КРЕАЦИОНИЗАМ

ДА ЛИ СТЕ ЗА ТО ДА СЕ У ШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ УКЉУЧИ:

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И КРЕАЦИОНИЗАМ

• САМО ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• САМО ЕВОЛУЦИОНИЗАМ

• САМО КРЕАЦИОНИЗАМ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ма лупа Панда данас... или се можда до сада притајио па је данас "отворио срце"... а тај Роберт ће да им направи више штете него што сви они заједно чине користи.

Pa da, neki red, poredak i moral mora da se zna, kako u drustvu, tako i u nauci i svemu...
Ne sluze svi na cast ni nauci, ni drustvu, a nazalost, moram priznati, ni u Crkvi, s tim sto tamo toga ima najmanje i ostro se sankcionise. Zato ljudi imaju jos poverenja u Crkvu, jer je nepromenljiva.;)

Rekla sam EKSTREMNI, a ne eksperimentalni.
Jer, pazi, to ti je kao gej-parada, ako im das maha, ode drustvo u nepovrat.

Prevideo sam onda. Poenta je da Dokins nije problem, zato sto je nacunik, nego zato sto je ateista koji ima veliki publicitet. U normalnom drustvu nikome nije zabranjeno da govori, pa ni ateistima, iako mislim da Dokins zaista preteruje sa svojim izjavama i bez potrebe iritra vernike.

Secam se jednom covek mu je govorio nesto u stilu:

"Ja sam hodao sa Isusom!" On ga je ladno sasekao "Ljudi su podlozni halucinaciji!" Okrenuo se i nije hteo da razgovara sa njim. Po meni to je bezobrazno, ali on ipak ima pravo da govori, niko nikog ne prisiljava da ga slusa.

Prevideo sam onda. Poenta je da Dokins nije problem, zato sto je nacunik, nego zato sto je ateista koji ima veliki publicitet. U normalnom drustvu nikome nije zabranjeno da govori, pa ni ateistima, iako mislim da Dokins zaista preteruje sa svojim izjavama i bez potrebe iritra vernike.

Secam se jednom covek mu je govorio nesto u stilu:

"Ja sam hodao sa Isusom!" On ga je ladno sasekao "Ljudi su podlozni halucinaciji!" Okrenuo se i nije hteo da razgovara sa njim. Po meni to je bezobrazno, ali on ipak ima pravo da govori, niko nikog ne prisiljava da ga slusa.

Pa dobro, slazem se sa ovim. To ti je kao zuta stampa, ko hoce, nek' je cita, na kraju krajeva...
Na kraju se zito samo po sebi odvoji od kukolja, ali za to je potrebno vreme. Uvek i svuda.;)

Ti ne grabis u Evropu, ti grabis u srednji vek, gde su se odsecali jezici. :roll:

Ја грабим у УРЕЂЕНО ДРУШТВО у коме ће се ПОПУ РЕЋИ ДА ЈЕ ПОП - А БОБУ ДА ЈЕ БОБ...а не у друштво у коме ће научници уместо да раде у својим лабораторијама за добробит човечанства почети да се мешају у Свето писмо и ВЕронауку и да упујућу захтева ДА ЦРКВА ПРОМЕНИ "УГАО ГЛЕДАЊА"...шта се научника тиче у једном слободном и уређеном друштву у кога ја верујем и како ја верујем - то је моја приватна ствар и ствар Цркве КОЈА ЈЕ ОДВОЈЕНА ОД ДРЖАВЕ...

Ја грабим у УРЕЂЕНО ДРУШТВО у коме ће се ПОПУ РЕЋИ ДА ЈЕ ПОП - А БОБУ ДА ЈЕ БОБ...а не у друштво у коме ће научници уместо да раде у својим лабораторијама за добробит човечанства почети да се мешају у Свето писмо и ВЕронауку и да упујућу захтева ДА ЦРКВА ПРОМЕНИ "УГАО ГЛЕДАЊА"...шта се научника тиче у једном слободном и уређеном друштву у кога ја верујем и како ја верујем - то је моја приватна ствар и ствар Цркве КОЈА ЈЕ ОДВОЈЕНА ОД ДРЖАВЕ...

Pa ako je odvojena sto se finansira iz budzeta i sta trazi u skolama?:per:

Poslednja izmena:
Znaci, u "najboljem" slucaju, T.E. crkva moze da prizna samo delimicno, mada ne znam zbog cega bi i to radili....zbog vas mozda?

Zato što dolaze još veći izazovi crkvi (prevashodno iz polja neuronauka, po pitanju strukture ljudskog uma, porekla i strukture morala, prirode svesti, i sličnih stvari).

One religije koje nisu spremne da priznaju dogmatsku grešku neće dugo preživeti. Većina ljudi evoluciju može lako da ignoriše; ona je spora, a podaci i posledice nisu važni za one koji ne rade profesionalno u okviru bioloških nauka. Ove stvari koje tek dolaze neće biti moguće ignorisati - a one će da udaraju direktno u neke od mnogo osnovnijih doktrina (recimo, doktrinu o grehu).

Ne želim da ulazim u diskusiju o svemu ovom prethodnom. Samo želim da ukažem na razlog zbog koga uopšte trošim vreme na Eremitu i tebe. Crkve koje se usklade sa naukom i budu spremne na ovo (katolici se žestoko spremaju) će opstati. Crkve koje svojim ponašanjem proizvedu antinaučni duh među svojim vernicima će gadno da stradaju; kada se ljudima da izbor da li da veruju svojim očima ili učenju Crkve, ljudi generalno ipak pre ili kasnije završe sa onim što im sopstvene oči govore.

Time, kreacionizam i još par sličnih pokreta predstavljaju veliku opasnost za pravoslavlje.

Ti ne znas ni sam gde ides, eremita. I nemas pojma o cemu pricas, niko ne trazi da crkva menja "ugao gledanja", vec da pusti nauku da radi svoj posao. Kako ce crkva da se nosi sa novim idejama nije stvar naucnika, vec vladika. A govoriti da su naucnici lazovi i demoni je agitovanje za zabranu nauke.

Ti ne znas ni sam gde ides, eremita. I nemas pojma o cemu pricas, niko ne trazi da crkva menja "ugao gledanja", vec da pusti nauku da radi svoj posao. Kako ce crkva da se nosi sa novim idejama nije stvar naucnika, vec vladika. A govoriti da su naucnici lazovi i demoni je agitovanje za zabranu nauke.

А ти мислиш да сте велики мангупи и шмекери ако ти напишеш да "нико не тражи да црква мења..." а онда дођу Цалибурн и други па кажу и напишу скроз обрнуто... па онда се опет ти појавиш и правиш блесав па опет нико не тражи...и тако у круг... а ја сам вам већ одавно постовао онај рингишпил са коњићима, само очигледно не вреди...
icon8.gif
icon8.gif
icon8.gif

Уосталом бар прочитај пост изнад твог који је написао Ендо - и онда шат ап.........

Poslednja izmena:
Zato što dolaze još veći izazovi crkvi (prevashodno iz polja neuronauka, po pitanju strukture ljudskog uma, porekla i strukture morala, prirode svesti, i sličnih stvari).

One religije koje nisu spremne da priznaju dogmatsku grešku neće dugo preživeti. Većina ljudi evoluciju može lako da ignoriše; ona je spora, a podaci i posledice nisu važni za one koji ne rade profesionalno u okviru bioloških nauka. Ove stvari koje tek dolaze neće biti moguće ignorisati - a one će da udaraju direktno u neke od mnogo osnovnijih doktrina (recimo, doktrinu o grehu).

Ne želim da ulazim u diskusiju o svemu ovom prethodnom. Samo želim da ukažem na razlog zbog koga uopšte trošim vreme na Eremitu i tebe. Crkve koje se usklade sa naukom i budu spremne na ovo (katolici se žestoko spremaju) će opstati. Crkve koje svojim ponašanjem proizvedu antinaučni duh među svojim vernicima će gadno da stradaju; kada se ljudima da izbor da li da veruju svojim očima ili učenju Crkve, ljudi generalno ipak pre ili kasnije završe sa onim što im sopstvene oči govore.

Time, kreacionizam i još par sličnih pokreta predstavljaju veliku opasnost za pravoslavlje.

Ima u ovome istine. Tacno je da Crkva ne moze da "seje" antinaucni duh medju vernicima, a mislim da pravoslavna Crkva to ne radi, osim, kao sto kazes, iz T.E. koja je i nevazna, da tako kazemo...
Ali,nije mi jasno ovo sto sam boldovala - koja ucenja na nivou greha i morala? Nisam ja "zastupnik" nekih cvrstih moralnih vrednosti, u smislu inkvizicije, taman posla, mada to nasa Crkva nikad nije ni radila, naprotiv, uzimala je u okrilje i najvece gresnike, a nije ih spaljivala, nego mi nije jasno kakav to novi moral i novi pojam o grehu treba da se uvede na polju nauke? Koje su to "doktrine"?
Koliko sam shvatila Crkva vec blagonaklono gleda na recimo, zavestanje organa jer je to humano delo, sta treba vise da uradi? Znaci, ona se i uskladjuje sa naukom, ali sa onom humanom rekla bih.;)
A sada, ako cemo tako, da treba i osnovne ljudske vrednosti da menjamo, onda budi siguran da su dosla "krajnja vremena".:ok:

P.S. Ni ovo zadnje boldovano mi nije jasno. Kako?

А ти мислиш да сте велики мангупи и шмекери ако ти напишеш да "нико не тражи да црква мења..." а онда дођу Цалибурн и други па кажу и напишу скроз обрнуто... па онда се опет ти појавиш и правиш блесав па опет нико не тражи...и тако у круг... а ја сам вам већ одавно постовао онај рингишпил са коњићима, само очигледно не вреди...
icon8.gif
icon8.gif
icon8.gif

Уосталом бар прочитај пост изнад твог који је написао Ендо - и онда шат ап.........

Problem je sto ti endonucleosea vidis kao dusmanina, a ja kao pomalo naivnog naucnika, koji misli da je nekom stalo do njegovog misljenja kako treba resiti verska pitanja.

Verska pitanja resavaju vladike i odluka je u njihovim rukama, nama samo ostaje da cekamo i vidimo sta su odlucili.

Problem je sto ti endonucleosea vidis kao dusmanina, a ja kao pomalo naivnog naucnika, koji misli da je nekom stalo do njegovog misljenja kako treba resiti verska pitanja.

Verska pitanja resavaju vladike i odluka je u njihovim rukama, nama samo ostaje da cekamo i vidimo sta su odlucili.

Ali, jeste, Pando, tacno je ovo sto je Eremita rekao, nemoj da se ljutis, nije licno, ali vi zaista imate neusaglasene stavove, evo, jasno mi je sta si malopre ti napisao, kao i Endonukleaza, i na to sam jasno odgovrila, ali dodju drugi, napadaju sve i svasta i coveku se stvori pometnja u glavi takva, da zapravo ne zna sta vi hocete i koji je vas generalni stav, znas... A to je malo nezgodno...I onda ispada da se bori protiv vetrenjaca....., a diskusija se oteze u nedogled, umesto da se izvuku neki korisni zakljucci.;)

Zato što dolaze još veći izazovi crkvi
(prevashodno iz polja neuronauka,
po pitanju strukture ljudskog uma,
porekla i strukture morala,
prirode svesti, i sličnih stvari).

One religije koje nisu spremne da priznaju dogmatsku grešku
neće dugo preživeti.

Većina ljudi evoluciju može lako da ignoriše; ona je spora, a podaci i posledice nisu važni za one koji ne rade profesionalno u okviru bioloških nauka.

Ove stvari koje tek dolaze neće biti moguće ignorisati -
a one će da udaraju direktno u neke od mnogo osnovnijih doktrina
(recimo, doktrinu o grehu).

Ne želim da ulazim u diskusiju o svemu ovom prethodnom. Samo želim da ukažem na razlog zbog koga uopšte trošim vreme na Eremitu i tebe.

Crkve koje se usklade sa naukom i budu spremne na ovo (katolici se žestoko spremaju) će opstati.

Crkve koje svojim ponašanjem proizvedu antinaučni duh među svojim vernicima će gadno da stradaju;

kada se ljudima da izbor da li da veruju svojim očima ili učenju Crkve,
ljudi generalno ipak pre ili kasnije završe sa onim što im sopstvene oči govore.

Time, kreacionizam i još par sličnih pokreta
predstavljaju veliku opasnost za pravoslavlje
.

Захвалан сам ти веома на овој искрености(по први пут)
јер ми је од почетка јасно да је прича о неваљалим
креационистима само фасада за нешто сасвим,
САСВИМ ДРУГО...

п.с. Зар не мислиш да би било сасвим упутно ДА ПОЈАСНИШ
ОВО ШТО СИ НАПИСАО ???

Poslednja izmena:
Ali, jeste, Pando, tacno je ovo sto je Eremita rekao, nemoj da se ljutis, nije licno, ali vi zaista imate neusaglasene stavove, evo, jasno mi je sta si malopre ti napisao, kao i Endonukleaza, i na to sam jasno odgovrila, ali dodju drugi, napadaju sve i svasta i coveku se stvori pometnja u glavi takva, da zapravo ne zna sta vi hocete i koji je vas generalni stav, znas... A to je malo nezgodno...I onda ispada da se bori protiv vetrenjaca....., a diskusija se oteze u nedogled, umesto da se izvuku neki korisni zakljucci.;)

To je zato sto svako nastupa pojedinacno, a ne kao grupa. Pored toga svako ima svoje verske ideje, neko je i ateista i ne vidi zasto bi imao osetljivosti za verska osecanja drugih, zato se dobija sarena slika. Pored toga mnogi ne shvataju kako funkcionise Pravoslavlje.

Medjutim ono sto nam je zajednicko svima je tvrdnja da je teorija evolucije tacna i vecina ne bi ni govorila da se to ne spori.

Verska pitanja resavaju vladike
i odluka je u njihovim rukama, nama samo ostaje da cekamo i vidimo sta su odlucili.
Св.Архијерејски Сабор не сачињавају само владике!

To je zato sto svako nastupa pojedinacno, a ne kao grupa. Pored toga svako ima svoje verske ideje, neko je i ateista i ne vidi zasto bi imao osetljivosti za verska osecanja drugih, zato se dobija sarena slika. Pored toga mnogi ne shvataju kako funkcionise Pravoslavlje.

Medjutim ono sto nam je zajednicko svima je tvrdnja da je teorija evolucije tacna i vecina ne bi ni govorila da se to ne spori.

Dobro, u redu, neka je T.E. tacna, ali sta s tim? Vi kazete - ne diramo Crkvu. Pa onda?
U cemu je problem?
Sta hocete da postignete time kad kazete da je T.E. tacna, a u odnosu na Crkvu ( i vernike)?:dontunderstand:

Dobro, u redu, neka je T.E. tacna, ali sta s tim? Vi kazete - ne diramo Crkvu. Pa onda?
U cemu je problem?
Sta hocete da postignete time kad kazete da je T.E. tacna, a u odnosu na Crkvu ( i vernike)?:dontunderstand:

U tome i jeste poenta, nista ne zelimo da se postigne u odnosu na crkvu, vec u odnosu crkve prema nauci, jer onda niko ne moze da osporava rad naucnika, a zato se i pokrenula cela prica, jer su neki osporavali rad naucnika.

Ok, moja greska, ubi me :dash:
Poenta je da crkva mora sama da odluci kako ce se odnositi prema novim idejama, a ne mi umesto nje.

Већ сам ти написао да ЦРКВУ сачињавају: верни народ, свештенство и Божији храмови... према томе свештенство ни у ком случају не може себи никако
дозволити нити је то икада чинила у својој веома дугој историји да доноси
одлуке СУПРОТНЕ УЧЕЊУ, тј. народу.

Већ сам ти написао да ЦРКВУ сачињавају: верни народ, свештенство и Божији храмови... према томе свештенство ни у ком случају не може себи никако
дозволити нити је то икада чинила у својој веома дугој историји да доноси
одлуке СУПРОТНЕ УЧЕЊУ, тј. народу.

A ja ti vec rekoh da ne stavljas svoje reci u usta sabora. :roll:

U tome i jeste poenta, nista ne zelimo da se postigne u odnosu na crkvu, vec u odnosu crkve prema nauci, jer onda niko ne moze da osporava rad naucnika, a zato se i pokrenula cela prica, jer su neki osporavali rad naucnika.

Ja ne mogu da govorim u ime Crkve, ali sigurna sam da sve sto je humano, ona ce prihvatiti.
Medjutim, terati Crkvu na to da prizna T.E., bilo bi kao da "pobija" samu sebe, eto u "kom grmu lezi zec".;)
Ona, kao sto rekoh, moze delimicno da prizna nesto, ali zaista ne vidim ni poseban razlog zasto bi to uradila, a da brani nauku - sasvim je pogresno shvatanje! Ona mozda osporava samo nehumanu nuku, tj. zloupotrebu nauke.;)
Zao mi je sto tako shvatas...zaista.

Не мешај о.Серафима Роуза са Јенкијима - ОН ЈЕ БИО ПРАВОСЛАВАЦ...:cool:

Bio je i državljanin S.A.D., jer se rodio u San Dijegu, dakle Amer. :bye:

Стојим иза свега што сам написао - шта ти није јасно?

Sve je potpuno jasno, naročito brošure Jehovinih svedoka i Unifikacione crkve koje si citirao, a i oni vahabistički tekstovi su prilično jasni.

Мислим да вам је та жвака са набеђивањем верника да су амерички креационисти више него јадна...

Koji vernika eremita? Tebe? Ti jesi kreacionista.
Ostali vernici uglavnom nisu.
Uzgred, ko je to tebe nabeđivao da si kreacionista kada si navodio kreacionističku litaraturu, zastupao njihove stavove i služio se njihovim metodama, i sam si izjavio da je kreacionistički stav ispravan, makar SPC tvrdila da je teorija evolucije tačna.

када је очигледно да сте богоборци и јуришници против Православља и СПЦ... боље гледај тамо оне своје гуруе и "учитеље" што хуле на Бога искежени и закрвављених очију... ***... научник биолог пише књиге антихристовске... а ти си се са њима "у исто коло у'ватио"...и са оним Туцићем што призива јавно духове у САНУ...

A ko je to od nas na temi bio protiv pravoslavlja ili SPC? :dontunderstand:
Osim tebe, naravno... imajući u vidu da je tvoj stav iznad i Sinoda i SPC. :roll:

Greska u Crkvi moze da se potkrade, ali ne takva da se prizna evolucionizam u celini, vec takva da se prizna da je, recimo, neka zivotinjska vrsta mutirala ili izumrla tokom vremena, a stvorena nova, ali za coveka da se prizna da je nastao od majmuna - nikad!

'ajde, još jednom.
Ne postoji evolucionizam osim u glavama zatucanih kreacionista.
Teorija evolucije ne tvrdi da je čovek nastao od majmuna.
Teorija evolucije se ne bavi stenama (ovo sam dodao, za svaki slučaj).
Vidim da si i ti iznad Sabora i SPC, čim prejudiciraš stav SPC i umesto SPC odlučuješ šta će prihvatiti kao tačno i da li to greška...
A posle smo mi bogoborci i antihristi koji napadaju SPC... pored takvih vernika, neprijatelji joj ne trebaju. :roll:

Znaci, u "najboljem" slucaju, T.E. crkva moze da prizna samo delimicno, mada ne znam zbog cega bi i to radili....zbog vas mozda?

Možda zato što je tačna? :lol:

Их, која би то посластица била за рогатог... одушевио би се...а Ричард би лично дошао у Цркву да за олтаром одржи своје прво антихристово предавање... :hahaha:

'ajde opet... prirodne nauke se uopšre ne zanimaju za religiju, a ideja da ateista želi da drži predavanje u crkvi je produkt uma ozbiljno nagriženog paranojom.

1. лаж: Niko od nas ne trazi da se crkva menja,
2. лаж:vec da prestane da se mesa u nauku,
3. лаж: jer ako ne shvatas eremita trazi zabranu nauke.

endonuclease ne traži, pandakungfu ne traži, ja ne tražim, pretpostavljam da isto važi i za ostale.
Sve što tražimo jeste da se vera ne meša u nauku, što čini preko onih fundamentalista, koji tvrde da je bukvalno tumačenje jevrejskog mita o postanku, realna činjenica.

Знаш ли КО ЈЕ ОТАЦ ЛАЖИ???:lol:

Dobro eremita, imaj malo skromnosti.
Ima i onih koji više lažu od tebe... možda ne na ovom podforumu, ili ne na forumu, ali ih ima... negde... valjda... :roll:

Rekla sam EKSTREMNI, a ne eksperimentalni.
Jer, pazi, to ti je kao gej-parada, ako im das maha, ode drustvo u nepovrat.

Potpuno si u pravu.
Svaki ekstremizam je velika opasnosnt po društvu.
Uzmimo na primer, kreacionizam i njegovu filijalu na ovom podforumu, eremitu & co. Njihove ideje su otrov za društvo i mlade umove.
Baš kao i gej-parada... puno buke, nigde suštine, samo štete.

Ja ne mogu da govorim u ime Crkve, ali sigurna sam da sve sto je humano, ona ce prihvatiti.
Medjutim, terati Crkvu na to da prizna T.E., bilo bi kao da "pobija" samu sebe, eto u "kom grmu lezi zec".;)
Ona, kao sto rekoh, moze delimicno da prizna nesto, ali zaista ne vidim ni poseban razlog zasto bi to uradila, a da brani nauku - sasvim je pogresno shvatanje! Ona mozda osporava samo nehumanu nuku, tj. zloupotrebu nauke.;)
Zao mi je sto tako shvatas...zaista.

Kampanja protiv nauke, na svim nivoima postoji i eremita je najbolji primer. Naucnici se pre svega zalazu da to prestane.

Sabor je taj koji odredjuje kako ce se postaviti prema odredjenim misljenjima i da li su ona suprotna ili ne crkvenom ucenju, ne mi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back