Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
O ANĐELIMA

Anđeli se ne zarobljavaju zemaljskim stvarima kao mi koji smo pali.

Mi koji smo pali, tako isto i duhovi koji su pali, zarobljavamo se predmetima, stvarima a anđeoski činovi ne. Oni koji su sjedinjeni srcem i svojim bićem sa Gospodom ne zarobljavaju se ničim ovde na zemlji, oni su u punoj blagodati Božijoj, sjedinjeni sa Gospodom i sa Gospodom ljube sve.

Anđeli najčešće opominju čoveka da izbegne neku nesreću koja mu se u neposrednoj blizini i budućnosti može dogoditi.

Sinovi ovoga sveta su mudriji od sinova svetlosti jer u sebi imaju mnogo lukavstva. U ovom svetu ljudi stalno podvaljuju jedan drugom. Ljudi kažu, snalazi se u životu, on se snašao možda se obogatio i u tome su mudriji od sinova svetlosti jer oni nisu tako sposobni za život ovozemaljski jer nemaju lukavstva u sebi. Oni su mirni tihi i veruju.

O како су ми одвратни они којима гомила даје важност. Идите у самоћу, јунаци гомиле ! Ставите се на кантар самоће, да видите како сте лаки, ораси празни. Идите и видите како је самоћа правичнији и страшнији мерилац вредности.
Ако смете !

Свети Николај Велимировић

Велико је оружје молитва, благо непропадиво, богатсво никада неисцрпиво, лука безбедна, молитва је узрок тишине, корен и источник и мати непобројних добара.

Свети Јован Златоуст

Први темељ грађевине човековог бића је радост. Црква жели да смо увек радосни, она не подноси смркнута лица, нити пружа олакшице за лажну тугу за Богом. Различита је ,,жалост по Богу'', добра и истинита туга, која је уздарје Духа, од наше туге која је последица наше одвојености од Бога. Доказ наше аутентичности јесу наша радост и мир. Атмосфера у којој душа може да се изграђује и да види Бога и наслађује се Њиме јесте радост, која је природна и духовна. Пошто прође кроз дар суза, она бива употпуњавана Духом Светим и постаје стална, непресушна и богомдана. Те сузе су танани бол душе што је пала и што је избачена на ову земљу, далеко од Раја, те сада треба да се врати: то је дакле, туга која душу окуша када стекне познање своје болести. Али, та туга и те сузе пружају весеље духу, наслађивање и нежност раја, не укидају радост. Радост се задржава као стално окружење. Као што човек не може да живи у загађеном окружењу, тако не може да живи ни без радости.

Старац Емилијан Светогорац

Cuvajte se laznih proroka, koji vam dolaze u odelu ovcijem,
a iznutra su vuci grabljivi. Po plodovima njihovim poznacete ih. E da
li se bere sa trnja groždje, ili sa chichka smokve? Tako svako dobro
drvo plodove dobre radja, a zlo drvo, plodove zle radja. Ne moze drvo
dobro plodove zle radjati, ni drvo zlo, plodove dobre radjati. Svako
drvo koje ne radja dobra ploda seche se i u oganj baca. I tako, dakle,
po plodovima njihovim poznacete ih.

(Isus po Mateji 7, 15-20; 12, 33-37)

Ако смирите себе пред Богом и умирите се како Бог заповеда, ви сте мноштво људи спасили и ако се појавите као миран човек људи би некако да уђу у тај ваш мир и обрнуто, људи ће бежати од човека немирног и преког карактера.

Свети Серафим Саровски

"Vreme je jedno trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost. Ali prošlosti kao vremena nema. Ima ostataka od prošlosti. Budućnosti takođe nema, ona će biti. A šta ima? Ima samo sadašnjost. Ta kategorija vremena ne odnosi se na Boga. Na njega se odnosi večnost. A večnost je stalna sadašnjost. Nema ni prošlosti ni budućnosti",

Patrijarh Pavle

Pa vi, ljudi, uopšte ne kontate šta hoću da kažem...
Aj iz početka.... te vaše mudrosti su lepe,našminkane iluzije...ali ne i praktični saveti...jel sad jasnije?
Ne zanima me da li je rekao Sv.Neko...ili onaj seljak koji ceo život čuva ovce...bitan je smisao, poenta...a verujem da neuki seljak može daleko dublje i duhovnije da se izrazi...
O tome se radi...
Ne treba ljudima putokaz ka večnom životu...korisnije su smernice koje vode kroz ovaj pakao koji živimo, neko manje, neko više...nešto daleko realnije od saveta Светих Отаца Цркве...
Nemam nameru da omalovažavam vernike...svi smo manje ili više grešni i nema te mudrosti koja može da nas usmeri...samo život i iskustvo....i ono što nam srce kaže da je ispravno...
Нажалост смисао ти нико не може дати, за смислом се трага, У томе и јесте поента духовних поука, да побуди људе да трагају за смислом, за мудрошћу за истином. Нажалост пуно је оних које сумња окрене да не пођу у потрагу и никада не нађу смисао, мудрост и истину. Живе у заблуди да они све боље знају.

Evo nešto poučno...nije klasična pouka, ali je praktična...
trepp-1.gif

Grešio sam mnogo

Grešio sam mnogo, i sad mi je žao
i što nisam više, i što nisam lude
jer, samo ce gresi, kada budem pao
biti samo moji - sve je drugo tude.

Grešio sam mnogo, ucio da stradam
leteo sam iznad vaše mere stroge
grešio sam, jesam, i još cu, bar se nadam
svojim divnim greshom da usrecim mnoge.

Grešio sam, priznajem, nisam bio cvece
grešio i za vas, koji niste smeli,
pa sad deo moga greha niko nece
a ne bih ga dao - ni kad biste hteli.

Duško Trifunović
Господ Исух Христос је грех изместио од дела у свет мисли, јасно указујући да се грех огледа у нашем суду којим судимо о свему у свом животу. А погрешан суд доноси мисли пуне гнева, беса, љутње, недостатка самопоуздања, страха...... Душко је овом својом песмом само показао да он као и 99 посто популације не зна у чему је грех, Да је знао да грех доноси љутњу, гнев, бес никада неби написао овакву песм. Јер кога би човек својим бесом усрећио? Ни себе ни друге
Ево мало више на ту тему

А Бог је рекао Не
Замолио сам Бога да ме избави од гордости, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да не треба Он да ме од ње избавља, него да треба сâм да се одрекнем своје гордости.

Замолио сам Бога да излечи моје болесно дете, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да је његов дух здрав, а да његово тело живи само привремено.

Замолио сам Бога да ми подари трпљење, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да је трпљење резултат страдања и да оно зато није нешто што се даје, него да се кроз страдње стиче.

Замолио сам Бога да ми подари срећу, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да ми даје Свој благослов, а да моја срећа зависи од мене самога.

Замолио сам Бога да ме избави од бола, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да ме болести удаљавају од земних брига и да ме к Њему приближавају.

Замолио сам Бога да духовно узрастем, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да треба самостално да узрастам а да ће он уклонити све оно што је сувишно и што омета моје духовно узрастање.

Упитао сам Бога да ли ме воли и Бог ми је рекао “Да”. Рекао ми је да ми је дао Сина Свога, јединога и љубљенога, Који је умро за мене и да ћу једнога дана бити у Небеским насељима зато што верујем.

Замолио сам Бога да ми помогне да друге волим онако како Он мене воли и Бог ми је рекао: “Ех, коначно си схватио шта од тебе желим…”

Поуке оца Тадеја
Каквим се мислима бавимо таквог смо и расположења па нам је и цео живот такав. Ако се бавимо немирним мислима, ако стално бринемо шта ће да се деси уместо да учинимо шта можемо и препустимо се Божијој руци, онда ће и живот да нам буде једна секирација и на људе ћемо преносити такво расположење. А уколико се трудимо да свим својим бићем па и мислима предамо себе Богу онда ћемо живети радујући се. И цео живот ће нам проћи више у радости него у “бедаку”.

Свети Оци кажу: ако се одбаци предлог духова злобе, победа је добијена без борбе. Они су то из искуства говорили.

Поуке оца Тадеја
Каквим се мислима бавимо таквог смо и расположења па нам је и цео живот такав. Ако се бавимо немирним мислима, ако стално бринемо шта ће да се деси уместо да учинимо шта можемо и препустимо се Божијој руци, онда ће и живот да нам буде једна секирација и на људе ћемо преносити такво расположење. А уколико се трудимо да свим својим бићем па и мислима предамо себе Богу онда ћемо живети радујући се. И цео живот ће нам проћи више у радости него у “бедаку”.

Свети Оци кажу: ако се одбаци предлог духова злобе, победа је добијена без борбе. Они су то из искуства говорили.
Поуке Старца Тадеја је једна од првих књига које сам читао кад сам у тридесет и некој поверовао у Бога, и умногоме су помогле да разумем шта Св. Писмо доноси и да видим у чему је Спасење.

О РАСИПАЊУ СРЦА - Свети старац Пајсије

Жене, ви можете лакше да се предате Богу, јер имате милосрдније срце. Међутим, вама прети опасност да вас срце одвуче ка испразним стварима. Срце се на тај начин расипа. Немојте узалудно расипати своје срце...

Када се човек уздржи од испразности, тада се његов ум нужно усредсређује на Бога. Ви, жене, можете лакше да се предате Богу, јер имате милосрдније срце. Мушкарцима је то теже, јер их у томе спречава разум. Вођене својим осећањима, жене су продужиле пут Голготе и ишле све до Гроба, док су се мушкарци сакрили.
Међутим, вама прети опасност да вас срце одвуче ка испразним стварима. Вама је лако да се предате малим, сујетним стварима тако да вам ништа не преостане за Христа. Не задовољавате се неопходном одећом, предметима и стварима, него тежите да поред неопходног имате и оно што је лепо, украшено и префињено. Сматрате да је чаша лепша ако је на њој нацртан неки цветић, а прекривач за сто ако је украшен везом, столице ако су резбарене, итд. Срце се на тај начин расипа. Немојте узалудно расипати своје срце...
Жене поседују обиље љубави, али ђаво може да затрује и да је претвори у завист. Жене су у стању да много воле саме себе; таква љубав изазива патњу и претвара се у мучење. Ако лишимо себе такве љубави, онда нам сва та љубав остаје за Христа и ближње.

Свети старац Пајсије Светогорац

https://www.crkvaub.rs/vesti/crkva/o-rasipanju-srca-starac-pajsije-svetogorac

О браћо моја, није оно Бог што се види телесним очима, нити је човек оно што се види телесним очима. Оно што се види у васцелој природи јесте само нешто од Бога; и оно што се види у телесној ризи јесте само нешто на човеку. Бог је љубав, браћо, што небо спушта к земљи; и човек је љубав, браћо, што земљу диже к небу.
О Господе човекољубиви, Творче и Сведржитељу, усели се више, и још више, у нас Духом Твојим животворним, да живи будемо, да живи будемо у царству без смрти. Теби слава и хвала вавек. Амин. - iz Prologa

CITIRACU COVEKA :

“Smeta mi što sam se prošle godine razboleo da bih shvatio da se bolnice raspadaju zato što nema novca za njih, dok se, sa druge strane, isti nalazi za ogromne betonske krstove od 100.000 evra. Ogorčen sam jer se za lečenje teško obolele dece skupljaju pare putem humanitarnih SMS akcija, dok verske organizacije posle svakog sajma automobila iznova obnavljaju svoju automobilsku flotu. Dakle, za dete obolelo od leukemije nema, snađite se sami, tresite se da li će ili neće biti dovoljno SMS poruka humanih ljudi, a za novi popovski BMW i dvor od 7.500.000 evra ima – uostalom, tako je govorio sam Isus. I za Hram Svetog Save ima. Samo za decu nema”

Немој никад ни помислити, да те Бог не чује, кад му се молиш. Он чује наше мисли као што ми чујемо гласове и речи један другога. А ако ти не чини одмах по молитви, то је или зато што му се недостојно молиш, или зато што иштеш нешто што ће ти бити погубно, или пак зато што Он по мудрости и домостројству свом одлаже испуњење твоје молбе до подеснијег тренутка. Отац Јован Кронштатски пише: „Као што ми кроз електрични телеграф брзо општимо с лицима, удаљеним од нас, тако кроз живу веру, као кроз какав телеграф, ми брзо општимо с Богом, с анђелима и светитељима. Пусти по телеграфу вере молбу своју к Богу или светитељима и одмах ћеш добити одговор.“ И опет на другом месту пише: „Бог и створени духови и душе усопших и живих људи – то су бића мислена, а мисао је брза и некако свуда присутна. Помисли од свег срца о њима, и они ће ти бити присутни, и то Бог свагда неопходно, а остали по дару и власти Божјој.“ - iz Prologa

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back