Краљ Александар и краљица Драга

Да ли је Мајски преврат био оправдан?

• Да

• Не

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Pojavio se portret kraljice Natalije Obrenovic,koju je naslikao veliki slikar Uros Predic!Slika je inace nestala te kobne noci,kada je kraljevski par monstruozno ubijen, a dvor opljackan!Sudbina portreta se nije znala vise od jednog veka,sada ce biti izlozena na aukciji u Becu u Aprili i bice procenjena na izmedju 200 i 300.000 eura!Nazalost tesko ce u sadasnjoj krizi nasa zemlja i muzej doci u posed ovog neprocenjivog portreta!http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/243067/Na-aukciji-Prediceva---slika-nestala-1903

Na aukciji Predićeva slika nestala 1903.
Milena Marjanović | 23. 03. 2011. - 00:02h | Komentara: 23

Portret kraljice Natalije Obrenović, koji će se u aprilu naći na aukciji u bečkom „Doroteumu”, naslikao je Uroš Predić (1857–1953), jedan od najvećih naših realista, nadaleko čuven kao majstor istorijskih kompozicija. Delo se nalazi u registru Narodnog muzeja u Beogradu u popisu koji je načinio slikar lično. U toj evidenciji Predić napominje da je slika nestala u majskom prevratu 1903, kada su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga, a mnoga umetnička dela pokradena iz dvora...

Portert je verovatno slikan na beogradskom dvoru ili prema fotografiji kraljice Natalije (KLIKNI za uvećanje)

Kasnije poznatu Predićevu sliku, kojoj se na više od jednog veka izgubio trag, naručila je kraljica Natalija nakon što je posetila prvu umetnikovu samostalnu izložbu održanu u Građanskoj kasini 1878.
Slika iz 1878. godine

- „Portret kraljice Natalije“ je svedočanstvo Predićevog realizma u slikarstvu i, moram da istaknem, vrhunsko delo. Postoji mala zabuna oko datuma nastanka slike. Naime, Predić je zapisao da je slikana 1878, a „Doroteum”, opisujući je, navodi 1890. godinu. Znajući da je Predić bio veoma pedantan, sklon sam pre da verujem njemu - kaže Petar Petrović, kustos zbirke srpskog slikarstva XVIII i XIX veka u Narodnom muzeju.

Sliku čije su dimenzije 58 x 44 cm, aukcijska kuća „Doroteum” procenjuje na između 200.000 i 300.000 evra, što je po mišljenju našeg kustosa previše jer bi se za tu sumu moglo nabaviti čak 10 drugih slika.

- U sadašnjoj ekonomskoj situaciji u Srbiji nemam iluzije da bi muzej mogao doći u posed Natalijinog portreta. Narodni muzej, nažalost, nema fond za nabavku slika koji bi kustosima omogućavao da munjevito reaguju kad se neko značajno delo naše baštine pojavi na aukciji u svetu - objašnjava Petrović.

Sudbina portreta

„Portret kraljice Natalije“ na prodaju daje Zoran Sretenović iz Toronta, koji ga je u novembru 2007. godine, na 150. godišnjicu Predićevog rođenja, kupio kod londonske aukcijske kuće „Bonams”. Slika se prethodno nalazila u kolekciji francuskog noveliste Pjera Lotija (1850-1923), koja slovi za jednu od najznačajnijih privatnih zbirki u Evropi. Postoje naznake i da je ova slika dospela na licitaciju posle smrti kraljice Natalije, zajedno s njenom francuskom rezidencijom u Bijaricu.
Zoran Sretenović, galerista iz Toronta, u svojoj kolekciji - piše na sajtu Alba Avis Gallery - ima još dela slikara s ovog podneblja: Vlaha Bukovca, Dada Đurića, Ivana Meštrovića, ali i stranih umetnika Andre Lota, Kloda Pisaroa, Tamare Limpicke, Salvadora Dalija…

Pošto je došao u posed Natalijinog portreta, Sretenović ga je izložio u našem konzulatu u Torontu. Tom prilikom sliku je video tamošnji istoričar umetnosti Petar Simić, koji je odmah prepoznao da je reč o remek-delu.

Da li će se država nadmetati za sliku

- Upravo zato smatrao sam da je moja patriotska dužnost da vas obavestim da će ovo remek-delo srpskog slikarstva najverovatnije otići u ruke nekog bogatog stranca jer se nijedna kulturna institucija u Srbiji nije zainteresovala da takva kulturna vrednost završi u zemlji kojoj bi trebalo da pripada. Moj lični motiv - tj. profesionalna savest - nalaže mi da makar pokušam da obavestim javnost o tome u nadi da će se neko od nadležnih dosetiti da nešto preduzme kako se takav scenario ne bi ostvario - ukazuje Simić.

„Blic” je zvao Ministarstvo kulture da čuje ima li ikakve šanse da Predićevo remek-delo kupi naša država, budući da ono, osim izuzetne umetničke, ima i istorijsku vrednost - reč je o portretu srpske kraljice!

Do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao. Čuli smo, posredno, da je kanadski galerista sliku ipak, kako je i red, najpre ponudio Narodnom muzeju, ali avaj!

Вратиће се Обреновићи кад тад, а Срби ће схватити шта су изгубили овим гнусним злочином, и почеће да схватају КО се заиста борио за СРБИЈУ и није помишљао да ствара Југославију и гура српски народ у кланицу!

Naravno Kralj Aleksandar kao i sve dobro u Srbiji nije imao sanse pred najezdom-poltrona,laznih prijatelja,nisko moralista,bednika,zlocinaca,zeljnih para,zena i vina....
Miala Naumovica ,kao i Damjana Popovica kralj je licno finansirao i bodrio,ne retko i branio kada je od Boze Marsicanina cuo da Naumovic pred "Bajrakli dzamijom"prica kao ce ih uskoro pobiti Kralj Aleksandar jedno divno,plemenimo skromno i lakoverno bice reklo je:"Ma pusti Nauma,voli malo da pije!Sta trezan misli pijan govori-govorio je Bozo,ali kralj je branio Nauma to pseto mu je u noci nazdravilo dzasomo vina u dvoru,a uvece kada su zaverenici usli u dvor on je rekao:"Ne mene ja sam Vas"-metak ga je pogodio i pao je mrtav kao pas!

Poslednja izmena:
Serija "Kraj dinastije Obrenovic" se ponovo reprizira. I nije tako lose, nije se cesto davala, a cak je do oktobra 2000. godine bila zabranjena za repriziranje zbog stava Mire Markovic.

To me je i nagnalo da razmislim na ovu temu.

Moje simpaitije ipak idu na stranu Apisa i drugova. Smatram da danas nema ljudi takvog kova, hrabrih i castoljubivih, koji bi takav rizik u slicnoj situaciji preuzeli na sebe. Da je takvih ljudi danas vise, ne bi bili tu gde jesmo. S druge starne Aleksandar je bio autokrata koji je gazio i tudje i sopstvene ustave.

Slobodan Jovanovic ocenio je vladavinu Aleksandra Obrenovica kao "najjalovije doba nase novije istorije", a dolaskom Petra Karadjordjevica na vlast nastupilo je kratkotrajno zlatno doba, Srbija je snazno krenula napred u svim oblastima zivota, a kasnije je ostvarila vekovni san narodnog oslobodjenja i ujedinjenja.

Sad, da li je sve moralo da ispadne tako kako je bilo, sa toliko ubistava, pitanje je, ali ipak je to bio Balkan, pa jos pre stotinak i kusur godina.

Ali nije ni taj Aleksandar bio najgori covek na svetu, mada je bio autokrata. Cenim to sto je ulagao napore da se ocuva nasa nacionalna svest u Makedoniji, pomagao je Hilandar, doneo Miroslavljevo jevandjelje u Srbiju. Posto Bulevar ponovo nosi njegovo ime, a dobio je i spomenik, time je ostvarena sasvim dovoljna istorijska rehabilitacija, jer kakav god da je bio, bio je nas kralj.

Вратиће се Обреновићи кад тад, а Срби ће схватити шта су изгубили овим гнусним злочином, и почеће да схватају КО се заиста борио за СРБИЈУ и није помишљао да ствара Југославију и гура српски народ у кланицу!

I ja se nadam.Da ostase Obrenovici bilo bi nas par desetina milona vise...Ovako,posle onih vampira Karadjordjevica tu smo gde smo.

Serija "Kraj dinastije Obrenovic" se ponovo reprizira. I nije tako lose, nije se cesto davala, a cak je do oktobra 2000. godine bila zabranjena za repriziranje zbog stava Mire Markovic.

To me je i nagnalo da razmislim na ovu temu.

Moje simpaitije ipak idu na stranu Apisa i drugova. Smatram da danas nema ljudi takvog kova, hrabrih i castoljubivih, koji bi takav rizik u slicnoj situaciji preuzeli na sebe. Da je takvih ljudi danas vise, ne bi bili tu gde jesmo. S druge starne Aleksandar je bio autokrata koji je gazio i tudje i sopstvene ustave.

Slobodan Jovanovic ocenio je vladavinu Aleksandra Obrenovica kao "najjalovije doba nase novije istorije", a dolaskom Petra Karadjordjevica na vlast nastupilo je kratkotrajno zlatno doba, Srbija je snazno krenula napred u svim oblastima zivota, a kasnije je ostvarila vekovni san narodnog oslobodjenja i ujedinjenja.

Sad, da li je sve moralo da ispadne tako kako je bilo, sa toliko ubistava, pitanje je, ali ipak je to bio Balkan, pa jos pre stotinak i kusur godina.

Ali nije ni taj Aleksandar bio najgori covek na svetu, mada je bio autokrata. Cenim to sto je ulagao napore da se ocuva nasa nacionalna svest u Makedoniji, pomagao je Hilandar, doneo Miroslavljevo jevandjelje u Srbiju. Posto Bulevar ponovo nosi njegovo ime, a dobio je i spomenik, time je ostvarena sasvim dovoljna istorijska rehabilitacija, jer kakav god da je bio, bio je nas kralj.

Koji bulevar?

Стварно,Краљ А.Карађорђевић нема,на срамоту,своју улицу у Београду.Чак не знам пре 1945. која је била његова улица, ако неко зна, нека напише.
Булевар се звао по Обреновићу до доласка комуниста. "Осветољубивим" Карађорђевићима није падало на памет да јој промене назив.Ни улицама названим по Милошу, Михаилу, Милану, Наталији...

Стварно,Краљ А.Карађорђевић нема,на срамоту,своју улицу у Београду.Чак не знам пре 1945. која је била његова улица, ако неко зна, нека напише.
Булевар се звао по Обреновићу до доласка комуниста. "Осветољубивим" Карађорђевићима није падало на памет да јој промене назив.Ни улицама названим по Милошу, Михаилу, Милану, Наталији...

Слажем се да је срамота што краљ нема улицу. Можемо се слагати или не са политиком коју је водио, али чињеница је да је био велики државник и озбиљан политичар, такође аутократа, који је чврсто водио државу. Можда грешим, али чини ми се да сам нашао податак да се некадашњи Булевар Мира пре рата звао Булевар Краља Ујединитеља...мислим, било би апсурдно да у Краљевини Југославији њен владар нема улицу. А некадашњи Булевар револуције је по нашем Краљу Обреновићу. То је некада био Цариградски друм, а касније је, крајем 19. века мислим, добио име које носи и данас. Краљица Драга нема улицу ни у једном граду у Србији, што је СРАМОТА! Она је била далеко другачија него што је приказана у историји. Мислим да Крунској улици треба вратити старо име Улица Краљице Драге. До доласка комуниста вероватно не би дошло да су остали Обреновићи....да су они остали до много чега не би дошло! Што се Аписа тиче, не могу да верујем да он нема улицу у Београду! Требало би му посветити једну улицу и написати испод ДА СЕ НИКАД НЕ ПОНОВИ!!!!!!!!!!

Back