Kosingas: Red Zmaja

E, konačno sam započeo čitanje druge knjige, pa o utiscima za kojih desetak dana. Prva mi je bila jako interesantna što se tiče teme i suštine onoga o čemu se piše, pomalo sam imao problema sa relativno pravolinijskom radnjom, nadam se da će druga knjiga predstavljati napredak u odnosu na prvu, i da će kako odmiče, serijal biti sve bolji.

Pozdrav Loki,nadam se da uživaš,ali javi se po nekad ,lepo je čuti šta ko misli i pre nego što završi čitanje.
Hvala, takođe pozz... Druga knjiga mi je generalno ostavila bolji utisak, i sad jedva čekam da se bacim na treću. Mislim da sa ovim serijalom treba i malo strpljenja i vremena, jer možda ne leže baš kod svih na prvu loptu, ali kada se ,, otvori '', ima mnogo toga vrednog. Treba malo vremena i da se navikne na celokupnu atmosferu i Gavrilovo i Markovo putešestvije i komuniciranje. Neki običaji i stvorenja u knjizi mi nisu bili poznati, dok se nekih maglovito prisećam iz priča iz detinjstva ( veštice koje sede na grudima snevača, i podmeče ). O Devinu, Zlodeji, Poludnici, slabo znam. Takođe nisam baš upoznat sa Strahorom, nadam se da će u trećoj knjizi biti dosta o tome rečeno.
Putovanje kroz podzemlje i pećine je lepo opisano. Epizode sa Mašom i Božanom daju likovima živost, boje ih više emocijama i bolje približavaju čitaocu. Generalno ostaje neki koncept iz prvog dela, koji mi se svideo- prikazivanje odnosa paganskog i hrišćanskog, pri čemu čini mi se da provejava stav da ne treba pošto poto rušiti sve drevno, već samo ono nazadno, ružne i loše običaje, a ono što je dobro prihvatiti i nadograđivati u hrišćanstvu.

Ne znam puno o redu zmaja. Znam da su Nemanjici bili vitezovi reda, dosta Srpskog plemstva i naravno Knez Lazar. Cak i na grbu njegove porodice zmaj okruzuje stit. Vlad ili "Drakula" je bio clan reda. funkcija reda je bila ocuvanje hriscanstva od paganske izvazije (mislim).

Drago mi je, Loki, da ti se nastavak sviđa. Kad budeš pročitao i treći deo biće ti jasnije zašto je prvi deo morao onako da izgleda. Uostalom, to je jedna knjiga, ali iz tehničkih razloga podeljena na tri dela. Na žalost, nije bilo mogućnosti da sve tri izađu istovremeno. Hvala svima na dobrim kritikama. Idemo dalje... Miloš Obilić u romanu "Zmaj i Ždral". Bože zdravlje, izaći će za ovaj sajam knjiga.

Bravo za vrednog pisca!!!!!!!!
Problem sa Redom Zmaja je što je najviše podataka o ovom redu iz vremena Despota Stefana i Kralja Žigmunda.Red je mnogo stariji,ali se podaci o njemu sporadično pojavljaju,mahom iz druge ruke.Zato se stiče utisak da se gasio i ponovo uspostavljao.Potrebno je da se mnogo kopa po različitim izvorima da bi se stekla neka validna slika tog reda.

Procitala sam i Smrtovanje, i mogu reci da sam ocarana :) Mada i tuzna, tuzna sto se sve zavrsilo. Mislim da bih o Gavrilovim i Markovim avanturama mogla da citam od jutra do sutra :) Imam i par pitanja za pisca. Sada pisete o Milosu Obilicu, koliko sam razumela? Da li planirate i neku pricu o despotu Stefanu?
A sto se tice Kosingasa, zanima me koga biste Vi voleli da vidite u ulozi Gavrila i Marka, ako bi se prica ekranizovala? Moje malo, ali odabrano drustvo vec nedeljama vodi zucnu raspravu o tome ko bi od nasih glumaca mogao da iznese te uloge :)

Hvala Mokoši na lepim rečima. Nisam razmišljao o despotu Stefanu, jer sam sad zaokupljen Milošem, ali bože zdravlje, verovatno će i on doći na red. Svakako je zaslužio da se još po koja reč na piše o njemu. A što se tiče glumaca za likove Gavrila i Marka - nisam razmišljao o tome! Imamo dobre glumce.

РЕД ЗМАЈА ,БЕЗДАЊ,СМРТОВАЊЕ
То што ниси знао није много чудно.Изгледа да српска епска фантастика није много инспиративна критичарима и представљачима.Ако ти кажем да екипа РТС-а није дошла на промоцију треће књиге иако је била у то време на сајму,а да је писац из те куће,да ли ће ти било мање чудно?
Није битно битно је да си је открио.Надам се да ћеш уживати.

Pročitaj pa ćeš videti i doneti sud sam.I nemoj smetnuti s uma da će te Tešić provesti kroz realne predelei realna mesta na koja možeš da odeš,da ih vidiš,opipaš,što je posebna čar ovih knjiga.A da ne pričamo o bogatstvu narodnih običaja i fantastičnu galeriju likova.

Iskrene cestitke! Drago mi je da su ljudi napokon poceli da citaju takve stvari, a nadam se i da uzivaju u njima :)
Ima li neko PRAVU informaciju snima li se taj film ili ne? Ko ga uopste snima (ako ga snima) i ko glumi u njemu?

Kao što je i gospodin Tešić sam jednom prilikom rekao, Kosingas nema veze sa Gospodarom (sjajna knjiga) i Tolkinom (genijalan um koji je stvorio sve to), sva stvorenja sa autentična i isključivo sa naših tj. slovenskih područja, a sasvim je druga stvar to što se verovanja prepliću. A to na stranu sve tri knjige su genijalne i svaka čast piscu, a iskreno sam mislio da krenem u obilazak svih onih bitnih mesta u knjigama. :D

Ja imam ideju da napravimo jednu putopisno dokumentarnu seriju za televiziju po tragu Kosingasa u kojoj bi se pojavio naš pisac i neki drugi ljudi koji se bave srodnim traganjima,ali i ljudi iz tih krajeva kod koji seććanje još živi.Za sada je teško doći do urednika koji bi to stavili u svoj program,ali ne gubimo nadu.Zanima me šta mislite o tome?

Back