Kosingas: Red Zmaja

Red je da odgovorim Mokoši na pitanje što se tiče filma. Sve je još u fazi priprema. Jednom rečju - traže se pare. Kad nađu pare... gle čuda, sve ostalo će doći samo od sebe!
A Vučjem Čoporu mogu samo da poručim: "Mi čopor!" Pozdravljam vas, prijatelju. Ideja o emisiji je dobra, ali bojim se, teško izvodljiva u ovim našim uslovima. Ali, siguran sam da vreme Kosingasa tek dolazi. I ostaće još dugo sa nama.

Čitao sam samo prvi deo trilogije i zadovoljan sam. Ima tu nekih nedostataka, ali se nadam da su ispravljeni u narednim romanima. Zanimljiva mi je ta borba između hrišćanstva i slovenske religije, što je na kraju rezultiralo ovakvom religijom koju sada imamo. Pošto nisam čitao "Bezdanj" i "Smrtovanje", ne znam da li ste spomenuli da je Hilandar u narodu nazivan Vilindarom. Prost narod je verovao da su ga vile izgradile, pa bi to u romanu o Milošu Obiliću bilo zanimljivo pomenuti.

Domaćine,"prost narod" je znao o čemu priča kada zove Hilandar -Vilandar.To je u prirodi srskih vila da su od pomoći čoveku i u setvi i u žetvi i svakom drugom pregnuću.Znaju one da budu i zavidne i ljubomorne(Vila Ravijojla u pesmi ustreli Miloša zbog njegovog pevanja) i naprasite,ali ono što je osnovno je da nisu zle.
Ima i priča o nastanku Vilandara,samo ih treba naći i čitati.Mislim da ćeš se radovati kada budeš pročitao sve tri knjige.:D:bye:

Ja imam ideju da napravimo jednu putopisno dokumentarnu seriju za televiziju po tragu Kosingasa u kojoj bi se pojavio naš pisac i neki drugi ljudi koji se bave srodnim traganjima,ali i ljudi iz tih krajeva kod koji seććanje još živi.Za sada je teško doći do urednika koji bi to stavili u svoj program,ali ne gubimo nadu.Zanima me šta mislite o tome?

Ako nije moguće(nema interesa ili para kod urednika) da se uradi posebna dokumentarna emisija,nije loša ideja da se kontaktira Joca Memedović i u okviru njegovog serijala Sasvim prirodno napravi tako nešto-da recimo on i Aleksandar obilaze sva ta mesta i usput predstavljaju našu mitologiju i da se čuju i priče lokalnih seljaka o našim drevnim običajima i bićima.
Tako bi se i popularisao Kosingas i eventualno privukli i neki sponzori za film.

Pozdrav za kosingasa, odlicna trilogija, prelepi opisi mesta i likova, krivo mi je sto se pustolovina zavrsila... ali imam samo dva pitanja:
1. kada su se Gavrilo i Marko pobratimili posekli su se Kurjakom a Kurjak sta posece to vise ne zarasta (da li je to namerno ili je ipak greska)
2. kada Gavrilo opisuje naknadne posete grobu Deroma od Rodopa napominje kako su se ljudi cudili sto jedan covek sedi i place nad cvecem a poznato je da on ne place jos od boravka u Adu

inace ove (eventualne) greske nisu pokvarile opsti utisak o knjizi

pozdrav

Пре свега поздрав свима, нови сам на форуму. Што се тиче књиге, прочитао сам сва три дела и јако је занимљива(макар мени пошто ме и иначе занима та тематика), само имам малу замерку на стил приповедања, али и то се значајно поправило од до трећег дела. А имам само питање за аутора- јел има нешто ново што се тиче снимања филма? Хоће ли вам макар ова нова власт обезбедити неке паре за тај пројекат?

Kao što nonperson reče, proplakao je prvo na Kosovu. A što se tiče Kurjaka setite se stiha:
Моћно ће овај мач dа сече
Све оне који на свеt реже
Крв ће њихова dа tече
А они у њој dа леже
Dakle, važi samo za mrakače. A kako je Gavrilo proglašen za kosingasa - čitaćete u Zmaj i Ždralu 2, kad izađe u prodaju.

U toku su pripreme za snimanje filma koji predstavlja ekranizaciju prvog dela Trilogije.
Pisac i reditelj traže odgovarajući tagline koji treba da zainteresuje sponzore i medije kod nas i u inostranstvu(Red zmaja je objavljen sa velikim uspehom u Poljskoj, a vode se i pregovori za objavljivanje u USA), a najbolji predlog će biti nagrađen drugim delom Tešićevog romana Zmaj i Ždral.
Prenosim Tešićevu najavu sa fejsa,pa ako želite tamo možete ostaviti svoje predloge:

Dragi prijatelji, vreme je za još jedan nagradni konkurs. I ovaj put nagrada će biti knjiga ali drugi deo "Zmaja i Ždrala" kada bude izdat.
O čemu se radi? Naime, kao što sam vam rekao pre mesec dana projekat za film je u toku. Nećemo zasad još o detaljima i imenima. Računajte na to za par meseci. U međuvremenu, tražimo tzv. "tagline" za film. JEDNA REČENICA koja će najjednostavnije i najefektivnije da opiše Kosingasa. Daću vam primer: svojevremeno za Aliena se govorilo "Jaws in space" (Ajkula u svemiru). Možda zvuči otrcano, ali bilo je efektno. U toj rečenici je poželjno da se spomene LOTR, ali još nešto, naravno. To jest, Kosingas je kao LOTR, ALI... Po čemu se on razlikuje od njega, o čemu se radi...
Kao što vidite, knjiga je mala nagrada, pobednik se može pohvaliti da je dao taglajn za film... AKO se našem reditelju dopadne i izabere jedan od ponuđenih rešenja. I naravno, uvek možete dati više predloga. Dobro razmislite, imate vremena... i bez gluposti, molim. Ovo su ozbiljne stvari. Na ovom postu neka budu SAMO PREDLOZI, a komentarišite na posebnim postovima.
Dakle, da vas čujem!
Svakim danom smo sve bliži filmu Kosingas, prvi deo: "Red Zmaja". )

https://www.facebook.com/groups/193548490708/

Koliko mi je poznato film je još u pripremnoj fazi.Scenario je gotov,reditelj izabran(Uroš Stojanović) a u toku je traženje inostranog koproducenta.Kao i uvek, pare su najveći problem.
Na zvaničnoj fejs strani pisca fanovi su predlagali i glavne uloge.Ljudi se uglavnom slažu da bi najbolji Marko bio Ljuba Bandović dok za Gavrila ima više predloga: Peđa Bjelac ili Nikola Ristanoski.
Kao vilu Ravijojlu neki bi hteli da vide Bojanu Ordinačev, a neki Anu Sofrenović.

536931_4881986960562_370112085_n.jpg

60784_4881986440549_530767344_n.jpg

Predragbjelac.jpg

BojanaOrdinacev02.jpg

gl-ogledalo-467.jpg

Back