Краљ Александар и краљица Драга

Да ли је Мајски преврат био оправдан?

• Да

• Не

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Aleksandar Obrenović je bio tiranin, apsolutista koji je vladao protiv volje naroda i mimo svakog pojma demokratije.
Poznata je priča kako je par dana pre smrti, oko 11 uveče stavio ustav van snage, ukazom doneo nove - potpuno neustavne - izborne zakone, onda vratio ustav na snagu u ponoć i otišao da spava. To je inače bio Ustav iz 1901, ruglo od ustava stvoreno na insistiranje samog Aleksandra.
Nastavio je politiku beskičmenog potčinjavanja Austriji, jedino se okrenuo ruskom caru kad se ženio sa Dragom, jer mu je trebao kum koji bi, za razliku od njega samog, imao nekog autoriteta u narodu...ali i taj preokret je bio kratkog veka i bez ikakvih pravih promena.

Ubistvo je zločin, ali kad neko vlada kao što je Srbijom vladao Aleksandar Obrenović, stvara nove neprijatelje svake nedelje. Što duže takvo stanje traje, to više neprijatelja, i nije čudo što je na kraju i bezrazložno vernim oficirima prekipelo pa su uzeli oružje u ruke.

Suština kraljeubistva je svršeni čin. Prisilna abdikacija u konkretnom slučaju nije bila opcija jer nije dolazilo u obzir natezanje sa kraljem oko toga hoće li da abdicira ili neće. Cela stvar je morala biti obavljena pre jutra, da se ne bi pokrenuo državni mehanizam koji je odan kralju. Ne zaboravimo da su postojali pukovi čiji komandanti su bili lojalni i pretila je opasnost od unutrašnjeg sukoba. Zbog toga su iste noći likvidirane neke istaknute ličnosti koje su efektivno kontrolisale vojsku, što se često zanemaruje jer se fokus stavlja na kralja i kraljicu.

Pobunjenici su bili očajni što ne mogu da pronađu kralja (i kraljicu), jer da je kralj dočekao jutro, i da su stigle neke jedinice koje su bile uz njega (a većina je svakako bila, već samim tim što pobunjenici nisu mogli objaviti svoje namere), prevratnici bi verovatno bili stavljeni uza zid pre sumraka. Ne zaboravimo i da su streljana oba kraljičina brata, u čemu je verovatno bilo lične osvete (zbog njihove bahatosti). Nije bila situacija u kojoj se uzimaju zarobljenici. To nije bila situacija koja se mogla završiti nekim kraljevim potpisom na parčetu papira.

I to sve stoji. Kraljičin brat, poručnik Nikodije Lunjevica, je navodno trebao da bude proglašen za prestolonaslednika...režim je to demantovao i suzbijao priče koliko je mogao, da bi sprečio otvorenu pobunu u narodu, ali po nekim austrijskim dokumentima Kralj Aleksandar je stvarno to nameravao da uradi.

Verni oficiri koji su pokazili zakletvu i ubili svog kralja,usput tek onako ubili 3 srpska generala.
Nikad ni u jednom ratu Srbija nije izgubila tri generala (mislim da je u prvom svetskom ratu izgubila jednog),ali eto nasle se patriote i verne ofircine da za jednu noc smaknu tri srpska generala.
Generala Dimitrija Cincar-Markovica ubili na kucnom pragu na ocigled porodice,Milovana Pavlovica u svom stanu a Lazu Petrovica na duznosti,generalstabnog pukovnika Nikolica ubili pri pokusaju da uzbuni vojsku na Banjici (iako im je uspeo pobeci kad su ga pokusali likvidirati u sopstvenoj kuci).

To da je Nikodije Lunjevica trebao postati prestolonaslednik je cista propaganda.

Verni oficiri koji su pokazili zakletvu i ubili svog kralja,usput tek onako ubili 3 srpska generala.
Nikad ni u jednom ratu Srbija nije izgubila tri generala (mislim da je u prvom svetskom ratu izgubila jednog),ali eto nasle se patriote i verne ofircine da za jednu noc smaknu tri srpska generala.
Generala Dimitrija Cincar-Markovica ubili na kucnom pragu na ocigled porodice,Milovana Pavlovica u svom stanu a Lazu Petrovica na duznosti,generalstabnog pukovnika Nikolica ubili pri pokusaju da uzbuni vojsku na Banjici (iako im je uspeo pobeci kad su ga pokusali likvidirati u sopstvenoj kuci).

To da je Nikodije Lunjevica trebao postati prestolonaslednik je cista propaganda.

Prema izveštaju Austrijskog vojnog atašea vladi u Beču od 20. juna 1903, Aleksandar je uprkos svim demantima zaista nameravao da Nikodija proglasi za naslednika. Štaviše, tvrdi da je odmah posle prevrata među papirima Kralja Aleksandra nađen nacrt proklamacije kojom bi Nikodije Lunjevica i zvanično postao prestolonaslednik. Andre Bare u svojoj knjizi o prevratu takođe tvrdi da je postojao takav ukaz, i da bi bio objavljen još 11. septembra 1901. da nije došlo do žestokog protivljenja Rusije.

U staroj Srbiji vojnička zakletva se polagala ne samo kralju nego i otadžbini. A zna se koliko je režim Aleksandra Obrenovića bio nesposoban, sebičan i štetan po Srbiju, čak i ako potpuno zanemarimo ove kombinacije oko Nikodija Lunjevice.

U Aprilskom Ratu je poginulo, koliko se sećam, pet srpskih generala.

Dinastija Obrenovica nikada nije bila narodna ili bolje da kazem narodska dinastija , oni su pre svega bili austro-ugarski igraci i uvek im je bilo vaznije sta o njima misle i govori austro-ugarski izaslanici nego njihov sopstveni narod , iako se to sad ne moze porediti pre svega sto su vremena i okolnosti bile drugacije oni su na neki nacin vodili veoma slicnu politiku kao "demokrate" nakon 5-og Oktobra.
Takodje govori se i da je zapravo pravi razlog ubistva kralja Aleksandra Obrenovica i kraljice Drage Masin taj sto je kralj Aleksandar zeleo da Srbiju prikljuci austro-ugarskom carstvu , tj da Srbija bude deo Austro-Ugarske i da je to zapravo kap koja je prelila casu.

Doduse istina je da je Aleksandar Obrenovic bio veoma los vladar , da nije bio bas omiljen medju narodom , da je medju narodom vladalo veliko nezadovoljstvo , da je veoma mlad dosao na presto i da jednostavno nije bio dorastao da bude kralj (sto je verovatno i najveca mana monarhija i slicnih uredjenja gde se postaje vladar na osnovu krvne loze) ali svakako da je bilo brutalno onako ubiti njega i pre svega zenu i baciti tela sa balkona da rulja mrcvari njihova bezivotna tela .
Mislim da je trebao da bude razresen , pa ako treba i proteran iz zemlje , no to je opet mac sa 2 ostrice i prica koja je samo u teoriji bila moguca , jer kralj sigurno ne bi dobrovoljno predao krunu i takva situacija bi garant sve odvela u gradjanski rat i ko zna koliko bi ljudi stradalo , takodje da su ih ostavili u zivotu Apis i drugovi bi ostavili realnu mogucnost da i sami budu streljani , tako da ako vec dizes revoluciju i vrsis drzavni udar onda moras biti spreman da ides do kraja.

Nego ono sto ja mislim da su eventualno Obrenovici ostali na vlasti u narednom decenijama , mislim da bi uradili sve sto Austro-Ugarska nalaze od njih , moguce da bi postali deo Austro-Ugarske, takodje verovatno bi zarad interesa Austro-Ugarske ratovali i protiv Rusije u prvom svetskom ratu , takodje i u drugom svetskom ratu da su Obrenovici bili na vlasti verovatno bi Srbija bila isto sto i Madjarska, Albanija, Bugarska i te zemlje nacisticki sateliti u okruzenju.

Tako da kad pogledamo na duze staze i u nekakvom istorijskom kontekstu ipak mislim da je taj Majski prevrat bio opravdan.

Inace kad su se vec neki dotakli masona i tajnih drustava , treba napomenuti da postoje 2 najveca tajna drustva koja su vec vekovima u ratu (iako saradjuju tamo gde im se poklapaju interesi) a to su jezuiti i masoni (koji su najuticaniji pre svega u Protestantskim zemljama kao sto su SAD i Velika Brtanija) , i sad na jednoj strani imamo Obrenovice koji su naklonjeni Austro-Ugarskoj (da ne kazem njihove marionete) iliti nekadasnjem Svetom rimskom carstvu ili Svetom rimskom carstvu nemackog naroda (ciji je na neki nacin Austro-Ugarska najveci pravni i istorijski naslednik) koje je kreacija Vatikana odnosno jezuita , dok na drugoj strani imamo Karadjordjevice koji su masonski igraci i koji su veoma bliski Londonu i tamosnjim najpoznatijim masonskim lozama, tako da ta borba 2 najveca tajna drustva za dominaciju nad ovim prostorima se zapravo manifestuje kroz rivalitet i borbu za prevlast 2 kraljevske dinastije.

Dinastija Obrenovica nikada nije bila narodna ili bolje da kazem narodska dinastija , oni su pre svega bili austro-ugarski igraci i uvek im je bilo vaznije sta o njima misle i govori austro-ugarski izaslanici nego njihov sopstveni narod , iako se to sad ne moze porediti pre svega sto su vremena i okolnosti bile drugacije oni su na neki nacin vodili veoma slicnu politiku kao "demokrate" nakon 5-og Oktobra.
Takodje govori se i da je zapravo pravi razlog ubistva kralja Aleksandra Obrenovica i kraljice Drage Masin taj sto je kralj Aleksandar zeleo da Srbiju prikljuci austro-ugarskom carstvu , tj da Srbija bude deo Austro-Ugarske i da je to zapravo kap koja je prelila casu.

Не знам за то да су хтели да се прикључе Аустро-Угарској. Можеш ли нешто више да кажеш о томе, где си то прочитао, извор?

Doduse istina je da je Aleksandar Obrenovic bio veoma los vladar , da nije bio bas omiljen medju narodom , da je medju narodom vladalo veliko nezadovoljstvo , da je veoma mlad dosao na presto i da jednostavno nije bio dorastao da bude kralj (sto je verovatno i najveca mana monarhija i slicnih uredjenja gde se postaje vladar na osnovu krvne loze) ali svakako da je bilo brutalno onako ubiti njega i pre svega zenu i baciti tela sa balkona da rulja mrcvari njihova bezivotna tela .

Да, слажем се да Александар није био добар Краљ и слажем се са тим да га није требало онако брутално убити. Александра су требали на неки други начин разрежити, или га само ухапсити. Међутим, ко зна, можда им то не би успело да га нису убили, јер било је доста оних и у војсци и у држави који су били верни Краљу.

Nego ono sto ja mislim da su eventualno Obrenovici ostali na vlasti u narednom decenijama , mislim da bi uradili sve sto Austro-Ugarska nalaze od njih , moguce da bi postali deo Austro-Ugarske, takodje verovatno bi zarad interesa Austro-Ugarske ratovali i protiv Rusije u prvom svetskom ratu , takodje i u drugom svetskom ratu da su Obrenovici bili na vlasti verovatno bi Srbija bila isto sto i Madjarska, Albanija, Bugarska i te zemlje nacisticki sateliti u okruzenju.

Да, тачно је да су Обреновићи били по вољи и мери Аустрије. На пример, позната је тајна конвенција коју су Обреновићи потписали са Аустријом, а која је један крајње издајнички акт. Нешто слично као ,,бриселски споразум".

Inace kad su se vec neki dotakli masona i tajnih drustava , treba napomenuti da postoje 2 najveca tajna drustva koja su vec vekovima u ratu (iako saradjuju tamo gde im se poklapaju interesi) a to su jezuiti i masoni (koji su najuticaniji pre svega u Protestantskim zemljama kao sto su SAD i Velika Brtanija) , i sad na jednoj strani imamo Obrenovice koji su naklonjeni Austro-Ugarskoj (da ne kazem njihove marionete) iliti nekadasnjem Svetom rimskom carstvu ili Svetom rimskom carstvu nemackog naroda (ciji je na neki nacin Austro-Ugarska najveci pravni i istorijski naslednik) koje je kreacija Vatikana odnosno jezuita , dok na drugoj strani imamo Karadjordjevice koji su masonski igraci i koji su veoma bliski Londonu i tamosnjim najpoznatijim masonskim lozama, tako da ta borba 2 najveca tajna drustva za dominaciju nad ovim prostorima se zapravo manifestuje kroz rivalitet i borbu za prevlast 2 kraljevske dinastije.

Треба рећи и то да су оба ова тајна друштва била радикално антиправославо и антисрпски оријентисана. И једнима и другима је сметала уједињена српска држава. По том питању су и једни и други увек проналазили заједнички језик. Аустрија је све радила да то спречи, а масони су нам, преко Александра, подметнули Југославију, која је требало да спречи стварање велике и уједињене српске државе. Многи истакнути Срби су се томе противили, али нажалост, Краљ Александар Карађорђевић је бкио под јаким утицајем ,,браће" из ложе. И 90-тих, можемо приметити да су земље под контролом оба ова тајна друштва биле уједињене у борби против Срба. Као што су данас ујеињени у борби против Руса. Дакле, њихово непријатељство према Србији и Русији је некад јаче од њихових међусобних несугласица.

ПС: Мада нема доказа да је Апис био масон или да је масонерије организовала Мајски Преврат.

Poslednja izmena:
Mislim da je trebao da bude razresen , pa ako treba i proteran iz zemlje , no to je opet mac sa 2 ostrice i prica koja je samo u teoriji bila moguca , jer kralj sigurno ne bi dobrovoljno predao krunu i takva situacija bi garant sve odvela u gradjanski rat i ko zna koliko bi ljudi stradalo
Да, слажем се да Александар није био добар Краљ и слажем се са тим да га није требало онако брутално убити. Александра су требали на неки други начин разрежити, или га само ухапсити. Међутим, ко зна, можда им то не би успело да га нису убили, јер било је доста оних и у војсци и у држави који су били верни Краљу.

To je zanimljivo pitanje. Narodu je već bilo preko glave skandala i apsolutizma Kralja Aleksandra, a vojska nije volela Aleksandra, nego njegovog oca Milana, koji je dosta toga učinio na reformi vojske...a Kralj Aleksandar se sa ocem, tada već pokojnim, rastao u teškoj svađi. Tako da mu možda i ne bi uspelo da pokrene neki ozbiljan građanski rat.

Da su ostavili Aleksandra u životu, mislim da najveći problem ne bi bili unutrašnji nemiri - nego rizik da se Aleksandar pridruži Austro-Ugarskoj i vrati u Srbiju na čelu okupacione vojske iz Beča. To bi bilo jako loše po zaverenike a bogami i po celu Srbiju.

Kraljica Draga nije morala da strada, tu su trebali da se ponesu malo čovečnije. Ali Aleksandar bi predstavljao preveliku opasnost zbog tih kombinacija sa Austro-Ugarskom.

dule :

Citao sam negde o tome pre par godina i stvarno se ne secam izvora , takodje ja sam vise fokusiran na informacije i izvore slabo pamtim.

U svakom slucaju Austro-Ugarska je bila verovatno najjaca kontinentalna sila u Evropi , takodje tada je i nekon francusko-pruskog rata stvorena i nemacka drzava , tako da obnavljanje Svetog rimskog nemackog carstva (koje je bilo neka vrsta EU svog doba) je bilo na vidiku (barem sto se ticalo Beca i Berlina) i svakako da je kralj Aleksandar Obrenovic video Srbiju kao deo toga i bio je spreman na brojne ustupke Austro-Ugarima zarad toga.

Sad sto se tice poslednjeg pasusa , ja mislim da nas ipak ne treba toliko ni precenjivati i davati nam toliki znacaj , jer Srbija iako mozda ima dugu i slavnu istoriju nije gotovo nikad bila neki toliko uticajan faktor koji je mogao da utice na globalne tokove i na geo-politicku kartu sveta.
Tacno je da tim vladarima iz senke ne odgovara jaka i stabilna Srbija , ali ne zbog toga zato sto smo mi lepi, pametni, jaki, najbolji i nekakav nebeski narod a oni jadni oce da nas uniste iz zavisti (kako to mnogi zele da predstave) , ne , nego se tu radi samo o interesima.
Rusija i njihov zivotni prostor i resursi su uvek bili glavni cilj zapadnih imperijalista (kako nekad tako i sad) i oni na Srbe gledaju kao na neke "male Ruse" , njihove prirodne saveznike i deo tog Pravoslavnog korpusa i oni na Srbiju gledaju samo kao na kamicak spoticanja na putu prema Rusiji , zato se oni trude da rasparcaju Srbiju , njen uticaj svedu na najmanju mogucu meru i odseku je od Rusije , jer ukoliko ovde na ovim prostorima nema stabilne drzave koja je bliska Rusiji njihov put ka Rusiji je znatno olaksan.

AU se mozda ne moze porediti sa EU ali Sveto rimsko nemacko carstvo svakako moze.

Pa tesko da je ikad Bugarska bila veci ruski igrac , jer kad pogledamo gotovo u svim vecim sukobima ratovali su protiv Rusa i bili na strani koja je protiv Rusa, mozda su geografski malo blize Rusiji od Srbije i sto se tice porekla mozda su malo slicniji Rusima od Srba ali u principu gotovo nikada se nisu ponasali i delovali u skladu sa tim.

dule :

Citao sam negde o tome pre par godina i stvarno se ne secam izvora , takodje ja sam vise fokusiran na informacije i izvore slabo pamtim.

Ок.

U svakom slucaju Austro-Ugarska je bila verovatno najjaca kontinentalna sila u Evropi , takodje tada je i nekon francusko-pruskog rata stvorena i nemacka drzava , tako da obnavljanje Svetog rimskog nemackog carstva (koje je bilo neka vrsta EU svog doba) je bilo na vidiku (barem sto se ticalo Beca i Berlina) i svakako da je kralj Aleksandar Obrenovic video Srbiju kao deo toga i bio je spreman na brojne ustupke Austro-Ugarima zarad toga.

Да, Александар је, као и сви Обреновиће, без сумње био проаустријски оријентисан.

Sad sto se tice poslednjeg pasusa , ja mislim da nas ipak ne treba toliko ni precenjivati i davati nam toliki znacaj , jer Srbija iako mozda ima dugu i slavnu istoriju nije gotovo nikad bila neki toliko uticajan faktor koji je mogao da utice na globalne tokove i na geo-politicku kartu sveta.

Не прецењујем, саамо износим чињенице. Срби се налазе на веома битном геополитичком простору, Срби су један Православни, а и непокорни народ, што је чињеница. Зато великим силама (и поменутим тајним друштвима које стоје иза њих) никада није одговарала уједињена српска држава на свом етничком простору.

Tacno je da tim vladarima iz senke ne odgovara jaka i stabilna Srbija , ali ne zbog toga zato sto smo mi lepi, pametni, jaki, najbolji i nekakav nebeski narod a oni jadni oce da nas uniste iz zavisti (kako to mnogi zele da predstave) , ne , nego se tu radi samo o interesima.

Па, ради се о интересима, свакако, али у њиховом интерсу није да на Балкану постоји јака, стабилна уједињена српска држава. И не разумем ово ,,не зато што смо мки лепи, паметни, најбољи", итд, па нисам ја то ни тврдио. Али, истина је и да су Срби државотворан народ, разлику од свих народа и ,,нација" бивше СФРЈ. Срби су, како је и сам Хитлер говорио (а планери НСП-а то прихватили) „једини народ на Балкану који зна шта је држава док су остали смеће“, стога морају бити строго контролисани и по могућству уништени. И то није преценивање, већ су то чињенице.

Rusija i njihov zivotni prostor i resursi su uvek bili glavni cilj zapadnih imperijalista (kako nekad tako i sad) i oni na Srbe gledaju kao na neke "male Ruse" , njihove prirodne saveznike i deo tog Pravoslavnog korpusa i oni na Srbiju gledaju samo kao na kamicak spoticanja na putu prema Rusiji , zato se oni trude da rasparcaju Srbiju , njen uticaj svedu na najmanju mogucu meru i odseku je od Rusije , jer ukoliko ovde na ovim prostorima nema stabilne drzave koja je bliska Rusiji njihov put ka Rusiji je znatno olaksan.

И ово је тачно. Срби су „мали Руси“ и „продужена рука руске Империје“ те им се стога не може дозволити ни да буду независни од Запада ни да имају некакву велику и јаку државу. Што су мањи, слабији и зависнији од Запада, то боље. Поменута тајна друштва су жестоки противници „обнављања руске Империје“ и зато увек гледа како да униште или ослабе руске „продужене руке“.

AU se mozda ne moze porediti sa EU ali Sveto rimsko nemacko carstvo svakako moze.

Sve se moze uporediti ali slicnosti cesto nema. Sveto Rimsko Carstvo je bila neka srednovecna organizacija, dok je AU bila moderna drzava samo podeljena u dva dela.

Pa tesko da je ikad Bugarska bila veci ruski igrac , jer kad pogledamo gotovo u svim vecim sukobima ratovali su protiv Rusa i bili na strani koja je protiv Rusa, mozda su geografski malo blize Rusiji od Srbije i sto se tice porekla mozda su malo slicniji Rusima od Srba ali u principu gotovo nikada se nisu ponasali i delovali u skladu sa tim.

Pa vidi mir Sankt Stefana, reko sam do 1914. Inace Bugari su narod koji je medju najvoljenih kod Rusa (sta ima veze i za turizmom).

Mislim da je trebao da bude razresen , pa ako treba i proteran iz zemlje , no to je opet mac sa 2 ostrice i prica koja je samo u teoriji bila moguca , jer kralj sigurno ne bi dobrovoljno predao krunu i takva situacija bi garant sve odvela u gradjanski rat i ko zna koliko bi ljudi stradalo , takodje da su ih ostavili u zivotu Apis i drugovi bi ostavili realnu mogucnost da i sami budu streljani , tako da ako vec dizes revoluciju i vrsis drzavni udar onda moras biti spreman da ides do kraja.

Tako da kad pogledamo na duze staze i u nekakvom istorijskom kontekstu ipak mislim da je taj Majski prevrat bio opravdan.

Ne lupaj gluposti.
Austrofilstvo Obrenovica pocinje posle Berlinskog kongresa i vazi samo za vreme kralja Milana.
Vladavina knezeva Milosa i Mihaila se nikako ne moze nazvati austrofilska,a kralj Aleksandar Obrenovic se znatno primakao Rusiji u odnosu na svoga prethodnika.Uostalom Rusiji moze da zahvali na braku sa Dragom,jer da ruski car nije pristao biti kum od braka ne bi bilo nista.

To naklapanje sta bi bilo kad bi bilo zaboravi,imas realnost da je Kraljevina Srbija nestala sa politicke karte 15 godina posle majskog prevrata-opravdano ili ne.

Poredndjene AU i EU se stalno cuje posebno kod nas. Ali je totalno neutemeljeno.

Inace Bugarska je do 1914 mnogo vise bila ruski igrac od Srbije.

Ovo nije tačno. Bugarska od ujedinjenja, a definitivno od dolaska Ferninanda više nije ruski igrač. To da se Rusi lome oko Bugraske da je privole sebi je tačno, ali da je ona nije odana Rusiji.

Ne lupaj gluposti.
Austrofilstvo Obrenovica pocinje posle Berlinskog kongresa i vazi samo za vreme kralja Milana.
Vladavina knezeva Milosa i Mihaila se nikako ne moze nazvati austrofilska,a kralj Aleksandar Obrenovic se znatno primakao Rusiji u odnosu na svoga prethodnika.Uostalom Rusiji moze da zahvali na braku sa Dragom,jer da ruski car nije pristao biti kum od braka ne bi bilo nista.

To naklapanje sta bi bilo kad bi bilo zaboravi,imas realnost da je Kraljevina Srbija nestala sa politicke karte 15 godina posle majskog prevrata-opravdano ili ne.

Obrenovići, kao i Karađorđevići šetaju od vrata do vrata i traže saveznike za svoje i državne interese gde god mogu.
Miloš je najviše okrenut Rusiji do sredine 1830-ih, onda pokušava da igra s Englezima, ali ga Rusi šutiraju iz Srbije. Aleksandar i ustavobranitelji menjaju uporišta u Austriji i Rusiji, a pokušavju da se povežu sa Francuskom i Britanijom. Ovo povezivanje s Francuskom nam donosi ključeve gradova za vreme kneza Mihaila. Milan igra između pretnji AU i ponuda Rusije, do Sanstefanskog ugovora, a onda se potpuno vezuje za AU. Nijedan vladar od srednjeg veka i vremena Radoslava i Vladislava se nije toliko vezao za regionalnu silu kao što je on.
Kod Aleksadra je stvar dosta komplikovana. On od oca nasleđuje tajnu konvenciju, ali pokušava da se poveže s Rusima, što mu nikako ne polazi za rukom jer stalno vraća Milana u zemlju koji vuče ka AU i obračunava se sa radikalima koji su najbliži Rusima. Zato on stalno pokušava sa neutralnim vladama, ali su sem one sa Novakovićem na čelu sve ostale vlade loše i urušavaju privredu zemlje i njegov autroritet.

Обреновићи су вукли ка западу и АУ, док Карађорђевић били блиски са Русима али ипак потпали касније под Енглезе. Мајски преврат је сигурно оправдан, Апис и остали официри као националисти и патриоте видјели су да је Краљ лош, и води се политика против народа,исто се и данас влада. Да су српски владари били искрени и истински окренути Русима Србија би била јака и моћна земља.

Poslednja izmena:
Da se to nije dogodilo ne bi bilo Jugoslavije, ne bi bilo ujedinjenja sa Hrvatima
i Srbija bi bila drugačija.
Onakva, kakva realno i treba da bude...!

Da se to nije dogodilo, milioni Srba bi ostali silom "ujedinjeni" sa Hrvatima u Habsburškoj državi, i trpeli izrabljivanja Nemaca, Mađara i tih istih Hrvata. Srbija bi bila od Beograda do Vranja, ako ne i manja, i bila bi obična Austrijska provincija sa svim "blagodetima" zapadnog kolonijalizma. Srba na Kosovu ne bi ostalo ni 20, a ni u "tzv." Sandžaku više od dve-tri stotine.

Aleksandar Obrenović nije bio nikakav patriota. Bio je običan sebični političar koji nikad ne bi ni pokušao da ojača Srbiju i oslobodi svoj narod, a isto važi i za njegovog oca.

Otac mu je bio razvratnik, švaleraš, kockar, spletkaroš....
Jednom rečju, budaletina !

Aleksandar je vaspitavan u okolnostima poremećenih bračnih odnosa roditelja.
To je, sasvim izvesno, ostavilo dubok trag na njegovoj psihi.
Bio je željan istinske ljubavi, te tu treba tražiti sklonost ka zrelim ženama
i naznake edipovog kompleksa.
Edipov kompleks, rupe u vaspitanju, projektovali su greške u vođenju zemlje,
a to je odredilo način smrti Aleksandra Obrenovića....!
Jer, nema surovijeg suda od suda naroda.

Back