Košarkaška reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije debakl, ali nije ni dobro - neuspeh je. Bilo je puno potencijala za korak-dva vise. Da smo u polufinalu ispali od nadahnute Argentine, razumeo bih, kao sto mi je bilo jasno da gubitak finala od nadahnute Slovenije nije neuspeh kao sto padobranci to predstavljaju - ali ovako ne razumem zasto nasi nisu bili nadahnuti ni blizu, kao sto su umeli ranije biti.

Videlo se i kroz kvalifikacije da skripi, samo je to zamaskirano generalno ocajnim sistemom kvalifikacija i pozivanja igraca. Ocigledno je doslo do zamora materijala, ciklus je gotov, Djordjevic vise nema sta da pruzi i to je to.

Dzikic nije dobro resenje. Malo bolje resenje je eventualno Sasa Obradovic, jer verujem da je bolji kao trener od Djordjevica, ali nema ni blizu njegove harizme i snage. Ne verujem da bi daleko izgurao, ali ko zna... On je racionalno resenje, ali koje bas i ne garantuje uspeh.

Pa sad jbga ne mozemo da biramo kad cemo da izgubimo, jbga tako se potrefilo i steta sto to nije bilo barem u polufinalu ali sta sad, mislim nema se nasima sta zameriti , borili su se koliko su mogli ali naleteli su na jednu fantasticno pripremljenu i uigranu ekipu koju je sluzio i sut i to je to.
Takodje mislim da taj poraz ne treba previse da nas brine i demoralise i da sad treba da se previse brinemo za buducnost srpske kosarke.

Takodje juce kad sam odgledao Argentinu protiv Francuske shvatio sam da zaista nemamo za cim da zalimo, zaista su odlicna ekipa i ipak bolja ekipa u ovom trenutku je otisla dalje i sad kad bi opet igrali sa njima sumnjam da bi ih dobili.

E da Sasa Obradovic vise na njega sam skroz zaboravio, on je bas ovako radan, pedantan i maksimalno studiozan i posvecen kosarci ali sto ti kazes nema bas neku harizmu i energiju, sto je nama svakako potrebno, ovako prema svojim karakteristikama pre moze da vodi Nemce ili tako neku ekipu koju karakterise ipak malo hladniji mentalitet.

Da bi govorio o podignutoj glavi ne mozes reci posle poraza od Španije da je košarka samo igra i da nije strašno,treba imati strast,glad i naboj koju ima Luis Scola u 39toj godini!!!! ,a ti igraš celo prvenstvo kao da si došao na partiju basketa ispred zgrade....
idemo sa toliko centara a ulazimo u jurnjavu. imas najvisu ekipu i znaci najsporiju i tacka! igru je trebalo bazirati na snazi i na mnogo faulova. preseci igru i ne dati im da nas pune. prebiti im ruke i razvuci creva po terenu , kad onaj mali oce da udje u reket da triput razmisli , ovi nasi fini ko balerine setaju nam se po reketu... ovako djordjevic pravi nedefinisanu igru i centri se brzo premore.
. svi su centri morali da ispune bonus znaci po 20 faulova minimum, 2-3 i da izadju . tek sad vidim milutinov -jokic kakav bi to bio tandem . strasno kakav diletant djordjevic.

Pa sad ja mislim da ako nasima ne moze na necemu da se zameri to je ta zelja i borbenost (mozda su i od te prevelike zelje prosto izgoreli), mozda selekcija igraca nije bila najbolja sa 6 unutrasnjih igraca, mozda je bilo taktickih gresaka ili cega vec ali mislim da se nasima za zelju i borbenost ne moze nista prigovoriti.

Sto se tice ekipe , da mislim da ne treba nista previse menjati, Bogdanovic i Jokic svakako treba da budu srce ekipe i u narednom periodu, takodje ne treba otpisivati ni ostale , takodje nadam se da cemo videti i neke povratnike kao sto su Teodosic , Nedovic, Kalinic, Milosavljevic kao i nekih par novih imena (ali ne previse). kao recimo Vanja Marinkovic, Smailagic (videcemo kako ce se pokazati u NBA, mislim da je on jos premlad).

Najbolji trenuci sada već bivšeg selektora Djordjevića bili su na samom početku njegovog trenerskog posla na mestu selektora reprezentacije.
Prvi zadatak, nama krucijalno važan je bio da sredi glavu Teodosiću, i to je u dobroj meri uspeo, sve vreme dok je Teodosić igrao za reprezentaciju.Drugi je da da punu šansu Bogdanoviću, i to je uspeo, po cenu rezultata, i svaka mu čast na tome, ja nisam u to verovao, i drago mi je da sam pogrešio.
Kola u kojima je Djordjević bio vozač su bila izvanredno usmerena sa pravim tempom, prvih godina.....Medjutim, kako je vreme prolazilo kola su sve više počela besciljno da lutaju, i da se zaustavljaju na sporednim stanicama.
Prvo se prihvatio posla klupskog trenera, što je rezultiralo manjkom vremena da isprati sve naše igrače po svetu, što može da bude veoma važno u stvaranju tima, atmosfere, zajedništva bez kojega niko na terenu ne grize.
Kada u ekipi imate trenera koji recimo saopštava širi spisak za rperezentaciju od šta znam koliko imena, a onda ga posle sedam dana, bez ijednog treninga skraćuje za deset imena, što ja nisam video nikada ni u jednom sportu, te ima trenera koji favorizuje odredjene igrače, onda on prosto od tog tima ne može da dobije maksimum, ni na terenu igre, ni u zalaganju.
Kad mi izadjemo na basket zna se ko kosi a ko vodu nosi, ko sedi sa strane i gleda basket, a ko prijavljuje ekipu sa strane...Vi mislite da reprezentativci to ne znaju sami?
Čemu onda to glupiranje sa Raduljicom , Birčevićem, Simonovićem?
Djordjević kaže znao je pre prvenstva da će otići sa čela reprezentacije..bojim se da je to razlog ovakvog, može se slobodno reći diletantnskog spremanja ekipe, kao preko kur.ca , za ovo prvenstvo.
J.b.t u poslednjom meču na prvenstvu Djordjević ukombinuje Milutinova i Jokića, i tek onda sve proradi.....
Baš je bilo teško videti neku utakmicu Denvera i videti kako Jokić igra sa četvorke dok Plamli zatvara reket i hvata lopte od Jokića na zakucavanje.....
Celo prvenstvo Bjelica igra kao da mu je neko celu familiju pobio, i nikom ništa, tek u poslednjem meču mu se smanji minutaža.
Vodima dva pleja, a nama na prvenstvu Bogdanović prenosi loptu veoma često?
Ima toga još mnogo, a zajednički imenitelj je dilentatizam, da li zbog neznanja, ili zbog tretiranja ovog takmičenja i reprezentacije kao nečeg sporednog ne znam, ali znam da je Djordjević lično izvor svega toga.
Ko će biti sledeći selektor? Bilo ko kome će to biti jedini posao......Bilo ko ko će da "popuni" reprezentaciju u skladu sa dva temelja ekipe - Jokićem i Bogdanovićem.Ništa više ne treba za odličan rezultat na bilo kom takmičenju
Кад сам гледао прву утакмицу коју је Сале водио као селектор, био сам запрепаштен „рукометним” измјенама. Изводио је и уводио играче тако често да нисам сигуран ни да су сами играчи увијек знали ко им је тренутно у петорци на паркету. Но, игра је текла, гризло се, играла се одбрана, долазило се до резултата... Ајде, реко, можда може и тако.
Слажем се, селектор који има и клупски ангажман није најбоље рјешење, али јбг, лова врти гдје бургија неће.

Након свега, ево пар утисака, несистематично набацаних, на форумско разматрање:

Тео – велики недостатак у тиму, чак и да није у топ форми, само да је био здрав, друга би се пјесма пјевала
Јовић – добар
Јоцић – без коментара (уз додатак да он низашта није крив)
Богдан – сјајан (има петљу да шутне и кад је густо, али наговјештава и „Драженовско” јурцање поена, рекорда и сл, то треба сјећи у коријену)
Бјелица – и те како треба тиму, али овакав није од неке користи
Јокић – посебна прича, хвала му што је играо (надам се да ће и убудуће хтјети, мада се баш и не бих кладио), сасвим ми је разумљиво што нашим новинарима не даје изјаве, а рекао бих и да немамо право да се хвалимо како је „један наш” најбољи центар у NBA све док нама игра четворку у неуиграним поставкама.
ОДБРАНА – ту нешто опасно није штимало, играло се безмудо, смушено, скоро па мрзовољно, а тако не иде против иоле озбиљнијих тимова
НАПАД – ако ми је ишта посебно кидало живце, то су они наши бројни који „знају да шутну” али немају муда кад је густо и онда гледам двојицу која јашу на Богдану, лопта стиже до једног „шутера” који је потпуно сам, финта шута па врућ кромпир колеги који је остао слободан, финта улаза па кромпир трећем... и онда шут трећег преко руке и преко к... кад вријеме већ цури.

Шта даље? Засад се „крпити“ са оним што имамо и под хитно тражити клинце од којих ће неко моћи замијенити Теа кад престане играти. Уз Богдана и Јокића, морамо имати плеја који им је дорастао и то је костур који треба попунити добрим крилима различитог типа (намјене). За центре који су ту да помогну нема зиме, имамо их.
Игру можемо заснивати на Јокићу (и поставити је тако), можемо и на Богдану (али као на врхунском шутеру, дакле нема шта он да се троши на пренос лопте). Јако ме занима како би изгледао уиграни тројац Тео-Богдан-Јокић пошто нико нема шесторку за удвајање све тројице ;)

Лично, радо бих видио неког од Маљковића на селекторској клупи...

Сад видјех, хтједох кратко о Мицићу, па о Јовићу... и онда испаде Јовић па Јоцић :D, а у овом новом шаренишу више не могу исправити грешке у куцању. :(
Дакле Мицић, а не Јоцић.
Гори сам од Шаренца и његовог чувеног Коштунице.
Успут, зајебавали су Шареног да је срећа што не игра Кешељ, а нико му не помену да припази и на Лучића. :D

ja mislim da je tu i velika sujeta saleta djordjevica, nemojmo to potcenjivati , podsvest je cudo ... "on je najbolji igrac srbije svih vremena njegova generacija je najbolja najvise zlata " itd. to je ta prica!
setimo se teatralne oprostajne utakmice kad je pozvao celu sfrj ko niko drugi od igraca ,pa trazenje da se aplaudira ustasama, kacenje patika itd.
i sad se pojavi nova ekipa koju on trenira ,jos bolja, juri zlato itd., a nene to nece moci, mogu da osvajaju samo srebra il 5ta mesta, sale mora da ostane najbolji.
svaki trener je manje vise sujetan svakom mozes naci nesto ,ali ovo je previse od saleta , nikad ih nije branio i pohvalio nego samo kudio i isticao greske neda nikom da se istakne i vecito pravio konfuziju ko je lider.

Maltene svi selektori koje smo imali, ako ne i svi, su imali i slabije rezultate i prosecne rezultate pa cak i brodolome. Daleko uspesniji i bolji treneri od Djordjevica su imali cak i potope. To je sve normalno u sportu, u duzim ciklusima. Zato ne lupetaj, jer pokazujes da nemas pojma o cemu pricas, tako da, ti ces reci za koga je vreme, i sta je neuspeh. Padobranac klasican.
Eto ti ćeš me naučiti :D Ja padobranac a ti ničim izazvan pominješ klupsku pripadnost selektora. Pominješ čovjeka koji ni u šali razmatran kao selektor. No dobro od koga je nije ni čudo. Da za mene ( i ne samo mene ) je ovo neuspjeh. Kao i poraz od Slovenije. Ti naravno možeš misliti drugačije.

Пред КСС и српском кошарком су два циља.
1) Покушати преко ОКТ изборити ОИ.
2) Изабрати новог селектора али и стручни штаб.

Код избора селектора ситуација је замршенија, не нашом кривицом, проблем је опет учинила ФИБА.
Ако би селектор био неки који води ЕЛ тим или има ангажман у ен-би-еју (рецимо Кокошков) он не би могао водити националну селекцију у квалификацијама за Европско првенство, које се играју у фебруару и новембру 2020-е, те фебруару 2021-е.
Србија је у групи са Финском, Грузијом и Швајцарском, ту наши јесу фаворити, али и ако знамо да ће наши на свим овим мечевима бити лишени помоћи 20ак понајбољих играча, из разлога знаних, неће бити то лаке квалификације. Исто важи и за свјетско првенство и те квалификације.
А вјерујем да ће се тражити селектор за неки период до 2023-е.

Зато су важни и асистенти ако би селектор био "недоступан", који ће з тим терминима све то пратити, по потреби и водити националну селекцију.
Тражити селектора који неће имати клупски ангажман није реално, и једноставно речено, нисмо у тој ситуацији, из разлога разумљивих.

Како сам већ написао нови селектор мора испуњавати 3 услова;
- Мора бити посвећен кошарци и тренерском послу.
- Мора знати знање. То некако подразумијева да има резултате у тренерском послу иза себе.
- Мора бити истински родољуб, радити и за добробит српске кошарке и на свему што ће помоћи позитивној промоцији Србије и рода нашег.

Овај трећи је важан, и тај селектор ће бити изложен притисцима, нападима, сплеткама, бити на удару медија, "дежурних пљувача", мораће не ријетко пркосити разним смутљивцима, не угађати некоме или нацији, то тражи често и да жртвује много тога.

Добрих стручњака имамо, један портал (Б92) је направио анкету, тренутно води Игор Кокошков са 9.542 гласа, слиједе Жељко Обрадовић са 5.195, Светислав Пешић са 2.580 и Саша Обрадовић са 1.475 гласова.
Све доказани стручњаци који знају знање, испуњавају поменуте услова, с тим да Карија Пешића није реално узимати у разматрање, не зато што није одличан стручњак, напротив, већ човјек једноставно има 70 година.
Има ту још врсних стручњака, Александар Ђикић, и Милан Томић је доказао да се зна носити са притиском, неки фаворизују Дејана Милојевића који има огромно знање (и којег бих лично волио видјети више на позицији селектора неке од млађих селекција), на позицији асистенка било би добро да остане Дарко Рајаковић (ако Игор буде селектор, хоће), млад али и зна знање, Звездаши би готивили Дејана Радоњића, зашто не и он, мислим зашто не и њега узимати у разматрање, зна знање, наравно под условом да се изјашњава као Србин, ако не, онда не.

Како год, некако све води да би Игор могао бити селектор. Ко год буде селектор истински љубитељи кошарке и они којима је Србија на срцу, подржаће га, прозиваће га они који сваког селектора Србије прозивају.

Poslednja izmena:
Мислим да је Пешић ипак у озбиљним годинама. Нама треба селектор за наредних 5. Ако не може Кокошков, може опет Жељко Обрадовић. Што да не, хвата ме носталгија кад помислим на време кад је он седео на клупи.

"Možda sam vas naveo da mislite da je lako, kada nije bilo. Možda sam vas naveo da pomislite da su moji najbolji potezi počeli sa linije za slobodna bacanja, a ne u teretani. Možda sam vas naveo da mislite da je svaki šut koji sam pokušao bio za pobedu, da se moja igra bazira na snazi, a ne na strasti. Možda sam ja kriv što niste videli da su mi neuspesi davali snagu, da je bol moja motivacija. Možda sam vas naveo da pomislite da je košarka dar od Boga, a ne nešto na čemu sam radio. Svakog dana mog života. Možda sam i uništio ovu igru. A možda... Možda samo tražite opravdanja".

(znam da nije njegovo u originalu, ali tako mu pristaje danas)

Ovo sam odštampao i obesio mojim klincima na zid, da vide i pročitaju svaki dan
Bravo mali, mnogo mi je drago što sam pogrešio u vezi tebe i tvoje igre!:klap::klap::klap::klap:

Избор Обрадовића се више чини као неко прелазно решење. Не могу да га замислим као ауторитет, али верујем да би могао да изгура квалификације. Међутим, питање је да ли је то тренер за велике утакмице.

Nisam stigao ranije.Cestitke kosarkasima za osvojeno 5.mjesto.Ocekivao sam vise,ali 5.na svjetu mi je u redu.I po meni najbolji igrac svjetskog prvenstva.BOGDANOVIC.A najbolji je zato sto je pruzio najvise ,a bilo mu je teze nego ostalima.Zasto teze?Kada su protivnici shvatili da imamo samo jednog raspolozenog igraca,svi su spremali odbranu koja ce njega da zaustavi.Cesto je sutao iz nemogucih pozicija.Da je imao jos dvojicu dobrih sutera spolja,dao bi jos 20+ poena na prvenstvu.Sada pregrupisavanje i borba za odlazak na OI.

Ja sam baš ubedjen da izbor Obradovića može da bude dugoročno rešenje.
Kako je Djordjević izabran za selektora, iako tada nije imao više od godine trenerskog staža i to sa otkazom?
On je tada bio za velike utakmice, a Obradović danas nije?
Po svemu do sada vidjenom Saša Obradović je kudikamo veće trenersko ime od Djordjevića, i po meni trenutno jedino realno rešenje.

Po meni ne treba zuriti sa novim selektorom, treba sad malo ohladiti glavu i naci neko zaista pametno i trajno resenje.

Sasa Obradovic nije los izbor, covek je izuzetno posvecen kosarci i studiozan ali mi ne deluje kao bas neko ko ima harizmu i zna da motivise igrace, takodje pitaje je koliko je trener za velike utakmice i velike protivnike, trenirao je Kijev, Turov, Donjetsk, Albu, Lokomotovu, sad Monako pretezno sve ekipe gde osim mozda donekle u Lokomotivi iz Kubanja nije bilo nekog rezultatskog imperativa i pritiska.

Peto mesto je debakl s obzirom kakvim je igračima raspolagao selektor. Nadao sam se Kokoškovu ali izgleda da nije po ukusu pijanog siledzije Danilovića. Obradović mi i ne uliva neko poverenje ali je sigurno bolji selektor od Đorđevića.

A sa kakvim to igracima je raspolagao trener, imao je Bogdanovica, Jokica, Bjelicu i ajde donekle Micica i Milutinova iza kojih su dobre sezone u Evroligi, ostalo sve prilicno limitirani igraci diskutabilnog kvaliteta.

A sa kakvim to igracima je raspolagao trener, imao je Bogdanovica, Jokica, Bjelicu i ajde donekle Micica i Milutinova iza kojih su dobre sezone u Evroligi, ostalo sve prilicno limitirani igraci diskutabilnog kvaliteta.
Donekle Milutinova?
Čovek posle Jokića , a možda i pre Jokića u FIBA košarci, najbolji centar na prvenstvu, a ti kažeš samo donekle?
Imao je Bogdanovića i Bjelicu, svojevremeno najbolje igrače Evrolige.
Imao je Jokića zvanično najboljeg centra NBA lige.
Znači imao je četiri vrhunska majstora ove igre.
Šta je trebao da uradi?
Da im dovede šegrte, koji će da donose i mešaju pesak i malter, dok majstori zidaju.
A on je njima doveo Raduljicu, Birčevića,Simonovića,Marjanovića.......

U svakom slučaju boljim nego što ih je Imala Argentina ili Francuska. To što nije umeo da ih upotrebi je njegov problem.

Ma gde smo imali bolji tim nego Francuska, realno Furnije, De Kolo, Ntilikina, Batum, Albisi su ovako sve skupa svetlosnim godinama ispred nase spoljne linije (jbga nasa spoljna linija nije samo Bogdanovic, sad kad bi mogli da kloniramo Bogdanovica u jos 4,5 primeraka to bi bilo super), takodje i unutrasnja linija Gober najbolji defanzivac u NBA koji je unistio Amere u oba reketa, Poire jedan od top centara u Evroligi sad i on ode u NBA, takodje Laberi, M'Baje, Lesor isto nisu nimalo naivna igraci, isto mogu u oba reketa da odigraju dobro, odlicne atlete a Laberi i M'Baje i spolja dobro sutiraju.

Takodje i Argentina, imaju jednog Skolu koji je doktor kosarke, tata, isto spolja Kampaco, Dek, Laprovitola, Garino, Brusino, Vildoza su svi kao osice, trce, bacaju se po terenu, igraju agresivnu odbranu, igraju tranziciju, skacu, svi dobri suteri, ali sto je najvaznije kao tim su veoma mocni, odlicno takticki i fizicki pripremljeni.

Tako da ovaj plasman i poredak mislim da je i bio realan u ovom trenutku.

По обичају медији су кренули да роваре. Прво Спортски журнал пренесе вијест па то преузме Б92 (овдје) то бомбастично наслове
Ništa od Kokoškova, Obradović novi selektor Srbije?
на крају да их не би неко прпзвао ставе ? (мангупчићи).
Па се брже боље тражи интервју од Саше Обрадовића, који каже да нема појма, да га нико није звао и да је то сазнао из медија.
И једна глупа ситуација.

Узгред Саша Обрадовић мора видјети који је став његовог клуба, Монака.
Као што би морали став клуба видјети Жељко Обрадовић и Игор Кокошков, Мада мислим да ту неће и не би било проблема.

Е сад, за сам ОКТ неће бити проблема, игра се 7-12.јула, и ако буде Саша или неко други изабран моћи ће се посветити том турниру.

Проблем су те квалификације за ЕП, у фебруару и новембру 2020-е и у фебруару 2021-е, играћемо те мечеве без 20ак понајбољих играча, а ? је да ли ће и селектор (ко год да буде изабран) бити "доступан". И те ће мечеве можда водити неко од помоћника. О том, потом.

Саша Обрадовић? Пратим га дуго, и одличан стручњак. Да ли је добро рјешење за селектора, показаће се ако буде изабран.
Врстан, па и врхунски стручњак не мора се снаћи у улози селектора. У клубу он доводи играче према некој својој визији, у границама расположивог буџета наравно, у националној селекцији има играче које има, од тих ваља саставити екипу која че најбоље на паркету функционисати.
У Србији је предност што имамо добру базу играча, попуњене све позиције и јако важно, имамо доста поливалентних играча, није лоша ситуација за селектора. Лоше је што постоји велики притисак и подметања са разних адреса, имамо и "интервенције" менаџера, ту није лако радити.

За нас је ОКТ од огромне важности, и јако је важно да се наши квалификују на ОИ. Ту ми некако Кокошков и Жоц улијевају већу сигурност, када је тај задатак (квалификације за ОИ) у питању.
И Саша је одличан стручњак, уз то (није неважно) док је играо у дресу националне селекције гинуо је, тамо 1999-е, на ЕП гадно се повредио, пропале су му тада и поприличне паре. Вратило му се то кроз тренерски ангажман.

Но да сачекамо, видјећемо ко ће бити изабран.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back