Košarkaška reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa bukvalno svi iz one postavke mogu slobodno da se oproste od reprezentacije. Izuzev Petruševa, Anđušića, Avramovića i eventualno Dobrića. Oni su jedini grizli. Onaj Micić na koju foru je postao MVP to će ostati večita enigma. Selektor da ima obraza dao bi ostavku, ne bi čekao otkaz. Ja bi angažovao Pešića, od Barselone je slobodan. To bi bio pun pogodak, pa polako graditi opet neki tim.

Pa bukvalno svi iz one postavke mogu slobodno da se oproste od reprezentacije. Izuzev Petruševa, Anđušića, Avramovića i eventualno Dobrića. Oni su jedini grizli. Onaj Micić na koju foru je postao MVP to će ostati večita enigma. Selektor da ima obraza dao bi ostavku, ne bi čekao otkaz. Ja bi angažovao Pešića, od Barselone je slobodan. To bi bio pun pogodak, pa polako graditi opet neki tim.

Vasa u fazonu - Čuće se što nije igrao u finalu. Eto ti sad frke i skandala samo da se sakriju individualna krivica i neodgovornost.
Samo što je Micić prošli put kupio javnost kada je nastavio da igra na SP iako mu je umrla majka pa će zato sigurno izbeći inače zaslužene kritike.
Sad ćemo da slušamo ko je pripadao kom klanu, ko se sa kim svađao, ko sve neće da igra za reprezentaciju dok igra ovaj ili onaj... Ma stare priče, naslušali smo se već.

Vasa u fazonu - Čuće se što nije igrao u finalu. Eto ti sad frke i skandala samo da se sakriju individualna krivica i neodgovornost.
Samo što je Micić prošli put kupio javnost kada je nastavio da igra na SP iako mu je umrla majka pa će zato sigurno izbeći inače zaslužene kritike.
Sad ćemo da slušamo ko je pripadao kom klanu, ko se sa kim svađao, ko sve neće da igra za reprezentaciju dok igra ovaj ili onaj... Ma stare priče, naslušali smo se već.
Što se Micića tiče, oglasio se oko toga što nije igrao. Rekao je da mu je na zagrevanju pred početak drugog perioda pukao mišić, kvadribiceps. Tako nešto.

Kokoškov je za mene ogromno razočarenje. Sad mi tek nije jasno kako je dobio ono finale protiv nas , sve sa jednim ipo igračem. Atmosfera u reprezentaciji je baš loša.Zašto je to tako to je druga priča. Promena selektora je pod obavezno a i predsednika KS. S druge strane, za nas je ipak ovo samo razonoda i ubijanje slobodnog vremena. Znači bez drame, dešava se...

Kokoškov je za mene ogromno razočarenje. Sad mi tek nije jasno kako je dobio ono finale protiv nas , sve sa jednim ipo igračem. Atmosfera u reprezentaciji je baš loša.Zašto je to tako to je druga priča. Promena selektora je pod obavezno a i predsednika KS. S druge strane, za nas je ipak ovo samo razonoda i ubijanje slobodnog vremena. Znači bez drame, dešava se...
Не знам чини ми се да превише очекујемо. Нисмо ми баш тако добар тим и кад смо у најбољем саставу и ако Словенци имају једног и по играча ми имамо једног по истом мерилу...Сећам се тог првенства Европе тада нико није очекивао медаљу од наших а они су ипак успели, дошли до финала и изгубили од реално бољег тима. Свака наша медаља у задних пар првенстава је освојена на гузове, тимску игру, изненађења, муда Салета Ђорђевића и тренерско знање Ивковића(ако се не варам он је освојио једно сребро). Е онда смо се на светском нереално напалили да смо са Јокићем и Богдановићем у тиму најбољи на свету...много велика заблуда и Италијани су синоћ надам се распршили те илузије и спустили нас мало на земљу...ово може бити добар и користан пораз наших ако се правилно сагледа...

Некада су Олимпијске игре у кошарци или Светско првенство и европско у фудбалу и кошарци биле најзначајнији спортски догађаји...сада су то НБА лига(мада за Амере је увек и била важнија) као и лига шампиона за фудбалере...а олимпијаду... скратише је на 15 дана у фазону ајде да одрадимо то...и нека избаце кошарку са олимпијских игара ако не могу да играју најбољи или нека за све тимове играју аматери овако нема смисла...неки играчи дођу, неки не, нема више култа репрезентације, менаџери организују живот кошаркаша шта ће да једу, шта да јебу па ко се колико снашао... општа трка за парама а играчи робови...гледам и код нас данас талентованију децу од 15-ак година малтретирају да иду два пута дневно на тренинге...шукурац бре...два пута недељно је довољно за здрав живот и лепо детињство...

Definitivno Olimpijske igre nisu znacajnije i veci dogadjaj nego Svetsko prvestvo odnosno MundoBasket barem sto se kosarke tice, ono OI jesu veci sportski dogadjaj od SP u kosarci ali ne i veci kosarkaski dogadjaj, jer ono ipak na OI uvek glavni akcenat je bio na individualnim sportovima (pogotovo atletici) a kosarka kao i ostali kolektivni sportovi su bile vise onako sporedni tu, takodje na OI su igrali ne znam i Dzordan i Medzik i Bird i Drazen i Bodiroga i Toni Parker i Gasol i koje sve legende ne ali nikad kosarkasi nisu bili glavne zvezde na OI vec su glavne zvezde na olimpijadi uvek bili atleticari, plivaci, gimnasticari i sta ja znam (pogotovo atleticari), takodje na SP u kosarci ono imas mnogo vise ekipa, mnogo vise kvalitetnih ekipa, vise utakmica i ono za razliku od OI tamo je sve podredjeno samo kosarci i sve se vrti oko kosarke, tako da definitivno mislim da nije veci kosarkaski dogadjaj od MundoBasketa, sportski da ali kosarkaski ne.

Ја бих вратио Салета Ђорђевића ако се већ мења селектор и дао му потпуно одрешене руке да прави нов тим. Тиме би била исправљена историјска неправда према Салету која се догодила после слома на светском...волео бих да Даниловић поднесе оставку време је доста је било...

Definitivno Olimpijske igre nisu znacajnije i veci dogadjaj nego Svetsko prvestvo odnosno MundoBasket barem sto se kosarke tice, ono OI jesu veci sportski dogadjaj od SP u kosarci ali ne i veci kosarkaski dogadjaj, jer ono ipak na OI uvek glavni akcenat je bio na individualnim sportovima (pogotovo atletici) a kosarka kao i ostali kolektivni sportovi su bile vise onako sporedni tu, takodje na OI su igrali ne znam i Dzordan i Medzik i Bird i Drazen i Bodiroga i Toni Parker i Gasol i koje sve legende ne ali nikad kosarkasi nisu bili glavne zvezde na OI vec su glavne zvezde na olimpijadi uvek bili atleticari, plivaci, gimnasticari i sta ja znam (pogotovo atleticari), takodje na SP u kosarci ono imas mnogo vise ekipa, mnogo vise kvalitetnih ekipa, vise utakmica i ono za razliku od OI tamo je sve podredjeno samo kosarci i sve se vrti oko kosarke, tako da definitivno mislim da nije veci kosarkaski dogadjaj od MundoBasketa, sportski da ali kosarkaski ne.
Добро да и светско и олимпијада није важно шта је био већи догађај за кошарку од та два... поента је да данас та првенства више немају ту тежину и значај као некад...

Kada je reč o Sloveniji tamo ispade da je jedan momak, Dončić = cela reprezentacija. Nijedan od ostalih igrača u slovenačkom timu nije u istoj ligi sa njim po kvalitetima. Pregazili su Litvaniju u finalu, koja je ozbiljan košarkaški tim, i eto ih sad na Olimpijadi.

Pa nije bas Doncic cela reprezentacija, mislim istina da nemaju osim Gorana Dragica igraca ni blizu te klase, ali realno niko nema sad 10 igraca klase kao Doncic pa nema ih ni Amerika , takodje slovenacka kosarke ne pocinje i ne zavrsava se sa Lukom Doncicem jer setimo se vec u poslednjih 20-ak godina oni su cesto imali veoma jaku reprezentaciju (po meni i jacu nego sad) i stvarno mnogo vrhunskih igraca od recimo Jure Zdovca pa do ne znam Rase Nesterovica, Sanija Becirovica, Jake Lakovica, Bena Udriha, Bostjana Nahbara, Primoza Brezeca, Matjaza Smodisa, brace Lorbek, Sase Vujcica pa eto sve do Gorana Dragica i Luke Doncica.

Не знам чини ми се да превише очекујемо. Нисмо ми баш тако добар тим и кад смо у најбољем саставу и ако Словенци имају једног и по играча ми имамо једног по истом мерилу...Сећам се тог првенства Европе тада нико није очекивао медаљу од наших а они су ипак успели, дошли до финала и изгубили од реално бољег тима. Свака наша медаља у задних пар првенстава је освојена на гузове, тимску игру, изненађења, муда Салета Ђорђевића и тренерско знање Ивковића(ако се не варам он је освојио једно сребро). Е онда смо се на светском нереално напалили да смо са Јокићем и Богдановићем у тиму најбољи на свету...много велика заблуда и Италијани су синоћ надам се распршили те илузије и спустили нас мало на земљу...ово може бити добар и користан пораз наших ако се правилно сагледа...
Jeli previse ocekivati da se kvalifikujemo?
Da ili ne? kratko i jasno?

Jeli previse ocekivati da se kvalifikujemo?
Da ili ne? kratko i jasno?

Naravno da ne, nije previse ni ocekivati makar neku od medalja , pa na kraju krajeva zasto se ne nadati zlatnoj medalji, ali jbga to je sport, tako je ispalo i sad sta da se radi, ono jedna losa utakmica (ili nerealno dobra utakmica protivnika) , jedno lose vece, povrede nekih kljucnih igraca na kraju dovedu do toga da umesto da odemo na OI kao jedan od glavnih favorita mi na kraju dodjosmo do toga da ni ne odosmo na olimpijadu, ali jbga to je sve sport, desava se, sad sta da radimo, ono prosto ponekad je nemoguce izbeci tako neki kiks ili da se nesto tako desi, kao sto je ne znam nekad nemoguce izbeci da razbijes casu u kuhinji ili da iskrivis clanak dok hodas, ono prosto desava se.

Sale je jedan od najvecih sportista koje smo ikada imali...Kult u kosarci se negde zagubio a i roster nismo imali najsjajni...Duda je dosao da nesto pokusa...Jedno srebro potom se sve glasnije pocelo pricati kako je uopste plasman uspeh sam po sebi...Vajme Oca i Sina...
Onda dolazi Sale pravi presek postavlja neke kodekse vraca kult i vraca nam decacku radost da se lozhimo kao mali...reprezentaciju opet!imamo! Hvala Sale legendo! I onda nas je razmazio...i odjednom je cela Saletova prica o kultu...ponosu tezini dresa primeru ostalima...kako treba vratiti toj kosarci koja ti je mnogo dala...Kod mnogih "eksperta" domacih postala "Demagogija i preseravanje celave sujete"...A Koskov je stavljen na pijadestal....sada kada se nismo kvalifikovali....
Izgleda opet Kokoskov nista nije kriv po nekima...Pa najbolje je da je kriv sujetni Sale...Mozda je kriv i onaj "konjski savez" sto je suspendovo Jokicevog "Dream catchera"...

Mislim ****** sanjas kompletnu reprezentaciju sa Jokicem i sansu da se posibas sa Amerima napokon...na kraju se ne uspemo ni kvalifikovati....
A ovi intelektualci koji su procitali jednu knjigu u zivotu i eventualno neki duzi fejsbuk status sa pricom "ti si luzer koji projektuje tudje uspehe na sebe i ne duguje ti Jokic nista znas sve je sam stvorio" neka me zaobidju....
Imate sa Dziletom i Saletom dobar podkast od pre sedmicu dve gde izmedju ostalog prica o kultu reprezentacije kodeksima druzenju...Dobro za poslusati...Siguran sam da se samozvanoj eliti baca pegla kad cuju...

Naravno da ne, nije previse ni ocekivati makar neku od medalja , pa na kraju krajeva zasto se ne nadati zlatnoj medalji, ali jbga to je sport, tako je ispalo i sad sta da se radi, ono jedna losa utakmica (ili nerealno dobra utakmica protivnika) , jedno lose vece, povrede nekih kljucnih igraca na kraju dovedu do toga da umesto da odemo na OI kao jedan od glavnih favorita mi na kraju dodjosmo do toga da ni ne odosmo na olimpijadu, ali jbga to je sve sport, desava se, sad sta da radimo, ono prosto ponekad je nemoguce izbeci tako neki kiks ili da se nesto tako desi, kao sto je ne znam nekad nemoguce izbeci da razbijes casu u kuhinji ili da iskrivis clanak dok hodas, ono prosto desava se.
Sve je u redu ali brate podvuce se crta i neko snosi odgovornost...Ne moze selektor da prica...Nista strasno...

Ma Jokić u našoj košarkaškoj reprezentaciji je ekvivalentan Mesiju u argentinskoj fudbalskoj reprezentaciji. Obojica ne daju neke rezultate.
Ali zato kad igraju za klubove tu je sasvim druga priča.
Ovo nidje veze...Messi je najbolji strelac u istoriji Argentine...za pocetak...
Ta prica "Messija ne vole Argentinci ne zapinje za replu" je cist marketinski populizam za siroke narodne mase pogotovo van argentine...Jer je senzaciconalna prica "znas najboljeg argenrinci ne vole"....

U realnosti cojek ih vuko do 3 finala 2 gube na penale najbolji strelac...uprkos svemu ne izbezno poredjenje sa Maradonom sutira slobodnjak u 90tom...promasi znas da ce biti prica Maradona bi pogodio...kad izgube suze mu idi igra svaku i prijateljsku...
Jednom je rekao ne mogu vise kad su izgubili trece finale pa se odmah vratio...
Covek koji prica na terenu nije vatren kao Maradona koji je ovaplocenje duha Argentinskog i nije im doneo titulu svetskog prvaka pa nakom razocarenja Argentinci puknu...ali idalje se peva Messiju kad su na prvenstvu svi u transu ima setalica njegova...

Sa druge strane Jokic ode da jase konje...Sta je tu isto???

Poslednja izmena:
Kada sam bio klinac-tamo krajem osamdesetih, cekao se red za basket, znali smo obici po 5 terena u rasponu od 6-7 kilometara, da nadjemo kos gde je manja guzva i da pre stignemo na red. Sada prodjem pored terena u kraju i vidim razvucen kanap po sredini i klinci igraju tenis... Ne pamtim kada sam zadnji put video vise od cetvoro ljudi na terenu, a nas je znalo biti po 30.. Jedino sam na Novom Beogradu video da se i dan danas igra basket u kraju i da ima nekoliko ekipa. Jednostavno decu to vise ne zanima. Mozda ne bi ni mene da je tada bilo kompova.

Sve je u redu ali brate podvuce se crta i neko snosi odgovornost...Ne moze selektor da prica...Nista strasno...

Pa u principu i nije nista strasno, Zemlja se i dalje okrece kao sto vidimo i Sunce i dalje izlazi na na istoku a zalazi na zapadu, mislim ipak smo mi zemlja kosarke, gde se generalno jako voli kosarka, postoji jak kult kosarke, kosarkaske reprezentacije, itd i sigurno da srpska kosarka nit pocinje nit se zavrsava sa ovim turnirom i OI u Tokiju i sigurno da se po pitanju kosarke u nasoj zemlji i odnosu nas prema kosarci nista drasticno i dramaticno nece izmeniti zato sto propustamo jedan olimpijski turnir koji traje mozda 10 ili 15 dana i na kome nasa reprezentacija odigrala mozda 5,6 utakmica, ono nasi nece odigrati tih nekoliko utakmica u Tokiju i biti mozda u prilici da se bore za medalju ali Boze moj, sta sta da radimo, idemo dalje, bice jos turnira, jos prvenstava, opet novih prilika.

Takodje krivac u principu ni ne postoji, ono ne postoji niko sad u koga bi se moglo upreti prstom i reci eee on je kriv, drz'te ga i juris na njega vilama i grabuljama, ono u principu svako snosi pomalo krivice ali niko generalno kao pojedinac ne moze da se okrivi za ovaj neuspeh.
Ono prosto okolnosti nam nisu bile naklonjene ovaj put, ono nema Jokica, Bogdana, Nedovica, Lucica, Raduljice, Milutinova, previse bitnih igraca je falilo (barem dvojica, trojica njih da su tu pa bi vec bilo dosta lakse), takodje tim se kasno okupio ili je ovaj turnir dosao prerano, nije bilo dovoljno vremena za pripreme, za uigravanje, da se novi igraci adekvatno uklope, takodje i tokom celog ovog turnira su nas pratili pehovi, Jovic se teze povredio i pre vremena zavrsio ucesce, Kalinic se isto povredio u mecu sa Dominikanom, Bjelica se isto povredio tokom turnira i ni on nije bio bas spreman da igra sinoc, onda i Micic se povredio na zagrevanju pa odigrao samo 15-ak minuta sinoc , itd, ono pehovima stvarno nije bilo kraja, od otkaza Jokica pa na ovamo a pritom su Italijani odigrali najbolju utakmicu u poslednjih nekoliko godina i pogadjali neverovatne suteve, tako da ono jednostavno ovaj put sve je na neki nacin bilo upereno protiv nas i verovatno nije ni moglo bolje i pored mozda dobre volje igraca koji su igrali, zelje navijaca, itd, a sad opet zbog jedne slabe utakmice (bez obzira sto se desila u kljucnom momentu) ili jednog slabije odigranog turnira ono isprevrtati sve, odreci se bitnih igraca, oterati selektora koga smo tako zarko zeleli da dovedemo, itd definitivno ne bi imalo nikakvog smisla, mislim nije sport samo ono pobede, uspesi, medalje, ne moze uvek da se ostvari zacrtano i porazi su isto deo sporta, prosto ne moze uvek da se pobedjuje, da se bude najbolji, itd , to ne moze niko, pa eto jer jedna Amerika na proslom SP dosla tamo sa 7,8 Ol'Star igraca pa eto na kraju zavrsise negde tek kao 7-mi , ono sve je to deo igre i sve je to sport.

Kada sam bio klinac-tamo krajem osamdesetih, cekao se red za basket, znali smo obici po 5 terena u rasponu od 6-7 kilometara, da nadjemo kos gde je manja guzva i da pre stignemo na red. Sada prodjem pored terena u kraju i vidim razvucen kanap po sredini i klinci igraju tenis... Ne pamtim kada sam zadnji put video vise od cetvoro ljudi na terenu, a nas je znalo biti po 30.. Jedino sam na Novom Beogradu video da se i dan danas igra basket u kraju i da ima nekoliko ekipa. Jednostavno decu to vise ne zanima. Mozda ne bi ni mene da je tada bilo kompova.

U nase vreme je bilo cudno da ne pikas loptu ispred zgrade i ne treniras nesto nevezano fudbal, kosarka, rukomet ili nesto cetvrto. Bio si nepopoularan ako si blejao po kuci, danas je retkost da se deca zanimaju loptom pored tableta, telefona i kompjutera.

Problem domace kosarke je unistena baza zahvaljuljuci Misku, Covicu i Ostoji. Nema vise talenata, lose se radi, a i sve je manje dece generalno.

Pa generalno problem monopolizacija i ta tehnokratija koja je zahvatila i sport , recimo zasto mi imamo sve manje vrhunskih igraca i zasto vise nemamo asove kakvi su bili Bodiroga, Drazen Petrovic, Djordjevic, Danilovic, Kukoc, Paspalj, Stojakovic,Vujanic, Rakocevic, Jaric, itd ili toga ima samo u nekim tragovima , pa nema zato jer vise niko ne igra basket, vise se niko ne igra kosarke, svi ti stari asovi oni su svi naucili da igraju basket samo i na ulici, ispred zgrade gde su provodili sate i dane na terenu i nisu ispustali loptu iz ruku i sto je najvaznije shvatali su kosarku kao igru i voleli su to da rade, sad ono i kad neki klinac i pokaze neke afinitete ili neki talenat makar u naznakama, odma se oko njega okupe ti lesinari u vidu menadzera, razni Raznatovici i slicni i pocnu to dete da guraju po nekim klubovima, obecavajuci njemu i njegovim roditeljima neke kule i gradove, karijere, masne ugovore a pritom u tim klubovima su i treneri koji ih sputavaju, umesto da ih puste da se igraju, da uzivaju u igri, da razvijaju neku kreativnost, osecaj za igru, za imrovizaciju i da neki put nesto sam iskreira ili izmisli neke poene i tamo gde ih nema (a to je ono sto razdvaja vrhunske igrace od onih prosecnih) , itd i da ih podsticu da to rade oni ih zaludjuju i smaraju nekim ubitacnim kondicionim treninzima, teretanama, suplementima, ubitacnom odbranom i nekim kompleksnim taktickim formacijama , zonama i sta ti ja znam , ono kao da je bitno da neki tim pionira ili kadeta sastavljen od decaka pravi rezultate i onda kad stasaju i kad dodje vreme da igraju u seniorskoj konkurenciji oni tako robotizovani su pogubljeni, ono imas igraca koji je ono spreman i napucan kao Apolon a ne zna loptu da vodi ili igraca koji zna da igra samo u jednoj takticnoj formaciji ili ako ode u neki drugi klub i kod nekog drugog trenera on vise ne zna da igra kao ne znam tipa Novica Velickovic koji zna da igra samo u Partizanu ili samo kod Duleta Vujosevica ili ne znam imas slucajeve nekog jako talentovanog klinca, koji ono jede loptu maltene, koji je rodjen za basket i recimo ode u neki klub da trenira i na prvom treningu on ni ne vidi loptu ili kos , vec ceo trening samo trcanje, cucnjevi i sklekovi nakon cega par dana ne moze ni da ustane iz kreveta i mozda ode na taj jedan trening i vise se nikad ne pojavi a eto uspeju neki mediokriteti samo zato sto su mozda malo lakse podnosili dril ili zato sto ih je neko ubedio da to tako treba.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back