Zao mi je sto ranije nisam napravio profil pa da se i ja malo prepirem sa ovim BOSNJAKOM...Hahahaha...Pa ljudi, molim vas ne zavaravajte sebe, to je najgore, kad neko laze samog sebe i uverava sebe da je to istina...BOSNJACI SU POTURICE TJ SRBI i kraj price...A mislim da sve ovo ima veze sa Kosovskom bitkom jer da smo posle nje ostali sa knezem Lazarom na prestolu itekako ne bi doslo do tih takozvanih BOSNJAKA...
A sada, da predjemo direktno i konkretno na temu...
U kosovkoj bitci, da se ne lazemo, se ne zna koliko je bilo Srba a koliko Turaka, to je cinjenica, Turci govore jedno a mi drugo, sto je normalno...
Zna se da je su sa knezom Lazarom bili:Tvrtko koji je poslao vojvodu Vlatka Vukovica, jedan odred Hrvata koje je predvodio Vlatko Vukovic, Vuk Brankovic, i ostale srpske vojvode i knezovi (da ih ne nabrajam sad)
Sa Muratom su bili:Konstantin Dragas, Marko Kraljevic, obe vojske, iz Rumelije i iz Anadolije predvodjene najboljim sultanovim pasama i vojskovodjama i naravno Muratovi sinovi Bajazit i Jakub...
Ovo sam nabrajao samo da bi oni koji ne znaju znali da se moze govoriti samo ono sto je sigurno, brojke nikako nisu sigurne i da ne bi doslo do rasprave i svadje treba ih izbeci...
E sad, dolazi najbolji deo, javise sam se smejao onom "zelenom ciki" kada je rekao da su se Srbi razbezali i da su ih Turci samo pocistili sa konjima...
Pod jedan, veliki broj turske vojske je sastavljen od pesadije...Konjicu su cinili samo neki delovi Bajazitovih trupa (najvise azapi)...
Pod dva, ako bi stvar i bitku gledali logicki, da su Srbi hteli da se razbeze oni ne bi ni dosli na Kosovo polje, ne bi se pricestili i ne bi stali pred Tursku vojsku...TO JE CINJENICA !!!
Raspored trupa je bio takav da je pocetnicki knez Lazar bio jaci od Turaka, srbi su stali u poziciju prave linije a turci u poziciju trougla, Bajazit je bio u rezervi...Centar nase armije je cinio knez Lazar, desno krilo Vlatko Vukovic a levo Vuk Brankovic...
Kada je bitka otpocela Srbi su snazno udarili Turke i totalno ih odbacili, Murat nije zeleo da rizikuje i posalje Bajazita u bitku vec je non-stop slao janjicare da popune rezerve...Vuk Brankovic i leva polovina knezeve vojske je zestoko napala i totalno potukla Jakubovu vojsku, on je primoran da bezi ka turskim logorima, na nasu zalosti a na njihovu srecu, turski logori su zaustavili nas snazan kojnicki juris i dali predah turskoj vojsci...Muratu je ponestalo janjicara ali je i dalje oklevao da posalje Bajazita, onda je Bajazit sam izleteo sa svojim azapima i zadao zestok udarac Vlatku Vukovicu, Vukovic nije mogao da izdrzi vec je odmah krenuo u povlacenje preko Laba i Sitnice i pravo za Bosnu...Vuk Brankovic je uvideo da je bitka izgubljena te je resio da nastavi juris sve do Goles planine napravio je takav manevar da je u kratkom vremenskom roku povuako sve svoje trupe iza planine i tako napustio bitku...Knez Lazar je nastavio da prodire i nista mu drugo nije ostalo vec da svoju vojsku (koja je tada bila u obliku strele) izokrene u oblik prave linije, tako je linija udara pala svom silinom na njegova pleca i janjicari su poceli da ga potiskuju, Bajazit je prodro i unistio celo knezevo desno krilo i tako napravio polu krug, knez Lazar je upao u zamku...Zarobljen je od strane janjicara i ubijen tako sto su mu odsekli glavu...Obilic je ubio Murata, a Bajazit svog brata Jakuba (pod izgovorom da je lose vodio svoje krilo i da zamalo nije doslo do poraza Turske)...
POBEDNIKA NIJE BILO !!!
Bajazit je pohitao u Jedrene da potvrdi svoje pravo na presto dok je Srbija ostala obezglavljenja, posledice su se videle tek dosta vremena posle bitke kada je knjeginja Milica poslala Oliveru Bajazitu kao dokaz da ce mu biti verni vazal...
Srbija je totalno pala pod tursku vlast padom Smedereva 1459. godine.
Eto, toliko o Kosovskoj bitci...