Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Вода је по природи својој мека, а камен тврд. Но ако је над каменом стављен бић, то вода капајући и падајући постепено на камен, најзад га пробије. Тако и Ријеч Божја (Св. Писмо) меко је, а наше срце грубо; но ако човек често слуша или чита Ријечи Божје, то страх Божји силази у срце његово
(Ава Пимен)

“Како ли тек свако дело и свака реч и свака мисао твоја бива спровођена до свих крајева духовнога царства. О како је страшно учинити грешно дело, и рећи грешну реч, и помислити безумну мисао! До како неизмерне даљине набирају се од тога таласи на мору духовном! Но не иди у далеке појединости света непознатога.

Главно је да знаш и да мериш како свако твоје дело, реч или помисао, неизбежно чини утисак на четири стране: на Бога и свет духовни, на природу, на људе и на твоју душу. Ако се извежбаш у овом сазнању, достићи ћеш виши ступањ спасоносне опрезности.”

Oхридски пролог
Свети Николај Жички и Охридски

Истинита љубав не присиљава никога, не захтева промену; она подразумева узрастање. Како? Прво, прихватањем свога супружника онаквим какав је. Када се венчавамо, ми се не заветујемо да ћемо мењати оног другог, већ да ћемо га волети онаквог какав је. Најбоља ствар коју муж може учинити да утиче на своју жену или обратно, јесте да мења себе самога, да исправља своје недостатке држећи се поука које је Господ упутио својим ученицима.

Свештеник Алексеј Јанг

Када бисмо ми имали вере да је Бог стално са нама и у нама, не бисмо се више плашили ни смрти, ни глади, ни болести, јер бисмо били уверени да смо у наручју Божијем, као деца у наручју својих мајки. Ми, међутим, нисмо достигли ту меру, јер се више уздамо у новац и у уживања него ли у Бога.

Старац Пајсије

A70E0CD5-EDDD-404F-BBF5-408FC6975851.jpeg

Čovek dođe do te tačke kad mu postane jasno da nema šta da se razume, da su sve komplikacije zapravo izmišljene, i da je sve to neka vrsta magle koju mi izmišljamo, ne bismo li prikrili svoje grehe i izbegli suočavanje s njima.
Problemi savremene svesti mladih ljudi često su potpuna glupost. Postoje dva izvora greha: telo i gordost. A ljudi to često pokušavaju prikriti komplikacijama koje izgledaju nekako lepo i duboko („On ima velikih problema…“). A čoveku je lako naći duhovne vodiče, spremne da reše te probleme, uglavnom beskrajno raspravljajući o njima.
No, istina je mnogo jednostavnija: telo i gordost. To su ključevi problema i teškoća, to je koren beskrajnih razgovora, šaputanja tokom dosadnih ispovesti, svih introspekcija i morbidnog ugađanja sebi.
Hrišćanstvo nije „efektivno“, ne zvuči uvek kako treba. Neadekvatnost i promašenost pastirskog savetovanja, religiozne „terapije“ često pogrešna koliko i odbijanje da se čovek suoči sa grehom.
Istinska vera se uvek sastoji u uzrastanju u vrlini jednostavnosti – radosno, celovito i oslobađajuće. „Problemi“, „poteškoće“, „komplikacije“ su trivijalni izgovori čoveka koji je usredsređen na samog sebe i zaljubljen u sliku o samom sebi, kao komplikovanom i namučenom čovjeku.

OTAC ALEKSANDAR ŠMEMAN

Да, у породици се учи да волимо, да препознајемо да је други наш смисао. Дар који сам добио дат ми је као дар од Бога, а онда моје уздарје треба да буде да ја, кроз тај дар, покажем своју љубав према другом човеку, према ближњем, најпре у породици. Наравно да ћу онда бити спреман да и у друштву у којем живим праштам и да тражим опроштај. Наравно да ћу онда своју породицу доживети као вежбалиште за љубав кроз коју све породице овога света треба да буду моја породица. Наравно да онда кроз љубав према своме народу нећу тај народ обожавати, да ми он постане бог уместо Бога, да ми он постане идол. Него, учећи се љубави према свом народу оспособићу себе да препознам да су сви народи света мој народ. Да! Да превазиђемо дистанцу и да поделимо оно што је наше са свима. Јесте, можда сам те увредио па те то боли. Опрости, ако сам те увредио. Ако си ти мене увредио нека ти је Рођењем Христовим просто. Опростимо да бисмо могли да идемо даље руку под руку. Зар не говоримо свакога дана молитву „опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим“? Немојмо бити судије. „Не суди да ти се не суди“ и „каквим судом судиш, онаквим судом и теби ће бити суђено“ речи су Господње. То је Божић.

МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ

Они који нису хтјели послушати Христа који их је звао „Дођите к мени сви који сте уморни и оптерећени“ .. (Мат. 11. 28), чуће некада Његов заповеднички глас: “ Одлазите од мене, проклети, у огањ вјечни“ (Мат. 25. 41).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back