Kralj Tomislav

Ali zaboga, Smiljan nije bio u ni u pokrajini Hrvatskoj kad se Tesla rodio. Lepo sam gore stavio osvrt akademika Vasilija Krestića.

Nikola Tesla rođen je 1856. u Smiljanu, u Lici, koja je bila u sastavu Vojne granice. Granica, ili Krajina, tada nije pripadala ni Hrvatskoj ni Ugarskoj, a ni Austrougarskoj, već je činila posebnu oblast koja se nalazila pod vlašću cara i vrhovnih vojnih vlasti u Beču.

Kad je Tesla rođen nije bilo Austrougarske, koju neki autori pominju. Austrougarska je stvorena tek 1867. Do te godine postojala je Austrija, u čijem sastavu su se nalazile Ugarska i Hrvatska.

Kad je Vojna granica posle Austrougarske nagodbe 1867. razvojačena, tek 1881. ušla je u sastav Hrvatske i stavljena je pod upravu bana i Sabora Hrvatske. Tek od tog vremena bivši krajišnici (graničari), u koje je po teritorijalnoj pripadnosti spadao i Tesla, postali su građani (austrougarske pokrajine) Hrvatske.

Poslednja izmena:
.. od majke Srpkinje. :)

Pazi, ne svojatamo ga kao ni Antu Starčevića, Nikolu Predojevića (aka Hasan-paša Predojević), jer nisu na srpskoj državnoj i nacionalnoj liniji, nego protiv nje. Međutim, ja sam za reviziju takvog stava. Treba jasno i bez uvijanja govoriti o njihovoj etničkoj pripadnosti.

Poslednja izmena:
.. od majke Srpkinje. :)

Pazi, ne svojatamo ga kao ni Antu Starčevića, Nikolu Predojevića (aka Hasan-paša Predojević), jer nisu na srpskoj državnoj i nacionalnoj liniji, nego protiv nje. Međutim, ja sam za reviziju takvog stava. Trěba jasno i bez uvijanja govoriti o njihovoj etničkoj pripadnosti.

Nije majka (Ana) Josipa Jelačića Srpkinja.

...kao ni Mihaila Latasa (Omer-paša Latas)...ali ipak Bajicu Sokolovića (Mehmed-paša Sokolu)...?

Poslednja izmena:
Šta da ti kažem, negde sam to pročitao. Pogledaću, ne izmišljam.

majka-1.jpg

Barišićka kaže da je Švabica, Ana Portner. Ali treba proveriti. Prema slici mož da bidne i ne mora da znači. Pogledaj samo kakvu su šaradu konstruisali za "hrvatsko" poreklo Nikole Tesle, kamoli ne bi za Jalačića. Tako da triput proveravam, ne zameri.

Poslednja izmena:
Sad pretražujem, pa na guglu vidim da si bio stavio ovo:

Slaven: Nije majka (Ana Knežević//Jelačić) Josipa Jelačića Srpkinja, već Hrvatica, kći kninskog kapetana Martina Kneževića. ...ili Mihaila Latasa (Omer-paša Latas).

E sad, kako to da ima dva oca, Kneževića i Portnera??? Biće da je opet neka mućka... Teška je ta hrvatska povest... za želudac. :think:

Ponavljam, ne možeš to reći upravo zato jer je Nikola Tesla bio pripadnik jugointegralizma, isto kao i ja, a ne velikosrpstva.

Znaci i tvoje stanoviste je cisto ideolosko, jugointegralizam je ideologija zar ne? Propala doduse ali ideologija svojstvena jednom vremenu ovih prostora. Ovako interno, koliko mislis da tvoje ideolosko stanoviste utice na istorijske zakljucke i stavove po odredjenim istorijskim pitanjima iza kojih stojis svojim nickom Slaven777?

Sestrice draga,to nisam napisao ja , samo sam citirao..... a i ako uključiš svoj mozgić možeš lako dokučiti: Vladislav Srbin, njegov rođeni brat Tomislav Hrvat? Može to, recimo samo ako je njihov otac Svetolik bio SrboHrvat, ili HrvoSrbat pa se tako matematički podelilo, šta misliš:roll:

Dragi braco, obzirom da sam ja ucila skole s ove strane crte, valjda ti je jasno zasto sam zacudjena.Logicno, Tomislav je Srbin.Sto bi drugo i mogao biti.Ma svi smo Srbi

1) Došli Hrvati u Srbiju i pokupovali sve što valja: Dijamant, Somboled, Frikom, BIGZ, Fabrika Hartije, Beogradska luka, Cementara Jelen Do, Gasop, Vatrosprem, Inteks ... postale su sve hrvatske firme. Najprofitniji lanac supermarketa u Srbiji je Todorićeva (Konzumova, hrvatska) IDEA sa svojom malo- i veleprodajom.

2) Dalja uzurpacija stanarskih prava Srba iz Hrvatske.

3) Isporučili smo Miloševića, uveli demokratiju, a kao nagradu dobili otimanje Kosova. Istovremeno Hrvatska je etnički očistila konstitutivni narod - Srbe, i zato nagrađena.

4) Hrvatski interent na zvaničnim stranicama raznih državnih institucija pun je kvazinaučnog pljuvanja po Srbima, napose iz oblasti istorije i lingvistike.

http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=67814

Što kaže Ilija Čvorović: "Pomozi mi da..." ne budem nacionalista... :hahaha:

Poslednja izmena:
Pa dobro, nego nemoj ponavljati ono što sam ja rek'o samo preformulisano. :mrgreen:

Gledaj ovako. Nikola Tesla je najpoznatija osoba iz Republike Hrvatske modernog svijeta, ako ne i cjelokupne povijesti čovječanstva. Jedna vrsta isticanja i nacionalne osjetljivosti pripadnika hrvatskoga naroda je očekivana, ali i razumljiva. Nije N. Tesla mnogo imao veze ni sa Srbijom ni sa Hrvatskom, ali s jedne strane gledajući na njegovu mladost i porodicu, on jeste bio Ličanin, tako da ipak malo više dođe ovo drugo.

Ne bih se složio da većina tih to čini u nekoj velikoj zloj namjeri, već prvenstveno u slici ima jednu ideju zapadnoga nacionalizma, a to je ta da je Nikola Tesla hrvatski, a Ivo Visković srpski. Tu ima nešto netrpeljivosti prema Srbima, slažem se, a tome su uzrok devedesete, ali nikako sa hrvatskim nacionalizmom. Pravi ekstremni hrvatski nacionalisti bi smatrali Nikolu Teslu četnikom, branili bi se izgovorom patriotizma i oslobađanja od okupatora i u ratu sa puškama i bombama palili Teslinu kuću, crkvu, spomenike, itd...to je tip ljudi koji su bili najbliži prijatelji Rada Šerbedžije većinu njegova života, a 1990. ga otjerali i prozvali prljavim četnikom. Rade Šerbedžija ti je također dobar primjer, možda i još bolji jer je živ još uvijek. Međutim, Zajedničko ponošenje i slavljenje Nikole Tesle od strane Hrvatske, Srbije, Austrije i Amerike je predivan događaj koji ih sve povezuje i pogotovo izmiruje ovdje na trusnome području zapadnoga Balkana, kada predstavnici Srbije dođu u Smiljan i sa predstavnicima hrvatskih vlasti i srpske nacionalne manjine označe godišnjicu Tesline smrti ili rođenja, to je zaista predivan i pogotovo neophodan događaj. Neznanje je ključan problem. Mnogi hrvatski nacionalisti svojataju Ivu Andrića u potpunosti, bez ikakvog znanja njegova životnog djela samo zato što je Nobelovac, a oni isti bi njega upravo nazvali anti-hrvatskim, izdajnikom nacije ili slično.

Nacionalne manjine svake države imaju svoje nasljeđe. Npr. Geca Kon mađarske u Srbiji. Srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj ima masu u vrhu najistaknutijih velikana, i na to sam mislio (Nikola Tesla, Milutin Milanković, Vladan Desnica,...).

Ponavljam, ne možeš to reći upravo zato jer je Nikola Tesla bio pripadnik jugointegralizma, isto kao i ja, a ne velikosrpstva. Kralj Aleksandar je samo u nekim pomacima (kada je vrlo neiskreno gledao na alternative) oslanjao se na Srpstvo, međutim on je upravo bio i borac protiv Srba, možda u manjoj mjeri nego protiv Hrvata, ali to jeste bio. Biti za srpsku dominaciju u jugoslovenskoj monarhiji znači biti potpredsjednik Narodne radikalne stranke sa javnim stavom da šef svake jugoslovenske vlade mora biti Srbin, odnosno iz Srbije, na osnovu istorijskog doprinosa državi, i žestoko se protiviti kada jedan Slovenac dobije poziciju premijera, srodan Bizmarkovskom vidu, na osnovu kojega su svi njemački premijeri bili Prusi (sem, eto, jednog jedinog Bavarca).

Ubistvo Aleksandra Karađorđevića jeste imala pozitivne rezultate (kao i negativne), ali to nesumnjivo jednostavno i jeste tragedija (na velikoj povorci u sred Marseljea). Ja zamjeram mnogo pokojnome Karađorđeviću i ograđujem se od mase njegovih autoritarnih stavova, mnogi od kojih su i doveli do daljnjeg kvarenja već krhog nam parlamentarizma toko 1920.-ih godina, ali se i značajno identifikujem sa njim. On je bio vrli lukava i jaka ličnost, tako da nema sumnje da bi se neki čvršći balkanski savez očuvao kao brana na jugoistoku Evrope.

Svi silni (većina) anacionalni Dubrovčani su integrisani u hrvatsko kulturno nasljeđe. U slučaju da se Dubrovačka regija integrisala u srpstvo (za čim mnogi danas nažalost sanjaju i vape ignorišući prošlost u nekim svojim sumanutim snovima), oni bi bili Srbi, tj. najbolje rečeno, svi silni pisci i drugi velikani (naučnici) bi bili srpski, a ne hrvatski. Alternativa koju spominješ je vrlo teška jer je sama po sebi nemoguća (međunarodno priznanje, uključujući i hrvatsko, bi bilo potrebno, takođe barem jedan period da prođe), ali u slučaju da je recimo regija Slavonije priključena velikoj Kraljevini Srbiji 1918. godine i danas govorimo pod tim granicama, hipotetički, da, to bi značilo da su svi Hrvati iz Slavonije kroz povijest srpski književnici, umjetnici, itd...

Pa da,primetih i ranije,da ti nedostaje prefiks-jugo ispred nicka.Tek onda tvoji stavovi postaju jasniji.
Sto se tice Tesle,prvo sta sad znaci ,on je najpoznatija osoba iz Republike Hrvatske.To mi lici na naknadnu pamet,da li je to neki novi politicko-istorijski okvir-republika.Ako neki Svedjanin i Japanac procitaju takav navod,potpuno je logicno da pomisle da je Tesla Hrvat.Drugo,znamo u cijem su sastavu bile teritorije gde je Tesla rodjen,ali mene bas zanima kakva je bila svest ljudi koji su tamo ziveli.Mislim da je srpska svest medju stanovnistvom bila jasna,a da je drugi deo,pre svega katolickog stanovnistva,imao jasnu hrvatsku svest,sredinom 19.stoleca,u Lici,okolnoj Dalmaciji,tesko.Ne vidim eksplicitne dokaze za to.Tako da ni sa drzavno-pravnog,ni sa narodnosnog okvira Tesla se ne moze vezivati za hrvatske epitete.A to sto je danas rec o Republici Hrvatskoj,treba da ima znacaja samo u tome da mu Republika vodi racuna o rodnom mestu.Ne mogu se koristiti objasnjenja iz sadasnjice za nesto sto je bilo.
S druge strane ja sam misljenja da je najpostenija odrednica da je Tesla bio americki(ili moze i svetski) naucnik srpskog porekla.
Dalje,kad vec spominjes Dubrovnik,zapalo mi je za oko u kontekstu tvog proklamovanog jugointegralizma. Treba biti posten do kraja pa reci,nisu se Dubrovcani integrisali u hrvatsko kulturno nasledje,vec su njih integrisali.Razlika je znacajna.Nije bio sproveden nekakav referendum,pa su se Dubrovcani odlucili,a i da je bio sproveden pitanje je kakvi bi bili rezultati.Isto tako nije tacno da su bili vecinski anacionalni,itekako su oni pre tog ukljucivanja u hrvatsko kulturno nasledje,u znacajnom periodu vremena bili ili srbovali ili jugoslovenovali,pogotovo oni vidjeniji,a to i jeste najbitnije.I to sto su ukljuceni u hrvatsko kulturno nasledje,treba ''zahvaliti'' Beogradu.
Isto tako kad kazes Hrvati iz Slavonije kroz povjest.Koju,od 1500,od 1700. ili od 1900.
godine.Tesko da su se slavonski umetnici,knjizevnici kroz povjest potpisivali kao hrvatski,pogotovo istocno od Papuka.Takvi su poceli da se pojavljuju pred kraj 19.
stoleca.
Zasto sve ovo pisem.U kontekstu tvog jugointegralizma.Logicki je ne odrzivo pricati o jugointegralizmu i Dubrovniku u hrvatskom kulturnom nasledju,o hrvatskim umetnicima kroz povjest u Slavoniji.U jugointegralizmu Dubrovnik ce biti jugoslovenski.Znaci Jugoslavija,Jugosloveni i jugoslovenska istorija i kultura,to je jugointegralizam.Ako je tako i ja sam isto za.

Poslednja izmena:
ne ulazim u etničke zavrzlame, čiji đed se krstio sa tri prsta , čiji je palio belu sveću ... nego po ovoj teritorjalnoj logici to mu dođe tako :s zar ne ?

Територијална логика и логика егализације конфесија-нација, направила је оно око чега дискутујемо, неколико нација од једне....врло је битно да се утврди чији се ђед крстио са три прста, ако дотична господа не желе да живе у бајци.....само као могућност за неки други начин живота, јер никад се не зна шта носи дан а шта ноћ...

рецимо, Загреб 2020. окупља се раја на тргу Пунише Рачића (бивши Јелачића плац) и скандирају Славену и Матији који су први прихватили чињеницу да су њихови дошли са гуслама иза свог патријарха... а Славен и Матија имају 20% попуста на гас за домаћинство... или Југа са попустом.....или ослобођени плаћања репарација за геноцид у Другом Светском рату.....

1) Došli Hrvati u Srbiju i pokupovali sve što valja: Dijamant, Somboled, Frikom, BIGZ, Fabrika Hartije, Běogradska luka, Cementara Jelen Do, Gasop, Vatrosprem, Inteks ... postale su sve hrvatske firme. Najprofitniji lanac supermarketa u Srbiji je Todorićeva (Konzumova, hrvatska) IDEA sa svojom malo- i veleprodajom.

2) Dalja uzurpacija stanarskih prava Srba iz Hrvatske.

3) Isporučili smo Miloševića, uveli demokratiju, a kao nagradu dobili otimanje Kosova. Istovremeno Hrvatska je etnički očistila konstitutivni narod - Srbe, i zato nagrađena.

4) Hrvatski interent na zvaničnim stranicama raznih državnih institucija pun je kvazinaučnog pljuvanja po Srbima, napose iz oblasti istorije i lingvistike.

http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=67814

Što kaže Ilija Čvorović: "Pomozi mi da..." ne budem nacionalista... :hahaha:

Ne bih se u potpunosti složio sa tobom, međutim mislim da je činjenica da je (govoreći konkretno o sadašnjem vremenu) Hrvatska značajno neprijateljskija prema Srbiji nego obrnuto...danas.

Ovaj, gledam kako onaj govori o tužbi protiv Srbije za genocid, a sutradan povodom srbijanske kontratužbe kako se Srbija oslanja i dalje na velikosrpsku propagandu, kako bi povukla tužbu ako želi dokazati da nije antihrvatska i s ciljem dobrih odnosa, da Srbija bespotrebno raspire mržnju između RH i SRB... :eek: I propaganda ima nažalost veliki udio u tome, a za sve je to kriva trojanska rehabilitacija HDZ-a. Npr. u Srbiji DSS se transformiše u obratnom smjeru i siđe s vlasti.

Možda se ne slažeš da su Hrvati nagrađeni? Recimo to ovako: da li zaista misliš da su Slovenci neki faktor koje u stanju istinski da zakoče pregovore Hrvatske o pridruživanju EU? (Isto važi čak i za Grčku u pogledu Makedonije.) Da li misliš da bi Slovenci mogli nešto da koče da to nije Nemački interes? Jednostavno, Hrvatska je mala i slaba zemlja sa velikim potencijalima i resursima i kao takva moraće još dosta suvereniteta da se odrekne pre nego li uđe u EU. Videćeš sad šta je sledeće nakon "pomirenja" sa Slovenijom.

Back