КРЕАЦИОНИЗАМ

ДА ЛИ СТЕ ЗА ТО ДА СЕ У ШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ УКЉУЧИ:

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И КРЕАЦИОНИЗАМ

• САМО ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• САМО ЕВОЛУЦИОНИЗАМ

• САМО КРЕАЦИОНИЗАМ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
citajuci danima ove rasprave dolazim do zakljucka da je nice sa jedne strane delimicno bio u pravu kada je rekao da je sam pojam boga antiteza zivotu.... omalovazavanje njega ali i omalovazavanje knjige postanja je otprilike isti nivo razmisljanja... ceo pokret militantnog ateizma koji provejava svetom pa prilicno dugo opet sa jedne strane je opravdan religijskim dogmama koji pod formom ljubavi ustvari na neki nacin propovedaju mrznju a sa druge strane pokret odlazi u evolucionisticku krajnost nipodastavajuci kao i sam nice pojam duha kao slepo crevo ljudskog tela...kreacionizam ili evolucionizam za men nikad nisi bili ili ili....jer ne postoji filozofija i antifilozofija. za dekonstrukciju nasih zabluda ce trebati jako puno vremena... ako ga budemo imali...

Odlična literatura!:super:
A o.Serafim Rouz je ovoj svojoj knjizi napravio najbolji i najsažetiji prikaz mnogih svetih otaca koji su tumačili i govorili o Knjizi Postanja. U ovim redovima sadržan je i odgovor evolucionistima.
Jedini problem kod kreacionizma, je taj, što nije problem u tome što je ne dokaziv, jer dokazi koje iznose kreacionisti, su čak i mnogo čvršći od onih koje su predhodno iznosili evolucionisti, ( pogotovo podmetanja kostiju, lobanja i slično, koje su neki naučnici koji su navodno otkrivali nove karike koje nedostaju i koji su i javno raskrinkani u svojim lažima, zbog čega su se na zapadu i vodile čitave kampanje jednih protiv drugih), već u tome, što se već opšte prihvaćeno i uvreženo stanovište jedne teorije kao što je to teorija evolucije, sada treba odreći, ili je ispočetka dokazivati, a pogotovo je problem sa kreacionizmom, što bi se njenim priznavanjem ili uvođenjem u školski sistem dovelo u pitanje celokupno materijalističko sagledavanje sveta, vrednosti i načela u današnjem poretku stvari. Počevši od toga da bi svako morao da se zamisli nad sobom i sopstvenim postupcima, ukoliko bi se teorija kreacionizma prihvatila kao tačna i relevantnija u odnosu na evolucionizam. Naravno, problem bi bio i u tome, što da bi neko prihvatio teoriju kreacionizma, mora nužno biti i vernik, što je u današnjoj svetskoj populaciji humanizma, relativizma, individualizma i drugih izama, vrlo ne primenjljivo i ne prihvatljivo. Zato, kreacionizam, za sada nema šanse i nema tu mogućnost da se postavi kao ravnopravan ili alternativan evolucionizmu, iako su takvi pokušaji pohvalni, ali i unapred osuđeni na propast, što se iz priloženih dešavanja širom sveta može videti.

Postoji jos jedna posledica naucno dokazanog kreacionizma o kojoj se malo govori, uglavno zato sto to nije moguce, ali pretpostavimo da moze. To bi znacilo da sve ostale religije sa svojim idejama o stvaranju nisu tacne, vec samo Mojsijeva vizija.
Zar nije realnije da iza ideje kreacionizam, stoji zavera protestanstkih vernika sa zeljom da prosire svoju veru na sve ljude sveta? Ukljucujuci i pravoslavce.

Hm, da jasno mi je to, ali bi tako zapravo bilo najobjektivnije, u smislu ponuđenih opcija, naučiti dete da misli svojom glavom,...:think: da, što naravno i nije cilj opšteg obrazovanja, zar ne?;)
Što se tiče kreacionizma kao pokreta, on u SAD možda i jeste pokrenut od strane protestanata, ali je i to u stvari u velikoj meri zbog same prirode protestantske veroispovesti, koja je bukvalno tumačeći pismo na nekim mestima potrefila, a na nekim opet zaobišla pravo svetootačko tumačenje. Što se tiče Knjige Postanja, sveti oci ne dvosmisleno govore, da je ona istinita i dosledna u opisima, što i neka saznanja naučnika kreacionističkog miljea dokazuju, kao što je to slučaj sa granitom, magnetnim poljem Zemlje, i još nekim o kojima sam slušala i čitala, ali sada trenutno ne mogu da se setim svih tih dokaza.
Naravno, da je borba protiv vere svagda bila otvorena, ali u ovim vremenima je ona najveća, i zbog samog stanja ljudskog uma i koletivne klime negiranja svega što je hrišćanstvu sveto, tako da je potpuno i za očekivati jedan ovakav tok situacije, a biće još i gore, što je evidentno po svemu onome kako se danas stvari odvijaju u svetu. Zato su i ovakve rasprave, kao i bilo koja nastojanja da se ljudima ukaže na istinu Jevanđlja i Biblije uopšte vrlo jalova i nemaju odziva u ljudskim srcima i umovima, što je opet danak kako ovog vremena, tako i dopuštenja Božijeg da ljudi preuzmu "kormilo" u svoje ruke i rade po sopstvenoj volji, mimo svoga Tvorca.
Ovde se sada pokreće nova tema o tome zašto Bog dopušta tako kako dopušta, ali to je tema za druge rasprave.

I ti verujes, kao sto su i Sveti Ocevi verovali da je Zemlja staticna i da Sunce kruzi oko nje?

Hm, da jasno mi je to, ali bi tako zapravo bilo najobjektivnije, u smislu ponuđenih opcija, naučiti dete da misli svojom glavom,...:think: da, što naravno i nije cilj opšteg obrazovanja, zar ne?;)
Što se tiče kreacionizma kao pokreta, on u SAD možda i jeste pokrenut od strane protestanata, ali je i to u stvari u velikoj meri zbog same prirode protestantske veroispovesti, koja je bukvalno tumačeći pismo na nekim mestima potrefila, a na nekim opet zaobišla pravo svetootačko tumačenje. Što se tiče Knjige Postanja, sveti oci ne dvosmisleno govore, da je ona istinita i dosledna u opisima, što i neka saznanja naučnika kreacionističkog miljea dokazuju, kao što je to slučaj sa granitom, magnetnim poljem Zemlje, i još nekim o kojima sam slušala i čitala, ali sada trenutno ne mogu da se setim svih tih dokaza.
Naravno, da je borba protiv vere svagda bila otvorena, ali u ovim vremenima je ona najveća, i zbog samog stanja ljudskog uma i koletivne klime negiranja svega što je hrišćanstvu sveto, tako da je potpuno i za očekivati jedan ovakav tok situacije, a biće još i gore, što je evidentno po svemu onome kako se danas stvari odvijaju u svetu. Zato su i ovakve rasprave, kao i bilo koja nastojanja da se ljudima ukaže na istinu Jevanđlja i Biblije uopšte vrlo jalova i nemaju odziva u ljudskim srcima i umovima, što je opet danak kako ovog vremena, tako i dopuštenja Božijeg da ljudi preuzmu "kormilo" u svoje ruke i rade po sopstvenoj volji, mimo svoga Tvorca.
Ovde se sada pokreće nova tema o tome zašto Bog dopušta tako kako dopušta, ali to je tema za druge rasprave.

Да би било који човек на свету имао и С од слободе - он мора имати обезбеђену СЛОБОДУ ИЗБОРА - све остало је диктатура које је мени пун куфер...
Бог је створио човека као СЛОБОДНО ЉУДСКО БИЋЕ... зато све ово и допушта... и "све може како људи хоће - али не може докле они хоће"!

Најинтересантније ми је што су се еволуционисти закачили за Ватикан и Папу који је објавио (због Англиканске цркве) да "признаје дарвинизам". Али у својој 'алавости и кратковидости превидели су да је лукави Латин претходно признао и ванземаљце... :hahaha::hahaha::hahaha:

e moj mito... da ti tvoj marlon da savet... da bi duhovno doakao jednom evolucionisti moras da udjes u srz njegovog nacina razmisljanja, jer oni nisu pojedinci, izolovani slucajevi vec je to pre pokret moglo bi se reci... znaci za pocetak procitaj ateolosku raspravu od mog prezimenjaka misela pa ces shvatiti sta je pozitivno u njihovom nacinu razmisljanja a sta nema osnova...

izvinte na ovom malom offu....

I ti verujes, kao sto su i Sveti Ocevi verovali da je Zemlja staticna i da Sunce kruzi oko nje?

Ја нисам наишао на неки цитат у коме би писало "да су Свети Оци веровали..." то што наводиш. Али да и јесу - они су у то време НАСЕЛИ и користили НАУЧНА ДОСТИГНУЋА ОНОГ ВРЕМЕНА - не мислиш ваљда да треба да опет западну у исту грешку ВЕРУЈУЋИ ЉУДИМА КОЈИ СЕБЕ НАЗИВАЈУ НАУЧНИЦИМА, не мислиш ваљда да ће сваки дан да мењају Библију како се ком научнику наврне...:hahaha:

e moj mito... da ti tvoj marlon da savet... da bi duhovno doakao jednom evolucionisti moras da udjes u srz njegovog nacina razmisljanja, jer oni nisu pojedinci, izolovani slucajevi vec je to pre pokret moglo bi se reci... znaci za pocetak procitaj ateolosku raspravu od mog prezimenjaka misela pa ces shvatiti sta je pozitivno u njihovom nacinu razmisljanja a sta nema osnova...

izvinte na ovom malom offu....

Па дај ми линк......... иначе, на моју жалост, спознао сам конструкцију мисли еволуциониста... и наравно да знам да је у питању покрет... због тога сам и
поставио моју "хипотезу" о томе ДА ПОСТОЈЕ И ВРСТЕ ЉУДИ...:per:

Па дај ми линк......... иначе, на моју жалост, спознао сам конструкцију мисли еволуциониста... и наравно да знам да је у питању покрет... због тога сам и
поставио моју "хипотезу" о томе ДА ПОСТОЈЕ И ВРСТЕ ЉУДИ...:per:

mito brate srbine nema linka... ides u knjizaru i kupis knjigu.. a mozes isto i vajanje sebe ili teoriju zaljubljenog tela mada to nije za ovaj pdf........ na netu nema filozofije zapamti. jos uvek se uci pesacki iz literature, znaci nista izmisljeno i iz onog dozivljenog i prezivljenog... sve ostalo je trivijalno i nije za ozbiljnu analizu. hickok je inace ako nisi znao samo voleo istoriju nikakve fiction stvari... mozda je zato bio nako malo... :lol:

mito brate srbine nema linka... ides u knjizaru i kupis knjigu.. a mozes isto i vajanje sebe ili teoriju zaljubljenog tela mada to nije za ovaj pdf........ na netu nema filozofije zapamti. jos uvek se uci pesacki iz literature, znaci nista izmisljeno i iz onog dozivljenog i prezivljenog... sve ostalo je trivijalno i nije za ozbiljnu analizu. hickok je inace ako nisi znao samo voleo istoriju nikakve fiction stvari... mozda je zato bio nako malo... :lol:

Хехехе... ех, док ја по'ватам твоје ребусе:

B1076.jpg
Ateološka rasprava
Mišel Onfre

Beograd: Rad, 2005
296 str. meki povez
ISBN: 86-09-00902-5

cena: $16.00
Ateološka rasprava, prodata je u više od dvesta hiljada primeraka. Prevodi se na desetine drugih jezika. Onfre je napustio državno obrazovanje i osnovao Narodni univerzitet u Kanu (Normandija) i u drugim francuskim gradovima, na kojim besplatnu filozofsku nastavu prati na hiljade studenata.
Koja je tajna ovog rastućeg pokreta? U filozofiji je nekad postojalo doba „Bog je mrtav“. Naše doba, dodaje Onfre, jeste pre doba njegovog povratka. Neophodan je argumentovan, snažan i militantan ateizam, jer je sve očitija mržnja prema razumu, slobodi, željama i nagonima, dakle prema životu. Svi ti vidovi mržnje potiču iz istog poriva smrti, koji propovedaju judaizam, hrišćanstvo i islam, iza kojih stoji takoreći isto verovanje: „smrt na zemlji u ime večnosti na nebu“.

Ма треба га прочитати свакако - али како себи да дозволим да дам 16$... да му не буде мало мЛого........:roll:

Ја нисам наишао на неки цитат у коме би писало "да су Свети Оци веровали..." то што наводиш. Али да и јесу - они су у то време НАСЕЛИ и користили НАУЧНА ДОСТИГНУЋА ОНОГ ВРЕМЕНА - не мислиш ваљда да треба да опет западну у исту грешку ВЕРУЈУЋИ ЉУДИМА КОЈИ СЕБЕ НАЗИВАЈУ НАУЧНИЦИМА, не мислиш ваљда да ће сваки дан да мењају Библију како се ком научнику наврне...:hahaha:

Iz nasih razgovora sam vec uocio da imas veoma selektivno opazanje i pamcenje, tako da me tvoja izjava ne cudi.

Jednom si mi ponudio stih Jovana Zlatoustog, koji ide ovako nekako:

Ucvrstio je Zemlju i obesio na svod, drzeci je samo silom svojom. ( Ovo nije tacan navod, ali mrzi me da ga trazim, setices se sam)
Koristi reci kao "ucvrstiti", "obesiti", "drzati" nista od ovoga se ne koristi za kretanje, vec za stacionarnost.

I mislim da si potpuno u pravu, zajebali ih naucnici onog vremena. Trebali su da ostanu pri svojoj tvrdnji da je Zemlja ravna ploca i niko sada ne bi ni pominjao Bibliju. :mrgreen:

Iz nasih razgovora sam vec uocio da imas veoma selektivno opazanje i pamcenje, tako da me tvoja izjava ne cudi.

Jednom si mi ponudio stih Jovana Zlatoustog, koji ide ovako nekako:

Ucvrstio je Zemlju i obesio na svod, drzeci je samo silom svojom. ( Ovo nije tacan navod, ali mrzi me da ga trazim, setices se sam)
Koristi reci kao "ucvrstiti", "obesiti", "drzati" nista od ovoga se ne koristi za kretanje, vec za stacionarnost.

I mislim da si potpuno u pravu, zajebali ih naucnici onog vremena. Trebali su da ostanu pri svojoj tvrdnji da je Zemlja ravna ploca i niko sada ne bi ni pominjao Bibliju. :mrgreen:

Немам ја селективно памћење него ти волиш мал'ко да з... лепо сам навео да нисам нашао у Библији ДА ЈЕ ЗЕМЉА РАВНА ПЛОЧА А НИ У СПИСИМА СВЕТИХ ОТАЦА - једино знам да је Римокатоличка црква заиста имала такав став, али не знам детаље...

То није било могуће из неколико разлога:

- креационизам као појам и корен речи креатор=Творац у ствари подразумева
све монотеистичке религије, али

- креационизам у смислу како се овде употребљава је протестантски покрет
настао код Протестаната у САД који буквално тумачи Библију и против кога су
и Парламент ЕУ и нека тела у САД ... а и они који себе представљају као
"прави научници" оптужујући ове друге за "псеудонауку".

- наши, тј. овдашњи еволуционитси искористили су ту прилику да ПОКРЕНУ
КАМПАЊУ ПРОТИВ БИЛО КАКВЕ ВЕРОНАУКЕ У ШКОЛАМА. тј. за УКИДАЊЕ

и на тај начин опет желе атеистичку школу и сакаћење деце која ће остати
ускраћена У ОПШТЕМ ОБРАЗОВАЊУ Како једно дете може разумети
рецимо Историју уметности, како ће разумети сликарство, музику, књижевност
или уопште Историју ако не познаје Хришћанство.

тако је Мито:ok:

Немам ја селективно памћење него ти волиш мал'ко да з... лепо сам навео да нисам нашао у Библији ДА ЈЕ ЗЕМЉА РАВНА ПЛОЧА А НИ У СПИСИМА СВЕТИХ ОТАЦА - једино знам да је Римокатоличка црква заиста имала такав став, али не знам детаље...

Aha, kapiram, znaci mora da se tacno napise da ravna ploca, a to sto su razni biskupi i drugi podrzavali teoriju ravne ploce na pocetku hriscanstva nije bitno.
Mora da se napise da je Zemlja staticna, sve ostalo se moze ignorisati.

Sa druge strane izjave u Bibliji su slozene i ne mogu da se prihvate onako kao su napisane, vec je potrebno tumacenje Svetih Oceva.

Ovo je tipican primer selektivno opazanja :lol:

Aha, kapiram, znaci mora da se tacno napise da ravna ploca, a to sto su razni biskupi i drugi podrzavali teoriju ravne ploce na pocetku hriscanstva nije bitno.

Sa druge strane izjave u Bibliji su slozene i ne mogu da se prihvate onako kao su napisane, vec je potrebno tumacenje Svetih Oceva.

извини, а коју ти религију заступаш када те толико нервира православно хришћанство?

citajuci danima ove rasprave dolazim do zakljucka da je nice sa jedne strane delimicno bio u pravu kada je rekao da je sam pojam boga antiteza zivotu.... omalovazavanje njega ali i omalovazavanje knjige postanja je otprilike isti nivo razmisljanja... ceo pokret militantnog ateizma koji provejava svetom pa prilicno dugo opet sa jedne strane je opravdan religijskim dogmama koji pod formom ljubavi ustvari na neki nacin propovedaju mrznju a sa druge strane pokret odlazi u evolucionisticku krajnost nipodastavajuci kao i sam nice pojam duha kao slepo crevo ljudskog tela...kreacionizam ili evolucionizam za men nikad nisi bili ili ili....jer ne postoji filozofija i antifilozofija. za dekonstrukciju nasih zabluda ce trebati jako puno vremena... ako ga budemo imali]...

Ovo je sustina.:ok:

Не, наравно - искрено сам написао ДА НЕ ЗНАМ, а ти ниси навео одакле ти то... једино знам да су то биле пароле бољшевика, марксиста и неокомуњара...:cool:

Не, наравно - искрено сам написао ДА НЕ ЗНАМ, а ти ниси навео одакле ти то... једино знам да су то биле пароле бољшевика, марксиста и неокомуњара...:cool:

Kao sto rekoh, naravno da ne znas, jer imas selektivno pamcenje.
O ravnoj zemlji smo govorili nasirko i dao sam link, koji navodi citate barem 4-5 biskupa koji su tvrdili da je ravna. Bio je na engleskom, pa ti je mozda promaklo.

Citat koji sam pomenuo, si mi ti dao, kao dokaz da je Jovan Zlatousti smatrao da se Zemlja krece, iako sam citat govori o staticnosti.

E sad ti mozes o politici koliko hoces, ali opet kazem, bolje krpite rupe, jer sto vise govorite jasnije se vide.

Poslednja izmena:
Znaci ukazivanje na mane i ocigledne greske je istovremeno podrzavanje druge religije?Zanimljivo.
Misli sta hoces, ali rupe ostaju, ti ih mozda ne vidis, ali ih drugi vide i ako se ne zakrpe celo platno ce puci.

Пандо, за нас су сви људи грешни, али СВИ - нисмо ми Римокатолици па да верујемо да је Папа непогрешив тј. да је он "бог"....
Према томе, сигурно да је указивање на мане више него корисно, а поготово на
"очигледне грешке" - зато сам ја данас прво и постовао КАКО ДА ЧИТАМО КЊИГУ ПОСТАЊА од Серафима Роуза - јер он управо ту даје подробно објашњење, па чак и о манама...:cool:

U Novom Zavetu nema ni naznaka da je Zemlja ravna ploca ili da je staticna.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back