Kosingas: Red Zmaja

Ево частио сам себе за рођендан (31.12 z:mrgreen:) и купио сам Ред Змаја, Бездањ и Смртовање. Наравно одмах сам почео да читам и морам рећи да ми се за сада много свиђа. Нестрпљиво чекам да нађем још времена за читање. Свака част писцу на труду да представи нашу славну историју и веома занимљиву митологију на један интересантан начин. z:poz:

Ево частио сам себе за рођендан (31.12 z:mrgreen:) и купио сам Ред Змаја, Бездањ и Смртовање. Наравно одмах сам почео да читам и морам рећи да ми се за сада много свиђа. Нестрпљиво чекам да нађем још времена за читање. Свака част писцу на труду да представи нашу славну историју и веома занимљиву митологију на један интересантан начин. z:poz:

Е нек ти је срећан и рођендан!!! Уживаћеш са тим књигама а кад их завршиш одмах настави са књигама Змај и ждрал,и Копље Светог Георгија!!!z:)

Sutra prezentujem Red Zmaja. Tema ce biti ,,Arehetipski motivi u romanu''. Wish me luck :)

Е па срећно. Јави шта поради.

Ја сам ево у процесу читања друге књиге и морам рећи да сам задивљен. За доста сам обичаја знао а богами и за доста нисам. А ова два мученика шта им све запада . . . ехх . . .

Е па срећно. Јави шта поради.

Ја сам ево у процесу читања друге књиге и морам рећи да сам задивљен. За доста сам обичаја знао а богами и за доста нисам. А ова два мученика шта им све запада . . . ехх . . .

Bogami, odbranila sam viteski!
Mozda i nije u redu da pisem, ali desetka je pala :)

Ja drugu nikako da zavrsim - previse obaveza ovih dana. Ma.. Prica se fenomenalno odvija :) :)

Videh sad da nema Kosingasa među najavljenim filmskim projektima koji su ušli u širi krug za dobijanje finansijskih sredstava od Filmskog centra Srbije. :dash:
:neutral:Pretpostavljam da to umanjuje šanse da konačno vidimo Marka i Gavrila na velikom platnu.

Nismo ni računali da ćemo dobiti novac od njih, sad radimo na koncept-artu i pripremamo ostale materijala za prezentaciju nekim stranim producentima koji su načelno zainteresovani za projekat.
Verujemo u uspeh. Filma će biti.

Прочитао сам све три књиге и морам рећи да су фантастичне. Оставиле су на мене јак утисак. Веома добро смишљена прича за складним крајем и наравно, мени најдраже, употреба српске митологије и дешавања се одигравају на територији Србије.

Овим књигама је доказано да и ми имамо изузетне писце.

Да ли се књига преводи на неки страни језик? Има ли заинтересованих страна?

Једина замерка можда, уколико се може тако назвати, јесте да сам читањем стекао утисак, неке одређене пренатрпаности дешавањима. Конкретно, нон стоп, су нападани од свих могућих караконџула. Буквално као редом да је ишло. У овој улици ово чудо, иза ћошка биће бр. 2, потом у селу караконџула бр.3 затим демон бр.4 . . .Иако схватам потребу да се огромна српска митологија у што већој мери искаже, као и то да се ти напади уклапају у свеобухватњу радњу, некако сам стекао утисак, подсвесни осећај, да се тако изразим, да је мало пренатрпано. Ништа посебно нити катастрофално али приметно рекао бих.

Први део је објављен у Пољској и добро је примљен, надам се да ће ускоро и остале делове узети. Што се тиче "пренатрпаности" - то је већ субјективно мишљење. Некима јесте, некима није. Ја мислим да није јер је објашњено да та навала долази због наступајућег Доба ватре, сви су успаничени да зауставе остварење пророчанства. Другим речима, скакакав олош се окупио око Чворишта и чека свог господара.
У сваком случају хвала на доброј критици.

Први део је објављен у Пољској и добро је примљен, надам се да ће ускоро и остале делове узети. Што се тиче "пренатрпаности" - то је већ субјективно мишљење. Некима јесте, некима није. Ја мислим да није јер је објашњено да та навала долази због наступајућег Доба ватре, сви су успаничени да зауставе остварење пророчанства. Другим речима, скакакав олош се окупио око Чворишта и чека свог господара.
У сваком случају хвала на доброј критици.

Као што сам већ навео - баш то што сте написали, схватам потребу за толиком бројношћу, и како сам рекао пренатрпаношћу. Свеједно мислим да је то нужно зло које мора бити ту, када желимо указати на тако нешто као што је испуњење пророчанства, коначни обрачун итд. И верујем да је тако и најбоље. Као што сте и рекли, то је субјективно мишљење. Ништа лоше нисам мислио, само сам пренео свој утисак.

Такође се ликови веома лепо развијају. Постепено али неминовно. Посебно Марко. Схвата шта се дешава и шта му је чинити. Помирио се са судбином. Скроз други лик на почетку и на крају. Такође је веома лепо представљено стање пред Косовски бој. "Жеља" за борбом, мањак, војске, уопште стање пред неки рат. Забринтути родитељи, уплашена деца.

А и у кратким цртама је, такође сликовито, приказанo стање након битке. Није да сам ја учествовао у средњовековној бици али на основу онога што нам историјске чињенице пружају, веома узнемиравајућа, у недостатку бољег израза. Мислим да је тај осећај пренет у књигу и самим тим на читаоца.

Свака част.

Хвала још једном на вашем мишљењу. Знам да нисте мислили ништа лоше! :) Ценим критику читалаца, а знамо да се не може свима удовољити. Важно је опште мишљење које преовладава, неки просек. А тај просек је веома висок што се може видети на https://www.goodreads.com/book/show/10018436-kosingas---red-zmaja, као и за сваку књигу понаособ из трилогије, па и за новије "преднаставке": Змај и Ждрал" и "Копље св. Георгија". До јуна би требало да изађе и последњи "Витез заточник". Оно што је почело као трилогија Косингас сад је већ петокњижје, а цела сага ће имати укупно осам књига, и практично свака је прича за себе (осим трилогије Косингас) и врти се око познатих историјских ликова, а све прожима - косингас и његова борба против Хромог Дабе.

Хвала још једном на вашем мишљењу. Знам да нисте мислили ништа лоше! :) Ценим критику читалаца, а знамо да се не може свима удовољити. Важно је опште мишљење које преовладава, неки просек. А тај просек је веома висок што се може видети на https://www.goodreads.com/book/show/10018436-kosingas---red-zmaja, као и за сваку књигу понаособ из трилогије, па и за новије "преднаставке": Змај и Ждрал" и "Копље св. Георгија". До јуна би требало да изађе и последњи "Витез заточник". Оно што је почело као трилогија Косингас сад је већ петокњижје, а цела сага ће имати укупно осам књига, и практично свака је прича за себе (осим трилогије Косингас) и врти се око познатих историјских ликова, а све прожима - косингас и његова борба против Хромог Дабе.

Осам књига!?
Трилогија Косингас, трилогија Змај и ждрал, и шта још ? :D Имам осећај да ће ствари постати још занимљивије :)

plakat-51.-Disovo-prolece.jpg

Kosingas je izmišljena titula, ali je lik stvaran, bio je trački sveštenik iz 5-6. veka pre n.e.
Ali zato Viden nije izmišljen zmaj već, kao što je u knjizi navedeno, potiče sa Gulijanskih planina kraj Svrljiga, iz legende vezane za taj kraj.
Drago mi je da vam se knjiga sviđa. :)

Популарност је надмашила моја очекивања, јер и после 6 година од изласка првог дела трилогије продаја расте из године у годину, уместо да опада. То се види по броју издања, први део се продаје дупло више од другог и трећег који имају скоро исти број продатих примерака, што значи да се стално шири број нових читалаца.
И трилогија о Милошу Обилићу, као преднаставак Косингасу, такође иде врло добро. Прво издање Копља св. Георгија распродато је за мање од месец дана.
Идемо даље!

Back