КРЕАЦИОНИЗАМ

ДА ЛИ СТЕ ЗА ТО ДА СЕ У ШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ УКЉУЧИ:

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И КРЕАЦИОНИЗАМ

• САМО ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• САМО ЕВОЛУЦИОНИЗАМ

• САМО КРЕАЦИОНИЗАМ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Невероватно, па ти стварно имаш проблем са разумевањем прочитаног... хајде питај још неког да ли и други мисле да се у овом болдованом стиху КОЈИ ЈЕ ИНАЧЕ ДЕО НОВОГ А НЕ СТАРОГ ЗАВЕТА тако нешто може закључити...:roll:
Pitaj Svete Oce da li moze ceo svet da se vidi iz jedne tachke.

Цалибурне, да ли би се ти сада наљутио да ја напишем да си ти ЖИВОТИЊА? Да, наравно! Или да си МАЈМУН? Да, наравно? И са којим правом, ти и твоји истомишљеници овде промовишете идеје ДА ЈЕ ЧОВЕК ЖИВОТИЊА или ДА ЈЕ МАЈМУН ЧОВЕКОВ НАЈБЛИЖИ РОЂАК ???!!! Дрско и безобразно и увредљиво до краја.

Opet ti eremita pokazuješ prosto čudesnu nesposobnost usvajanja novih sadržaja.
Koliko puta da ti se objasni šta jeste majmun, a šta nije? :dontunderstand:

А поготово што се ни људима ЗАКОНОМ НЕ ГАРАНТУЈЕ заштита од затварања, мучења и убијања.

:eek:

Zakon se garantuje zaštita od zatvaranja, mučenja i ubijanja.

KRIVIČNA DELA PROTIV ŽIVOTA I TELA

Ubistvo

Član 47.
(1) Ko drugog liši života kaznice se zatvorom
najmanje pet godina.
(2) Zatvorom najmanje deset godina ili smrtnom
kaznom (do 10/02) zatvorom od cetrdeset godina
kaznice se:
1) ko drugog liši života na svirep ili podmukao
nacin;
2) ko drugog liši života pri bezobzirnom
nasilnickom ponašanju;
3) ko drugog liši života i pri tome sa umišljajem
dovede u opasnost život još nekog lica;
4) ko drugog liši života iz koristoljublja, radi
izvršenja ili prikrivanja drugog krivicnog dela, iz
krvne ili bezobzirne osvete ili iz drugih niskih
pobuda;
5) ko liši života službeno ili vojno lice pri vršenju
poslova državne ili javne bezbednosti ili dužnosti
cuvanja javnog reda, hvatanja ucinioca krivicnog
dela ili cuvanja lica lišenog slobode ili ko liši
života drugo lice pri vršenju ovih poslova i
dužnosti koje obavlja na osnovu zakona ili drugih
propisa;
6) ko sa umišljajem liši života više lica a ne radi
se o ubistvu na mah ili ubistvu deteta pri porodaju.
(3) Saucesnik u izvršenju dela iz st. 1. i 2. ovog
clana koji otkrije delo, izvršioca ili organizatora
može se bliže kazniti. (od 10/02)

Ubistvo na mah​

Član 48.
Ko drugog liši života na mah doveden bez svoje
krivice u jaku razdraženost napadom ili teškim
vredanjem od strane ubijenog, kaznice se
zatvorom od jedne do deset godina.

Ubistvo iz nehata​

Član 49.

Ko drugog liši života iz nehata, kaznice se
zatvorom od šest meseci do pet godina.

Ubistvo deteta pri porodaju​

Član 50.
(1) Mati koja liši života svoje dete za vreme
porodaja ili neposredno posle porodaja, dok traje
poremecaj što ga je kod nje izazvao porodaj,
kaznice se zatvorom od tri meseca do tri godine.
(2) Za pokušaj ce se kazniti.

Protivpravno lišenje slobode​

Član 63.

(1) Ko drugog protivpravno zatvori, drži
zatvorenog ili mu na drugi nacin oduzme slobodu
kretanja, kaznice se zatvorom do jedne godine.
(2) Za pokušaj ce se kazniti.
(3) Ako protivpravno lišenje slobode ucini
službeno lice zloupotrebom svog položaja ili
ovlašcenja, kaznice se zatvorom od tri meseca do
pet godina.
(4) Ako je protivpravno lišenje slobode trajalo
duže od trideset dana, ili je vršeno na svirep nacin,
ili je licu koje je protivpravno lišeno slobode usled
toga teško narušeno zdravlje ili su nastupile druge
teške posledice, ucinilac ce se kazniti zatvorom od
jedne do osam godina.
(5) Ako je lice koje je protivpravno lišeno slobode
usled toga izgubilo život, ucinilac ce se kazniti
zatvorom najmanje tri godine.

Otmica

Član 64.

(1) Ko silom, pretnjom, obmanom ili na drugi
nacin odvede ili zadrži neko lice sa namerom da
ga ne pusti na slobodu dok od njega ili drugog lica
ne iznudi novac ili kakvu drugu imovinsku korist
ili da njega ili kog drugog prinudi da nešto drugo
ucini, ne ucini ili trpi, kaznice se zatvorom od jedne
do pet godina (do 10/02) od jedne do sedam godina.
(2) Ko radi ostvarenja cilja otmice preti ubistvom ili teškom
telesnom povredom otetom licu, ili ko delo iz stava 1. ovog clana
ucini prema maloletnom licu, kaznice se zatvorom od jedne do
osam godina. (do 10/02)
(2) Ko radi ostvarenja cilja otmice preti ubistvom
ili teškom telesnom povredom otetom licu,
kaznice se zatvorom od tri do deset godina.
ili teškom telesnom povredom otetom licu,
kaznice se zatvorom od tri do deset godina.
(3) Ucinilac dela iz st. 1. i 2. ovog clana koji
dobrovoljno pusti na slobodu oteto lice, iako nije
ostvaren cilj otmice, može se osloboditi od kazne.
(4) Ako je oteto lice zadržano duže od deset dana ili je otmica
izvršena na svirep nacin ili je licu koje je oteto teško narušeno
zdravlje ili su nastupile druge teške posledice, ucinilac ce se kazniti
zatvorom od jedne do deset godina. (do 10/02)
(4) Ako je oteto lice zadržano duže od deset dana
ili je otmica izvršena na svirep nacin, ili je licu
koje je oteto teško narušeno zdravlje, ili je oteto
maloletno lice, ili su nastupila druge teške
posledice, ucinilac ce se kazniti zatvorom
najmanje pet godina.
(5) Ako je oteto lice usled toga izgubilo život,
ucinilac ce se kazniti zatvorom najmanje pet (do
10/02) sedam godina.

И не можеш ти мени да кажеш да је "мајмун најближи човеков рођак"! Можда јесте твој и оних који тако нешто подржавају. Мајмун није никакав мој рођак.... не признајем за рођаке ни неке људе у даљој фамилији - а како би могао животињу???

Još nisi naučio ni šta je majmun, nisi uspeo da pobediš šimpanzu u igri memorije, a ovde imaš obraza da sebe uznosiš? :hahaha:

На крају ћеш ме уверити да стварно постоје и ВРСТЕ ЉУДИ - јер ни по чему нисмо слични. А теби би и онима који подржавају такву формулацију закона одредио да свако од вас по једног мајмуна води кући и да му обезбеђује ЉУДСКА ПРАВА. Изволите... али не на рачун свих осталих.

Dakle, eremita, ti stvarno ne znaš ni šta je majmun, a vidim da si zapeo za te majmune...
Uzgred, tvrdiš da nismo ni po čemo slični.
Umeš li da nabrojiš pet osobina koje ljudi imaju, a da ih ne možemo naći kod vrsta koje su ljudima najbliže? :think:

Да, изјавио сам и тврдим да је тотално лудило ИЗГЛАСАТИ МАЈМУНИМА ЉУДСКА ПРАВА из простог разлога што мајмун НИЈЕ човек и не може имати ЉУДСКА ПРАВА - НЕГО ПРАВА ЖИВОТИЊА што наравно поготово када су ретке врсте у питању може подразумевати све оно што је неопходно за њихово очување.

Hm, znači možemo ih zatvarati, mučiti i ubijati? :think:

Креационисти су СВИ ВЕРУЈУЋИ ЉУДИ - и стварањем збрке око креациониста који су потекли из протестантизма нећеш ништа постићи, напротив!

Ja sam verujući i nisam kreacionista, dakle tvrdnja ti je pogrešna u startu.
Drugo, do sada si tvrdio da su kreacionisti sekta, a sada su svi verujući? :dontunderstand:
Uzgred, ima sasvim pristojan broj verujućih koji podržavaju teoriju evolucije.
U S.A.D. je preko 12.000 sveštenika potpisalo izjavu u kojoj stoji da smatraju da je teorija evolucije tačna.

Што се тиче "врбовања" - ја бих то пре могао рећи и доказати када су у питању еволуционисти и дарвинисти.
А права мањинских верских заједница су регулисана Законом - као и свуда на свету.

Hm, to se zove škola, eremita, znaš ono što vi smatrate da ničemu ne koristi i što većinom niste završili. ;)

A kako bi onda prihvatila ono sto na tarabi pise? Isti stepen verovatnoce postoji...

Na kakvoj tarabi?:eek:

Невероватно, па ти стварно имаш проблем са разумевањем прочитаног... хајде питај још неког да ли и други мисле да се у овом болдованом стиху КОЈИ ЈЕ ИНАЧЕ ДЕО НОВОГ А НЕ СТАРОГ ЗАВЕТА тако нешто може закључити...:roll:

I ja sam se cudom zacudila...Ne, zna on da je to iz Novog Zaveta, ali ne znam kako mu pade na pamet da tako tumaci?:confused:

Samo da proverim da li sam dobro razumeo.
Ti, eremita, tvrdiš da su Sveti oci, oni koji su nadahnuti Svetim duhom i pišu samo istinu se povode za nečim tako prolaznim kao što je saznanje o materiji?
Oni koji imaju božansko nadahnuće, blagost, prozorljivost i sozercanje svoje podatke dobijaju od lokalnog stanovništva?

Naglašavam lokalnog, jer su mnoge stvari koje Sveti oci nisu smatrali za tačne, a koje znamo da su bez sumnje tačne, bile poznate u njihovo vreme u više različitih zemalja.

OK, eremita, ti zaista imaš selektivno pamćenje i odabir informacija koje registruješ. :roll:

Prevod je za Stari zavet radio Đura Daničić, a za Novi zavet Vuk Karadžić, izdanje je Informativno-izdavačke ustanove Srpske pravoslavne crkve.
Ovo je moguće samo ako je Zemlja ploča. Bukvalnim tumačenjem ovih stihova se i došlo do ideje da je Zemlja ploča u hrišćanstvu.

Što se tiče tumačenja, u Rusiji je između 15. i 17. veka bio veoma raširen i popularan spis "Hrišćanska topografija" iz 547. godine, pod naslovom «О Христе, обнимающего весь мир», koju je napisao Kozma Indikoplov, izaslanik imperatora Justinijana, moreplovac i trgovac, a kasnije i monah, u kome se navodi opis Zemlje kao ravne ploče sa ogromnom planinom u središtu.

Na sve ovo ti je, eremita, više puta skrenuta pažnja do sada. :bye:
Па ето сам наводиш да је био веома "раширен и популаран" спис неког МОРЕПЛОВЦА И ТРГОВЦА... алооооооооооооо....

Геније.....е, хајде ми протумачи како ти схваташ и разумеш овај цитат:

"...И небо се измаче као, као књига кад се савије,
и свака гора и острво с мјеста својијех покренуше се..."

Ти би по свој прилици тврдио да су веровали ДА ЈЕ НЕБО
КАО ЛИСТ ПАПИРА, је л' тако...:roll:

Зависи КОГА све подразумеваш под појмом КРЕАЦИОНИСТИ ???

Креационисти су СВИ ВЕРУЈУЋИ ЉУДИ

:hahaha:

Ово је наравно нетачно тако да или престани са подваљивањем или наведи где то у Постанку тј.Шестодневу тако нешто пише ???:roll:

Naveo sam ti citate i iz Starog i iz Novog zaveta u kojima je to navedeno.
U mitu o postanku takve stvari nisu decidno navedene.

Па зар се исто то не ради ДАНАС са сталним захтевима да се промени ако не сам текст Библије оно "макар угао гледања"... не мисле сви еволуционисти као ти, чак ни по том питању нисте јединствени, једино сте сложни да заједнички нападате...

Hoćeš da kažeš da Sveti oci i danas pišu?! :dontunderstand:
Niko ne traži da se promeni tekst Svetog pisma, samo da se bukvalno tumačenje mita o postanku ne iznosi kao činjenica.

Напиши то оном главном тумачу еволуционизма Роберту Давкинсу("Заблуда о Богу"), објасни му да побаца оне књиге што је нажврљао и да прекине са своје катедре да више тандрче о Библији.
И такође објасни неким твојим саговорницима овде који сматрају да СПЦ треба да призна дарвинизам/еволуционизам... баш све исто као што је учинио и римски Папа (али су заборавили да је он признао и ванземаљце...:hahaha:)

Nisi čitao ni njegove knjige, niti knjige zbog kojih je on napisao svoje knjige, još nisi naučio ni šta su majmuni, uglavnom citiraš stvari koje ne pročitaš i misliš da znaš šta Dokins piše?! :hahaha:
SPC treba da prihvati da je teorija evolucije tačna, ništa više.

п.с. А којој цркви ти припадаш кад кажеш да си верник? :lol:

eremita, ja ti savetujem da posetiš lekara što pre, jer tvoji problemi sa pamćenjem i učenjem mogu imati konkretan razlog u vidu nekog oboljenja.
Po dvadesti put, ja sam slovenski pagan. :roll:

Gde? :think:
U tim citatima je indirektano sadržan odgovor evolucionistima koji uče nasuprot Knjizi Postanja i stvaranja sveta i čoveka.

:eek:
Ovaj... koji dokazi za kreacionizam?:dontunderstand:
Umeš li da navedeš makar jedan, jedan jedini?
Makar jedan, mali, malecni, majušni, ... :lol:
Na netu možeš da pronađeš neke od dokaza do kojih su došli naučnici sa zapada, geolozi mahom, a koje je iznosio i Miodrag Petrović u svojim video snimcima i predavanjima. Već sam navela da se sećam dokaza o granitu i Zemlji kao prirodnom magnetu, dok se ostalih ne sećam jer sam gledala davno. Inače, potraži sam na netu, ja sada ne mogu da postavljam linkove, jer mi je internet trenutno spor (prebacuju mi adsl konekciju na drugi port).

Dakle, treba odbaciti dokazanu teoriju evolucije, protiv koje ne postoji nijedan dokaz, koja ima tačna predviđanja i koja se svakodnevno uspešno koristi u daljem razvoju nauke, da bi se uvelo učenje sačinjeno od izmišljotina, budalaština, laži i pogrešno navedenih citata... za koje nema nijednog dokaza?! :eek:
Za mene kao laika u toj oblasti, evolucionizam je podjednako šupalj i ne dokazan, kao što se to čini evolucionistima za kreacionističke dokaze. Naime, da su recimo, pronađene kosti lobanje ( naravno, poneke) na jednoj iskopini i onda nekoliko desetina metara dalje od tog mesta kosti nekog femura ( ne zna se kog, samo se zna da je u pitanju primat) i da se povežu ta dva nalaza i na osnovu njih spoji jedna figura i proglasi za nekakvog pretka homo sapiensa, što je bio slučaj čak nekoliko puta u "dokazima" evolucionista, i kada je javnost saznala za ovakva podmetanja, naravno da je izbio čitav niz posledica koje su potresle evolucionističke kružoke. Zato je evolucionizam, u naučnom smislu i pretrpeo takav žestok kriticizam na zapadu, jer nisu imali odgovora za počinjene falsifikate, pogotovo kada su i neki naučnici sami priznali da su u cilju publiciteta i zarade namerno podmetali "dokaze".
Kao što rekoh, linkove ćeš morati za ovo sam da izbunariš, jer sada iz objektivnih razloga ne mogu da šaljem linkove.

Ja sam vernik i ne prihvatam kreacionizam, a prihvatam teoriju evolucije, ergo stav ti nije tačan.
Naravno, oprosti, nisam bila dovoljno precizna: kreacionizam je prihvatljiv za vernike hrišćanske veroispovesti, a šire i za ostale avraamske religije.:bye:

Opet ti eremita pokazuješ prosto čudesnu nesposobnost usvajanja novih sadržaja.
Koliko puta da ti se objasni šta jeste majmun, a šta nije? :dontunderstand:
Zakon se garantuje zaštita od zatvaranja, mučenja i ubijanja.

Još nisi naučio ni šta je majmun, nisi uspeo da pobediš šimpanzu u igri memorije, a ovde imaš obraza da sebe uznosiš? :hahaha:

Dakle, eremita, ti stvarno ne znaš ni šta je majmun, a vidim da si zapeo za te majmune...
Uzgred, tvrdiš da nismo ni po čemo slični.
Umeš li da nabrojiš pet osobina koje ljudi imaju, a da ih ne možemo naći kod vrsta koje su ljudima najbliže? :think:

Ja sam verujući i nisam kreacionista, dakle tvrdnja ti je pogrešna u startu.
Drugo, do sada si tvrdio da su kreacionisti sekta, a sada su svi verujući? :dontunderstand:
Uzgred, ima sasvim pristojan broj verujućih koji podržavaju teoriju evolucije.
U S.A.D. je preko 12.000 sveštenika potpisalo izjavu u kojoj stoji da smatraju da je teorija evolucije tačna.

Hm, to se zove škola, eremita, znaš ono što vi smatrate da ničemu ne koristi i što većinom niste završili.
;)

Е, нашта сте спали - скупљате потписе ЗА НАУЧНУ ИСТИНУ...:hahaha:
Ти и 12 000 америчких свештеника који су ко зна какве и које вере ? И јесу ли и сви они избачени са Теолошког као ти - или не ???:cool:

A kako ti zamišljaš da je moguće videti sve krajeve sveta sa vrha planine, eremita, ako Zemlja nije ravna? :think:

Evo, još neko se javio:
Pitaj Svete Oce da li moze ceo svet da se vidi iz jedne tachke.

:bye:

Па ето сам наводиш да је био веома "раширен и популаран" спис неког МОРЕПЛОВЦА И ТРГОВЦА... алооооооооооооо....

Izaslanik imperatora Justinijana i pravoslavni monah... aloooo :bye:

Геније.....е, хајде ми протумачи како ти схваташ и разумеш овај цитат:

"...И небо се измаче као, као књига кад се савије,
и свака гора и острво с мјеста својијех покренуше се..."

Ти би по свој прилици тврдио да су веровали ДА ЈЕ НЕБО
КАО ЛИСТ ПАПИРА, је л' тако...:roll:

Ti si sam eremita, već dao odgovor na to pitanje.
Pogledajmo zajedno:
КАКО ДА ЧИТАМО КЊИГУ ПОСТАЊА

4. Дословно или символично тумачење?

Наш кључ за разумевање Књиге Постања је следећи: како су Свети Оци разумевали ово питање, најпре посебно - у односу на издвојене одломке, а затим и уопштено - у односу на књигу као целину?

Наведимо један пример:

1. Свети Макарије Велики Египатски, светитељ најузвишенијег светотајинског живота и човек којег нипошто не можемо сумњичити за претерано дословно схватање Светог Писма, о 24. стиху 3. главе Књиге Постања записао је следеће: ["Рај је био затворен а херувиму је заповеђено да пламеним мачем спречи човека да тамо уђе. О овоме верујемо да је у видљивом облику било управо онако као што је и написано, и да се, истовремено, то тајинствено дешава и у свакој души". То је одломак за који би многи од нас могли помислити да има искључиво тајинствено значење. Међутим, овај велики прозорљивац божанских ствари уверава нас да је уистину било тако "као што је и написано" за оне који су у стању да то виде

3. Ово су посебна тумачења. Што се тиче општих приступа "дословној" или "символичкој" природи текста Књиге Постања, осврнимо се на речи неколицине других Светих Отаца који су написали коментаре на Књигу Постања.

Свети Василије Велики у свом Шестодневу пише:
"Они који не прихватају општа и уобичајена значења штива, веле да вода није вода него неко друго суштаство, па растиње и рибе тумаче по сопственом нахођењу... Међутим, када ја чујем реч трава имам на уму траву; или кад чујем растиње или риба или звер или стока, све то како је речено тако и примам јер ја се не стидим еванђеља (Рим. 1,16)... Чини ми се да има неких који то нису схватили, те су, вођени властитом памећу, узели на себе да ономе што је у Писму речено придодају неку тобожњу озбиљност, наводећи низ извештачених доказа и алегоријских тумачења. То би значило чинити себе мудријим од речи Светога Духа и, под видом тумачења, уводити властита схватања. Према томе, схватићемо штиво онако како је написано."

I tako dalje, sve u istom stilu. :lol:

Niko nije mislio da je ravna ploca i prekinite da se pravite ludi!

Hm, u Rusiji su tako većinom mislili do kraja 17. veka, na Zapadu koju deceniju manje.
Prati diskusiju, makar malo, da se posle ne bi ljutila što te tretiramo kao infantilnu osobu. :roll:

Nego, nisam dobio odgovor na pitanje ko je stvorio vodu po hrišćanskom mitu o postanku.

A kako ti zamišljaš da je moguće videti sve krajeve sveta sa vrha planine, eremita, ako Zemlja nije ravna? :think:

Hm, u Rusiji su tako većinom mislili do kraja 17. veka, na Zapadu koju deceniju manje.
Prati diskusiju, makar malo, da se posle ne bi ljutila što te tretiramo kao infantilnu osobu. :roll:

Nego, nisam dobio odgovor na pitanje ko je stvorio vodu po hrišćanskom mitu o postanku.

1) Ko to "mi"?
2) Kad si ti to mene pitao? Ali ajde da ti odgovorim (ti izgleda da stvarno imas problem ne samo sa shvatanjem, vec i sa pamcenjem), nema tu hriscanski, ili ovakav ili onakav "mit"! Zna se Bog je stvorio i vodu.

kazi to Koperniku i Galileju.

Kazi to tvojim drugarima. Nemam sta ja da kazem.

Zbog čega bi verski spisi bili otvoreni za naučni kriticizam? :dontunderstand:
Niko nema pravo da sa aspekta prirodnih nauka kritikuje bilo koji verski spis, dokle god se taj verski spis ne pokušava prikazati kao činjenica.

Naravno da saznanja prirodnih nauka ne pogađa tekst mita o Postanku.
Zato što se prirodne nauke ne bave mitovima, pa ih prema tome niti kritikuju niti utiču na njih na bilo koji način.

Što se tiče epiteta "savremen", mislim da je isti veoma nesrećno odabran.

Kreacionizam nije teorija, nego kretenizam.

Е сада нам лепо свим објасни да ли нормалан човек може да напише прво ово
испред, а затим ово:

Nisi čitao ni njegove knjige, niti knjige zbog kojih je on napisao svoje knjige, još nisi naučio ni šta su majmuni, uglavnom citiraš stvari koje ne pročitaš i misliš da znaš šta Dokins piše?! :hahaha:
SPC treba da prihvati da je teorija evolucije tačna, ništa više.

:rtfm::rtfm::rtfm: ......... само то и ништа више... :rotf:

Hm...gde sam ja rekla da su sveti oci nepogrešivi?!:think:Tim rečima?
Sveti oci jesu autoritet u pravoslavlju jer su svoja dela pisali nadahnuti Svetim Duhom, ali su oni sami sebe, kao i drugi oko njih, smatrali za grešnike ( i to, u zavisnosti od mere svoga smirenja smatrali su se čak i gorima od drugih). I svuda bi pre izlaganja bilo kojeg svoga dela govorili predhodno o svojoj pogrešivosti, ograničenosti i nedostojnosti da tumače i pišu o naskrovitijim Božijim tajnama, ne namećući se kao autoritet i nepogrešivi znalci svega stvorenog. Ono što je njihovom delu davalo kredibilitet, bilo je prvo to što su se oni oslanjali na reči samoga Spasitelja i Gospoda, Njegove učenike i Apostole, na reči već posvećenih i proslavljenih svetitelja, koji su Svetim Duhom gradili Crkvu na Zemlji.
To da je Zemlja ravna, nikada nisu tvrdili pravoslavni sveti Oci, kao ni to da je centar oko koga se sve okreće, iz prostog razloga što se o tome nije izjašnjavalo Pismo, niti Starog niti Novog Zaveta, i što su se oni prvenstveno bavili ne spoznajom sveta oko nas, već spoznajom čoveka unutar samoga sebe i spasenjem svakoga pojedinca. Pre su se bavili, da tako nazovemo "psihologijom" čoveka, sistemima unutrašnjeg uzrastanja i prosvećenja, borbom sa grehom i palim čovekom unutar nas samih, i tu su briljirali, tako da su se i mnogi moderni psiholozi i tvorci psihologije oslanjali upravo na njihov rad i delo.
A što se tiče zapadnih hrišćana, iliti katoličke crkve, koji su ovakve izjave davali i imali takva učenja, s obzirom na to kako se zapadno hrišćanstvo sve više odvajalo od korena pravoga veroispovedanja i okretalo se od introvertnog stanovišta ka ekstrovertnom, ono je sve više počelo da se interesuje za spoljašnje i samim tim izgubivši vezu sa istinskom duhovnošću okrenulo se nauci( ili kvazi nauci), i postalo pokrovitelj i rasadnik mnogih i različitih sistema razmišljanja, kako unutar svojih redova, tako i svojim uticajem na prosvećivanje naroda.
Teško je još i reći da su se pravoslavni sveti oci bavili i zastupali ovakva gledišta, s obzirom na veliki napredak matematike, geometrije i ostalih nauka na Istoku, gde se znalo i pre Hrista za zakrivljenost zemljine površine.(Još su Egipćani znali da je zemljina površina zakrivljena, a ne ravna). A s obzirom, da je mnogo svetih otaca, poput već spominjanog sv. Jovana Zlatoustog, Vasilija Velikog, Grigorija Nizijskog, i drugih, završavalo svetske nauke i imalo veliko obrazovanje prirodnih nauka onoga vremena, pre negoli su postajali monasi i posvećivali se Bogu, teško je pretpostaviti da su se mogli izjašnjavati da je Zemlja ravna ploča.
U svakom slučaju, ono po čemu se jasno uviđa da pravoslavni sveti oci nisu imali takav koncept Zemlje (tj. da je ona ravna ploča), vidi se u nebrojenim izjavama raznih svetitelja, gde se tvrdi da je pakao ognjeni smešten u centar Zemlje, i da je pritom sam centar Zemlje, i najdublji deo pakla Tartar u kome je večni led, a oko leda je ognjena reka. Ako bi Zemlja bila ravna ploča, gde bi bio onda njen centar, ukoliko je on po svetim ocima ispod Zemljine kore, i u "srcu" Zemlje?

Tim recima ne, ali si rekla:

"Što se tiče Knjige Postanja, sveti oci ne dvosmisleno govore, da je ona istinita i dosledna u opisima."
Da li bi nekog koga smatras pogresivim, kao naucnike citirala na ovaj nacin?
Takodje ovde jasno kazes da Sveti Oci imaju misljenje o nastanku sveta, koje je jos i nedvosmisleno, kako je onda moguce da o tome nisu imali misljanje kako kazes u ovom postu, jer navodno Stari i Novi Zavet o tome ne govore?

Pored toga Jovan Zlatousti te demantaju jer je napisao knjigu "ОМИЛИЈЕ НА КЊИГУ ПОСТАЊА" gde analizira Stvaranje i daje svoje vidjenje sveta.

Nisam ni tvrdio da su govorili da je Zemlja ravna ploca. Tvrdio sam da je postojalo par biskupa koji su javno podrzavali tu ideju i vise ne toliko vaznih osoba. Konkretno Jovan Zlatousti govori da je Zemlja sfera, koja stoji u sredistu sveta, ovaj model je preuzeo od Helena.

Da li si ti igde videla da sam sporio duhovna tumacenja Svetih Oceva?

I na kraju ponovo pobijas sebe, kazes da su imali jasnu predstavu da je sfera, a na pocetku kazes da nemaju misljenje o tome.

Ono sto jesam predstavio kao problem je da su oni mislili da Sunce kruzi oko Zemlje, tj. da je Zemlja staticna sfera u sredistu univerzuma
.

Poslednja izmena:
U tim citatima je indirektano sadržan odgovor evolucionistima koji uče nasuprot Knjizi Postanja i stvaranja sveta i čoveka.

Ovaj... znači ti smatraš da mit o postanku treba bukvalno tumačiti? :dontunderstand:

Na netu možeš da pronađeš neke od dokaza do kojih su došli naučnici sa zapada, geolozi mahom, a koje je iznosio i Miodrag Petrović u svojim video snimcima i predavanjima. Već sam navela da se sećam dokaza o granitu i Zemlji kao prirodnom magnetu, dok se ostalih ne sećam jer sam gledala davno. Inače, potraži sam na netu, ja sada ne mogu da postavljam linkove, jer mi je internet trenutno spor (prebacuju mi adsl konekciju na drugi port).

OK, znaš ti šta je dokaz?
Dokaz bi bio, u ovom slučaju činjenica, koja je utvrđena putem merenja određenog fenomena.
Trabunjanja i budalaštine zajedno sa izmišljotinama koje M. Petrović iznosi nisu dokazi.

Za mene kao laika u toj oblasti, evolucionizam je podjednako šupalj i ne dokazan, kao što se to čini evolucionistima za kreacionističke dokaze.

Za tebe kao laika koji ni osnovnu školu nema ili smatra da u istoj nema ničeg korisnog kao picoleone?
Ili koristiš reč laik u nekom drugom značenju? :think:

Naime, da su recimo, pronađene kosti lobanje ( naravno, poneke) na jednoj iskopini i onda nekoliko desetina metara dalje od tog mesta kosti nekog femura ( ne zna se kog, samo se zna da je u pitanju primat) i da se povežu ta dva nalaza i na osnovu njih spoji jedna figura i proglasi za nekakvog pretka homo sapiensa, što je bio slučaj čak nekoliko puta u "dokazima" evolucionista, i kada je javnost saznala za ovakva podmetanja, naravno da je izbio čitav niz posledica koje su potresle evolucionističke kružoke.

Ukupan broj takvih "nalaza" ne čini ni jedan promil svih fosilnih nalaza, a takvi se "nalaze" po utvrđivanju da su falsfikovani ne koriste u zaključivanju.
Uzgred, oni koji su prvi uočili i razotrkili te prevare su upravo bili naučnici koji zastupaju teoriju evolucije.
Ukoliko bi smo primenili logiku koju ovde iznosiš, neminovno sledi zaključak da su svi hrišćanski sveštenici pedofili, a svi znamo da to nije tačno.

Zato je evolucionizam, u naučnom smislu i pretrpeo takav žestok kriticizam na zapadu, jer nisu imali odgovora za počinjene falsifikate, pogotovo kada su i neki naučnici sami priznali da su u cilju publiciteta i zarade namerno podmetali "dokaze".

Ah, ta "žestoka" kritika teorije evolucije na Zapadu, obuhvata manje 0,05% naučnih radnika. :lol:
Dok sa druge strane kreacionisti po pravilu ulaze u tu priču radi sticanja finansijske dobiti.

Е, нашта сте спали - скупљате потписе ЗА НАУЧНУ ИСТИНУ...:hahaha:

Ne, nego protiv laži.
Ljudima je dozlogrdilo da kojekakve budale prave sprdnju od njih i sve vernike trpaju u kreacioniste.
Dakel, ne dokazuje se teorija evolucije peticijom, nego ljudi neće da ih povezuju sa maloumnim bedastoćama, što je većina kreacionista.

Ти и 12 000 америчких свештеника који су ко зна какве и које вере ? И јесу ли и сви они избачени са Теолошког као ти - или не ???:cool:

Tih 12.000 sveštenika su pripanici raznih hrišćanskih verskih zajednica, uključujući i pravoslavnu.
Kakve veze ja imam sa Teološkim fakultetom? :dontunderstand:
eremita, jesi li ti pri sebi, kada ovako lupetaš? :think:

"St. John Chrysostom (considered a "doctor of the Church", bishop of Antioch, archbishop of Constantinople in 398) - opposed the earth's sphericity based on Scripture. Regularly refers to the Earth having four corners as the Bible does in his sermons. For example, the following quotations come from Homilies Against the Jews: "every corner of the earth", "her action is known in every corner of the earth", "every corner of the earth seen by the sun" [27] Exerted his influence against a spherical earth. [2] He is quoted by Kosmas (Cosmas) as stating "Where are those who say that the heaven is in motion? Where are those who think it is spherical? For both these opinions are here swept away." (in commenting on Hebrews 8:1.)"

Sv. John Chrysostom nadbiskup u Konstatinopolju 398, tvrdio je da je Zemlja ravna.

Već sam ti napisao, prati temu.

2) Kad si ti to mene pitao? Ali ajde da ti odgovorim (ti izgleda da stvarno imas problem ne samo sa shvatanjem, vec i sa pamcenjem), nema tu hriscanski, ili ovakav ili onakav "mit"! Zna se Bog je stvorio i vodu.

Pitanje je bilo upućeno svima.
Po tumačenju mita o postanku Svetih otaca, koje je ermeita izložio iz knjige Serafima Rouza, avramski bog nije stvorio vodu.
Probaj ponovo. ;)

Е сада нам лепо свим објасни да ли нормалан човек може да напише прво ово испред, а затим ово:

Šta te buni eremita?
Ne razumeš šta znači mit ili šta znači tačno? :think:
Praviš li razliku između mita i stvarnosti? :think:
Ili možda misliš da SPC treba da tvrdi da je mit o postanku bukvalno tumačen činjenica? :think:

Već sam ti napisao, prati temu.

Pitanje je bilo upućeno svima.
Po tumačenju mita o postanku Svetih otaca, koje je ermeita izložio iz knjige Serafima Rouza, avramski bog nije stvorio vodu.
Probaj ponovo. ;)

? :think:

Tesko te je pratiti, Kaliburne, jer pises sve i svasta.
Evo, za tebe, uzmi Bibliju, otvori prvu stranu i procitaj dan prvi i dan treci.
P.S. Necu da "probam ponovo".:roll::cool:

Za tebe kao laika koji ni osnovnu školu nema ili smatra da u istoj nema ničeg korisnog kao picoleone?
Ili koristiš reč laik u nekom drugom značenju? :think:

Крајње је непримерено да вређаш пиколо и Магдалину - заиста си простак! :cool:
Или се извини - или сиктер! :rtfm:

Dok sa druge strane kreacionisti po pravilu ulaze u tu priču radi sticanja finansijske dobiti.

Ne, nego protiv laži.
Ljudima je dozlogrdilo da kojekakve budale prave sprdnju od njih i sve vernike trpaju u kreacioniste.
Dakel, ne dokazuje se teorija evolucije peticijom, nego ljudi neće da ih povezuju sa maloumnim bedastoćama, što je većina kreacionista.

Морам признати да све у свему ви еволуционисти играте доста лукаву игру - што уопште и није чудо...
Хоћете да (у овом случају хришћани) као бајаги одбаце ову секту креациониста и да се на тај начин одрекну Светога писма...и то још путем писмене петиције... од када се то ИСТИНА утврђивала ПЕТИЦИЈОМ, о, Господ вас опаметио даБогда...

Сигуран сам да ће СПЦ по том питању бити и веома уздржана, мудра и одмерена... тако да "џаба сте кречили"...

[/QUOTE]

Šta te buni eremita?
Ne razumeš šta znači mit ili šta znači tačno? :think:
Praviš li razliku između mita i stvarnosti? :think:

Ili možda misliš da SPC treba da tvrdi da je mit o postanku bukvalno tumačen činjenica?

:think:

А ти изгледа мислиш да су Владике СПЦ, Свети Синод и Сабор СПЦ - дебили који би себи дозволили да се упецају и ставе на страну или еволуциониста или креациониста...хехехе...

И да... мислим да је СУПЕР што дајеш овакве писмене изјаве...:hahaha:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back