КРЕАЦИОНИЗАМ

ДА ЛИ СТЕ ЗА ТО ДА СЕ У ШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ УКЉУЧИ:

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И КРЕАЦИОНИЗАМ

• САМО ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• САМО ЕВОЛУЦИОНИЗАМ

• САМО КРЕАЦИОНИЗАМ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Не, наравно - по милионити пут НЕ ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕ НИ СПЦ НИ САБОР НИ СИНОД ДОНЕТИ БИЛО КАКВУ ОДЛУКУ ПРОТИВ СЕБЕ... и то нема никакве везе са неком "мојом религијом" - него је то немогуће.

Da li ti uopste shvatas sta govoris?

Ovo "protiv sebe" znaci da si ti vec odredio koji stav sabor mora da zauzme i ako nece da zauzme onda je po tebi "protiv sebe". To znaci da ti mislis da si iznad sabora.

Ovo "protiv sebe" znaci da si ti vec odredio koji stav sabor mora da zauzme i ako nece da zauzme onda je po tebi "protiv sebe". To znaci da ti mislis da si iznad sabora.

Не него то значи ДА СПЦ ВЕЋ 2000 ГОДИНА ИМА САСВИМ ЈАСНЕ СТАВОВЕ КОЈИ СУ И МЕНИ ПОЗНАТИ - и који нису подложни политикантским манипулацијама, нисмо ми римокатолици, није Света Гора - Ватикан...
и таква одлука Сабора БИ БИЛА ПРОТИВНА СВИМ ДОСАДАШЊИМ, и тамо имаш у нашем Символу вере да ВЕРУЈЕМ У ЈЕДНУ СВЕТУ И АПОСТОЛСКУ ЦРКВУ...:cool:
а замисли тек каква је одговорност свештенства према том делу Вјерују...

ЦРКВА ЈЕ ВЕЧНА, ЧОВЕЧЕ, ВИ СТЕ ПРОЛАЗНИ... као пандемија...:cool:

Цитат:
Оригинал поставио eremita
NCSE: National Center for Science Education

Ма само сам се питао КОЈЕ НАЦИЈЕ је тај Центар за едукацију, ништа више :cool:

Izvini nisam te razumeo, znas postoji americka, kineska, ruska, sprska i ostale nacionalne nauke, koje se toliko razlikuju da covek mora da ih odvaja i posebno naglasava. :hahaha:

Хоћеш да кажеш да није у питању АМЕРИЧКИ тј.НАЦИОНАЛНИ ЦЕНТАР САД... хехехе...:lol:... да није можда "свесветски", да није можда "васељенски"...

Не него то значи ДА СПЦ ВЕЋ 2000 ГОДИНА ИМА САСВИМ ЈАСНЕ СТАВОВЕ КОЈИ СУ И МЕНИ ПОЗНАТИ - и који нису подложни политикантским манипулацијама, нисмо ми римокатолици, није Света Гора - Ватикан...
и таква одлука Сабора БИ БИЛА ПРОТИВНА СВИМ ДОСАДАШЊИМ, и тамо имаш у нашем Символу вере да ВЕРУЈЕМ У ЈЕДНУ СВЕТУ И АПОСТОЛСКУ ЦРКВУ...:cool:
а замисли тек каква је одговорност свештенства према том делу Вјерују...

ЦРКВА ЈЕ ВЕЧНА, ЧОВЕЧЕ, ВИ СТЕ ПРОЛАЗНИ... као пандемија...:cool:

Ne, eremita, to ti mislis da je tako, a da SPC misli kao ti ona bi se izjasnila po pitanju teorije evolucije, a ne bi mudro cekala.

Sve sto tvrdis je samo u tvojoj glavi, jer SPC se nije izjasnila. Kapiras?

Koji vi? opet se tripujes?

Хоћеш да кажеш да није у питању АМЕРИЧКИ тј.НАЦИОНАЛНИ ЦЕНТАР САД... хехехе...:lol:... да није можда "свесветски", да није можда "васељенски"...

Ne hocu da kazem da je nauka ista u bilo kojoj zemlji :roll:

A oni su se udruzili jer je kod njih delovanje kreacionista najjace, zar tvoji dalji postovi o ovome znace da ti ipak pripadas sekti kreacionista i zato ih branis?

Ne, eremita, to ti mislis da je tako, a da SPC misli kao ti ona bi se izjasnila po pitanju teorije evolucije, a ne bi mudro cekala.

Sve sto tvrdis je samo u tvojoj glavi, jer SPC se nije izjasnila. Kapiras?

Koji vi? opet se tripujes?

Ви се само улудо и залуд надате да сте успели да "обрадите" неке свештенике или владике - заиста нисам упознат са вашим "деловањем" и роварењем по СПЦ, али знам неке ствари, рецимо:

Ha Васељенским саборима реч догма употребљавана је у значењу: истина хришћанског вероучења, и саборски Оци називају догматима своје одредбе о вери, а све остале одлуке и прописе — канонима, правилима. То се делимично огледа и у томе што Црква назива дог­матиком (δογματικόν) оне богослужбене стихире, које садрже у себи учење вере о Пресветој Богородици, о оваплоћењу Господа Христа, о двема природама у његовој једној Богочовечанској Личности. Тако се на црквеном језику, у строгом смислу речи, дог­матима називају само оне богооткривене истине које се тичу вере, за разлику од богооткривених истина етичког, обредног и канонског карактера, али се притом никад не сме губити из вида, да све оне, на крају крајева, сачињавају једну недељиву целину.

ПРЕПОДОБНИ ЈУСТИН ЋЕЛИЈСКИ
ДОГМАТИКА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Хајде да пробам мало да изанализирам:

1. Да ли је Т.Е. или еволуционизам ЦРКВА? ------- није !

2. Да ли је креационизам ЦРКВА? -------------------- није!
(јер би ми морали да знамо КОЈА је то црква)

3. Да ли је неки покрет "интелигентни
дизајн" ЦРКВА ? ................... није!

4. Где су сви настали: ................ у Америци !

5. Ко их финансира......................... Американци!

Црква би у овом случају требало да се изјашњава О НАУЦИ или
О ПСЕУДОНАУЦИ насталој у Америци.
Шта онда можемо закључити? Да су управо
америчке пропалице и измислиле сопствену "опозицију" да би
по белом свету радили ово што ви радите на пдф религија, и
што никакве благе везе нити има нити би смело да има са оваквим
подфорумом а поготово не са Црквом.:dash::dash::dash:

Poslednja izmena:

Evolucionizam ne postoji. :roll:

Zapravo teorija evolucije je nastala u Velikoj Britaniji, a prvi put je objavljena 1859. godine, tako da nije nastala u Americi.
Osim toga, niko ne finansira teoriju evolucije, jer je reč o naučnoj teoriji.

Црква би у овом случају требало да се изјашњава О НАУЦИ или О ПСЕУДОНАУЦИ насталој у Америци.
Шта онда можемо закључити?

Možemo zaključiti da nemaš pojma o temi o kojoj se raspravlja i da napadaš naučnu teoriju o kojoj takođe ništa ne znaš.
Kakav je stav SPC o personalnim kompjuterima? I oni su nastali u S.A.D., a vidim da ih rado koriste, kako vernici, tako i sveštenstvo. :bye:

Да су управо америчке пропалице и измислиле сопствену "опозицију" да би по белом свету радили ово што ви радите на пдф религија, и

Širimo obrazovanje? :think:

Па стварно си чудан... огулисмо тастатуре покушавајући да објаснимо да НЕ МОЖЕ неки православни савремени теолог да се самопрогласи за "светог оца".

Nije to ni pitanje. Pitanje je Sabora, pitanje je Sinoda...ma šta i oni odlučili, neki ljudi će se i dalje držati svoje linije.

(Ovu situaciju jasno možeš da vidiš kod katolika. Nakon njihovog drugog vatikanskog sabora - kada su modernizovali mnoge poglede i prakse unutar crkve - razvio se čitav pokret unutar katolicizma protiv svih ovih promena. Ima mnogo ljudi, recimo, koji misle da je nova misa, na lokalnom jeziku, nekako manje sveta od stare mise, na latinskom. Ne sviđa im se da razumeju šta im pop govori...)

Смешно је и помислити да би овдашњи амерички лобисти могли пронаћи и "закупити на привремено коришћење" неке попове и да би то изазвало некакав одређени повољни став цркве у односу на амерички лоби.

Osim ako se radi o američkom kreacionističkom lobiju, kome je to sasvim očigledno u velikoj meri uspelo?

Право значи ићи правим путем и живјети на прави, праведан начин.

Ah! A pravi i pravedan način života uključuje mržnju, prezir i potiskivanje grupe ljudi rođene sa određenom konfiguracijom mozga.

(Šteta što ne možemo više da ih spaljujemo na lomači, ali bar možemo da ih šikaniramo do mile volje.)

Црква би у овом случају требало да се изјашњава О НАУЦИ или
О ПСЕУДОНАУЦИ насталој у Америци.
Шта онда можемо закључити? Да су управо
америчке пропалице и измислиле сопствену "опозицију" да би
по белом свету радили ово што ви радите на пдф религија, и

Mi analiziramo danima i ono najbitnije je da ti ne govoris u ime SPC, vec u svoje ime, ako mislis da si veci od sabora idi u JS ili zilote.

Mi analiziramo danima i ono najbitnije je da ti ne govoris u ime SPC, vec u svoje ime, ako mislis da si veci od sabora idi u JS ili zilote.

Ахаха... па наравно да говорим само у своје име све време - али ти изгледа говориш у име Св.Архијерејског Сабора СПЦ, или ми се причињава. Или ти можда већ знаш да је Сабор СПЦ већ донео неку одлуку о којој ми немамо појма, а? :per:

Ахаха... па наравно да говорим само у своје име све време - али ти изгледа говориш у име Св.Архијерејског Сабора СПЦ, или ми се причињава. Или ти можда већ знаш да је Сабор СПЦ већ донео неку одлуку о којој ми немамо појма, а? :per:

Naravno da ne znam i ne verujem da ce bilo kakvu odluku donositi u narednih 10-20 godina. Poenta je da im ne namecem odluku, samo kazem da se odluce, sa druge strane ti si im vec stavio reci u usta. ;) I sto je jos gore, ucenjujes ih, pricajuci da ces napustiti crkvu, ako ne odluce kako ti kazes.

Naravno da ne znam i ne verujem da ce bilo kakvu odluku donositi u narednih 10-20 godina. Poenta je da im ne namecem odluku, samo kazem da se odluce, sa druge strane ti si im vec stavio reci u usta. ;) I sto je jos gore, ucenjujes ih, pricajuci da ces napustiti crkvu, ako ne odluce kako ti kazes.

Цркву сачињавају:
- верујући народ,
- свештенство, и
- Божији храмови.

Имам пре свега моралну обавезу да искажем своје мишљење као верник СПЦ, а свештенство може да процени и то веома добро какво је мишљење народа по том питању и да ли би нека одлука на притисак споља донела тотални раскол и сукобе унутар Цркве на чему се врло "пажљиво ради" већ дуже време. Свети Архијерејски Сабор је највише тело цркве и једино овлашћено за такве одлуке.
Верницима остаје да се моле Свемогућем Богу да не погреше.

a znachi - postoji mogucnost greske?
pa zasto onda bezuslovno vjerujes njihovim prethodnicima....?

Смртни људи су грешни. А "претходници" на које ти мислиш су Св.апостоли и Св.Оци... чије учење је на "провери" свега 2 000 година а о хиљадама година пре њих и старозаветним пророцима није потребно ни да помињем - и када ме тако нешто
пита неко ко у потпису има да је комуниста - имам потребу да га обавестим да
погледа у своје двориште.:cool:

Смртни људи су грешни. А "претходници" на које ти мислиш су Св.апостоли и Св.Оци... чије учење је на "провери" свега 2 000 година а о хиљадама година пре њих и старозаветним пророцима није потребно ни да помињем - и када ме тако нешто
пита неко ко у потпису има да је комуниста - имам потребу да га обавестим да
погледа у своје двориште.:cool:

prvi prethodnici su sv apostoli i sv oci - OK
ali nakon njih?
pa nakon njih?
pa ovi nakon tih?
sve ljudi od krvi i mesa - uostalom, kao i ovi danas, zar ne?

prihvatas da se u nekom razdoblju izmedju svetih apostola i danasnjih vladika - mogla potkrasti greska? :)

i to mi kaze neko ko vata zjale ;)

Цркву сачињавају:
- верујући народ,
- свештенство, и
- Божији храмови.

Имам пре свега моралну обавезу да искажем своје мишљење као верник СПЦ, а свештенство може да процени и то веома добро какво је мишљење народа по том питању и да ли би нека одлука на притисак споља донела тотални раскол и сукобе унутар Цркве на чему се врло "пажљиво ради" већ дуже време. Свети Архијерејски Сабор је највише тело цркве и једино овлашћено за такве одлуке.
Верницима остаје да се моле Свемогућем Богу да не погреше.

Bilo bi lepo da si govorio u svoje ime, ali ti si govorio u ime SPC, 85% pravoslavaca u Srbiji, u ime svih pravoslavaca, u ime kreacionista, tvoraca zavere i jos ko zna koga, ali najmanje u svoje ime.

Cak i kad govoris umereno ti prestis raskolom. :roll:

A o cemu ja govorim sve vreme, teorija evolucije je tacna i nista drugo. :roll:

Bilo bi lepo da si govorio u svoje ime,
- ali ti si govorio u ime SPC,
- 85% pravoslavaca u Srbiji,
- u ime svih pravoslavaca,
- u ime kreacionista,
- tvoraca zavere i jos ko zna koga,
- ali najmanje u svoje ime.

Cak i kad govoris umereno ti prestis raskolom. :roll:

A o cemu ja govorim sve vreme, teorija evolucije je tacna i nista drugo. :roll:

...даклеМ, ти када лажеш - на Бога не мислиш... није ни чудо...:rtfm:
"с ким си - такав си!"........:cool:

prvi prethodnici su sv apostoli i sv oci - OK
ali nakon njih?
pa nakon njih?
pa ovi nakon tih?
sve ljudi od krvi i mesa - uostalom, kao i ovi danas, zar ne?

prihvatas da se u nekom razdoblju izmedju svetih apostola i danasnjih vladika - mogla potkrasti greska? :)

i to mi kaze neko ko vata zjale ;)

А што избриса "под хитно" да си КОМУНИСТА... срамота те је, а........
icon6.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back