- Poruka
- 8.488
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Verbal_Kint:Aj, kad svi već ostavljaju neke članke, da počnem i ja:
Od države prevara
Dragan DAMJANOVIĆ, 4. septembar 2007
JEDINA zajednička pijaca Srba i Albanaca na Kosmetu još radi u Štrpcu podno Šar-planine kao da je nekakva posebna enklava. Jednom nedeljno okupljaju se na njoj hiljade mušterija Srba i na desetine hiljada trgovaca Albanaca.
Na ovo izolovano ostrvo donosi se roba iz Uroševca, Kačanika, Đakovice, Prizrena i drugih mesta zapadne Metohije. Među improvizovanim tezgama, uz prelaske novca i bakaluka iz ruke u ruku, kao eho struje mnoga pitanja i odgovori i na dnevno-političke teme. Za sve Albance najvažnije je ono staro: stiže li nezavisnost do kraja godine? Srbima se čita iz očiju nešto drugo uz strepnju, strah i nepoznanicu: koliko su sigurne te najave?
- Priča o nezavisnom Kosovu traje decenijama, posebno je podgrejana posle dolaska mirovnih snaga pre osam godina - mozga Rufki Gaši iz Uroševca, koji na praznoj kutiji od kartona prodaje papuče. - A, kako vreme odmiče, uveren sam da za 120 dana ne može ništa da se dogodi, a države ni za 120 godina neće biti! Jer, sve je to prevara... Mene siromaha, oca petoro odrasle dece, od kojih niko ne radi, ništa više ne zanima. Osim hleba. Od prodaje bofl robe zaradim 1.500 dinara, a time ne mogu da pokrijem ni troškove dolaska na pijacu.
U razgovor upada mladić, na albanskom pita da li nas to zanima nezavisnost?
- Iskreno, sve mi je jedno. Meni je 30 godina života, a nemam ni dan radnog staža. Oženio sam se pre dva meseca, a za dva idem u Švajcarsku. Hoću da živim kao čovek, a ne u bedi. U kući nas je devetoro i niko ne radi. Dođite u Uroševac ili Kačanik, više od 80 odsto mojih vršnjaka nema nikakav posao. Od prodaje ove "leve" robe mogu da zaradim pet evra dnevno - jadikuje Ramadan Paši.
- Mene politika ne zanima. Pitajte one u Prištini kada ćemo šta dobiti - dobacuje Adem Ferizi (78).
Starina Musli Fejza prvo mudro ćuti, pa vrteći glavom, polušapatom, analizira:
- Države su se davno pravile. Vreme prolazi, a naše rukovodstvo svašta obećava da bi ostalo na vlasti, kao što Zapad njima obećava, da bi im ovde ostala vojska, što duže. Oni dobro zarađuju. Pre osam godina verovao sam u "našu državu". Sada na televiziji slušam da nam je ne da Rusija. A, zar Amerika i Evropa imaju interesa da s Rusima uđu sukob zbog ovako malog parčeta teritorije?
U razgovor se uključio visok, koščat muškarac. Prilazi, preti:
- Ćuti, bre, matori! Ratovao sam u UČK, ne mogu više da te slušam.
Uslediše pretnje, neki okrenuše glavu, naiđe policijska patrola, pa se svi vratiše svojim "izlozima", uglavnom po livadi raspoređenim. Starac, odlazeći, prošaputa:
- Dobro su te nagradili. Prodaješ starudiju!
- Ne ulazite u takve priče - reče nam čovek, koji se predstavi da se zove Dragan Karadžić. - Albanci gube strpljenje i nadu. Svima je u početku nezavisnost bila opsesija, ali je većina mnogo osiromašila, pa im ne pada na pamet ništa, osim kako da prežive.
A, šta Srbi očekuju?
- Ništa posebno - uverava nas Milorad Boškoćević (80) iz Štrpca. - Ovo će biti dug proces. U vreme Drugog svetskog rata Šiptari su imali četiri godine svoju državu. Rat prošao, oni je izgubili. Tako je, čini mi se, i sada. Ako im Amerika sutra poruči da pristanu na autonomiju,
sigurno bi je prihvatili. Ovako, oni se uzdaju u njih, a mi u Ruse. Ma neka bude šta bude, mi Srbi iz Sirinićke župe, nećemo se seliti. Izdržali smo teških osam godina, možemo i mnogo više.
- Tako je - odobrava mu nekolicina Srba, koji slušaju razgovor.
Za nekakve rokove od 120 dana, običan svet, reklo bi se, skoro i da ne zna. A, i Srbi i Albanci, gotovo imaju jedno zajedničko mišljenje: strani vojnici ostaće ovde još mnogo godina.
DINAR SVE JAČI
DO pre godinu dana trgovci Albanci su robu prodavali isključivo za devize. Sada, rado primaju dinar. Na pitanje gde ga menjaju za evre, jer oni međusobno samo u njima trguju, kažu: što je dinara više, mi smo manje siromašniji.
KoscheiBesmertnii:
mrzi me da objasnjavam, stvarno.Varahilo:Sramota da jedan student FPN-a ovako govori i da nipodaštava etimologiju reči Metohija.
Ako ne znaš, pitaj nije sramota!
Usput, baba ti je izlapela a i ti si ako se samo toliko sećate.
Strela:Коштуница у Бриселу: Србија није никоме претња
Радио Србија - Пре 35 минута
Премијер Србије Војислав Коштуница изјавио је данас у Бриселу, после сусрета са председником Европског парламента Хансом Гертом Петерингом, да Србија није никоме претња, већ је, на против, суочена с претњом неких актера на међународној политичкој сцени да ће признати једнострано проглашење независности Косова и Метохије. Сматрамо да би међународна заједница и Европска унија требало да упуте јасно упозорење да ма какво једнострано проглашење независности Косова урушава Повељу УН и стабилност региона и света у целини, нагласио је премијер. Коштуница ће се у Бриселу састати и с високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијером Соланом и с председником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозом.У Бриселу, са председником Владе Србије, борави и министар за Косово и Метохију Слободан Самарџић.
Ниси пазио на часу... ц,ц,ц,ц...malaaleja:Sad nema pravo da ih pozove ili ne pozove na izbore.................jer oliver Ivanovic duva u njegove diple, a pre par godina je imao pravo.