- Poruka
- 30.743
Koja prestinica Vukasin je stolvao u Pristini. Srbija nije imala ni gradove a komoli nesto kao pretonicu, prenosis danasnju percepciju na proslost jako los metod. Srpska je pogibija jer je Vukasin srpski kralj a njegovu vojsku cine srpski pronijari i deo su srpskog carstva ne zato sto se makedonsko stanovnistvo "oseca" Srbima. Zapravo Makedonija je bila pod Ohridom crkveno koji je bugarsko slovenska crkva tako da ako je uopste moguce etnicki sugeristi pricali bi smo o Bugarima ali i to je pogresno. Nema nacija u srednjem veku kom vladaru.
Ko od modernih istoricara tvrdi da je Servija nastala od Srba koji se cak ni po izmisljenoj Porfirogenitovoj prici ne zadrzavaju u Serviji, Servija je dobila naziv mnogo pre dolaska Slovena a nekada se zvala Φυλακαί posle Rimljani menjaju naziv u "cuvar" tj Serviu jer cuva prolaz na geostrateskom mestu.
Skoplje je bilo kraljevska i carska prestolnica Nemanjica,dakle pre Vukasina,a on je valjda stolovao iz Prilepa,a u posed Pristine dolazi tek 1369 godine posle bitke sa Lazarom,Vukom i Nikolom Altomanovicem.
Sto se tice Servije cini mi se da niko danas ne osporava da je naziv nastao od Srba,odakle ti to za "cuvar",on se na latinskom ne kaze Servija,ili mi je nesto promaklo.
Srbi su osvajaci makenoniju zaposlei grcke i i bugaske oblasti jasn se vidi da je sva vlastela koja se priklonila Dusanu grcka ili helenizovana a od slovenske se jasno vide bugarska imena. Sto se ovih iz makedonije tice sa sigurnoscu mozemo reci da su svi do jednog poreklom iz Srbije tj. srpske kraljevine. Kao i njihova pratnja i sluzba. makedonski sloveni su bili paori i robovi najnizi sloj a ako se iko uzdigao morao je da se bugarizuje ili helenizuje. Nema pomena Srba u Makedoniji pre 13 veka. Ti sloveni su jednostavno nesto savsim drugo i do 14 veka su bili blizi BUgarima i Grcima nego li Srbima kao i oblast MOrave i Braniceva koja postaje Srpska kada se teziste drzave seli na sever.
Marko Šuica - Nemirno doba Srpskog srednjeg veka
Ovde mi nista nije jasno sta si hteo da kazes.
Da nisi malo pomesao redosled naseljavanja.Na te prostore Srbi dolaze u 6 veku,Bugari krajem 7 i pocetkom 8 veka,i tada se mesaju sa Slovenima(Srbima),kakvo onda osvajanje bugarskih teritorija,ne razumem.
I jos nesto po cemu su ti Sloveni koji su naselili Makedoniju,Trakiju,Epir,Tesaliju razliciti od ostalih Slovena?