Косовка битка

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
elem...
moje vidjenje kosovskog boja
(u veoma kratkim crtama, zbog vremena na raspolaganju...)

posle marichke katastrofe
i nesloge u srpskim zemljama...

najbitniju ulogu u istim dobija
najnesposobniji i najsamozivniji
vojskovodja i politichar :(

u nizu svojih debilnih poteza,
dovodi srbiju do izgubljene bitke :(

sam, protiv nekadashnjih saveznika, zetova i ostale rodbine,
na najglupljem mogucem lokalitetu,
on vodi sve srpsko u pogibiju...

shta je sve tu moglo,
od marice do kosova
bolje da se uradi...
to je druga pricha :(

bitku nismo ni dobili ni izgubili
:) shta vishe,
da citiram Discavery,
to je jedina bitka za koju obe strane kazu da su izgubile
a posle koje su proshirile svoje teritorije 8)

zato smo rat izgubili :(

na jednoj strani, ostao je Vuk Brankovic
jedini borac za slobodu tog doba,
a na drugoj Stefan Lazarevic, turski vazal i spasioc carstva.

mada se kasnije stefan preshaltovo na madjarsku stranu... privremeno...
srbija je posle toga izgubila na znachaju...

8) toliko u kratkim crtama.

mnooooge drzave koje su posle velikih bitaka poubijale drugu stranu i posle osvojile teritorije OBILO IM SE O GLAVU DUPLO, pre ili kasnije (nekada dosta kasnije)

Turska je izgubila skoro svu "evropsku" teritoriju
Austrje, o velike li drzave, sada je srednje-jadna (teritorijalno)
Hungarija takodje, nije se znalo gde im je kraj,
Japan (imali su teritorije na kontinentalnom delu)
? Srbija, posle poslednjih ratova, (velika srbija - srednja srbija - mala srbija)

ko zna zasto je kosovo bilo dobro

Vladazl:
Ko zna gde, vec dva dana mu objasnjavam da svetlosna godina i normalna godina nemaju nikakve veze, i da se svetlosna godina ne meri nekim sekundama ili danima.
kaze "U Pariz"
8)

meri se metrima...
ma pusti...

kad neko, a srbn je, brani vizantiju, meni je za posmatranje.
kad joj se divi... :( onda je strashno!
ko kad bi reko "Hrvati su carevi, imali su Jasenovac i jame..." :roll:

al shta cesh, propaganda je chudo...

dadel:
crow:
:
aj zdrakni - Ovaj izraz nisam cuo 35-6 godina a tako cesto je bio u nasem zargonu/Satrovacki/ Uvek nadjes neke bisercice sa kaldrme.
to me podseti na mladost.
Pozdrav !

;)

meni sa kauntera...
a tamo stigo iz neke serije... valjda je "grlom u jagode" bila na tv-u tad...

zdrakanje i shtekanje... omiljene discipline sitnog stvora koji za sebe kaze da igra kaunter 8)

pozz

Iz nekog intervijua vrlo zanimljiva opažanja. Tema je Petar II Petrović Njeguš i njegovo djelo.

... Gnoza je utemeljena u Koranu.Postoje izuzetne studije,objavljene i na istoku i na zapadu,o tome,i meni je krivo kao covjeku,sto barem jedna od njih nije na nas jezik prevedena-a pisu se evo vec tri,cetiri decenije.U njima se moze vidjeti kako je nastao Islam,kako su Vizantinci odbranili islam u nastajanju i kako su mu omogucili da se razvije.Islam je,na drugoj strani,preko velikih arapskih mislilaca Al Gazalija i Avicene bastinio kompletnu anticku grcku tradiciju,svi anticki materijalisti bili su prevedeni na arapski vec u 8,9 i 10-om vijeku.Katolicka crkva do njih dolazi tek u 12-om vijeku i to,zamislite paradoksa,preko arapskih prevoda,a Vizantija im je tu,preko puta-preko puta Jadranskog mora.Vidite,prosto je neshvatljivo,koliko su bila udaljena ta dva svijeta.Gnozu je Koran branio i samim propovijedanjem da je Muhamed poslednji veliki prorok,koji po islamskim teolozima,treba da objedini hriscanstvo,da stvori jednu vjeru koja ce biti jednaka svima i omoguci svakome da ispovjeda svoju vjeru u okviru islama.To objasnjava i kako su Turci pet vjekova opstali na Balkanu.Hriscanstvo je zvanicnim sultanovim dekretima bilo priznato kao ravnopravna religija.Cak,prva tri vijeka hriscanska pravoslavna crkva nije placala sultanu poreze.Ona je ubirala samo svoj crkveni desetak.Mislim da je krajnje vrijeme da mi o tim stvarima pocnemo razgovarati.Nema svrhe svadjati se, jer,hriscanstvo je iznjedrilo islam,islam je pomogao hriscanstvu (istocnom a na odredjen nacin i zapadnom) - bankarska sila otomanske imperije,recimo,bila je tokom dva vijeka Vatikanska banka...

...I Nemanjici kao dinastija,pazite,ne govorim srpska drzava vec nemanjicka jer,titulu kralj Srba nosi bosanski vladar.Titulu kraljeva Duklje nose Nemanjici ali istovremeno postoji i paralelna dinastija ciji je posljednji potomak Milica,udata za Lazara Hrebeljanovica,koja nosi titulu kralja Duklje-to su Vukanovi potomci.Titule su u feudalizmu potpuno razgranicene...

... Da li je kosovski mit,mit o slobodi ili o necem drugom?Njegos izuzetno dobro zna i to se u njegovim stihovima u "Gorskom Vijencu"vidi da je u kosovskoj bici propalo ono sto je objedinjavalo sve juzne Slovene.Vizantijci dvije godine prije maricke bitke 1371. a dvadeset prije kosovske,pristaju na vazalstvo otomanskom sultanu.Dokument o tome postoji,dekret je objavljen svuda,u svim svjetskim udžbenicima.Paleolozi (Njegos kaze "Paleolog poziva Murata da zakopa Grke sa Srbima") dvije godine prije kosovskog boja pozivaju Turke da uniste ono sto je ostalo od juznoslovenske drzave na Balkanu...

... I Vizantinci kao politicari nalaze rjesenje u dogovoru sa Turcima da potuku Slovene,misleci da ce s Turcima nekako izici na kraj sto je bio pogresan politicki proracun.Tako dolazi do odsutnog kosovskog boja.Vlastela u post Urosevoj drzavi koja je postovala provenijenciju nikejskog i carigradskog patrijarha i konstantinopoljskog cara postuje vazalan odnos i nasledje utemeljeno,na odredjen nacin,svetosavskom doktrinom.Na drugoj strani je vlastela koju vodi Lazar Hrabeljanovic,cija je zena poslednji potomak iz loze kraljeva Duklje, onih koji nose naziv Rex Doklea -suprotsavlja se i izlazi u borbu.Uz Lazara Hrebeljanovica je zetska vlastela,bosanska i hrvatska.U sastvau Turske vojske je vizantinski ekspedicioni korpus,i srpska vazalna vlastela na celu sa Markom Kraljevicem odnosno Mrnjavcevicima i Konstatinom Dejanovicem.Tako su prvi put juzni Sloveni u bici na Kosovu okupljeni protiv Turaka,Vizantije i Srba koji nisu priznavali vlast sopstvene drzave...

Sve gore je navod nema ništa moje, a slažem se sa navodima jer su tačni.

Пошто су наводи, нису гарантовани, али ти их тврдиш тачним, имаш ли нешто што би потврдило ту твоју тврдњу, мислим још неки извор. Иначе је интересантно.

Вујадин

Vujadine do sad što sam pročitao nalazi se i tu, i to su zaista istine. Mislim osnovne činjenice. Ovdje se radi o tumačenju činjenica. U nekimstvarima se i ne slažem ali je zanimljivo tumačenje činjenica i njihovo postavljanje u međusobni odnos. Zanimljivo je da su se na Kosovu polju sudarile vojske ujedinjenih južnoslovenskih država koje je predvodila Srbija (ne znam odakle tu Zeta) protiv osvajača koje su predvodili Turci a na čijoj su se strani nalazili vazalne srpske zemlje. U vezi ovoga zadnjeg razmisli i o Kraljeviću Marku.
Kad razmišljam o istoriji nemem unaprijed pripremljene zaključke pa da tražim činjenice koje potvrđuju te zaključke. Radije se prvo upoznavam sa činjenicama i na osnovu njih gradim zaključke. To je čest uzrok nerazumjevanja mojih sagovornika, uprkos tome, prije ću sam doći do svoga mišljenja, pa čak ako je pogrešno, promjeniću ga; nego od drugih preuzimati svoje mišljenje, bez obzira o kojim se autoritetima radilo. Obaveza je prema Svevišnjem poštovati istinu bez obzira koliko mi se ona sviđala ili mi bila mrska. Nadam se da si me razumio. Puno pozdrava , sreće i zdravlja :)

Мислим да у Перзијским списима има један паршеман у којем се описује борба за Коран. Мухамед није знао ни читати ни писати, а Коран је знао и усмено га пренео једном Иранцу које га су после убили под изговором да је погрешно написао оно што му је Мухамед диктирао. И сам тај први коран са свим списима и библиотекама су уништени и написан је нови Коран. Е сада колико ту има истине то није могуће установити без неког оригиналног дела тог паршемана који је био дугачак 21-ну стопу. Има у Бритиш Либрари један Коран који се сматра најстаријим на свету, Даље се каже да је Мухамед све узео и научио од Византинаца и Перзијанаца. То би се онда могло повезати са тим односима Турака и Византинаца. Има логике, али то у целини мења историјске податке и њихову веродостојност.

Вујадин

Kontajte to sa strane naseg mentaliteta. Srbi su zavrnuti, tvrdoglavi stvorovi koji bi sve da rese svadjom i ratom. Mi i diplomatija? Vazi! :roll: Mozda bi se postedeli nepotrebnog truda i uzalud bacenih zivota da smo imali zrnu mozga i nekako nagodili sa Turcima ili im jednostavno dali da prodju do Centralne Evrope sto im je i bio cilj. Uvek smo izigravali junacine kad ne treba a bogami ni danas nismo nista pametniji :lol: Ipak, Kosovska bitka je bila samo nastavak poraza na Marici sto me opet asocira na nedostatak pameti. Ako su vec na Marici videli da su Turci jaci, sto su onda opet cackali mecku? Cuvena Kosovska bitka je bila ravna masovnom samoubistvu...

Мислим да у Перзијским списима има један паршеман у којем се описује борба за Коран. Мухамед није знао ни читати ни писати, а Коран је знао и усмено га пренео једном Иранцу које га су после убили под изговором да је погрешно написао оно што му је Мухамед диктирао. И сам тај први коран са свим списима и библиотекама су уништени и написан је нови Коран. Е сада колико ту има истине то није могуће установити без неког оригиналног дела тог паршемана који је био дугачак 21-ну стопу. Има у Бритиш Либрари један Коран који се сматра најстаријим на свету, Даље се каже да је Мухамед све узео и научио од Византинаца и Перзијанаца. То би се онда могло повезати са тим односима Турака и Византинаца. Има логике, али то у целини мења историјске податке и њихову веродостојност.

Вујадин

Ja:
Kontajte to sa strane naseg mentaliteta. Srbi su zavrnuti, tvrdoglavi stvorovi koji bi sve da rese svadjom i ratom. Mi i diplomatija? Vazi! :roll: Mozda bi se postedeli nepotrebnog truda i uzalud bacenih zivota da smo imali zrnu mozga i nekako nagodili sa Turcima ili im jednostavno dali da prodju do Centralne Evrope sto im je i bio cilj. Uvek smo izigravali junacine kad ne treba a bogami ni danas nismo nista pametniji :lol: Ipak, Kosovska bitka je bila samo nastavak poraza na Marici sto me opet asocira na nedostatak pameti. Ako su vec na Marici videli da su Turci jaci, sto su onda opet cackali mecku? Cuvena Kosovska bitka je bila ravna masovnom samoubistvu...

Ne mislim da su Srbi kao narod ništa gori, u ponečemu su i bolji , od drugih naroda. Srbi kao narod je spreman na velika trpljenja i grandiozne junačke podvige, što je , ne jednom, i pokazao kroz svoju istoriju. Zbog toga zaslušuju duboko poštovanje, koje su i imali od strane cijelog svijeta. Lično mislim da je Srbima najveća mana što su rijetko imali dobre vođe. E te vođe su kao onaj slijepi vođa iz priče poveli Srbe tamo đe su sad. Puno muke će trebati otresti se loše slike koja je stečena najmanje zaslugom Srba, ali i nje ima nažalost. :sad:

japanche:
meni ljudi treba neki covek, koji je gledao film boj na kosuvu i mnogo dobro ga se seca. e pa ta osoba treba da mi kaze ko je glumio toplicu milana, a ko kosancica! jedan od glumaca je cvele, a za drugog ne znam. ili tika arsic ili lane gutovic!

Credited cast:
Milos Zutic .... Lazar Hrebeljanovic, srpski knez
Gorica Popovic .... Kneginja Milica, njegova zena
Vojislav Brajovic .... Vuk Brankovic, Lazarev zet
Zarko Lausevic .... Milos Obilic, srpski plemic
Ljuba Tadic .... Sultan Murat (as Ljubomir Tadic)
Branislav Lecic .... Bajazit Jildirim, Muratov sin
Katarina Gojkovic .... Kosovka Devojka
rest of cast listed alphabetically:
Neda Arneric .... Ribarica
Tihomir Arsic .... Lazar Music, sestric kneza Lazara
Marko Bacovic .... Jakub Celebija, Muratov sin
Ivan Bekjarev .... Paramunac, sluga Brankovicev
Dragomir Cumic
Branko Cvejic .... Levcanin, vlastelin
Svetozar Cvetkovic .... Milan Toplica, srpski plemic
Bogdan Diklic .... Tamnavac, vlastelin
Milena Dravic .... Velislava, Vojisina zena

Mira Furlan .... Woman in the crowd
Ljiljana Gazdic
Milan Gutovic .... Ivan Kosancic, srpski plemic
Dusan Janicijevic .... Miralem, sultanov cuvar
Olivera Jezina
Rastislav Jovic .... Sluga Milutin (as Ratislav Jovic)
Milutin Karadzic .... Strazar
Petar Kralj .... Vojisa, trgovac kozama
Bogdan Kuzmanovic
Predrag Lakovic .... Teofan
Toni Laurencic .... Stevan Music, sestric kneza Lazara
Aleksandar Matic
Irfan Mensur .... Makarije
Radoslav Milenkovic .... Bogoje, medikus iz Prizrena
Predrag Milinkovic .... Trpezar
Neda Ognjanovic
Rajko Prodanovic
Miodrag Radovanovic .... Spiridon, patrijarh
Ras Rastoder
Nemanja Stanisic .... Stefan Lazarevic
Josif Tatic
Tanasije Uzunovic .... Gerasim, brat Vuka Brankovica
Vlasta Velisavljevic
Dragan Vujic
Velimir 'Bata' Zivojinovic .... Srbin Hamza, poturcenjak

Ima dosta dobrih zapazanja.

Kljucna stvar za razumevanje poteza tadasnjih aktera je ponasanje Ugarske kao predvodnika "katolicke internacionale" i permanentnih pritisaka na Srbiju. Stupanje u savez sa Osamanlijama imao je za cilj da Srbija ne bude "spljeskana" izmedju dva neprijatelja.
Despot Stefan je bio vise saveznik nego vazal (zapadni izvori ga samo tako i tretiraju) dok je npr. Marko bio bas vazal zbog totalnog poraza na Marici.
Desavanja u decenijama nakon Kosovske bitke navode na zakljucak da je u pitanju vojnicka pobeda. Lazar je verovatno poginuo u brzom kontraudaru Bajazitove konjice na deo srpske vojske koja je progonila porazeni centar Osmanlija sto je i sprecilo totalni njihov poraz.

Ovakva tumacenja nisu bila pogodna za borbeni moral Srba u vreme nacionalnog oslobodjenja u 19. veku i za prakticno totalni rat protiv svih elemenata Osmanskog sistema u periodu od 1689 do 1912.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back