Kralj Vukašin Mrnjavčević

Kao na ljude svog vremena i staleza-gledali su da postignu sto vise koristi za sebe i svoju porodicu,neko ce reci da su bili skorojevici,"losi momci",no,nista vise od ostalih oblasnih gospodara...sposobniji od ostalih,snalazljivi,i kao sto napisah-dalekovidi i hrabri i zato mi je citava ta prica oko Bitke na Marici jos tajanstvenija,voleo bih da se nekad sazna u cemu su pogresili (a da to ne bude ono naklapanje o pijanstvu u koje ne verujem)...

Sta ti mislis o njima?

ma djubrad
to je toliko bilo sebicno i bezocno... ono u cemu im se mora uzeti kao olaksavajuca okolnost je da nisu zvali strance u pomoc, kao sto su to radili drugi
ova sad situacija u Srbiji podseca na taj period, samo nemamo titularnog cara Urosa
ali eto, Balsici su se otcepili, Vojinovica, Mrnjavcevice, Lazara, Dejanovice i Brankovice vec imamo
jos samo da se pojavi neko potpuno lud kao Altomanovic i da zavrsimo

Nema snase da su svi oni ucestvovali...i nije ih bilo 70 000,to je mnogo!Ako su uspeli da skrpe 20 000 svaka im cast,to je feudalna vojska nije "kuka i motika"...Ako bi gledali godinu umiranja onda je i Car Uros zavrsio negde u mutnoj Marici...slucajnost,nista vise...

hm, ako je Stefan imao 15000 kod Velbuzda (mozemo predpostaviti da pre bitke nije uspeo da prikupi svu vojsku, ali jeste veci deo), nisu ni Mrnjavcevici mogli da skrpe vise od 20000 za Maricu i to mozda jednim delom popunjenim od kuke i motike

hm, ako je Stefan imao 15000 kod Velbuzda (mozemo predpostaviti da pre bitke nije uspeo da prikupi svu vojsku, ali jeste veci deo), nisu ni Mrnjavcevici mogli da skrpe vise od 20000 za Maricu i to mozda jednim delom popunjenim od kuke i motike

Meni je prosto neobjasnjivo da cak ni nasi istoricari ne smeju da se uhvate u kostac s tim-ko je cinio srpsku vojsku srednjeg veka???Zamisli,najprihvatljiviju ideju o tome sam dobio citajuci roman "Dorotej" Dobrila Nenadica...

Meni je prosto neobjasnjivo da cak ni nasi istoricari ne smeju da se uhvate u kostac s tim-ko je cinio srpsku vojsku srednjeg veka???Zamisli,najprihvatljiviju ideju o tome sam dobio citajuci roman "Dorotej" Dobrila Nenadica...

hm, ja sam gledao film, tamo nista ne kaze o tome
sta kaze knjiga?

nego, negde pise da je Nemanja u Nisu nudio Barbarosi 20000 vojnika za pohod na Vizantiju...
sa druge strane kad se Isak pribrao Nemanja je ustuknuo pred njim negde na Juznoj Moravi...

sta kaze knjiga?

nego, negde pise da je Nemanja u Nisu nudio Barbarosi 20000 vojnika za pohod na Vizantiju...

Pa u knjizi pise da vlastelin uzima malo sposobnije sebre,obucava ih i drzi ih kao svoju stajacu vojsku,odvaja ih od rada na polju...to mi je sasvim logicno...

Nikako mi nije bilo jasno kako su nasi srednjovekovni vladari uspeli da "dignu" 20 000 ratnika ako se zna da feudalizam u Srbiji nije bio stepenast poput onoga u Bosni-gde je vazal mogao da ima sebi potcinjene vlasteline,u srednjovekovnoj Srbiji je svaki feudalac bio direktno podredjen kralju ( i nije mogao da ima podredjene feudalce sebi),tako da je svaki vlastelin morao iz mase svojih seljaka da spremi odredjeni broj dobrih ratnika i najverovatnije da ih potpuno odvoji od poljoprivrednih radova kako bi se potpuno posvetili ratovanju...ovako mi stvarno nemoguce izgleda da je u srednjovekovnoj Srbiji moglo biti cak 20 000 feudalaca (velikih i malih,i uslovnih-pronijara),

sta kaze knjiga?

sa druge strane kad se Isak pribrao Nemanja je ustuknuo pred njim negde na Juznoj Moravi...

Nemanja je samo zavaravao LATINE kako i da MIHAJLO PALEOLOG iz slavne dinastije PALEOLOG uspeo je konacno da protera LATINE iz Carigrada mislim 1267 godine nisam siguran za godinu .

Asenovci su cigo-bugarska dinastija .Kalojovan ili Jovanica iz dinastije Asena prvi je tatarski car koji je uspeo da potuce Latinske Ricare u blizini Adrijanpolja 1205 ili 1207 godine .

Sta je problem.... jedan od Dusanovih velikasa bio je Jovan Komnen Asen, koga je Car Dusan postavio da vlada danasnjom Juznom Albanijom i taj Jovan Asen je ziveo u Dusanovo vreme jer je bio brat Dusanove zene Jelene.

Ne, ne i ne bilo je ljudi...gledaj.... Toma Preljubovic koji je priznavao vlast Cara Urosa iako je bio samostalan velikas imao je veliki zadatak na jugu carstva da brani srpske oblasti. On je ratovao sa Albancima koji se posle smrti Dusana bune i protiv Latinjana koji drze ceo Peloponez koji su zauzeli u krstaskim ratovima. Imao je mnogo bitaka protiv Albanaca i Latina. To je zahtevalo da ima dobru obucenu i jaku armiju Ne treba zaboravit da su u vreme cara Dusana Srbi i Sloveni naseljavali Balkan do Peloponeza. Dakle tada su i Epir i Tesalija bili puni Srba. Eto odakle toliko vojnika. Pa ne bi Simeon Paleolog (to je ustvari polugrk Sinisa Nemanjic) sklopio mir sa Tomom Preljubovicem tako sto je udo svoju cerku sa njim, nije lud bio da ratuje protiv Tome. Toma Preljubovic je bio veoma jak na jugu srpskog carstva i na kraju su ga ubili zaverom 1184 godine.

Ja ne vidim sta je problem da su Mrnjavcevici imali 10000 stajace vojske placenika. Dusan ih je pre sirenja imao oko 3-4000, a ovi su zauzeli bogate i nastanjene delove grcke. I zasto potcenjujete istok. Francuska, Nemacka i Britanija su uvek imale losije uslove za zivot pa su skupljali po 10-20 hiljada vojnika za bitke, zasto to nebi mogli mnogo prijatniji delovi za zivot. Mislim da je receno da je Novo brdo u isto vreme imalo vise stanovnika nego London.

Pa u knjizi pise da vlastelin uzima malo sposobnije sebre,obucava ih i drzi ih kao svoju stajacu vojsku,odvaja ih od rada na polju...to mi je sasvim logicno...

Nikako mi nije bilo jasno kako su nasi srednjovekovni vladari uspeli da "dignu" 20 000 ratnika ako se zna da feudalizam u Srbiji nije bio stepenast poput onoga u Bosni-gde je vazal mogao da ima sebi potcinjene vlasteline,u srednjovekovnoj Srbiji je svaki feudalac bio direktno podredjen kralju ( i nije mogao da ima podredjene feudalce sebi),tako da je svaki vlastelin morao iz mase svojih seljaka da spremi odredjeni broj dobrih ratnika i najverovatnije da ih potpuno odvoji od poljoprivrednih radova kako bi se potpuno posvetili ratovanju...ovako mi stvarno nemoguce izgleda da je u srednjovekovnoj Srbiji moglo biti cak 20 000 feudalaca (velikih i malih,i uslovnih-pronijara),

hm, jos u vreme Nemanje feudalizam nije bio u potpunosti uspostavljen
mislim da tu nije bilo reci o 20000 vitezova vec 20000 vojnika, od toga je vecina bila kuka i motika...

Ne, ne i ne bilo je ljudi...gledaj.... Toma Preljubovic koji je priznavao vlast Cara Urosa iako je bio samostalan velikas imao je veliki zadatak na jugu carstva da brani srpske oblasti. On je ratovao sa Albancima koji se posle smrti Dusana bune i protiv Latinjana koji drze ceo Peloponez koji su zauzeli u krstaskim ratovima. Imao je mnogo bitaka protiv Albanaca i Latina. To je zahtevalo da ima dobru obucenu i jaku armiju Ne treba zaboravit da su u vreme cara Dusana Srbi i Sloveni naseljavali Balkan do Peloponeza. Dakle tada su i Epir i Tesalija bili puni Srba. Eto odakle toliko vojnika. Pa ne bi Simeon Paleolog (to je ustvari polugrk Sinisa Nemanjic) sklopio mir sa Tomom Preljubovicem tako sto je udo svoju cerku sa njim, nije lud bio da ratuje protiv Tome. Toma Preljubovic je bio veoma jak na jugu srpskog carstva i na kraju su ga ubili zaverom 1384 godine.

jel znamo da je Toma ucestvovao u boju na Marici?
ispravio sam godinu ;)

Ja ne vidim sta je problem da su Mrnjavcevici imali 10000 stajace vojske placenika. Dusan ih je pre sirenja imao oko 3-4000, a ovi su zauzeli bogate i nastanjene delove grcke. I zasto potcenjujete istok. Francuska, Nemacka i Britanija su uvek imale losije uslove za zivot pa su skupljali po 10-20 hiljada vojnika za bitke, zasto to nebi mogli mnogo prijatniji delovi za zivot. Mislim da je receno da je Novo brdo u isto vreme imalo vise stanovnika nego London.

ali prica o 70000 vojnika je preterana
15-20000 je maksimum

Ma i to je mnogo pre ce biti da su Turski izvori preuvelicali broj vojnika da bi uvecali svoju pobedu. A to sa kukom i motikom sto si pomenuo je bojim se potpuno pogresna percepicija. Vojsku je cinila prevashodno konjica tj. pronijari, pesadiju su cinili sluge visoke i niske vlastele. Sto se najamnika tice njih je svakako bilo, ali tesko da je taj broj prelazio 500. Svako ko je u drugoj polovini 14 veka(dakle posto je kuga opustosila Evropu i decimovala je) mogao da sakupi, opremi, hrani i logoruje sa vojskom od preko 5000 ljudi (sa sve pronijarima i slugama) imao je zavidnu moc iskreno sumnjam da su Mrnjacevici bili toliko mocni.

A i sama koncepcija narodne milicije kakva se favorizuje od romantizma na ovamo, poput filmovanog boja na Kosovu, gde se na kosovo stiču "Kuka i motika" da se bore protiv turaka, i vlasi i sebri i otroci i meropsi i robovi i slobodnjaci.To jednostavno ne odgovara istini, privilegija koriscenja oružja, bila je jako usko postavljena, nije postojala ni teoretska sansa da se sebar ili otrok u njegovoj upotrebi obuči. . .pogledajte šta Dusanov zakonik kaže o "Sebrima" koji se uhvate na zboru. . .sa oružjem.Možda je svega 10 % stanovnistva srednejvekovne Srbije bilo slobodno.

Poslednja izmena:
Ma i to je mnogo pre ce biti da su Turski izvori preuvelicali broj vojnika da bi uvecali svoju pobedu. A to sa kukom i motikom sto si pomenuo je bojim se potpuno pogresna percepicija. Vojsku je cinila prevashodno konjica tj. pronijari, pesadiju su cinili sluge visoke i niske vlastele. Sto se najamnika tice njih je svakako bilo, ali tesko da je taj broj prelazio 500. Svako ko je u drugoj polovini 14 veka(dakle posto je kuga opustosila Evropu i decimovala je) mogao da sakupi, opremi, hrani i logoruje sa vojskom od preko 5000 ljudi (sa sve pronijarima i slugama) imao je zavidnu moc iskreno sumnjam da su Mrnjacevici bili toliko mocni.

A i sama koncepcija narodne milicije kakva se favorizuje od romantizma na ovamo, poput filmovanog boja na Kosovu, gde se na kosovo stiču "Kuka i motika" da se bore protiv turaka, i vlasi i sebri i otroci i meropsi i robovi i slobodnjaci.To jednostavno ne odgovara istini, privilegija koriscenja oružja, bila je jako usko postavljena, nije postojala ni teoretska sansa da se sebar ili otrok u njegovoj upotrebi obuči. . .pogledajte šta Dusanov zakonik kaže o "Sebrima" koji se uhvate na zboru. . .sa oružjem.Možda je svega 10 % stanovnistva srednejvekovne Srbije bilo slobodno.

Alo bre...to nije bila knezevina Srbija ili kraljevina Srbija, to je bilo carstvo...te je Srbija mogla da ima toliko vojnika za Maricku bitku...jer kad je carstvo u pitanju u ratovima su duzni da ucestvuju i narodi koji su nam bili potcinjeni u carstvu, dakle grci, jednim delom bugari, mozda albanci i vlasi, bar deo njih. Nije carstvo malo da Srbija tada nije mogla da skupi 70000 vojnika
Zvuci neverovatno ali ista godina kada se desila Maricka bitka 1371. je godina smrti Vukasina, Ugljese, Cara Urosa sina Dusanovog, Cara Simeona Nemanjica Paleologa koji se otcepio od srpskog carstva i formirao neko svoje, zatim velikasa Aleksandra Komnena Asena koji je kao srpski velikas vladao Juznom Albanijom. Kao da ih je sve Maricka bitka odnela.

Alo bre...to nije bila knezevina Srbija ili kraljevina Srbija, to je bilo carstvo...te je Srbija mogla da ima toliko vojnika za Maricku bitku...jer kad je carstvo u pitanju u ratovima su duzni da ucestvuju i narodi koji su nam bili potcinjeni u carstvu, dakle grci, jednim delom bugari, mozda albanci i vlasi, bar deo njih. Nije carstvo malo da Srbija tada nije mogla da skupi 70000 vojnika
Zvuci neverovatno ali ista godina kada se desila Maricka bitka 1371. je godina smrti Vukasina, Ugljese, Cara Urosa sina Dusanovog, Cara Simeona Nemanjica Paleologa koji se otcepio od srpskog carstva i formirao neko svoje, zatim velikasa Aleksandra Komnena Asena koji je kao srpski velikas vladao Juznom Albanijom. Kao da ih je sve Maricka bitka odnela.

Pocetak mi nije jasan?!?
Da jako zanimljivo sto su svi oni okoncali svoje zivote 1371 sem Mrnjacevica nema dokaza da su ovi drugi ucestvovali u Marickoj bici i to je fakat. 70000 vojnika bi moglo da skupi ako bi svi Vlasi balkana poterali svu svoju stoku na bojno polje i stavili im slemove. A to carstvo o kome ti pricas je carstvo samo na papiru i Dusanovim mahinacijama. Sem Bugara niko im nije priznavao rang, a Dusana u medjunarodnij diplomatiji oslovljavaju sa titulom "kralj" i posle krunisanja za cara. Sto se Grka,Albanaca i Bugara tice vecina ih je bila pod Simeonom i njegovim naslednicima tj. bar vlastela koja je ucestvovala u ratu. Sto se tvog poredjenja sa kraljevinom Srbijom koja je imala skoro 4 milona stanovnika kao i redovni vojni rok sa "carstvom" koje u svom najvecem rasponu ima jedva pola milona ljudi od toga 1-2% vlastele od toga oduzmi 80% teritorije kojom ne vladaju Mrnjacevici(Simeon je bio u direktnom i deoloskom i politckom sukobu sa Mrnjacevicima tako da je taj savez makar i pod pretnjim Turaka malo verovatan da ne kazem nemoguc). Broj srednjevekovnik vojski je jako retko prelazio brojku od 5000. Cak su ni Krstaski pohoh kod nikopojlja nije mogao da predje cifru od 20000 sa svim jedinicama. Jedino je bitka kod Grinvalada navodno videla 40000 Poljaka ali to je jako diskutabilno zbog Poljskih nacinalistickih istoricara. Brojke o kojima ti govoris ce Evropa videti tek pocetkom 16 veka zahvaljuci preporodu pesadije i delimicno kao odgovor na vatreno oruzije i janicare naravno.

Alo bre ljudi, prestanite da gledate na kolicinu vojske na bojnom polju kroz prizmu zapada i severa. Uvek je bilo da je jug lakse skupljao ljude i da je tu bila gusca polulacija. Uz to jug je bio uvek bogatiji. Nemozete da govorite da je Darije skupio 10000 ljudi da osvoji grcku jer je to bilo pre 2000 godina i niko tada nije video vecu vojsku, a da je 300 spartanaca ustvari 30 i da je i to mnogo. Ili da je Aleksandar isao na indiju sa 1000 ljudi a da su se ovi branili sa 5000. Zasto bi bi teritorija tadasnje Dusanove Srbije imala samo pola miliona ljudi ako ces ti u vecim gradovima bez problema da skupis 50000. Tada se pravilo po 15 dece pa ako pola umre u prvih godinu dana, Je**ga. 5-6 ce postati punoletni.
I zeleo bi da vidim kada je kuga harala balkanom, posto taj podatak nikako da nadjem.

Alo bre ljudi, prestanite da gledate na kolicinu vojske na bojnom polju kroz prizmu zapada i severa. Uvek je bilo da je jug lakse skupljao ljude i da je tu bila gusca polulacija. Uz to jug je bio uvek bogatiji. Nemozete da govorite da je Darije skupio 10000 ljudi da osvoji grcku jer je to bilo pre 2000 godina i niko tada nije video vecu vojsku, a da je 300 spartanaca ustvari 30 i da je i to mnogo. Ili da je Aleksandar isao na indiju sa 1000 ljudi a da su se ovi branili sa 5000. Zasto bi bi teritorija tadasnje Dusanove Srbije imala samo pola miliona ljudi ako ces ti u vecim gradovima bez problema da skupis 50000. Tada se pravilo po 15 dece pa ako pola umre u prvih godinu dana, Je**ga. 5-6 ce postati punoletni.
I zeleo bi da vidim kada je kuga harala balkanom, posto taj podatak nikako da nadjem.

1348. godine car Dusan se sa porodicom sklanja na Svetu Goru zbog kuge

ne mislim ja na neku narodnu miliciju
feudalac je mogao da naredi sebrima da se bore
oni su jednostavno nosili kuke, motike, kose, vile i sekire...
sto se tice najamnika, Dusan ih je imao nekoliko hiljada, mahom Spanaca, Nemaca i Turaka i vecinom su sluzbovali po Makedoniji, a Mrnjavcevici su kao najbogatiji velikasi sigurno mogli da obezbede sebi par hiljada najamnika za ovaj pohod i pored kuge
mene ne bi cudila mozda izdaja turskih placenika na Cernomenu :think:

1348. godine car Dusan se sa porodicom sklanja na Svetu Goru zbog kuge

Hm, koliko sam video, Dusan je skoro odmah posle kuge zauzeo Epir i Tesaliju, a vec 1350 isao sve do Krke.
A po podacima, najvise je stradala Britanija, a posle toga Francuska Nemacka i Spanija. Izgleda kako je islo prema jugu da je smrtnost bila sve manja. Ako je procena od trecine evropskog stanovnistva tacna, onda je na ovim prostorima smrtnost bila oko 1/4, 1/5, sto ne vraca civilizaciju unazad za 50godina. Aj neki link ako ima bas za balkan i zrtve kuge.

Na ovoj temi bih pre svega zeleo da se osvrnem na ulogu Kralja Vukasina kao najmocnijeg srpkog velikasa do njegove pogibije na Marici 1371.,poznato je da ga onda Lazar i raska vlastela okupljena oko Lazara nisu podrzali sto se (bar po mom misljenju) i Lazaru obilo o glavu....Inace za Mrnjacevice na makedonskoj wikipediji pise da su makedonski kraljevi :lol:,cak i Hrvati pisu da su srpska vlastelinska porodica,mada se sumnja u hrvatsko 'podrijetlo"....
Generalno,Vukasin i Ugljesa nisu bas bili miljenici srpskih istoricara a ni u narodnom predanju,zbog sukoba sa carem Urosem,ipak oni su prvi uvideli opasnost od Turaka ali su i neslavno prosli.......
Hajde da se vratimo temi... Pustite KUGU.
Nije mi poznato da su Vukasin i Ugljesa bili u sukobu sa Carem Urosem. Stavise, prvi koji je ustao protiv Carstva bio je Simeon Sinisa Nemanjic Paleolog koji je formirao carstvo u carstvu na krajnjem jugu i smatrao je da je on trebao biti naslednik Dusana, a ne Uros nejaki. Zahtevao je priznanje od svih velikasa, ali ga velikasi nisu priznali. Vukasin i Ugljesa su ostali verni Urosu. Posle Maricke bitke preziveli Mrnjacevici se dele. Marko Kraljevic postaje turski vazal, a njegov brat Ivanis Mrnjacevic ne zeli vazalstvo i bezi na slobodnu teritoriju koju drze Aseni, dakle u to vreme u srpsku juznu Albaniju. Neverovatno kako je Marko koji je bio vazal opisan u pesmama kao heroj, a Ivanisu nista nije posveceno iako je Ivanis poginuo hrabro u bitki protiv Osmanlija na Saurskom polju koja se desila u Juznoj Albaniji. Interesantno je da ova bitka nije nesto uzeta u obzir kao sto su Kosovska i Maricka bitka. Marickom bitkom nestao je jug nekadasnjeg srpskog carstva, a Kosovskom Sever, a ovom saurskom pao je i zapad srpskog carstva, podrucje danasnje Albanije.

Back