Košarkaška reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Eh da je opstala Juga, pa zamisli sad reprezrentaciju : Goran Dragic, Milos Teodosic, Bojan Bogdanovic i centarski tandem Vucevic i Pekovic i klupa recimo : Nemanja Bjelica, Nikola Mirotic, Saric, Bobi Marjanovic, Mirza Teletovic, Zoran Dragic, Hezonja, Pero Antic, Beno Udrih, Bogdan Bogdanovic.....itd, to ne da bi mogla da se sastavi ekipa nego 2 ekipe , maltene ovaj tim SAD bi ladno dobili, ja mislim da bi kod Amerikanaca maltene 10 igraca moralo da odigra utakmicu svog zivota da bi nas pobedili.

Inace ne radi se sad samo o tome sve najbolje igrace iz svih ex Yu republika staviti na jedno mesto , vec da je opstala Jugoslavija, zadrzali bi i taj sistem rada i dodatno ga usavrsavali, imali bi kontinuitet i u tom nekom smislu, mozda bi cak i ovi igraci bili smesni naspram nekih koje bi ta skola kosarke izbacila, imali bi maltene hiper produkciju vrhunskih asova.

Zavisi od sistema, ako bi ostali na komunizmu, propali bi skroz, jer komunisticki sistem rada funkcionise sve gore sto je sport profesionalniji.

Pogledaj npr. americku koledz kosarku. Od druge najkvalitetnije kosarke na svetu, postali su gori od bugarske lige, jer igrace tretiraju na komunisticki nacin.

Pa nije im to iz Indijanapolisa bila najslabija NBA selekcija, jste falili su tu neki igraci , ali kad pogledas tu su bili : Redzi Miler, Dzermejn O'Nil tada mozda i ponajbolja cetvorka u NBA (Redzi Miler i Dzermejn O'Nil su tada bili strasan tandem u Indijani) , Pol Pirs , Big Ben koji je tada vazio za najboljeg skakaca i defanzivca u ligi, onda Andre Miler koji je tada bio najbolji asistent u ligi (a pritom i imao nekih 17 poena u proseku) , Majkl Finli jedan vrhunski all round i all star igrac koji je bio deo cuvenog tria Dalasa sa Novickim i Stiv Nesom, pa Son Merion isto jedan vrhunski all round igrac i cetvorostruki all star, pa Beron Dejvis tada jedan od ponajboljih i najperspektivnijih plejeva u ligi isto all star , pa Elton Brend, secam se 12ti igrac u ekipi im je bio Dzej Vilijams tadasnji prvi pik sa drafta i igrac Cikaga za koga su mnogi verovali da je novi Majkl Dzordan ali imao je neku tesku saobracajnu nesrecu i njegova NBA karijera je pre zavrsila nego sto je i pocela...........znaci bio je to veoma ozbiljan sastav, sad neki igraci su im otkazali ucesce, ali opet su t sve bili igraci koji su zvezde u svojim klubovima i all star igraci, cinilo se da su zeleli da naprave neki spoj iskustva i mladosti i onako da naprave bas izbalansiran tim, recimo imali su najboljeg trojkasa u ligi (iako se tad vec pojavio Stojakovic , ali barem njihovog najboljeg trojkasa) , najboljeg asistenta, najboljeg skakaca i defanzivca , najperspektivnijeg igraca u ligi.........itd, sto je dobar koncept i funkcionisao je dosta dobro, dobijali su sve protivnike sa po 25,30 razlike e onda je usledio mec sa Argentinom, pa sa nama a ostalo je istorija.

Recimo meni taj tim iz Indijanapolisa nije nista losiji od ovog iz Rija recimo.

U tom periodu 2002 god. oni su na svakoj poziciji imali po najmanje jednog a negde i dva kosarkasa koji su klasa iznad onih koje su pozvali. Jesu to bili all star ili igraci na granici all stara uglavnom mada te sezone samo cetvorica su bili pozvani na all star mec, ne svi, jer oni objektivno imaju u ligi oko 30-40 igraca koji su taj nivo, uglavnom skoro svaki klub u NBA ima barem jednog igraca all star nivo jer tamo razlike izmedju klubova nisu toliko velike u pogledu budzeta, uslova itd a zbog sistema seleri kap mnogim boljim igracima vise odgovara da igraju za slabiji klub ali za max uslove nego za neki sampionski koji nema prostora za veliku platu igraca.
Andre Miler je tako bio najbolji asistent ali samo jedne sezone i dobar je igrac ali nije rang Pejtona ili Kida. Finli, Pirs i Merion koji su u tom trenutku bili mladji igraci,R. Miler veteran koji je te sezone imao duplo slabiju statistiku nego sa kraja 80-tih nisu u tom trenutku bili rang Mekgrejdija, Brajanta, Reja Alena , Ajversona, Kartera ili Hardaveja koji su tada bili super star igraci. U njihovom rangu bili su otprilike Alan Hjuston ili Sprivel koji je 5 puta bio all star igrac , Dzeferson.
U odnosu na Dzermejna O Nila bilo je boljih igrac kao sto su Dankan te sezone mvp lige, Garnet i Veber mada su tada jos uvek bili aktivni i veterani Meloun i Kemp.
Dok ne treba previse ni pricati o poziciji 5 gde nisu dosli Sakil, Robinson, Morning, Mutombo.
Uostalom zvanicno na kraju sezone 2001-2 niko iz ove generacije nije bio u prvoj all star a ni drugoj postavi . Prvu postavu su cinili Kid, Brajant, Mekgrejdi, Dankan i Sakil a drugu Pejton, Ajverson, Veber, Novicki i Garnet.

Poslednja izmena:
Eh da je opstala Juga, pa zamisli sad reprezrentaciju : Goran Dragic, Milos Teodosic, Bojan Bogdanovic i centarski tandem Vucevic i Pekovic i klupa recimo : Nemanja Bjelica, Nikola Mirotic, Saric, Bobi Marjanovic, Mirza Teletovic, Zoran Dragic, Hezonja, Pero Antic, Beno Udrih, Bogdan Bogdanovic.....itd, to ne da bi mogla da se sastavi ekipa nego 2 ekipe , maltene ovaj tim SAD bi ladno dobili, ja mislim da bi kod Amerikanaca maltene 10 igraca moralo da odigra utakmicu svog zivota da bi nas pobedili.

Inace ne radi se sad samo o tome sve najbolje igrace iz svih ex Yu republika staviti na jedno mesto , vec da je opstala Jugoslavija, zadrzali bi i taj sistem rada i dodatno ga usavrsavali, imali bi kontinuitet i u tom nekom smislu, mozda bi cak i ovi igraci bili smesni naspram nekih koje bi ta skola kosarke izbacila, imali bi maltene hiper produkciju vrhunskih asova.

PS; Ne tiče se ovog komentara ali kratko.Džermejn O Nil nije četvorka nego klasični centar.
Što se ovog komentara tiče, ni tu nisi u pravu.
Generacije pobednika u našoj košarci nisu nastajale iz škole košarke kako bi mi to voleli da kažemo i živimo u zablidu, nego iz entuzijazma pojedinaca u toj košarci.
Enutuzijazma Nikolića da stvori nukleus, i da godinama školuje naše trenere.
Hrabrosti Žeravice, Novosela da mlade, drčne uvlaci u reprezentaciju,kasnije vizionarstva Ćosića i Slavnića da kroz celu bivšu SFRJ tumaraju u potrazi za talentima.
Treneri po unutrašnjosti su bili posebno cenjeni i posebno stimulisani od strane saveza.Tako su Stančić, Trninić,Bogojević,Kisik,Pepsi Božić mogli mirno da se posvete stvaranju novih zvezda, uz saradnju sa tim trenerima entuzijastima na "vrhu".
Da posotji škola košarke, mi bi imali kontinuitet stvaranja velikih igrača, što je kod nas daleko od istine.
kod nas se to dogadjalo stihijski, i zavisilo je od jednog ili dva čoveka.
Prvu generaciju )govorim o svetskim prvacima 1978.) je stvorio Žeravica, a unapredili Nikolić i Novosel.
Drugu generaciju)Divac, Radja ,Kukoč,Petrović) su stvorili Ćosić i Slavnić, sa izuzetnkom Danilovića koji je stasao u Partizanu pod Vujoševićem, uključujući iBodirogu kojeg je priv zapazio Ćosić , a rat odveo kod Tanjevića.
Konačno treću generaciju je stvorio opet Slavnić, koji je te 2007. selektovao jednu od naših najtalentovanijih generacija, koja sticajem svojih ludih glava(Miličić) ili povreda(Aleksandrov) nije irzasla u trofejnu.
Tako da, naši uspesi su više posledica rada pojedinaca, a nikako sistema.
Kada nije bilo požrtvovanih pojedinaca, nije bilo ni uspeha.
A što se tiče pobrojanih igrača koji su nastali raspadom SFRJ.Da nije bilo raspada većina od njih ne bi ni postala velika.
Bivša SFRJ je imala tri četiri košarkaška centra-Beograd,Zagreb i uz njih Sarajevo i Split i Zadar koji su više stvarali igrače za prodaju Beogradu i Zagrebu.
Kari Pešić nikada ne bi izmišljao Bjelicu tražeći ga po austrijskoj ligi, nego bi se okrenuo nekom iz svoje Bosne.
Dragići u Olimpiji ne bi nikad postali igrači, da Olimpija nije postala važan državni projekat.
Mnogo njih ne bi tako mladi pobegli napolje u potrazi za osnovnom egzistencijom, nego bi bili "zatvoreni" u nacionalne lige i lokalne šovinizme.
Tako da je ta priča o tome šta bi bilo kad bi bilo veoma relativna, i voema neizvesna.

U tom periodu 2002 god. oni su na svakoj poziciji imali po najmanje jednog a negde i dva kosarkasa koji su klasa iznad onih koje su pozvali. Jesu to bili all star ili igraci na granici all stara uglavnom mada te sezone samo cetvorica su bili pozvani na all star mec, ne svi, jer oni objektivno imaju u ligi oko 30-40 igraca koji su taj nivo, uglavnom skoro svaki klub u NBA ima barem jednog igraca all star nivo jer tamo razlike izmedju klubova nisu toliko velike u pogledu budzeta, uslova itd a zbog sistema seleri kap mnogim boljim igracima vise odgovara da igraju za slabiji klub ali za max uslove nego za neki sampionski koji nema prostora za veliku platu igraca.
Andre Miler je tako bio najbolji asistent ali samo jedne sezone i dobar je igrac ali nije rang Pejtona ili Kida. Finli, Pirs i Merion koji su u tom trenutku bili mladji igraci,R. Miler veteran koji je te sezone imao duplo slabiju statistiku nego sa kraja 80-tih nisu u tom trenutku bili rang Mekgrejdija, Brajanta, Reja Alena , Ajversona, Kartera ili Hardaveja koji su tada bili super star igraci. U njihovom rangu bili su otprilike Alan Hjuston ili Sprivel koji je 5 puta bio all star igrac , Dzeferson.
U odnosu na Dzermejna O Nila bilo je boljih igrac kao sto su Dankan te sezone mvp lige, Garnet i Veber mada su tada jos uvek bili aktivni i veterani Meloun i Kemp.
Dok ne treba previse ni pricati o poziciji 5 gde nisu dosli Sakil, Robinson, Morning, Mutombo.
Uostalom zvanicno na kraju sezone 2001-2 niko iz ove generacije nije bio u prvoj all star a ni drugoj postavi . Prvu postavu su cinili Kid, Brajant, Mekgrejdi, Dankan i Sakil a drugu Pejton, Ajverson, Veber, Novicki i Garnet.

A pa gresis malo, mislim Dzermejn O'Nil je zaista u tom trenutku bio igrac top klase, po meni u tom trenutku nije bio nista losiji ofd Vebera , Garneta, Meloun je tad vec imao 40 godina a Kemp vec odavno odsvirao svoje......inace stvarno je u Indijani bio ubitacan.
Big Ben mislim ipak biti najboli skakac i defanzivac u ligi je velika stvar i to nije bio samo jedne sezone, ajde da kazemo Sek je tada bio neprikosloven, ali Robinson je tada vec bio na zalasku karijere i odavno prosao zenit, slicno vazi i za Mourninga, mozda nije bas bio na zalasku karijere tad ali mu je forma vec bila u osetnijem padu (i nije to vise bio onaj nivo na kome je igrao u Sarlotu ili svojevremeno u Majamiju sa Timom Hardavejom i Danilovicem), a Mutombo je stranac, iz DR Kongo tako da nikada nije ni dolazio u izbor da igra za selekciju SAD.
Pa Andre Miler je po meni rang Kida ili Pejtona , cak u nekim segmentima igre mozda i bolji od njih, samo eto on je oduvek bio jako potcenjen igrac i vecito u senci nekoga i nazalost nikada nije dobio onoliko prostora i kredita koliko zasluzuje, kako u samoj ligi , tako i od strane medija, fanova i ostalih.
Inace Pirs, Finli, Merion, Beron Dejvis su tada zaista harali ligom i zaista u tom trenutku tesko da je bilo mnogo boljih igraca od njih, igrali su odprilike barem tu negde na slicnom nivou kao ovih par imena koje si pobrojao (iako nisu bas ni isti tipovi igraca).

Inace ti igraci iz idealnoh postava su tamo zato sto su njihovi klubovi tada bili u samom vrhu i borili se za titulu, uglavnom igraci iz takvih timova ulaze u te idealne petorke, pa tako eto mnogi igraci uprkos odlicnoj formi i partijama su otpali iz te kombinacije.

Mada generalno to je bio dobro selektovan tim i dosta dobro im je islo , sve do susreta sa Argentinom kada su pretrpeli pravi sok a mi ih sledecu noc samo dokusurili ;)

Inace ja se secam nekih njihovih intervjua kada su govorili da se evropska kosarka bas jako priblizila americkoj i da su cak takticki mozda i ispred SAD, pogotovo Jugoslavija, koja em ima individualni kvalitet em takticki izuzetna ekipa, pa su zeleli vise da naprave tim koje moze da se bolje prilagodi evropskom stilu kosarke i koji ce biti bolji u igri 5 na 5 ( zato neke igrace i namerno nisu zvali) , jer ako budu igrali kao i dosad (pogotovo se to odnosilo na Sidnej) verovatno im se smesi poraz, zato su morali malo da promene nacin rada, taktiku, stil igre i ostalo, kako bi bolje igrali protiv takticki veoma jakih i potkovanih ekipa. (zato su recimo zeleli radije u ekipi Andre Milera ili Berona Dejvisa nego recimo Ajversona i radije Majkla Finlija i Sona Meriona nego recimo Vinsa Kartera i opet kad pogledas u Sidneju su im recimo igrali skoro svi koje si nabrojao, Pejton, Garnet, Mourning, Hardavej, Karter, Kid....itd , pa opet za dlaku su izbekli debakl, da smo se mi sastali sa njima tad i igrali kao recimo u Turskoj 2001. dobili bismo ih bez po muke, i njima je bilo jasno da treba nesto malo radikalnije menjati i budu li opet poslali tim slicnom onom u Sidneju smesi im se debakl , a igraci poput Andre Milera, Pola Pirsa, Majkla Finlija, Sona Meriona , Big Bena su se uglavnom malo razlikovali i po stilu igre od onih koji su uglavnom bili u Sidneju i bili su onako nova, sveza krv u odnosu na Pejtona, Hardaveja, Mourninga i ostale).

Poslednja izmena:
Komunisticki sistem rada moze da prodje dok je sam sport generalno na amaterskom ili polu-profesionalnom nivou. Da ti glavni izvor prihoda za sport bude drzava, to moze da prolazi kod sportova koji su na tom nivou razvoja organizacije. Sto je sport profesionalniji, to komunisti imaju manje sanse.

E sad, mi imamo problem jer smo malogradjasko drustvo, pa nama amaterski sportovi nisu in, mi hocemo da budemo face u onim sto profesionalnijim sportovima. Zato se i dalje drzaimo kao pijan za plot za kosarku i fudbal, umesto da 10 puta manje para ulozimo i budemo sila u umetnickom klizanju npr. Tamo je zabranjeno profesionalcima da se takmice, kao u Tenisu do 60-ih, i tu bi razbijali. Umesto toga, mi bacamo pare na fudbal i kosarku.

Komunisticki sistem rada moze da prodje dok je sam sport generalno na amaterskom ili polu-profesionalnom nivou. Da ti glavni izvor prihoda za sport bude drzava, to moze da prolazi kod sportova koji su na tom nivou razvoja organizacije. Sto je sport profesionalniji, to komunisti imaju manje sanse.
E sad, mi imamo problem jer smo malogradjasko drustvo, pa nama amaterski sportovi nisu in, mi hocemo da budemo face u onim sto profesionalnijim sportovima. Zato se i dalje drzaimo kao pijan za plot za kosarku i fudbal, umesto da 10 puta manje para ulozimo i budemo sila u umetnickom klizanju npr. Tamo je zabranjeno profesionalcima da se takmice, kao u Tenisu do 60-ih, i tu bi razbijali. Umesto toga, mi bacamo pare na fudbal i kosarku.

Tu imaš pravo svakako. Da država daje pare da bi se masno plaćali stranci koji ne donose rezultate. To je potpuno sumanuto. A plan je bio (koliko sam ja shvatio) da se na taj način, plasmanom u grupe, smanji ogroman dug. Potpuno kriva i promašena strategija.
Što se tiče ulaganja, po meni bi se trebalo ulagati u sportove koji donose rezultate ( pored baznih sportova kojima se moraju omogućit minimalni uvjeti). I to ne ulagati u plaće prve momčadi, nego u školovanje trenera, izgradnju terena, kupovinu opreme itd.
Recimo vaš Prlainović je napao državu da je kriva što propadaju vaterpololo klubovi. Država bi svakako trebala pomoći omladinskim školama tih klubova, ali posao države nije da daje plaće prvotimcima. Jbg. U zadnjih par godina su i Partizan i Zvezda osvajali Ligu prvaka u vaterpolu, sad propadaju. Ne znam, po meni se tu radi baš o ovom o čemu Kami stalno piše, o nesposobnosti ljudi koji vode te klubove da funkcioniraju u profesionalnom sportu. U istoj situaciji je i zagrebačka Mladost, najveći vaterpolo klub u povijesti. Al mogla je prije par godina plaćat Vanju Udovičića. I sad da država ili grad saniraju gubitke koje su nanjeli pojedinci. Nebi išlo.

Наравно да држава не треба да финансира сад сваки клуб у земљи, иако јој тај спорт доноси медаље и успехе, и то треба да важи за сваки спорт. Е, ту долазимо до проблема због ког се Прлаиновић онако "излануо". Лако је оптужити челнике ватерполо клубова, одбојкашких, па и кошаркашких да су неспособни да зараде, да нађу спонзора за егзистенцију, али је лицемерно да ти исти ликови који се питају за нешто, годинама потурају паре Звезди и Партизану да доводе странце са упитним референцама, који како рекосте, не доносе резултате, испадају из Европе пре септембра... Ако се укида државно финансирање, укида се за све спортове, не само у онима где нема навијачких група, нарко дилера који ће да ти направе проблем ако пробаш да нешто доведеш у ред. Мало доследности, ништа више. Нажалост, нико нема ону ствар да се позабави тиме. А постоје само 2 решења - приватизација или катанац, проблем је што та 2 распала клуба нико неће ни да купи.

Наравно да држава не треба да финансира сад сваки клуб у земљи, иако јој тај спорт доноси медаље и успехе, и то треба да важи за сваки спорт. Е, ту долазимо до проблема због ког се Прлаиновић онако "излануо". Лако је оптужити челнике ватерполо клубова, одбојкашких, па и кошаркашких да су неспособни да зараде, да нађу спонзора за егзистенцију, али је лицемерно да ти исти ликови који се питају за нешто, годинама потурају паре Звезди и Партизану да доводе странце са упитним референцама, који како рекосте, не доносе резултате, испадају из Европе пре септембра... Ако се укида државно финансирање, укида се за све спортове, не само у онима где нема навијачких група, нарко дилера који ће да ти направе проблем ако пробаш да нешто доведеш у ред. Мало доследности, ништа више. Нажалост, нико нема ону ствар да се позабави тиме. А постоје само 2 решења - приватизација или катанац, проблем је што та 2 распала клуба нико неће ни да купи.

Fudbal je Bog sporta, narocito kod nas, i ovde 90% para u sportu ide na fudbal; tako da nista u sportu ne moze da se resi bez da isamaras i polomis noge tim fudbalskim huliganima i funkcionerima, naravno.

Nijedan sport nema kapacitet da se sam finansira, osim fudbala, kod koga je u stanju ziveti od marketinga, prodaje igraca, privatnih sponzora, i sl.

Za kosarku je i sam predsednik Real Madrida odavno rekao da mu je kosarkaska sekcija cist gubitak, ali mora da je drzi zbog tradicije, ovoga il onoga. O cemu mi da pricamo u vaterpolu, odbojci, itd. Sve to moze da se finansira periodicno, u lokalu, kad postoji neki interes neke jake lokalne firme, pa se javi interes gradjana da to prate i daju neke pare.

Drzava ako ne zeli da sponzorise klubove, onda mora da nadje resenje za privatizaciju, podsticaje da se ulaze, poreske olaksice, itd. Naravno da je Prlainovic u pravu, svi se loze kad Srbija izdominira na necemu, a kad pogledate koji klubovi daju te igrace, neki su i propali ili su nebitni (Becej, Vojvodina), gde oni treniraju, bazeni na kojima se nahvatale alge i rdja, pa i sami vaterpolisti koji su se onoliki borili sa stolicama na lou-kost letu.

Ista je prica i sa kosarkom, samo sto je velika sreca sto su se najvazniji igraci dosta razvijali i u jakim klubovima u inostranstvu. Ali opet, pitanje je koliko ce to da traje.

Danas je klupska kosarka u Srbiji svedena na 3 kluba koji treniraju u istoj hali u Zelezniku, jedan dil izmedju navijacki ostrascenih predstavnika drzave, Covica i menadzera Raznatovica. Mega Leks koji budzi domace igrace za dalju prodaju, klasicna preprodaja od koje je reprezentacija videla dosad korist (u ovih 8 godina) samo u Jokicu. FMP je nekad bio takav klub, iz njega su izasli Teodosic, Raduljica i jos poneki, ali nijedan nije bio ni blizu formiran igrac - bila je to samo preprodaja kao Raznatoviceva, a oni su se razvijali u drugim klubovima, cesto kod nasih trenera. O Zvezdi da ne pricam, od kako je Covica u toj prici, reprezentacija je dobila samo Gudurica u najavi. I na kraju, Partizan koji je davao u zadnjoj deceniji dosta ogranicenih "pomagaca", ali i nekoliko bitnih, je sveden na "strano telo u Srbiji", ne dozvoljava mu se da digne glavu iznad vode kako ne bi ugrozio Zvezdu. Traze igrace iz BiH, Izraela, Francuske,... jer svaki pokusaj da se dovede neki iole talenat minira mafijaska struktura koja trenutno vlada.

Dokle ce to tako da traje? Hoce li uvek Djordjevic ili neko drugi praviti velike uspehe sa par dobrih igraca i simonovicima stimcima bircevicima i kalinicima?

Jednom ce to puci, a onda ce biti kriv Djordjevic.

Jer nije pozvao neku menadzersku igracku od igraca.

Pa Real Madridu je i fudbal u ovakvoj postavci cist gubitak, to koliko se oni zaduzuju i koliko su u minusu, a nisu privatni klub, to nije normalno.

Spanac drzavni parazit nasao da prica o profesionalnom sportu.

Pa najveci problem profesionalnog sporta je sto se Real i Barsa ne privatizuju, cime bi front privatnika u fubalu konacno bio jaci od onih klosara iz UAFA-e i FIFA-e koji otimaju tudje pare.

Funkcioneri drzavnih klubova i Saveza su uvek i svuda po logici stvari najveci neprijatelji profesionalnog sporta. Iz 1000 razloga. Da nije njih, ne bi ni menadzeri bili tako jaki na taj nacin.

Pa u kapitalizmu su mnogi u minusu, od firmi do gradjana, to je nacin funkcionisanja. Nije problem sto si u minusu, zaduzio si se za ovo ili ono, bitno je da imas cime da otplacujes. I engleski klubovi posluju u minusu, a oni su kao pojam za poslovanje, marketing, uspeh, itd.

I da ne zaboravim u vezi moje price manje klubove kao Kragujevac, koji je reprezentaciji dao nekoliko bitnijih sljakera. Toga vise nema.

Najveći dokaz da košarka može i na ovim prostorima biti profitabilan sport je Mega Leks.
Sasvim sam siguran da Ražnatović ne bi držao klub da nema koristi od toga.
Isto tako kako on finansira klub i kako iz njega izvlači dobit, godinama radi jedan AJaks, jedan PSV, jedna Valensija, do pre neku godinu Atletiko Madrid.......Spremaju igrače za druge , bogatije klubove.
Ko brani Zvezdi ili Partizanu da to isto radi?
Još plus, Ražnatović ne dobija ništa od države, nego sve plaća.Plaća halu, plaća igrače, sve što treba.............
A Zvezda i Partizan šatro ne mogu......Smešno, naravno da mogu, ali suvuše parazita moraju da nahrane, pa zato ne mogu.

Kao sto sam rekao, a genijalci mi nisu verovali, Mega Leks ne moze da ucestvuje ni u EK, ne sme. Evo Kole bi mogao da se prepozna, kako me je ismevao. :mrgreen:

Takva muljaza moze da prodje samo u Srbiji, i tu je kraj svakom poredjenju sa Ajaksom, PSV-om, i ostalim klubovima koji su sportski klubovi i takmice se sportski, za razliku od Mega Leksa, koji jeste simpaticna prica kada ne bi bio klasican sukob interesa i na taj nacin, zbog menadzerskih kombinacija, ugradjivanja, nedostatka sportskog motiva i ostalog, obesmisljavao sport sam po sebi. Tom klubu ni ne trebaju sponzori osim nekoliko sitnih kombinacija koje su vise za tehnicko opsluzivanje kluba. Taj klub jedva da i placa igrace, jer su sve to igraci jednog menadzera koji su tu na pola sezone, sezonu ili dve, usputna stanica za preprodaju. I oni su tu da bi se dalje naplatili - sve ono sto je radio Partizan recimo, a to se najzesce osudjivalo - samo sto je Partizan na papiru davao normalne plate a onda ocekivao da ce igrac kad se proda da se naplati od obestecenja, oprosti deo, i sl.

Kao sto je FMP kupio kajmak od izumiranja centara po Srbiji, tako ce i Mega Leks kad se jos malo rasiri da bude klasicna bolestina, ali ne i uzrok problema.

Poslednja izmena:
Kao sto sam rekao, a genijalci mi nisu verovali, Mega Leks ne moze da ucestvuje ni u EK, ne sme. Evo Kole bi mogao da se prepozna, kako me je ismevao. :mrgreen:

Takva muljaza moze da prodje samo u Srbiji, i tu je kraj svakom poredjenju sa Ajaksom, PSV-om, i ostalim klubovima koji su sportski klubovi i takmice se sportski, za razliku od Mega Leksa, koji jeste simpaticna prica kada ne bi bio klasican sukob interesa i na taj nacin, zbog menadzerskih kombinacija, ugradjivanja, nedostatka sportskog motiva i ostalog, obesmisljavao sport sam po sebi. Tom klubu ni ne trebaju sponzori osim nekoliko sitnih kombinacija koje su vise za tehnicko opsluzivanje kluba. Taj klub jedva da i placa igrace, jer su sve to igraci jednog menadzera koji su tu na pola sezone, sezonu ili dve, usputna stanica za preprodaju.

Kao sto je FMP kupio kajmak od izumiranja centara po Srbiji, tako ce i Mega Leks kad se jos malo rasiri. Klasicna bolest, ali ne i uzrok problema.

Bilo bi lepo da citiraš GDE sam ja to omalovažavao stav da Mega Leks ne može da igra evrokupove?
Eto, ja kažem da LAŽEŠ oko toga.
Što se tiče priče oko toga da je to neka muljaža, ja to baš i ne vidim tako........
Postoji vlasnik kluba,i on odlučuje o tome kako će klub poslovati.
Neprirodno je to da u drugim klubovima ima svoje igrače, ako je menadžer, i to bi svakako bilo nedopustivo u jednoj pravnoj državi, jer posotji mogućnost manipulacije, tj kako ti kažeš sukob interesa, mada to nije pravi naziv za ovu situaciju..
Ali, ako je ta država dopustila da Zvezda igra utakmice sa svojom filijalom i to u istom rangu takmičenja,, onda je Ražnatović mnogo manji porblem.

Ono što je poenta svega nezavisno od ovoga, je što je Ražnatović dokazao da košarka može biti profitabilan sport, i na ovim prstorima., a to je upravo ono što nam je godinama uprava Partizana servirala kao nemoguće.

Poslednja izmena:
Mega kao primer uspesnog poslovanja, a zanemaruje se cinjenica da ne bi smeli ni da postoje, barem ne u ovom obliku. I to nije samo stav, to je propis da menadzer ne sme da ima svoj klub. Pretvori Megu iz kluba u neku skolu kosarke ili centar za obuku pa ces da vidis koliko bi bi bio profitabilan. I to da Misko ne placa reket nikome nema bas smisla, on krsi zakon, a to ne moze da prodje svakome. Neko ipak mora da ti dozvoli..

Ja sam dobro poznati lazov i olos. :mrgreen:

No dobro.

Raznatovic je dokazao ono sto su dokazali mnogi pre njega u kosarci i u fudbalu, da se moze ziveti od prodaje igraca.

S tim sto on ima daleko komotniju poziciju jer ne mora da placa trzisnu cenu za igrace jer je, time sto je on njihov menadzer, zapravo eliminisao posrednika-menadzera. Svi ostali klubovi moraju da posluju trzisno i varaju ili "varaju", obecavajuci igracima novce kao i svi drugi klubovi da bi ih privukli, a u sebi podrazumevaju da ce se naplatiti obestecenjem, npr. I onda kad se skupe promasaji, i kada sapu na sport stavi garnitura vlasti koja ne zeli privatizaciju ali zeli da eliminise rivale "svom" klubu, zavrne slavine i ciljano selektivno sprovodi zakone - onda dodjes u situaciju kao Partizan.

Naravno, ima i Raznatovic svoje marketinske uspehe, kao sto je ideja o igranju u halama po Srbiji, i privlacenje dva, tri sitna, tehnicka sponzora za tekuce troskove, ali posto tu ne postoji nikakva dugorocna korist, to je marketing tik iznad prosecnog cirkusa koji ide od grada do grada.

Njegovo poslovanje je samo puko menadzerisanje sa igracima, u cemu je vrlo, vrlo uspesan. Sve ostalo je smesno, na nivou deteta i kako ono vidi svet oko sebe. Uostalom, njegovo je dete osmisljavalo dresove Mega Leksa... o kakvom mi poslovanju i marketingu da pricamo kad covek nije unajmio profesionalne dizajnere ili studio za brendiranje nego mu dete predskolskog uzrasta gradi vizuelni identitet kluba. :mrgreen:

To ni u jednom sistemu nije nedozvoljeno.
Nedozvoljeno je da Raćnatović sem igrača svog kluba ima uticaj ili bude menadžer još nekog igrača iz nekog drugog kluba.
TO je ono što je u ovom slučaju nedozvoljeno.
A i to Ražnatović može da lako reši da hoće, prostom preregistracijom kluba, gde bi upravljačka prava prepisao nekom drugom, a sve se svelo na isto.
Medjutim, on to ne radi, jer i nema interes da vodi i troši pare igrajući evrokupove.
Njegov interes je da razvija igrače, da svojim igračima omogući mesto i klub gde mogu napraviti intermeco u karijeri, bez da dozvoli da ga klubovi ucenjuju, kao što je to svojevremeno radio Partizan, za vreme Vujoševića.
I pored toga, on dokazuje, a to je izgleda ono što najviše boli vernike, da na košarci može sasvim lepo da se zaradi, AKO znaš da radiš.......
Ali ako ne znaš, pa otimaš, ucenjuješ, uzimaš igračima procenat, izdržavaš bulumentu parazita, a za sve to kriviš državu, onda je poslovanje Mega Leksa trn u oku, jer prosto pokazuje da je Partizanu (njegovoj upravi) falilo ZNANJA, ili bilo viška lopova.Treće nema.
Da ponovim, pošto izlgeda vama vernicima treba uvek najmanje tri, četiir puta ponoviti......NIJE prekršaj to što je menadžer vlasnik kluba, prekršaj je ako taj menadžer ima još igrača u druhim klubovima.

A što se tiče prozivke oko Mega Leksa i Evrrokupa, obzirom na to da si me prozvao, ja jasno kažem da si LAŽOV.......Dokaži da nisi, pa citiraj i nadji gde sam ja to tebe prozivao za igranje Evrokupa Mega Leksa.

A što se tiče prozivke oko Mega Leksa i Evrrokupa, obzirom na to da si me prozvao, ja jasno kažem da si LAŽOV.......Dokaži da nisi, pa citiraj i nadji gde sam ja to tebe prozivao za igranje Evrokupa Mega Leksa.

Genije, kad si ti pricao bajke o Mega Leksu, sjajnom klubu i jasnoj vlasnickoj strukturi, i kako ce igrati EK ili EL, ne znam sta, ja sam ti ispricao ovo sto sad pricam, o vlasnickoj strukturi, sumnjivim utakmicama itd, a ti si to nazivao lobotomijom, bulaznjenjem vernika, carsijskim pricama, i sta sve ne.

I pre zavrsetka ABA lige se, po carsijskim pricama, znalo ko ce u EL, ko u EK a ko u FIBA LS.

Tako se i desilo, samo sto se u medjuvremenu odigrao jos jedan cin - izbacivanje Partizana iz EK kako bi Zvezda ostala jedini klub u ULEB takmicenjima, i samim tim sigurnija za sta god, dalja ucesca, ugovore, itd.

Mega Frizura jednostavno nije ozbiljan klub, to je klub-paravan za menadzerisanje.

A pa gresis malo, mislim Dzermejn O'Nil je zaista u tom trenutku bio igrac top klase, po meni u tom trenutku nije bio nista losiji ofd Vebera , Garneta, Meloun je tad vec imao 40 godina a Kemp vec odavno odsvirao svoje......inace stvarno je u Indijani bio ubitacan.
Big Ben mislim ipak biti najboli skakac i defanzivac u ligi je velika stvar i to nije bio samo jedne sezone, ajde da kazemo Sek je tada bio neprikosloven, ali Robinson je tada vec bio na zalasku karijere i odavno prosao zenit, slicno vazi i za Mourninga, mozda nije bas bio na zalasku karijere tad ali mu je forma vec bila u osetnijem padu (i nije to vise bio onaj nivo na kome je igrao u Sarlotu ili svojevremeno u Majamiju sa Timom Hardavejom i Danilovicem), a Mutombo je stranac, iz DR Kongo tako da nikada nije ni dolazio u izbor da igra za selekciju SAD.
Pa Andre Miler je po meni rang Kida ili Pejtona , cak u nekim segmentima igre mozda i bolji od njih, samo eto on je oduvek bio jako potcenjen igrac i vecito u senci nekoga i nazalost nikada nije dobio onoliko prostora i kredita koliko zasluzuje, kako u samoj ligi , tako i od strane medija, fanova i ostalih.
Inace Pirs, Finli, Merion, Beron Dejvis su tada zaista harali ligom i zaista u tom trenutku tesko da je bilo mnogo boljih igraca od njih, igrali su odprilike barem tu negde na slicnom nivou kao ovih par imena koje si pobrojao (iako nisu bas ni isti tipovi igraca).
.

To je tvoje misljenje ali ipak ostajem pri tvrdnji da Dzermejn O Nil nije u rangu Dankana, Garneta ni Vebera u tom periodu isto to mislim i za relaciju A.Miler-Kid ili Pejton ili Finli- Brajant, Mekgrejdi ili Ajverson.
On jeste u tom peridu bio dobar igrac, zenit je doziveo 2004-5 godine kada je sa Indijanom igrao finale Istoka ali pre toga je taj tim redovno ispadao u prvoj rundi plej ofa dok je Veber upravo u tom periodu 2000-2 igrao u Sakrementu i imao izuzetan ucinak, tada je briljirao . Dankan je te sezone 2001-2 bio mvp lige.
Moze se tu sada gledati suva statistika, ucinak u timu, subjektivni utisak ko je bolji itd ali npr Abdur Rahim nije imao nista losiju statistiku tih godina od Dzermejna.
Morning je imao veoma dobru sezonu 2001-2 i nije bio u padu, bio je all star igrac i 2001 i 2002 god njegov pad je poceo od 2003 god kada se razboleo i kasnije u kombinaciji duga pauza i godine su doprinele da mu drasticno opadne ucinak i bude vise igrac role.
Koliko znam Mutombo ima drzavljanstvo SAD , tamo je bio i na koledzu kao i Hakim pa ne znam da su postojale neke prepreke da ga pozovu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back