Краљ Александар и краљица Драга

Да ли је Мајски преврат био оправдан?

• Да

• Не

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ni ja do dan danas nisam uspeo da skapiram koji je bio glavni razlog i motiv za likvidaciju kralja Aleksandra i njegove žene, pogotovo zašto su ubijeni na tako surov način. Mislim da bi nekoga tako ubio mora postojati ogromna mržnja prema tom nekom a za toliku mržnju mora valjda da postoji neki debeli razlog.
Verujem da A.O. nije bio mnogo dobar vladar ali opet da li je baš bio toliko loš i štetan (za državu i narod) da zasluži takvu sudbinu.
Да ли си гледао серијал "Крај династије Обреновић"?

Jesam ali davno i čini mi se da nisam u celosti.
На убиство су свакако ишли из политичких околности које би настале уколико не би био убијен, случај краља Милана је био као опомена.Уосталом то је био тренд у целој Европи тога доба не видим да би Србија одступала од тога, то је лако схватљиво.Александар је био велики сплеткарош, многима се замерио, поставио је родбину на положаје преко реда, а после женидбе Драгом и њене рођаке.Погледај само биографију Димитрија Цинцар Марковића председника владе у то време:
https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/Димитрије_Цинцар-Марковић
и видећеш колико ту има породичних веза.
Е сад због чега тако сурово, то је већ већа дилема.Свакако се мржња према Александру генерисала годинама уназад његовим неразумним испадима и скандалима који су иритирали многе.Женидба Драгом Машин је само кап у мору његових неразумних потеза, тако да је она била колатерална штета што би рекли данашњи Натовци у тој прилици.Све је превршило меру када је извршио државни удар, поништио устав, сменио судије свих судија и то све преко ноћи, тада су и атентатори одлучили да више нема чекања и да ће толерисање Александрових поступака довести земљу у класичну диктатуру где нико више неће бити сигуран, и решили су да оно што су планирали две године напокон и изведу.Такође треба знати да су они практично целу ноћ тражили краљевски пар који је био сакривен, а знали су да им је глава у торби уколико не успеју да их ликвидирају, свакако би били стрељани, тако је тензија достигла врхунац, и када су их нашли и убили наступило је олакшање, краљевски пар су бацили са терасе како би их и други видели мртве, а свако је хтео да да одушка да тако кажем убадањем њихових тела бар једном иако су већ били мртви, отуда то иживљавање над мртвим људима.

Pa ne znam, nije mi jasno.
Имало би више мотива...
-Милошево убиство Карађорђа,
- неки 'прото-комунисти' у редовима Црнорукаца,
-Оријентисаност једних , условно речено, на Аустроугарску, других на 'Русију'.
Вероватно има још неких мотива.

Nasa zemlja je cvetala dok je bila monarhija. Sad smo samo olupina od drzave sa demokratama navlasti, tako da nisam za atentate na kraljevske porodice.

"Boze, spasi
Boze, hrani
srpskog kralja, srpski rod. "
Све је то лепо само што је краљ Александар Карађорђевић највећи велеиздајник у историји. Вучић и Тадић су мала деца за њега.
Иначе ја сам десни сектор и за парламентарну монархију, ако нам то може побољшати имиџ у свету у неком тренутку, што да не.

Pozdrav,treba mi mala pomoć…pokušavam da pronađem roman o majskom prevratu ali ne znam kako se zove. Znam da je glavni lik izmišljen i da je oficir u činu poručnika i kasnije biva unaoredjen u kapetana od strane Kralja Aleksandra a moguće da je čak bio i njegov ordonans al nisam siguran.On se kasnije priključuje zavjerenicima i to je sve sto znam,znaci roman nije klasičan istorijski već vise kao fikcija sa izmišljenim i stvarnim likovima.

Pozdrav,treba mi mala pomoć…pokušavam da pronađem roman o majskom prevratu ali ne znam kako se zove. Znam da je glavni lik izmišljen i da je oficir u činu poručnika i kasnije biva unaoredjen u kapetana od strane Kralja Aleksandra a moguće da je čak bio i njegov ordonans al nisam siguran.On se kasnije priključuje zavjerenicima i to je sve sto znam,znaci roman nije klasičan istorijski već vise kao fikcija sa izmišljenim i stvarnim likovima.
Па овде се углавном бавимо историјским чињеницама а не фикцијом, па су нам за Мајски преврат релевантни Слободан Јовановић и Драгиша Васић, али за ово не знам шта би било.

Back