Косовка битка

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja ne znam da li je iko zaista pogledao tu sliku , jer na tom crnom orlu na crvenoj pozadini jasno vidi štit sa 4 s...

Samo da napomenem, za svaki slučaj, da sam bio sarkastičan.

Ne, ne vide se 4S.

Vidi se neki krst na grbu na grudima crnog dvoglavog orla na crvenoj pozadini. Neka travčica je tako zgodno naslikana da malo zaklanja sliku. Sad kad sam obratio pažnju, još mi je i čudnije šta je to Prediċ naslikao…

Kosovka_devojka.jpg

Da nisi ti video ovu varijaciju na temu? Kakva interpretacija... :hahaha:

Kosovka%20devojka%20(1).JPG

History does not tell us much of what happened at Kosovo Polje in 1389. What we know for sure is that there was a battle. We know that Prince Lazar was allied to Albanian lords, and that there were Serb feudal lords fighting on both sides. The rest is myth.

What we read in epic poems like Homer's Iliad is not history, although we can learn much from it. If an Albanian myth tells of Sultan Murad being killed by an Albanian, Milush Kopiliqi, it has as much validity as a similar Serbian myth.

The legends of different nations do not detract from each other. History, always an approximation, becomes less subjective through the study of different legends.

ko kaze da albanci nisu bili na boj protiv turske imperije 1389 god, ali mi albanci nismo navikli da budemo ponosni kad gubimo bitke

Pogledajte prilog 54153

takodje interesantno je i to

nemoj da nas zasmejavas:hahaha::hahaha::hahaha: albanci su bili stocari,i nemaju nikakve veze sa srpskim carskim gradovima,kosovskim bojem a jos manje sa srpskim manastirima na kosovu,za koje tvrde da su KOSOVSKI a ne SRPSKI! isto kao sto i skenderbeg nije albanac nego polu srbin polu grk:rtfm:

Sta lupetas bre koji Prizren i koja asimilacija pravoslavnih Srba jer imas ti mozak u toj tvojoj glavi ili ti je nacionalizam popio razum:dash:

цела северна албанија је била препуна српских цркава,исто као и скадар,а ти немој да причаш о нечем непознатом за тебе,какве ти везе имаш са динаридима?:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

History does not tell us much of what happened at Kosovo Polje in 1389. What we know for sure is that there was a battle. We know that Prince Lazar was allied to Albanian lords, and that there were Serb feudal lords fighting on both sides. The rest is myth.

What we read in epic poems like Homer's Iliad is not history, although we can learn much from it. If an Albanian myth tells of Sultan Murad being killed by an Albanian, Milush Kopiliqi, it has as much validity as a similar Serbian myth.

The legends of different nations do not detract from each other. History, always an approximation, becomes less subjective through the study of different legends.

Ti li si sad krenuo da natucavas i engleski? E, na zdravlje.

Al' nikako da mi odgovoris zasto se predstavljas kao Albanac kad si Bosanac?

Jel' Taqiyya u pitanju?

S imenom Allaha

Ne samo americka :). To sto se tice turske brojke je smijesno, jer se zna, da Srbi haman nisu ni nekoliko minuta vodili birku jer su se odma razbjezali, i tako su ih Turci stizali i ubijali.

Nisam ja ni Turcin niti Poturcenjak, vec sam Bosnjak :) Bosnjani stari, narod BiH.

Ovaj komsija rece da sam ja placenik, da pripovijedam Islam vjeru. Pa nebih ja se toliko ponizavao, i nebih prodavao svoju vjeru za pare, nema te sanse komsija. Ja za istinu ne uzimam pare i ne trazim naknadu, mene ce ako Bog da Uzviseni Allah nagraditi. :)

Ma, nije na odmet ni ako Saudijci zadenu po koji baksis u dekolte...

Nesto za hidzab , nesto za bradu... ;)

Zao mi je sto ranije nisam napravio profil pa da se i ja malo prepirem sa ovim BOSNJAKOM...Hahahaha...Pa ljudi, molim vas ne zavaravajte sebe, to je najgore, kad neko laze samog sebe i uverava sebe da je to istina...BOSNJACI SU POTURICE TJ SRBI i kraj price...A mislim da sve ovo ima veze sa Kosovskom bitkom jer da smo posle nje ostali sa knezem Lazarom na prestolu itekako ne bi doslo do tih takozvanih BOSNJAKA...
A sada, da predjemo direktno i konkretno na temu...
U kosovkoj bitci, da se ne lazemo, se ne zna koliko je bilo Srba a koliko Turaka, to je cinjenica, Turci govore jedno a mi drugo, sto je normalno...
Zna se da je su sa knezom Lazarom bili:Tvrtko koji je poslao vojvodu Vlatka Vukovica, jedan odred Hrvata koje je predvodio Vlatko Vukovic, Vuk Brankovic, i ostale srpske vojvode i knezovi (da ih ne nabrajam sad)
Sa Muratom su bili:Konstantin Dragas, Marko Kraljevic, obe vojske, iz Rumelije i iz Anadolije predvodjene najboljim sultanovim pasama i vojskovodjama i naravno Muratovi sinovi Bajazit i Jakub...
Ovo sam nabrajao samo da bi oni koji ne znaju znali da se moze govoriti samo ono sto je sigurno, brojke nikako nisu sigurne i da ne bi doslo do rasprave i svadje treba ih izbeci...
E sad, dolazi najbolji deo, javise sam se smejao onom "zelenom ciki" kada je rekao da su se Srbi razbezali i da su ih Turci samo pocistili sa konjima...
Pod jedan, veliki broj turske vojske je sastavljen od pesadije...Konjicu su cinili samo neki delovi Bajazitovih trupa (najvise azapi)...
Pod dva, ako bi stvar i bitku gledali logicki, da su Srbi hteli da se razbeze oni ne bi ni dosli na Kosovo polje, ne bi se pricestili i ne bi stali pred Tursku vojsku...TO JE CINJENICA !!!
Raspored trupa je bio takav da je pocetnicki knez Lazar bio jaci od Turaka, srbi su stali u poziciju prave linije a turci u poziciju trougla, Bajazit je bio u rezervi...Centar nase armije je cinio knez Lazar, desno krilo Vlatko Vukovic a levo Vuk Brankovic...
Kada je bitka otpocela Srbi su snazno udarili Turke i totalno ih odbacili, Murat nije zeleo da rizikuje i posalje Bajazita u bitku vec je non-stop slao janjicare da popune rezerve...Vuk Brankovic i leva polovina knezeve vojske je zestoko napala i totalno potukla Jakubovu vojsku, on je primoran da bezi ka turskim logorima, na nasu zalosti a na njihovu srecu, turski logori su zaustavili nas snazan kojnicki juris i dali predah turskoj vojsci...Muratu je ponestalo janjicara ali je i dalje oklevao da posalje Bajazita, onda je Bajazit sam izleteo sa svojim azapima i zadao zestok udarac Vlatku Vukovicu, Vukovic nije mogao da izdrzi vec je odmah krenuo u povlacenje preko Laba i Sitnice i pravo za Bosnu...Vuk Brankovic je uvideo da je bitka izgubljena te je resio da nastavi juris sve do Goles planine napravio je takav manevar da je u kratkom vremenskom roku povuako sve svoje trupe iza planine i tako napustio bitku...Knez Lazar je nastavio da prodire i nista mu drugo nije ostalo vec da svoju vojsku (koja je tada bila u obliku strele) izokrene u oblik prave linije, tako je linija udara pala svom silinom na njegova pleca i janjicari su poceli da ga potiskuju, Bajazit je prodro i unistio celo knezevo desno krilo i tako napravio polu krug, knez Lazar je upao u zamku...Zarobljen je od strane janjicara i ubijen tako sto su mu odsekli glavu...Obilic je ubio Murata, a Bajazit svog brata Jakuba (pod izgovorom da je lose vodio svoje krilo i da zamalo nije doslo do poraza Turske)...
POBEDNIKA NIJE BILO !!!
Bajazit je pohitao u Jedrene da potvrdi svoje pravo na presto dok je Srbija ostala obezglavljenja, posledice su se videle tek dosta vremena posle bitke kada je knjeginja Milica poslala Oliveru Bajazitu kao dokaz da ce mu biti verni vazal...
Srbija je totalno pala pod tursku vlast padom Smedereva 1459. godine.
Eto, toliko o Kosovskoj bitci...

Pa što se onda mešaš?!
Američka istorija?!!!?Koja glupost!Amerike tad nije bilo pa ni njene istorije,kako to oni dođoše do tako poverljivih podataka?
Ali kad si se već upetljao onako nehotice na ovu temu,na koju inače nisi hteo da se mešaš,da ti kažem nešto po pitanju brojki koje su možda a najverovatnije da jesu,tačne i jedine verodostojne jer ih je navela jedna od zaraćenih strana,Turska!!!
Po Turskim spisima poginulo je oko 90 000 Srba i oko 135 000 Turaka,pobednika nije bilo! Turci su u Srbiju ušli tek posle četrdeset i nešto godina,govori li to tebi nešto?
Ja sam Srbin,ti verovatno PoTurčenjak,možda si i pravi Turčin i kao takav meni nećeš i ne možeš verovati a i ne moraš,biće dovoljno da potražiš neke zvanične Turske stavove po tom pitanju i da se sam uveriš,njima valjda veruješ! :wink:

Sce ove brojke su ubedljivo preterane,sto je i bilo svojstveno istoricarima toga vremena.
Toliku vojsku Srbija sasvim sigurno nije mogla da mobilise iz cisto demografskih razloga.
Ubedjen sam da srpska vojska nije mogla da broji vise od 25-30 000 ljudi.

Није био велики бриј обзиром да је активно учествовало само поморавље сви остали као мали одреди испомоћи.
Вук Бранковић активно,бан Тврдко пасивно,Балша уопште,одред Хрвата,Власи добровољци.
Неких 30% капацитета Српске царевине.

Дакле реми позиција убијена оба краља.
20 година примирја нико никога није нападао.

1)Србија изгубила војску и власт
2)Турска пат позиција није смела да мрдне више ни једног војника из Азије због могућих диверзија Арапа.

Дакле продор у Европу заустављен на 20 година.(Термопил)

Али 20 година нисмо успели да се сакупимо наш пораз се огледао дугорочније.

Zao mi je sto ranije nisam napravio profil pa da se i ja malo prepirem sa ovim BOSNJAKOM...Hahahaha...Pa ljudi, molim vas ne zavaravajte sebe, to je najgore, kad neko laze samog sebe i uverava sebe da je to istina...BOSNJACI SU POTURICE TJ SRBI i kraj price...A mislim da sve ovo ima veze sa Kosovskom bitkom jer da smo posle nje ostali sa knezem Lazarom na prestolu itekako ne bi doslo do tih takozvanih BOSNJAKA...
A sada, da predjemo direktno i konkretno na temu...
U kosovkoj bitci, da se ne lazemo, se ne zna koliko je bilo Srba a koliko Turaka, to je cinjenica, Turci govore jedno a mi drugo, sto je normalno...
Zna se da je su sa knezom Lazarom bili:Tvrtko koji je poslao vojvodu Vlatka Vukovica, jedan odred Hrvata koje je predvodio Vlatko Vukovic, Vuk Brankovic, i ostale srpske vojvode i knezovi (da ih ne nabrajam sad)
Sa Muratom su bili:Konstantin Dragas, Marko Kraljevic, obe vojske, iz Rumelije i iz Anadolije predvodjene najboljim sultanovim pasama i vojskovodjama i naravno Muratovi sinovi Bajazit i Jakub...
Ovo sam nabrajao samo da bi oni koji ne znaju znali da se moze govoriti samo ono sto je sigurno, brojke nikako nisu sigurne i da ne bi doslo do rasprave i svadje treba ih izbeci...
E sad, dolazi najbolji deo, javise sam se smejao onom "zelenom ciki" kada je rekao da su se Srbi razbezali i da su ih Turci samo pocistili sa konjima...
Pod jedan, veliki broj turske vojske je sastavljen od pesadije...Konjicu su cinili samo neki delovi Bajazitovih trupa (najvise azapi)...
Pod dva, ako bi stvar i bitku gledali logicki, da su Srbi hteli da se razbeze oni ne bi ni dosli na Kosovo polje, ne bi se pricestili i ne bi stali pred Tursku vojsku...TO JE CINJENICA !!!
Raspored trupa je bio takav da je pocetnicki knez Lazar bio jaci od Turaka, srbi su stali u poziciju prave linije a turci u poziciju trougla, Bajazit je bio u rezervi...Centar nase armije je cinio knez Lazar, desno krilo Vlatko Vukovic a levo Vuk Brankovic...
Kada je bitka otpocela Srbi su snazno udarili Turke i totalno ih odbacili, Murat nije zeleo da rizikuje i posalje Bajazita u bitku vec je non-stop slao janjicare da popune rezerve...Vuk Brankovic i leva polovina knezeve vojske je zestoko napala i totalno potukla Jakubovu vojsku, on je primoran da bezi ka turskim logorima, na nasu zalosti a na njihovu srecu, turski logori su zaustavili nas snazan kojnicki juris i dali predah turskoj vojsci...Muratu je ponestalo janjicara ali je i dalje oklevao da posalje Bajazita, onda je Bajazit sam izleteo sa svojim azapima i zadao zestok udarac Vlatku Vukovicu, Vukovic nije mogao da izdrzi vec je odmah krenuo u povlacenje preko Laba i Sitnice i pravo za Bosnu...Vuk Brankovic je uvideo da je bitka izgubljena te je resio da nastavi juris sve do Goles planine napravio je takav manevar da je u kratkom vremenskom roku povuako sve svoje trupe iza planine i tako napustio bitku...Knez Lazar je nastavio da prodire i nista mu drugo nije ostalo vec da svoju vojsku (koja je tada bila u obliku strele) izokrene u oblik prave linije, tako je linija udara pala svom silinom na njegova pleca i janjicari su poceli da ga potiskuju, Bajazit je prodro i unistio celo knezevo desno krilo i tako napravio polu krug, knez Lazar je upao u zamku...Zarobljen je od strane janjicara i ubijen tako sto su mu odsekli glavu...Obilic je ubio Murata, a Bajazit svog brata Jakuba (pod izgovorom da je lose vodio svoje krilo i da zamalo nije doslo do poraza Turske)...
POBEDNIKA NIJE BILO !!!
Bajazit je pohitao u Jedrene da potvrdi svoje pravo na presto dok je Srbija ostala obezglavljenja, posledice su se videle tek dosta vremena posle bitke kada je knjeginja Milica poslala Oliveru Bajazitu kao dokaz da ce mu biti verni vazal...
Srbija je totalno pala pod tursku vlast padom Smedereva 1459. godine.
Eto, toliko o Kosovskoj bitci...

mislim da ovaj opis kosovske bitke ima dosta nelogicnosti...

prvo,ne zna se pouzdano,niti ce se verovatno ikada saznati da li je Kraljevic Marko ucestvovao u bitci na strani turaka.......takodje se ne zna ni da je Konstantin Dragas licno ucestvovao........iz nekih izvora se vidi da je turska vojska presla preko njegovih teritorija neposredno pre bitke........a da je on kao turski vazal dao samo neke manje pomocne vojne odrede......uostalom,ne zna se sa kolikim vojnim odredima je on uopste i raspoolagao.........ja ne verujem da je to bila neka znacajnija cifra.....

dalje,sto se tice same bitke........pa kako to turski logor da zaustavi nalet srpske teske konjice?......mislim kako to da neki sator zaustavi teko oklopljenog viteza u jurisu?....pa taj vitez bi,logicno,zaobisao isti........a cak i da ih je zaustavio sam logor,odnosno da je uneo neku pometnju u borbeni poredak srpskih teskih konjanika,ko im se onda suprotstavio ako su oni vec razbili i odbacili neprijatelja?........kuvari i pomocni radnici iz logora?

Vlatko Vukovic nije mogao da izdrzi udarac i poceo je povlacenje?.....ali jedan od PRVIH istorijskih izvora o kosovskoj bitci je upravo taj kada Vlatko Vukovic salje obavestenja svom kralju Tvrtku o srpskoj pobedi u bitci.....(?!).......mislim,logicno,ako je Vlatko sa svojom vojskom pobedjen i BEZI sa mesta bitke,zasto bi slao vesti o pobedi?.............a bas zbog tih njegovih vesti,kralj Tvrtko je slao takodje iste vesti sirom evrope.....

takodje nije izvesno kako je stradao Murat....da li ga je ubio npr Obilic,ili je poginuo u toku same bitke

Kneginja Milica je izgleda poslala svoju cerku u sultanov harem,kako bi dobila pomoc Turaka protiv Madjara koji su nekoliko meseci posle kosovske bitke upali u Srbiju......dok se Vuk zalago za vazalstvo prema madjarima i saradnju sa njima protiv turaka...........a s obzirom da je samo 7 godina kasnije doslo do neke vrste krstaskog pohoda protiv turaka,steta sto nije bio poslusan Vuk......

Poslednja izmena:
mislim da ovaj opis kosovske bitke ima dosta nelogicnosti...

prvo,ne zna se pouzdano,niti ce se verovatno ikada saznati da li je Kraljevic Marko ucestvovao u bitci na strani turaka.......takodje se ne zna ni da je Konstantin Dragas licno ucestvovao........iz nekih izvora se vidi da je turska vojska presla preko njegovih teritorija neposredno pre bitke........a da je on kao turski vazal dao samo neke manje pomocne vojne odrede......uostalom,ne zna se sa kolikim vojnim odredima je on uopste i raspoolagao.........ja ne verujem da je to bila neka znacajnija cifra.....

dalje,sto se tice same bitke........pa kako to turski logor da zaustavi nalet srpske teske konjice?......mislim kako to da neki sator zaustavi teko oklopljenog viteza u jurisu?....pa taj vitez bi,logicno,zaobisao isti........a cak i da ih je zaustavio sam logor,odnosno da je uneo neku pometnju u borbeni poredak srpskih teskih konjanika,ko im se onda suprotstavio ako su oni vec razbili i odbacili neprijatelja?........kuvari i pomocni radnici iz logora?

Vlatko Vukovic nije mogao da izdrzi udarac i poceo je povlacenje?.....ali jedan od PRVIH istorijskih izvora o kosovskoj bitci je upravo taj kada Vlatko Vukovic salje obavestenja svom kralju Tvrtku o srpskoj pobedi u bitci.....(?!).......mislim,logicno,ako je Vlatko sa svojom vojskom pobedjen i BEZI sa mesta bitke,zasto bi slao vesti o pobedi?.............a bas zbog tih njegovih vesti,kralj Tvrtko je slao takodje iste vesti sirom evrope.....

takodje nije izvesno kako je stradao Murat....da li ga je ubio npr Obilic,ili je poginuo u toku same bitke

Kneginja Milica je izgleda poslala svoju cerku u sultanov harem,kako bi dobila pomoc Turaka protiv Madjara koji su nekoliko meseci posle kosovske bitke upali u Srbiju......dok se Vuk zalago za vazalstvo prema madjarima i saradnju sa njima protiv turaka...........a s obzirom da je samo 7 godina kasnije doslo do neke vrste krstaskog pohoda protiv turaka,steta sto nije bio poslusan Vuk......

Ne znam ko je pominjao licno prisustvo Kraljevica Marka i Konstantina Dragasa, pouzdani istoricari i biografski pisci ukazuju na to da je Konstantin Dragas PRATIO tursku vojsku kroz svoje teritorije i da joj je po prelasku iz njegove u stranu granicu poslao dosta trupa njegovih vojnika, takodje, Dragas je skupio mnogobrojne arnaute-siptare koji su ziveli na tlu Albanije, formirao je od njih kvalittne odrede i poslao Turskoj, negde se pominje da je Marko LICNO ucestvovao u bitci ali ja iskreno ne verujem u to...Sigurno je da je poslao vojsku u pomoc Muratu...

Sad da ti odgovorim na juris srpkse vojske !
Kako mislis da konj iz punog jurisa krene da zaobilzai satore i plus sa teskim oklopnikom na njemu ?To j stvarno apsurdno !Morali smo da usporimo i taman je toliko vremena trebao Turcim ada se organizuju...

Takodje, Vlatko Vukovic jeste bio totalno potucen ali je Lazar i dalje brzo napredovao tako da je mislio da ce bitka biti dobijena i bez njega, a Tvrtko je, po mom misljenju, najveci prevarant i manipulator 14. veka !!! On je bio potomak Nemanjica kako on tvrdi ???Hahaha...To je stvarno smesno, i pre svega, on se u Evropi predstavio kao pobednik i kao zastitnik Hriscanstva...STRASNO !

Постоје предања из народних песама где се Марко моли Богу да први погине ако већ иде против браће (не знам да ли се ово односило на Косовски бој)

Стефан Лазаревић јесте последњи српски цар који је сам ратовао на челу са војском.
Веома угледан,витезови који су као најамници ратовали поред њега били су после на великој цени у Европи.
Али он је искористио не слогу на турском двору и ојачао Србију.

Турци нису одмах почели да парчају Србију већ су је чували као целину наставили су да убирају порез од потчињених народа и државица.
Дубровчани су наставили Турцима да плаћају данак као српским господарима.
Парчање је почело касније када се појавила претња унутар овакве Србије и могућност поновног обнављања.
Тада су Турци почели да је парчају.

Ne znam ko je pominjao licno prisustvo Kraljevica Marka i Konstantina Dragasa, pouzdani istoricari i biografski pisci ukazuju na to da je Konstantin Dragas PRATIO tursku vojsku kroz svoje teritorije i da joj je po prelasku iz njegove u stranu granicu poslao dosta trupa njegovih vojnika, takodje, Dragas je skupio mnogobrojne arnaute-siptare koji su ziveli na tlu Albanije, formirao je od njih kvalittne odrede i poslao Turskoj, negde se pominje da je Marko LICNO ucestvovao u bitci ali ja iskreno ne verujem u to...Sigurno je da je poslao vojsku u pomoc Muratu...

pa cekaj,zasto bi neki tamo arnauti pristali da ratuju za Konstantina Dragasa,jos u tudjoj zemlji?.......oni su uvek bili ratoborni i niko njih nikada nije pokorio u pravom smislu reci na duzi period,pa cak ni car Dusan.......uostalom,odakle konstantin dragas na teritoriji albanije??

Sad da ti odgovorim na juris srpkse vojske !
Kako mislis da konj iz punog jurisa krene da zaobilzai satore i plus sa teskim oklopnikom na njemu ?To j stvarno apsurdno !Morali smo da usporimo i taman je toliko vremena trebao Turcim ada se organizuju......

pa bilo bi tesko ili nemoguce tesko oklopljenom konjaniku u punom galopu da izbegne satore ako bi se ti satori nekim cudom odjednom stovrili ispred njega na udaljenosti od 20 metara......ali posto konjica jurisa na otvorenom polju,a tu se obicno postavljaju i satori i logori,logicno bi bilo da su srpski vitezovi spazili te satore mnogo ranije,pa bi imali vremena da galopiraju u drugacijem pravcu kako bi ih izbegli...

ali nije to toliko ni bitno,vaznije je pitanje ko se onda suprotstavio srpskoj konjici?.....ako je ona nagnala u beg turke,to znaci da ih je prvo PREGAZILA.......a pitanje je sta od tih vojnih odreda koje pregazi konjica u srednjem veku ostaje?...............

znaci,tesko da su turci uzeli mahom da beze od srpske konjice(nemoguce,konjica je brza i stigla bi ih),pa onda kada su srbi zapeli o satore (?!) turci navalili na zaglavljenu konjicu.....

Takodje, Vlatko Vukovic jeste bio totalno potucen ali je Lazar i dalje brzo napredovao tako da je mislio da ce bitka biti dobijena i bez njega, a Tvrtko je, po mom misljenju, najveci prevarant i manipulator 14. veka !!! On je bio potomak Nemanjica kako on tvrdi ???Hahaha...To je stvarno smesno, i pre svega, on se u Evropi predstavio kao pobednik i kao zastitnik Hriscanstva...STRASNO !

pa dobro,sada ti malo suvise iznosis svoje misljenje.....mislim,na osnovu kog izvora se vidi da je Vlatko Vukovic TOTALNO bio potucen?..........a opet suvise ti je relativno misljenje kako je Tvrtko bio manipulator,i narocito prevarant.............on jeste zaista bio potomak Nemanjica po zenskoj liniji

Постоје предања из народних песама где се Марко моли Богу да први погине ако већ иде против браће (не знам да ли се ово односило на Косовски бој)

Стефан Лазаревић јесте последњи српски цар који је сам ратовао на челу са војском.
Веома угледан,витезови који су као најамници ратовали поред њега били су после на великој цени у Европи.
Али он је искористио не слогу на турском двору и ојачао Србију.

Турци нису одмах почели да парчају Србију већ су је чували као целину наставили су да убирају порез од потчињених народа и државица.
Дубровчани су наставили Турцима да плаћају данак као српским господарима.
Парчање је почело касније када се појавила претња унутар овакве Србије и могућност поновног обнављања.
Тада су Турци почели да је парчају.

to je bilo pre bitke na Rovinama 1395 godine......znaci tada je tako nesto izgovorio Marko Kraljevic

inace,Stefan Lazarevic nije bio CAR :)........vec prvo knez,pa potom DESPOT..........tu titulu je dobio od vizantijskog cara 1402 godine

takodje,tesko da su turci zbog poreza "cuvali" Srbiju....:)........posle 1402 godine i turskog poraza kod Angore,Turci i da su hteli nisu mogli da osvoje i rasparacju Srbiju......i to tako narednih 30-40 godina,kada pocinju ratovi koje na strani Srba vodi Stefanov naslednik Djuradj Brankovic...

vidim da je tema definitivno oživljena pa reko da se umešam.

Šta se tačno desilo na Kosovu nikad nećemo saznati a pitanje je i od kolikog je to uopšte značaja za kosovski mit. Sasvim je moguće da je u čisto vojnom smislu ishod bitke bio relativno nejasan, tim više što je takav slučaj i sa bitkama koje su se dogodile daleko skorije, i o kojima znamo neuporedivo više. Setimo se Borodinske bitke.

Ipak, ako se pođe od pretpostavke da se na Kosovu dogodilo bilo šta drugo osim jasnog srpskog poraza, onda je zadatak da se odgonetne zbog čega bi Srbi nacionalni mit zasnivali na priči o porazu, ako je već svakako mnogo dopadljivije zasnovati ga na pobedi ili bar na nerešenom ishodu. Zašto bi iko izmišljao da je bitku izgubio, a dobio ju je?

U nauci koja se bavi ovime postoji nekoliko omiljenih pitanja, a jedno od njih je zašto je u pesmama Vuk Branković ocrnjen kao izdajnik ako se već zna da on to u stvarnosti nije bio? Prisećam se iz škole da jedan od ponuđenih odgovora kaže da su u pitanju dinastički interesi, odsnoso rivalitet Brankovića sa drugim plemićkim porodicama gde su te druge očito imale veći uticaj na narodnog pevača. Po tom istom principu je car Dušan ispao negativac u narodnim pesmama jer se pretpostavlja da je Crkva, koja ga je ekskomunicirala, uticala na srednjovekovnu javnost i narodnu poeziju.

Kosovski mit se razvijao postepeno, i tačno postoji opisana skala na kojoj se vidi kako se u vremeneskom redosledu dodaju sve novi i novi elementi. Ime Miloša Obilića se javlja relativno kasno, a takođe i motiv svađe između Lazarevih zetova. Verovatno je ipak da je motiv o Miloševom ubistvu Murata čisto literarna konstrukcija, koja je interpolirana u narodnju poeziju. U srednjevekovnom romanu o Aleksandru Makedonskom, poznatom kao "Srpska Aleksandrida", nastalom pre kosovsek bitke, opisan je takav događaj, iz čega se vidi da je viteški kodeks toga vremena visoko vrednovao takvo samožrtvujuće ubistvo, bez obzira što je na prevaru. Turski izvori insistiraju da je Murat ubijen po završetku boja (autori žele da sultanu odaju čast zbog pobede u bici što je nemoguće ako je on ubijen pre njenog završetka). Takođe, turski izvori mahom događaj opisuju tako da se neko pritajio među ranjenicima pa pritrčao i proburazio sultana, što je takođe motivisano namerom da se protivniku oduzme čast za ubistvo cara na bojnom polju.

Ima još ali i ovoliko je za sada mnogo.

Poslednja izmena:
to je bilo pre bitke na Rovinama 1395 godine......znaci tada je tako nesto izgovorio Marko Kraljevic

inace,Stefan Lazarevic nije bio CAR :)........vec prvo knez,pa potom DESPOT..........tu titulu je dobio od vizantijskog cara 1402 godine

takodje,tesko da su turci zbog poreza "cuvali" Srbiju....:)........posle 1402 godine i turskog poraza kod Angore,Turci i da su hteli nisu mogli da osvoje i rasparacju Srbiju......i to tako narednih 30-40 godina,kada pocinju ratovi koje na strani Srba vodi Stefanov naslednik Djuradj Brankovic...

Nisam mislio bukvalno car jer je prvi i jedini bio Stefan Dusan.
Rekao sam car duhovno svedrzac,ipak oni posle njega i ako su nosili njegovu titulu nisu imali njegov sjaj.

ja ne znam da li je iko zaista pogledao tu sliku , jer na tom crnom orlu na crvenoj pozadini jasno vidi štit sa 4 s...

Око та 4 С има много теорија, али до сада је само једна логична. Српска црква, још пре Светог Саве, усвојила је Инвокацију са 4 С, која са грчког језика преведена на српски значи Цар Царева Царује Царевима. Многи су покушавали да то измене, али нико није успео да принесе логичнију инвокацију. Има и један превод који је наводно користио Византијски Цар Палеолог и који гласи Царе Царева Помози Цару. Познат је и онај који није превод него тумачење 4 С као; Само Слога Србина Спасава, којега су већином користили Срби у Војводини и у Аустро-Угарској. Имају многи радови историчара и хералдичара на ту тему. али до сада, по њима, није позната оригиналност и значење та 4 слова. Због тога, а после и због политичких разлога, прешло се са инвокације од 4 С на вулгарно објашњење некаквих Оцила или Огњила, која никакве везе немају са Србима или српским обичајима или врлинама, а баш би то требали престављати по правилима Хералдике. Ја мисли да је на оној слици сликар приказао ту инвокацију, јер је Павле био један од барјактара у Косовском Боју.

Око та 4 С има много теорија, али до сада је само једна логична. Српска црква, још пре Светог Саве, усвојила је Инвокацију са 4 С, која са грчког језика преведена на српски значи Цар Царева Царује Царевима. Многи су покушавали да то измене, али нико није успео да принесе логичнију инвокацију. Има и један превод који је наводно користио Византијски Цар Палеолог и који гласи Царе Царева Помози Цару. Познат је и онај који није превод него тумачење 4 С као; Само Слога Србина Спасава, којега су већином користили Срби у Војводини и у Аустро-Угарској. Имају многи радови историчара и хералдичара на ту тему. али до сада, по њима, није позната оригиналност и значење та 4 слова. Због тога, а после и због политичких разлога, прешло се са инвокације од 4 С на вулгарно објашњење некаквих Оцила или Огњила, која никакве везе немају са Србима или српским обичајима или врлинама, а баш би то требали престављати по правилима Хералдике. Ја мисли да је на оној слици сликар приказао ту инвокацију, јер је Павле био један од барјактара у Косовском Боју.

Па постоје предпоставке неутемељене да је симбол још из паганских времена да су то 4 полумесеца(српа).
Да је инплементиран у православље као и доста паганске заоставштине али право значење му се ипак не зна али дефинитивно илуструје неко разједињено јединство.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back