе што је у Писму речено придодају неку тобожњу озбиљност, наводећи низ извештачених доказа и алегоријских тумачења. То би значило чинити себе мудријим од речи Светога Духа и, под видом тумачења, уводити властита схватања. Према томе, схватићемо штиво онако како је написано."[4]

4. Свети Јефрем Сиријски каже нешто слично у свом Коментару на Књигу Постања:
"Нико не сме да мисли да је шестодневно стварање алегорија; није дозвољено да се тако говори, као да је оно, што је према опису створено током шест дана, створено у једном тренутку, нити као да су у овом опису представљени само називи који или ништа не означавају или пак означавају нешто друго. Напротив, као што су небо и земља који су првобитно створени уистину небо и земља а не нешто друго што се подразумева под именом неба и земље, тако треба да се зна да и оно, што је речено о свему осталом, створеном и устројеном након стварања неба и земље, не садржи у себи само празне називе и да сили тих назива одговара сама суштина створених природа (елемената, стихија)."[5]

5. Говорећи посебно о рајским рекама, свети Јован Златоусти каже:
"Може бити да они који воле да говоре по сопственој мудрости опет не допуштају ни да су реке реке, нити воде воде, него уверавају оне који трпе да их слушају да се (под тиме) мисли на нешто друго. Молим вас да их ми не слушамо, него затискујмо уши за њихове приче и слушајмо Божанствено Писмо, па следећи што оно каже настојмо да у своје душе полажемо права учења!'[6]

Ово показује да су се Свети Оци и у своје време, у 4. веку, суочавали с овим питањем. И тада је било много људи који су текст Књиге Постања тумачили као алегорију, ничим не ограничавајући символичне интерпретације и поричући да овај текст има било какво дословно значење, а посебно прве три главе које ћемо овде изучавати. Због тога су се Свети Оци посебно побринули да нагласе да ова књига има дословно значење, а ми морамо тачно разумети какво је то значење.
Требало би да нам ово буде довољно да покаже како су Свети Оци, који су писали о Књизи Постања, уопштено говорећи били "дословни" у својим тумачењима иако су у многим случајевима исто тако допуштали и символично или мистичко (тајинствено) значење. Као и у свим осталим књижевним делима, и у Светом Писму постоје очигледне метафоре и нико, ко исправно размишља, неће ни помислити да их схвати "дословно". На пример, у Псалму 104. се каже: Сунце познаје запад свој (ст. 19). Уз сво поштовање текста, нема потребе да верујемо како сунце поседује свест и дословно зна када ће да зађе. То је, једноставно, нормална помоћ песничког језика и то никоме не би требало да ствара невољу.
Осим тога, постоји у Светом Писму једна важна врста исказа - а за њу постоји много примера управо у Књизи Постања - за коју нам Свети Оци особито напомињу да не треба да је схватимо у дословном смислу. То су антропоморфни искази о Богу, где се о Њему говори као о човеку који шета, говори, гневи се итд. Требало би да све такве исказе схватимо на "богодоличан" начин, односно, ослањајући се на наше знање о православном учењу да је Бог чисто духован, да нема телесне органе и да су Његова дела у Светом Писму описана онако како нама изгледају. Оци су у том погледу врло опрезни с текстом Књиге Постања.

Тако св. Јован Златоусти каже:
"Када чујеш, љубљени, да засади Бог рај у Едему према истоку, ово 'засади' схватај богодолично - да Бог то заповеди. А за остало веруј да и Рај настаде, и то на оном месту где и Писмо назначи..."[7]
./.

Што се тиче "научних" података изнетих у Књизи Постања - а будући да она говори о настанку света који познајемо, тамо морају постојати неки научни подаци - насупрот широко распрострањеном мишљењу, тамо нема ничега "застарелог". Истина је да су њена запажања у целини изнета као она која су виђена са земље и која се тичу човека. Она не износе ниједно посебно учење о, на пример, природи небеских тела и њиховом узајамном кретању, тако да ову књигу може читати свако поколење и разумети је у светлости свог сопственог научног знања. Открића последњих векова о бесконачности простора и непрегледном мноштву небеских тела у нашим умовима нису учинила ништа друго осим што су додала величанственост једноставном извештају из Књиге Постања.

Када Свети Оци говоре о Књизи Постања они, наравно, покушавају да је илуструју примерима преузетим из природних наука њиховог доба. То исто чинимо и ми данас. Сав тај илустративни материјал отворен је за научни критицизам и нешто од тога је, у суштини, заиста застарело. Међутим, такав критицизам ни најмање не погађа сам текст Књиге Постања и ми можемо само да се дивимо колико је он свеж и савремен за сваку генерацију. Богословски коментари Светих Отаца на овај текст имају исто својство.

НАПОМЕНЕ:

1. Свети Макарије Велики: Седам омилија, 4: 5, с. 385.
  2. Свети Григорије Богослов: Беседа на Богојављење, 12, с. 348
  3. Свети Григорије Палама: У одбрану светих исихаста, Тријаде, 2: 3, с. 432.
  4. Свети Василије Велики, Шестоднев, 9: 1
  5. Свети Јефрем Сиријски: Тумачење Књиге Постања, 1.
  6. Свети Јован Златоусти: Омилије на Књигу Постања, 13: 4.
  7. Исто, 13: 3

То си наравно ИЗМИСЛИјО - и није ти први пут. Тако нешто нигде и никада нисам написао.
Ако се исто тако бавиш науком као што овде коментаришеш - ко ће теби било шта у животу веровати.

Hm, nisu dobre opcije date: Gde je evolucionizam i hrišćanska veronauka i kreacionizam?:think:
To bi se onda moglo nazvati opšte obrazovanje...Zašto da se deca ne upoznaju sa svime, bar u osnovnim načelima, pa neka posle sama kroz život vrše izbor za, protiv ili neutral, ili još bolje, s obzirom koliko su ove današnje malene glavice pametne, možda izmisle, dokažu i pronađu nešto treće, četvrto, itd?:)

Dakle, ako si protiv zakona koji se daje čoveku najsrodnijim vrstama, pravo na život, slobodu i zabranu mučenja, onda si za sve to.

U pravoslavlju se smatra grehom bilo kakvo nasilje, pa i prema životinjama, i takav čin maltretiranja ili mučenja životinja podleže ispovesti i određivanju nekih vrsta epitimije. Takvo ponašanje i ispoljavanje agresije, pa bilo ono i prema životinjama, u svakom slučaju ukazuje na nekakav psihološki poremećaj kod čoveka i zaslužuje osudu.

Hm, nisu dobre opcije date: Gde je evolucionizam i hrišćanska veronauka i kreacionizam?:think:
To bi se onda moglo nazvati opšte obrazovanje...Zašto da se deca ne upoznaju sa svime, bar u osnovnim načelima, pa neka posle sama kroz život vrše izbor za, protiv ili neutral, ili još bolje, s obzirom koliko su ove današnje malene glavice pametne, možda izmisle, dokažu i pronađu nešto treće, četvrto, itd?:)

То није било могуће из неколико разлога:

- креационизам као појам и корен речи креатор=Творац у ствари подразумева
све монотеистичке религије, али

- креационизам у смислу како се овде употребљава је протестантски покрет
настао код Протестаната у САД који буквално тумачи Библију и против кога су
и Парламент ЕУ и нека тела у САД ... а и они који себе представљају као
"прави научници" оптужујући ове друге за "псеудонауку".

- наши, тј. овдашњи еволуционитси искористили су ту прилику да ПОКРЕНУ
КАМПАЊУ ПРОТИВ БИЛО КАКВЕ ВЕРОНАУКЕ У ШКОЛАМА. тј. за УКИДАЊЕ
и на тај начин опет желе атеистичку школу и сакаћење деце која ће остати
ускраћена У ОПШТЕМ ОБРАЗОВАЊУ Како једно дете може разумети
рецимо Историју уметности, како ће разумети сликарство, музику, књижевност
или уопште Историју ако не познаје Хришћанство.

ЈЕРОМОНАХ СЕРАФИМ РОУЗ
ПОСТАЊЕ, СТВАРАЊЕ И РАНИ ЧОВЕК
Православно Хришћанско становиште

ПРВИ ДЕО - КАКО ДА ЧИТАМО КЊИГУ ПОСТАЊА

4. Дословно или символично тумачење?

Ово питање представља велики камен спотицања за нас, људе модерног доба, одгајене уз "научно" образовање и поглед на свет који нас је лишио разумевања символичног значења у књижевности. Као резултат свега тога, често нам се догађа да исхитрено изводимо закључке: ако неке представе у Светом Писму имају символично значење (нпр. "дрво познања добра и зла"), веома смо склони да кажемо: "То је само символ!" И најмањи наговештај фигуративног или метафоричког значења често нас води ка порицању дословног значења. Понекад нас такав став може довести до пренагљеног расуђивања о читавим деловима или књигама Светог Писма. Уколико, на пример, у казивању Књиге Постања о Едемском врту постоје символички или фигуративни елементи, олако долазимо до закључка да је целокупно ово казивање "символ" или "алегорија".

Наш кључ за разумевање Књиге Постања је следећи: како су Свети Оци разумевали ово питање, најпре посебно - у односу на издвојене одломке, а затим и уопштено - у односу на књигу као целину?

Odlična literatura!:super:
A o.Serafim Rouz je ovoj svojoj knjizi napravio najbolji i najsažetiji prikaz mnogih svetih otaca koji su tumačili i govorili o Knjizi Postanja. U ovim redovima sadržan je i odgovor evolucionistima.
Jedini problem kod kreacionizma, je taj, što nije problem u tome što je ne dokaziv, jer dokazi koje iznose kreacionisti, su čak i mnogo čvršći od onih koje su predhodno iznosili evolucionisti, ( pogotovo podmetanja kostiju, lobanja i slično, koje su neki naučnici koji su navodno otkrivali nove karike koje nedostaju i koji su i javno raskrinkani u svojim lažima, zbog čega su se na zapadu i vodile čitave kampanje jednih protiv drugih), već u tome, što se već opšte prihvaćeno i uvreženo stanovište jedne teorije kao što je to teorija evolucije, sada treba odreći, ili je ispočetka dokazivati, a pogotovo je problem sa kreacionizmom, što bi se njenim priznavanjem ili uvođenjem u školski sistem dovelo u pitanje celokupno materijalističko sagledavanje sveta, vrednosti i načela u današnjem poretku stvari. Počevši od toga da bi svako morao da se zamisli nad sobom i sopstvenim postupcima, ukoliko bi se teorija kreacionizma prihvatila kao tačna i relevantnija u odnosu na evolucionizam. Naravno, problem bi bio i u tome, što da bi neko prihvatio teoriju kreacionizma, mora nužno biti i vernik, što je u današnjoj svetskoj populaciji humanizma, relativizma, individualizma i drugih izama, vrlo ne primenjljivo i ne prihvatljivo. Zato, kreacionizam, za sada nema šanse i nema tu mogućnost da se postavi kao ravnopravan ili alternativan evolucionizmu, iako su takvi pokušaji pohvalni, ali i unapred osuđeni na propast, što se iz priloženih dešavanja širom sveta može videti.

Shto trolujesh?

То није било могуће из неколико разлога:

- креационизам као појам и корен речи креатор=Творац у ствари подразумева
све монотеистичке религије, али

- креационизам у смислу како се овде употребљава је протестантски покрет
настао код Протестаната у САД који буквално тумачи Библију и против кога су
и Парламент ЕУ и нека тела у САД ... а и они који себе представљају као
"прави научници" оптужујући ове друге за "псеудонауку".

Hm, da jasno mi je to, ali bi tako zapravo bilo najobjektivnije, u smislu ponuđenih opcija, naučiti dete da misli svojom glavom,...:think: da, što naravno i nije cilj opšteg obrazovanja, zar ne?;)
Što se tiče kreacionizma kao pokreta, on u SAD možda i jeste pokrenut od strane protestanata, ali je i to u stvari u velikoj meri zbog same prirode protestantske veroispovesti, koja je bukvalno tumačeći pismo na nekim mestima potrefila, a na nekim opet zaobišla pravo svetootačko tumačenje. Što se tiče Knjige Postanja, sveti oci ne dvosmisleno govore, da je ona istinita i dosledna u opisima, što i neka saznanja naučnika kreacionističkog miljea dokazuju, kao što je to slučaj sa granitom, magnetnim poljem Zemlje, i još nekim o kojima sam slušala i čitala, ali sada trenutno ne mogu da se setim svih tih dokaza.
Naravno, da je borba protiv vere svagda bila otvorena, ali u ovim vremenima je ona najveća, i zbog samog stanja ljudskog uma i koletivne klime negiranja svega što je hrišćanstvu sveto, tako da je potpuno i za očekivati jedan ovakav tok situacije, a biće još i gore, što je evidentno po svemu onome kako se danas stvari odvijaju u svetu. Zato su i ovakve rasprave, kao i bilo koja nastojanja da se ljudima ukaže na istinu Jevanđlja i Biblije uopšte vrlo jalova i nemaju odziva u ljudskim srcima i umovima, što je opet danak kako ovog vremena, tako i dopuštenja Božijeg da ljudi preuzmu "kormilo" u svoje ruke i rade po sopstvenoj volji, mimo svoga Tvorca.
Ovde se sada pokreće nova tema o tome zašto Bog dopušta tako kako dopušta, ali to je tema za druge rasprave.

Odlična literatura!:super:
A o.Serafim Rouz je ovoj svojoj knjizi napravio najbolji i najsažetiji prikaz mnogih svetih otaca koji su tumačili i govorili o Knjizi Postanja. U ovim redovima sadržan je i odgovor evolucionistima.
Jedini problem kod kreacionizma, je taj, što nije problem u tome što je ne dokaziv, jer dokazi koje iznose kreacionisti, su čak i mnogo čvršći od onih koje su predhodno iznosili evolucionisti, ( pogotovo podmetanja kostiju, lobanja i slično, koje su neki naučnici koji su navodno otkrivali nove karike koje nedostaju i koji su i javno raskrinkani u svojim lažima, zbog čega su se na zapadu i vodile čitave kampanje jednih protiv drugih), već u tome, što se već opšte prihvaćeno i uvreženo stanovište jedne teorije kao što je to teorija evolucije, sada treba odreći, ili je ispočetka dokazivati, a pogotovo je problem sa kreacionizmom, što bi se njenim priznavanjem ili uvođenjem u školski sistem dovelo u pitanje celokupno materijalističko sagledavanje sveta, vrednosti i načela u današnjem poretku stvari. Počevši od toga da bi svako morao da se zamisli nad sobom i sopstvenim postupcima, ukoliko bi se teorija kreacionizma prihvatila kao tačna i relevantnija u odnosu na evolucionizam. Naravno, problem bi bio i u tome, što da bi neko prihvatio teoriju kreacionizma, mora nužno biti i vernik, što je u današnjoj svetskoj populaciji humanizma, relativizma, individualizma i drugih izama, vrlo ne primenjljivo i ne prihvatljivo. Zato, kreacionizam, za sada nema šanse i nema tu mogućnost da se postavi kao ravnopravan ili alternativan evolucionizmu, iako su takvi pokušaji pohvalni, ali i unapred osuđeni na propast, što se iz priloženih dešavanja širom sveta može videti.

Одлично резоновање - одрицање од еволуционизма/дарвинизма би било исто као када би УН објавиле да од сутра нема више вађења нафте - него да људи пређу на алтернативне изворе и да почну да производе аутомобиле на воду.

Али, све то НЕ МОЖЕ и НЕ СМЕ да буде повод да се у нашем школству УКИНЕ ВЕРОНАУКА као изборни предмет - а то је циљ целе ове халабуке, данас видим и на Б92 да су започели исту кампању...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back