Косовка битка

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo ako je od neke pomoci...

Milos K(o)bilic

O Milosu K(o)bilicu malo se zna. Prvi zapisi o bici ne pominju njegovo ime i veoma razlicito opisuju nacin na koji je ubio Murata.

Konstantin Filozof kaze samo da ".....u srpskoj vojsci bese neko veoma blagorodan koga oblagase zavidljivci svome gospodaru i osumnjicise ga kao nevernika. Ovaj da pokaze vernost, a ujedno i hrabrost.....zari mac u tog nevernika samodrsca......"

Jovan Duka pisao je da je Murata ubio neki "neki Srbin, znatan plemic, mladic hrabar i odvazan da mu tada nije bilo ravna".

Njegovo ime ne pominje ni turski pesnik Ahmedija, savremenik bitke koji je ispevao pesmu o Muratovoj smrti.

Odakle se onda kasnije javlja ime Milos Kobilic?

Zanimljivo je se ovo ime ovog junaka, prvi put pominje kod turskog hronicara Mehmeda Mule Nesrije, koji je zapisao da je "sultana ubio nevernik imenom Milos Kobilovic, srcani i hrabri prokletnik."

Posle njega, pominje ga Grk Laonik Halkokondil, koji svoju pricu o njemu pocinje sa: Turci propovedaju.......... Sto znaci da je prica do njega dosla preko Turaka. On ga ovde pominje samo kao Milosa, ne navodeci prezime. On je zapravo i prvi ispricao pricu o ubistvu Murata isto onako kako je prikazana u filmu Boj na Kosovu (Milos se navodni predaje i zariva noz u sultanov trbuh...).

A celokupnu pricu, pocevsi od toga da je Milos bio zet kneza Lazara, da je optuzen za izdaju i da je ubio Murata razvio je tek Mavro Orbin.

Njegovo prezime pominje se kao Kobilic, Kobilovic i slicno sve do 1765. kada se prvi put pominje kao Obilic.

Njegov kult u narodu bio je veoma jak. Zanimljivo je da su do nedavno Crnogorci u borbama klicanjem prizivali Obilica u pomoc:"Ha poteci, Obilicu..."
No, bilo kako bilo istorijski podaci ukazuju na to da je covek kakav je Milos Obilic postojao. Mozda se nije prezivao Kobilic niti Obilic, mozda se nije zvao Milos, nego Marko, Janko, Stanko.... ali svakako je postojao, i to treba imati na umu.

_alexandar:
KAZANOVA jel mozes molim te da mi odgovoris ko je po nekim teorijama osim Milosa Obilica ubio Murata na Kososvu? Odgovorite brzo!!!! Ko kod zna!!!!!!!! :?: :?: :?: :confused: :confused: :confused:
Po izvorima nastalim neposredno posle bitke na Kosovu Murat je stradao u borbi.
Zbog raspada levog krila i krize u centru Murat sa pratnjom dolazi da svojim prisustvom spreci krah i snaga u centru.
Odred odmornih i probranih boraca tada prolazi kroz rupu u rasporedu Osmanlija, zalece se i probija kroz Muratove cuvare.
Jedan uspeva da dopre do njega i sa dva udarca ( u plecku i vrat po dubrovackim izvorima) ga ubije. Naravno svi su u sledecem momentu bili iseceni.

Slican metod, cuvanje odabranih za udar na kjucno mesto, je bio koriscen i u bici kod Velbuzda protiv Bugara.
Tada je takav odred vodio mladi Dusan i osim svojih cuvara u njega je ukljucio i iskusne placenike.
Jos na pocetku bitke uocio je pogodan momenat i uspeo da se probije, zarobi zastavu i rasturi vodjstvo bugarske vojske, sto je dovelo do njenog kolebanja i rasula. Posto je protivnik bio slabiji nego na Kosovu, odred se odrzao do dolaska glavnine.

Izvini, druže, al ovu rečenicu sam htela još ranije da prokomentarišem, al ni nekako promaklo..:lol:

"No, bilo kako bilo istorijski podaci ukazuju na to da je covek kakav je Milos Obilic postojao. Mozda se nije prezivao Kobilic niti Obilic, mozda se nije zvao Milos, nego Marko, Janko, Stanko.... ali svakako je postojao, i to treba imati na umu."

...Šta se htelo sa ovim reći? Pa, naravno da je neko, jedan čovek, više njih, desetina, stotine ljudi u to vreme postojalo i po karakteru ličilo na Miloša Obilića ! Hrabrost, patriotizam,junaštvo... Možda se čovek zvao i Pera Perić. Al, ni jedan istorijski podatak ne potvrdjuje postojanje Miloša Obilića!

Čija je ova misao, života ti?

a ratovali ste vi uvjek i svudje i uvjek gubili
ratovali ste i prije 10 god i opet izglubili sto je dokaz da od Jugoslavije u kojoj je Srbija bila glavna sila nista ostalo nije a jos malo ce vam ponijeti i Kosovo
Crna Gora nije dobila nezavisnost 90 ih nego sada jer je svijet tako zelio...znaci kad svijet kaze "kidaj Kosovo"i njega ce vam ponijeti i nikad mi nece biti jasno zasto su Srbi napravili sve to jer su bili najjacu u SFRJ cak i glavni grad je bio tamo
stvarno ljepse bi bilo da ste uzivali u velikoj SFRj nego sad bez idje icega

SerbiaUnited:
VI PRICATE O BOJU NA KOSOVU KAO DA JE BIO JUCE.

PA OK ZA VREME PRE 500 GODINA DA SE TO DESI. TADA SU SE NA TAJ NACIN DOKAZIVALI.

I AMERI OD SVOJIH STRADANJA U VIJETNAMU PRAVE VELIKU FESHTU. ("KOSA")
I NE PITAJU SE ZASTO I KAKO...
oni se i dan danas diece tim,to im je "ponos" a najbolje vezano za ameriku jeste da vjecito ratuju al nikad na teritoriji SAD-a ha ha ha osim jednog svog gradjanskog rata koji su imali
samo jacaju od svih tih ratova

Bi2:
Izvini, druže, al ovu rečenicu sam htela još ranije da prokomentarišem, al ni nekako promaklo..:lol:

"No, bilo kako bilo istorijski podaci ukazuju na to da je covek kakav je Milos Obilic postojao. Mozda se nije prezivao Kobilic niti Obilic, mozda se nije zvao Milos, nego Marko, Janko, Stanko.... ali svakako je postojao, i to treba imati na umu."

...Šta se htelo sa ovim reći? Pa, naravno da je neko, jedan čovek, više njih, desetina, stotine ljudi u to vreme postojalo i po karakteru ličilo na Miloša Obilića ! Hrabrost, patriotizam,junaštvo... Možda se čovek zvao i Pera Perić. Al, ni jedan istorijski podatak ne potvrdjuje postojanje Miloša Obilića!

Ma moja bre, ovako gledano je tupost totalna, posto sam ovo izvukao sa neke ranije teme gde sam se raspravljao, s kim drugim nego s Rufimom koji je tvrdio nesto van pameti po obicaju o nekakvom madjarskom odredu ili šta već beše....

Bi2:

U narodnoj epici uvek je dolazilo do slaganja "novih" dogadjaja na stare pesme.
Zato u svakoj boljoj pesmi mozemo da uocimo slojeve, od starih mitskih, prednemanjickih, nemanjickih i dalje.
Kada su u nekom vremenu dogadjaji upecatljivi i sudbonosni imena iz tog perioda potiskuju starija, dok radnja pesme uglavnom ostaje.
Tako je u pesmu o nekom mitskom junaku nadljudske snage, koji se bori protiv cudovista, ubaceno ime Kraljevica Marka i izvesnog Muse (tursko ime) kao cudoviste.
Tako je vitez koji je ubio Murata u kasnijem periodu imenovan kao Milos (mozda kao opste ime za junaka ili po nekom kasnijem junaku) dok je Obilic (Kobilic) doslo jos kasnije.
Poenta je da je radnja epskih pesama stabilnija od imena aktera, dok je njihova poruka i precizna i univerzalna.

Jelena_B:
a ratovali ste vi uvjek i svudje i uvjek gubili
ratovali ste i prije 10 god i opet izglubili sto je dokaz da od Jugoslavije u kojoj je Srbija bila glavna sila nista ostalo nije a jos malo ce vam ponijeti i Kosovo
Crna Gora nije dobila nezavisnost 90 ih nego sada jer je svijet tako zelio...znaci kad svijet kaze "kidaj Kosovo"i njega ce vam ponijeti i nikad mi nece biti jasno zasto su Srbi napravili sve to jer su bili najjacu u SFRJ cak i glavni grad je bio tamo
stvarno ljepse bi bilo da ste uzivali u velikoj SFRj nego sad bez idje icega
Crna Gora ne moze nista da kaze Srbiji osim hvala. U prvo svetskom Crna Gora nije ucestvovala na Strani Srba i pomogla im zbog "jakog" osecanja patriotizma vec' zbog toga sto joj je pretila opasnost od Austro-Ugarske tj. da izgubi nezavisnost. Stoga Jelena nemas pravo da krivis nas zbog RAspada, jer je to bilo neminovno, a da nije Srbije Crna Gora nikad ne bi ni ostala nezavisna drzava. I tu sada nazovi "nezavisnost" niste dobili voljom svojih gradjana vec svi mi znamo kako.

uopste ne pricam o prvom svjetkom ratu pricam o 1992-oj kada je prvi put raspisan referendum i kad nam Cika Sloba(laka mu crna zemlja) nije dao nezavisnost......da nije bilo vas imali bi drazvu odavno
samo sam rekla kako vi Srbi pricate niste nijednu bitku izgubili a jeste svaku!Boj na Kosovu a tek pod Turcima koliko ste bili auuuu..ispratili su Turci kod vas generacije i generacije cini mi se 4 vijeka ako ne i vise...a mi nikoliko a vi Srbi pucate nas ima 10 miliona acrnogoraca 600.000 nije sve u kvantitetu vec u kvalitetu jer mi nismo pali pod Turcima (nesto jako kratko)a vi ihaaa jahali su vas kao niko nikoga
onda poslednji rat koji ste "smuckali"u BiH i Hrvatskoj i njega ste izgubili...samo mi nemoj reci da niste i kazem vodili ste rat sve ste to vi napravili a zasto?daj mi odgovor!da bi dobili "veliku Srbiju"???nista vam od nje dragi moji nije ostalo.....a uzivali ste u vrijeme SFRJ!Majka breeeee Bg glavni grad svako glavno pretstavnistvo je bilo tamo buzdet sve
bolje bi bilo da niste napravili pokolj sa bracom muslimanima jer bi se pospremili oni lako i uzivali bi i dan danas...a ovako razmisljajte kako da skupite pare za Budvu ovo ljeto!:))))
no mi smo brate neutrala u CG gospocad vazda izadjemo "cisti"ponekad mi zao Srbe

jos jedna stvar grad u kojem sam zivjela zove se Cetinje i mislim da svi znate za njega...i jednom sam bila u skoli i usao je vojnik na cas i rekao da svi izadjemo ispred skole tada je bila velika hajka u CG i malo je hvalilo da se zarati i meta je bilo Cetinje sigurna sam bas tog trenutka...svi ucenisi od jutarnje smjene su bili u dvoristu i onda je policija pregovarala da nas puste kuci u pustili su nas kasnije al pricalo se da je to bio plan u slucaju da pukne da krenu od skole jer znaju da je Cetinje srce CG(ne vidim nijedan razlog zasto su onda izveli sve ucenike u dovriste)...kasarna se nalazi odmah pored skole i sjecam se mese vojnika i da su bili izvadili topove narod je bio na gradskom trgu i cekali su da vide sto ce se desiti
na srecu stvari su se stisale ali da je Slobo rekao spalite ih nebi nas bilo za 5 min pogotovo u Cetinje koje je jako malo....a Cg bi bila cista za 2 dana!jesi li znao mozda za ovo?mislim da nisi e eto ja sam svjedok da je to tako bilo a vi srbi ni krivi ni duzi ne krivim vas al previse ste cak i patoloski zaljubljeni u Srbiju!ne valja vam to..

hijenaa:
U narodnoj epici uvek je dolazilo do slaganja "novih" dogadjaja na stare pesme.
Zato u svakoj boljoj pesmi mozemo da uocimo slojeve, od starih mitskih, prednemanjickih, nemanjickih i dalje.
Kada su u nekom vremenu dogadjaji upecatljivi i sudbonosni imena iz tog perioda potiskuju starija, dok radnja pesme uglavnom ostaje.
Tako je u pesmu o nekom mitskom junaku nadljudske snage, koji se bori protiv cudovista, ubaceno ime Kraljevica Marka i izvesnog Muse (tursko ime) kao cudoviste.
Tako je vitez koji je ubio Murata u kasnijem periodu imenovan kao Milos (mozda kao opste ime za junaka ili po nekom kasnijem junaku) dok je Obilic (Kobilic) doslo jos kasnije.
Poenta je da je radnja epskih pesama stabilnija od imena aktera, dok je njihova poruka i precizna i univerzalna.
Taj vitez koga pominješ je Muratov sin - Bajazit.
Kako je posle Boja došlo do udaje Lazareve ćerke za Bajazita, i otomanske vojne nadmoći nad Srbijom, a Bajazitova tašta bila i srpska vladarka, naravno da je pronadjen kompromis u izmišljenom junaku Milošu Kobiliću, čije je postojanje odgovaralo i jednoj i drugoj strani. Ovima da prikriju Bajazita kao ubicu rodjenog oca i brata, a Milici kao moralnu potporu šljonutom narodu.

Оливера је тада имала 8 година, по Филозофу, и то ништа нема логике, или ти извори нису тачни. Зашто би Бајазит убио свог оца кад је већ имао сву власт у царевини. Мурат и Лазар су били старци који су само посматрали и давали савете и наређења а нису учествовали у самој борби, и кад је Вук Бранковић повукао своје снаге Лазар је остао без заштите, а то исто се десило и Мурату кад му је млађи син са војском изгинуо било га је лако напасти и убити прије него му је помоћ стигла, што је Милош и искористио, то је логички исход борбе, какве наивности да се Милош желео предати Мурату и да су га Турци пустили до цара, то се у борби не практикује, а нарочито не у борбама као што је био Бој на Косову. Треба имати у виду да је борба била жестока и кратка и на отвореном пољу и да се могло видети на даљину положај око Мурата и Лазара. Данашњим Србима је увек нека завера у свим догађајима, а то је комунистичка логика где се увек оптуживало усташе и четнике за све њихове глупости и недаће.

Jelena_B:
jos jedna stvar grad u kojem sam zivjela zove se Cetinje i mislim da svi znate za njega...i jednom sam bila u skoli i usao je vojnik na cas i rekao da svi izadjemo ispred skole tada je bila velika hajka u CG i malo je hvalilo da se zarati i meta je bilo Cetinje sigurna sam bas tog trenutka...svi ucenisi od jutarnje smjene su bili u dvoristu i onda je policija pregovarala da nas puste kuci u pustili su nas kasnije al pricalo se da je to bio plan u slucaju da pukne da krenu od skole jer znaju da je Cetinje srce CG(ne vidim nijedan razlog zasto su onda izveli sve ucenike u dovriste)...kasarna se nalazi odmah pored skole i sjecam se mese vojnika i da su bili izvadili topove narod je bio na gradskom trgu i cekali su da vide sto ce se desiti
na srecu stvari su se stisale ali da je Slobo rekao spalite ih nebi nas bilo za 5 min pogotovo u Cetinje koje je jako malo....a Cg bi bila cista za 2 dana!jesi li znao mozda za ovo?mislim da nisi e eto ja sam svjedok da je to tako bilo a vi srbi ni krivi ni duzi ne krivim vas al previse ste cak i patoloski zaljubljeni u Srbiju!ne valja vam to..
Mi previse zaljubljeni? Pa ako su Srbi previse zaljubljeni stvarno ne znam sta su Crnogorci za Crnu Goru? Ne slazem se ni sa cim za ono sto si ispljuvala Srbe i Srbiju, ali necu vise da pricam oko toga jel znam da sa vama o tome nema nikakve svrhe.
p.s. Vise NIKO iz Srbije i ne ide u Crnu Goru. Statistika je pokazala da su prosle godine Srbi vise isli u BUGARSKU, GRCKU, i Tunis nego u Crnu Goru. Izgleda da vam sada izmedju turizma i mafije koje su vam pile dve osnovne, citaj jedine "privredne grane", sada ostala samo mafija.

dace bog pa za koju godinu da vam se pobune Siptari u Baru i Ulcinju da Hrvati zatraze Boku da svoj deo zatraze i muslimani
onda ce ti ostati to Cetinje pa guslajte do mile volje o neutalnosti
i jos nesto ja se licno nadam da ce te u Srbiji postati klasicni stranci i da se necete moci zaposliti u drzavnoj sluzbi i studirati za bagatelu
a Budva je najciganjskije odmaraliste (bolje reci deponija)
sto se tica Boja na Kosovu onog srednjovekovnog takticki je poraz, a strateski KATASTROFA

Uvek napominjem da su Srbi i Crnogorici isti narod i treba međusobno da se vole i poštuju. Dnevno-politička propaganda, koja zarad mizerne koristi, pokušava da ih zavadi, brzo će proći. Ko može da nas zavadi, ako mi sami nećemo? Zašto se Slovenci ne zavade između sebe?

mrzeli se ili ne, ma kakvo mišljenje imali o crnogorcima ili kosovarima,
kad već imamo (ili kada smo već imali) šansi da i tu ostvarimo dominaciju ne treba (nismo trebali) ispustati iz ruku. :)

više razloga: teritorijalno-politički, ekonomski, etničko-kulturno-istorijski (~ajde čak da ovo uzmemo kao najmanji, po svim merilima savremenog društva)

Zašto se slovenci ne zavade između sebe?
pitao je Ristob

evo odgovora

mi nismo kompaktna država. ovde je uvek vladao i vladaće separatizam (pogledajte samo Čanka, prim.urednik :) )
slovenci razmišljaju kao jedan
hrtovi isto kao jedan
makedonci već imaju neke struje
ali mi.... mi smo druga priča...

na jednoj strani pričaju o koristi od ujedinjenja
sa EU a na drugoj žele nezavisnu Vojvodinu

ironija,

baš mi je bilo smešno kada su autonomaši napali jednog političara rekavši mu
"mi treba da organizujemo u Vojvodini najveći stepen autonomije, ako mi vladamo svima će biti bolje"
na to ovaj prvi odgovara
"hajde da se nagodimo, da ne bi rasparčavali državu, da dođete vi i da vladate celom Srbijom a da ukinemo potpuno autonomiju Vojvodine, to je fer, zar ne?"

jadnik se zbunio i nije znao šta da kaže...

Pa, nas ima 3.5X vise nego Slovenaca... a prilicno smo kompaktni u tom broju... zato... CG nisu Srbi... i to nisu vec dugo vremena... cak i pre ujedinjenja... zasto mi imamo zelju da one koji beze od nas ubedjujemo u drugo? Ako neko nece sa nama, necemo ni mi sa njim... simple... So...

Svi smo odgovorni i svi imamo obavezu doprinositi lepšim međusobnim odnosima, a ne svađama i krvenjima. Jesmo brži nogama nego glavom. Još uvek mislim da je razdruživnje bivše YU moglo biti na mnogo mirniji način i sa mnogo više koristi svima. Ionako smo morali raditi kako nam svet naredi.

Najrealniji izvori su oni koje pisu savremenici dogadjaja.
Po izvorima iz Dubrovnika, Venecije i Firence, koji su imali jak trgovacki korpus po Osmanskoj imperiji samim tim i veoma precizne podatke, Osmanska vojska nije pobedila. Nije ni stvarno porazena jer je imala jaku mobilizacionu bazu u tom momentu. Moglo bi se reci "odbijena uz velike gubitke".
Despot je prihvatio saveznistvo (zapadnim izvori) zbog ugrozenosti sa severa od strane Ugarske i inkvizitorski nastrojenog klera u Rimu. Nastojali su da iskoriste Osmanski napad na Srbe i da ognjem i macem zauzmu prostor.
Tim manevrom je pokusao da Osmanski udar delimicno mimoidje srpski prostor i da se "prosledi" prema Ugarskoj dolinom Dunava.
Zato je sasvim logicna Stefanova odlucna intervencija kod Nikopolja koja je odlucila pobednika.
Njegova mogucnost da autonomno bira momenat i nacin ulaska u bitku (cak i stranu u njoj) potvrdjuje status koji je imao.
Ekonomski i kulturni procvat despotovine bio bi nemoguc da je zemlja neposredno pre toga bila porazena i u statusu vazala.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back