КРЕАЦИОНИЗАМ

ДА ЛИ СТЕ ЗА ТО ДА СЕ У ШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ УКЉУЧИ:

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И КРЕАЦИОНИЗАМ

• САМО ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• САМО ЕВОЛУЦИОНИЗАМ

• САМО КРЕАЦИОНИЗАМ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Пандо, за нас су сви људи грешни, али СВИ - нисмо ми Римокатолици па да верујемо да је Папа непогрешив тј. да је он "бог"....
Према томе, сигурно да је указивање на мане више него корисно, а поготово на
"очигледне грешке" - зато сам ја данас прво и постовао КАКО ДА ЧИТАМО КЊИГУ ПОСТАЊА од Серафима Роуза - јер он управо ту даје подробно објашњење, па чак и о манама...:cool:

Jesam li ja komentarisao Serafima Rouza ili komentar Magdalene, koja je rekla da su Sveti Oci nepogresivi?

A mi govorimo o Novom Zavetu, izvni nisam znao. :hahaha:

Говорите мешано као "бећар-паприкаш" - и на крају испадне да у ствари говорите против Хришћанства (тј.Православља) и против Мухамеданства - а Новојудаизам не смете ни да поменете јер кад вас дохвате они Чивути има да направе од еволуционизма и дарвинизма купус-салату... и нисам нешто чуо да има тих протестантских Креациониста у Израелу ???

Poslednja izmena:
Говорите мешано као "бећар-паприкаш" - и на крају испадне да у ствари говорите против Хришћанства (тј.Православља) и против Мухамеданства - а Новојудаизам не смете ни да поменете јер кад вас дохвате они Чивути има да направе од еволуционизма и дарвинизма купус-салату... и нисам нешто чуда да има тих протестантских Креациониста у Израелу ???

Koliko znam, Jevreji ne tumace Stvaranje bukvalno, niti misle da je redosled u Stvaranju bitan, vec traze dublji smisao. Ne znam na koji nacin ovo moze da se poveze sa kreacionizmom, ali siguran sam da postoji, samo ga treba iscackati. :mrgreen:

Sta ti to govori, Jevreji ih sredili po kratkom postupku, nece da imaju nista sa njima. :lol:

Говорите мешано као "бећар-паприкаш" - и на крају испадне да у ствари говорите против Хришћанства (тј.Православља) и против Мухамеданства - а Новојудаизам не смете ни да поменете јер кад вас дохвате они Чивути има да направе од еволуционизма и дарвинизма купус-салату... и нисам нешто чуо да има тих протестантских Креациониста у Израелу ???

Izrael je pricha za sebe ...

Душа је бесмртна

Из отачке литературе: Свети Атанасије Велики

«Ово што следи може бити ваљан доказ против оних који се још држе безстидности и безсловесности. Дакле, како то да човек, иако у смртноме телу, размишља о бесмртности, и често за себе изабира смрт ради стицања врлине?
Или како то да човек, имајући привремено тело, машта о ономе што је вечно, па ово прво као какву сметњу презире, а за оним другим жуди?

Наиме, тело неће на такав начин мислити о себи, нити је у стању да размишља о нечему изван себе самога, јер је оно смртно и привремено; према томе, мора постојати нешто друго што размишља о стварима које су супротне и које су противне природи тела. А опет, шта друго то може бити до словесна и бесмртна душа?

Јер, оно што је најбоље, она удахњује у тело изнутра, а не извана, управо онако како и музичар чини са лиром.

А опет, будући да је око по својој природи намењено за гледање, а ухо за слушање, како то да се они од неких ствари одвраћају, а друге су им по вољи? Ко је, дакле, тај који одвраћа око да не гледа? Или ко одвраћа ухо да не слуша, кад је слушање у складу са његовом природом? Или ко је тај који чуло укуса, којем је природно да окуша, често одвраћа од његовог природног нагона? Ко ли је тај који руку, која по природи ствари треба да је делатна, одвраћа од тога да се нечега дотиче? Ко је тај који чуло мириса, које је такође саздано да би мирисало, спречава да мирис осећа? Ко је, дакле, тај који чини све ово што је противно природи тела? Или како то да се тело одвраћа од властите природе, те се окреће ка саветима неког другог, према чијем наклону се управља?

Све ово не указује на нешто друго него на разумну душу која господари телом. Јер, тело и није саздано да управља над самим собом, него да други њиме руководи и господари, као што коњ сам себе не преже, него његов власник над њим управља. Због тога, дакле, и постоје закони међу људима, како би ови чинили оно што је добро, а клонили се онога што је рђаво. Неразумне животиње, опет, нису у стању да промишљају и расуђују о томе шта је зло, јер у њих нема словесности нити подобнога разума. Мислим да смо, овим што је речено, показали да је душа у људима разумна.

Да је душа створена бесмртна, то треба да увидимо из црквеног учења како бисмо тиме поткрепили оповргавање идола. Јер, познавању душе приближићемо се кроз познање тела и кроз сагледавање разлике између тела и душе. Наиме, пошто је наша беседа показала да је душа другачија од тела, а да је тело по својој природи смртно, сходно томе душа мора бити бесмртна јер није ни налик на тело. И опет, ако душа, као што смо показали, покреће тело, а њу саму не покреће неко други, може се закључити да душа саму себе покреће; па и након полагања тела у земљу, она и даље покреће саму себе. Јер, није душа та која умире, него умире тело зато што се она од њега одваја.

А кад би душу покретало тело, тада би било сасвим природно да и она умире када се њен покретач од ње одвоји; но, пошто душа покреће тело, природно је да она саму себе покреће. А пошто саму себе покреће, природно је да живи и после смрти тела. Јер, кретање душе није ништа друго до њен живот; онако, без сумње, као што и за тело велимо да живи све док је у покрету, а велимо да умре онда кад престане да се креће. То се јасно може видети и по њеном деловању док је унутар тела.

Јер, и кад пребива у телу и кад је повезана са њим, она није потиснута нити је у сразмери са маленкошћу тела, него често бива да тело лежи на постељи и не креће се, него спава као да је умрло, а душа је по својој сили ипак будна и превазилази природу тела; па иако у телу пребива, она, као да га је напустила, замишља и созерцава оно што је надземаљско, па често бива да сусреће светитеље и анђеле који су изван овоземаљских тела, те им приступа због чистоте свога ума.

А кад се раздвоји од тела, онда када то зажели Бог, који ју је са телом и сјединио, зар неће тада имати јасније познање бесмртности? Јер, ако је живела животом изван тела и док је била сједињена са њим, тим пре ће живети и после смрти тела и њен живот неће престати, јер таквом ју је саздао Бог кроз Свога Логоса, Господа нашега Исуса Христа. Због тога се, дакле, она сматра бесмртном и вечном, јер и јесте бесмртна. Па као што сматрамо, пошто је тело смртно, да су и његова чула смртна, тако мислимо да и душа пошто промишља и созерцава оно што је бесмртно, мора бити бесмртна и мора вечно живети. Јер, мисли и разматрања о бесмртности непрестано су присутни у њој, те постају као некакав њен жиг који јој јемчи бесмртност. Стога, дакле, она размишља о созерцању Бога и сама себи показује пут, те познање и схватање Бога Логоса не задобија споља, него из себе саме».

Свети Атанасије Велики, Против идола,​
Познање истинског Бога,
Познање Бога кроз познање душе,​
«Беседа», Нови Сад 2003, стр. 93-96.

То си наравно ИЗМИСЛИјО - и није ти први пут. Тако нешто нигде и никада нисам написао.
Ако се исто тако бавиш науком као што овде коментаришеш - ко ће теби било шта у животу веровати.

Opet me klevetaš, eremita, i opet bez osnova... jadna ti je ta vera, kada je takvim sredstvima braniš...
Pogledajmo zajedno šta si napisao:

Španija je prva zemlja u svetu u kojoj čovekolikim majmunima mogu biti zakonom garantovana „ljudska prava“. Pre svega, „pravo na život i
slobodu“, a takođe biće im garantovana i „zaštita od mučenja“.

A ovo je tvoj komentar na to:
О томе да лудило еволуционизма већ постоји у неким земљама сведочи и ова одлука

Dakle, eremita, sam si napisao da je ludilo i nenormalno da se vrstama koje su čovekovi najbliži rođaci, zakonom garantuje zaštita od zatvaranja, mučenja i ubijanja.

U pravoslavlju se smatra grehom bilo kakvo nasilje, pa i prema životinjama, i takav čin maltretiranja ili mučenja životinja podleže ispovesti i određivanju nekih vrsta epitimije. Takvo ponašanje i ispoljavanje agresije, pa bilo ono i prema životinjama, u svakom slučaju ukazuje na nekakav psihološki poremećaj kod čoveka i zaslužuje osudu.

Ah, a zbog čega onda eremita insistira na tome da je takav stav "ludilo i nenormalno"? :dontunderstand:
Znači li to da eremita baš i nije pravoslavac kakvim se predstavlja? :think:

То није било могуће из неколико разлога:

- креационизам као појам и корен речи креатор=Творац у ствари подразумева
све монотеистичке религије, али

Više puta ti je skrenuta pažnja da kreacionizam u jednoj varijanti zastupaju i neki hinudisti, a ja ne mogu da se setim neke religije koja ima više bogova od hinduizma. :lol:

- креационизам у смислу како се овде употребљава је протестантски покрет настао код Протестаната у САД који буквално тумачи Библију и против кога су и Парламент ЕУ и нека тела у САД ... а и они који себе представљају као "прави научници" оптужујући ове друге за "псеудонауку".

A gde su ti tu vahabije i talibani? Oni koji doturaju kreacionističke materijale na Balkan istim putevima kojim su pre svega nekoliko godina doturali oružje i mudžahedine? :think:

- наши, тј. овдашњи еволуционитси искористили су ту прилику да ПОКРЕНУ КАМПАЊУ ПРОТИВ БИЛО КАКВЕ ВЕРОНАУКЕ У ШКОЛАМА. тј. за УКИДАЊЕ и на тај начин опет желе атеистичку школу и сакаћење деце која ће остати ускраћена У ОПШТЕМ ОБРАЗОВАЊУ Како једно дете може разумети рецимо Историју уметности, како ће разумети сликарство, музику, књижевност или уопште Историју ако не познаје Хришћанство.

Hm, isto se može reći i za islam, judaizan, paganske religije, itd., a u anketi stoji samo hrišćanska veronauka. Dakle, cilj nije neka briga za decu i njihovo obrazovanje nego korišćenje škola za vrbovanje vernika u fazi razvoja u kome su prijemčivi za sugestije.

Свети Василије Велики у свом Шестодневу пише:"Они који не прихватају општа и уобичајена значења штива, веле да вода није вода него неко друго суштаство, па растиње и рибе тумаче по сопственом нахођењу... Међутим, када ја чујем реч трава имам на уму траву; или кад чујем растиње или риба или звер или стока, све то како је речено тако и примам јер ја се не стидим еванђеља (Рим. 1,16)... Чини ми се да има неких који то нису схватили, те су, вођени властитом памећу, узели на себе да ономе што је у Писму речено придодају неку тобожњу озбиљност, наводећи низ извештачених доказа и алегоријских тумачења. То би значило чинити себе мудријим од речи Светога Духа и, под видом тумачења, уводити властита схватања. Према томе, схватићемо штиво онако како је написано."

4. Свети Јефрем Сиријски каже нешто слично у свом Коментару на Књигу Постања:
"Нико не сме да мисли да је шестодневно стварање алегорија; није дозвољено да се тако говори, као да је оно, што је према опису створено током шест дана, створено у једном тренутку, нити као да су у овом опису представљени само називи који или ништа не означавају или пак означавају нешто друго. Напротив, као што су небо и земља који су првобитно створени уистину небо и земља а не нешто друго што се подразумева под именом неба и земље, тако треба да се зна да и оно, што је речено о свему осталом, створеном и устројеном након стварања неба и земље, не садржи у себи само празне називе и да сили тих назива одговара сама суштина створених природа (елемената, стихија)."

Dakle, po knjizi Postanja, avramski bog nije stvorio vodu.
Ko je onda stvorio vodu? :think:

Молим вас да их ми не слушамо, него затискујмо уши за њихове приче и слушајмо Божанствено Писмо, па следећи што оно каже настојмо да у своје душе полажемо права учења!'

CreationismProof.jpg

:hahaha:

Odgovoriću i na ostatak kada budem imao vremena. :bye:

Opet me klevetaš, eremita, i opet bez osnova... jadna ti je ta vera, kada je takvim sredstvima braniš...
Pogledajmo zajedno šta si napisao:

A ovo je tvoj komentar na to:
Dakle, eremita, sam si napisao da je ludilo i nenormalno da se vrstama koje su čovekovi najbliži rođaci, zakonom garantuje zaštita od zatvaranja, mučenja i ubijanja.
Ah, a zbog čega onda eremita insistira na tome da je takav stav "ludilo i nenormalno"? :dontunderstand:Znači li to da eremita baš i nije pravoslavac kakvim se predstavlja? :think:

Цалибурне, да ли би се ти сада наљутио да ја напишем да си ти ЖИВОТИЊА? Да, наравно! Или да си МАЈМУН? Да, наравно? И са којим правом, ти и твоји истомишљеници овде промовишете идеје ДА ЈЕ ЧОВЕК ЖИВОТИЊА или ДА ЈЕ МАЈМУН ЧОВЕКОВ НАЈБЛИЖИ РОЂАК ???!!! Дрско и безобразно и увредљиво до краја. А поготово што се ни људима ЗАКОНОМ НЕ ГАРАНТУЈЕ заштита од затварања, мучења и убијања. И не можеш ти мени да кажеш да је "мајмун најближи човеков рођак"! Можда јесте твој и оних који тако нешто подржавају. Мајмун није никакав мој рођак.... не признајем за рођаке ни неке људе у даљој фамилији - а како би могао животињу??? На крају ћеш ме уверити да стварно постоје и ВРСТЕ ЉУДИ - јер ни по чему нисмо слични. А теби би и онима који подржавају такву формулацију закона одредио да свако од вас по једног мајмуна води кући и да му обезбеђује ЉУДСКА ПРАВА. Изволите... али не
на рачун свих осталих.

Да, изјавио сам и тврдим да је тотално лудило ИЗГЛАСАТИ МАЈМУНИМА ЉУДСКА ПРАВА из простог разлога што мајмун НИЈЕ човек и не може имати ЉУДСКА ПРАВА - НЕГО ПРАВА ЖИВОТИЊА што наравно поготово када су ретке врсте у питању може подразумевати све оно што је неопходно за њихово очување.

Više puta ti je skrenuta pažnja da kreacionizam u jednoj varijanti zastupaju i neki hinudisti, a ja ne mogu da se setim neke religije koja ima više bogova od hinduizma. :lol:

A gde su ti tu vahabije i talibani? Oni koji doturaju kreacionističke materijale na Balkan istim putevima kojim su pre svega nekoliko godina doturali oružje i mudžahedine? :think:
Креационисти су СВИ ВЕРУЈУЋИ ЉУДИ - и стварањем збрке око креациониста који су потекли из протестантизма нећеш ништа постићи, напротив!

Hm, isto se može reći i za islam, judaizan, paganske religije, itd., a u anketi stoji samo hrišćanska veronauka. Dakle, cilj nije neka briga za decu i njihovo obrazovanje nego korišćenje škola za vrbovanje vernika u fazi razvoja u kome su prijemčivi za sugestije.
Што се тиче "врбовања" - ја бих то пре могао рећи и доказати када су у питању еволуционисти и дарвинисти.
А права мањинских верских заједница су регулисана Законом - као и свуда на свету.

Poslednja izmena od moderatora:
Које је то образовање? Ово што сам цитирао у претходном посту да говори Цалибурн??? Неће да може!
Mislio sam na ovo:
Што се тиче "врбовања" - ја бих то пре могао рећи и доказати када су у питању еволуционисти и дарвинисти.
Prihvatiću endonukleazino mišljenje da pod evolucionistima i darvinistima podrazumevaš naučnike.
E, dotični ne vrbuju. Ako oćeš, veruj im, ako nećeš, nemoj im verovati. Neće ti se ništa desiti. Nećeš završiti u kazančetu, neće ti se pokvariti karma, neće ti se zatvoriti treće oko, neće ti otpasti rep...
Zato nije vrbovanje. :D

Mislio sam na ovo:
Prihvatiću endonukleazino mišljenje da pod evolucionistima i darvinistima podrazumevaš naučnike.
E, dotični ne vrbuju. Ako oćeš, veruj im, ako nećeš, nemoj im verovati. Neće ti se ništa desiti. Nećeš završiti u kazančetu, neće ti se pokvariti karma, neće ti se zatvoriti treće oko, neće ti otpasti rep...
Zato nije vrbovanje. :D

Да, подразумевам и научнике али и научеЊаке... јер су сви заједно на истом радном задатку а ту придодајем и све оне политичке покрете (атеистичке, неокомунистичке и др., педере и оне ЕлЏиБиТи) који их здушно подржавају и који од Земље желе да направе Пакао - тако да ће ми се догодити и "казанче" и "покварена карма" - а "треће око" и "реп" то су већ ваша својства...:hahaha:

Да, подразумевам и научнике али и научеЊаке... јер су сви заједно на истом радном задатку а ту придодајем и све оне политичке покрете (атеистичке, неокомунистичке и др., педере и оне ЕлЏиБиТи) који их здушно подржавају и који од Земље желе да направе Пакао - тако да ће ми се догодити и "казанче" и "покварена карма" - а "треће око" и "реп" то су већ ваша својства...:hahaha:

Pa sad... kakvi su to ateistički politički pokreti?
Recimo, gde je Ateistička partija učestvovala na izborima?

A ako misliš na Pahomija, taj je vaš. :mrgreen:

Pa sad... kakvi su to ateistički politički pokreti?
Recimo, gde je Ateistička partija učestvovala na izborima?

A ako misliš na Pahomija, taj je vaš. :mrgreen:

Тако поједностављено гледано делује да си у праву, али ако мало боље загледаш видећеш да неки који тврде да су у сродству са мајмунима имају и друге рођаке из Божје баште, па су попримили нове особине тј. еволуирали су од морске звезде ЦРВЕНЕ у ЖУТУ...од камелеона... лепо се ушушкали и само таламбасају...:hahaha:

Тако поједностављено гледано делује да си у праву, али ако мало боље загледаш видећеш да неки који тврде да су у сродству са мајмунима имају и друге рођаке из Божје баште, па су попримили нове особине тј. еволуирали су од морске звезде ЦРВЕНЕ у ЖУТУ...од камелеона... лепо се ушушкали и само таламбасају...:hahaha:

Ovo bi bio odgovor na... ? :confused:
Ovo je nekakva strategija da se pitanja na koja ne umeš da odgovoriš zatrpaš kojekakvim politikantskim doskočicama i tako zabašuriš jednostavnu istinu - kreacionisti nemaju pojma ni o čemu, pa ni o onome što sami tvrde.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back