Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Starac Vasilije Svetogorac

"I kada tražiš da bude Njegova Volja, kada je svo tvoje biće vapaj života ili smrti, tada se desi. Ali ovo dešavanje nije nešto što može da se odredi unapred. Može da se desi kroz dešavanje ili kroz ne dešavanje. Može se desiti da pre nego što se tvoja prozba uopšte završi, odgovor stigne. Ili možeš čekati godinama i sebe izmoriti, biti razočaran, i doseći potpunu iscrpljenost, biti razoren. I tada, kada više ne očekuješ ništa – ni ti, a ni neko drugi – On Sam dolazi da te podigne, da te povede sa Sobom na novo putovanje. Tada ćeš razumeti zašto je On dolazio po tebe sporo; On je bio sa tobom u drugom obličju, čak i kada nije bio stigao, dok si Ga čekao."

IMG-e66db6e5667a84e2248138400d580f47-V.jpg

"Када бисмо ми имали вере да је Бог стално са нама и у нама, не бисмо се више плашили ни смрти, ни глади, ни болести, јер бисмо били уверени да смо у наручју Божијем, као деца у наручју својих мајки. Ми, међутим, нисмо достигли ту меру, јер се више уздамо у новац и у уживања него ли у Бога."

Старац Пајсије Светогорац

Ко је победио ђавола? Онај, ко је спознао сопствену немоћ, страсти и недостатке.
Онај ко се плаши да спозна самога себе остаје далеко од знања. Он не воли ништа друго осим да види погрешке других и да их осуди. Такав човек у другима не види дарове него недостатке док, напротив, у себи не види недостатке и види само дарове. То је истински недостатак од којега страдамо ми, људи осмог еона.
Ми више нисмо у стању да једни у другима препознамо дарове, Једном човеку могу недостајати многе ствари, али зато мноштво људи заједно поседује све. Оно што недостаје једном, то поседује други. Ако то признамо, стећи ћемо велико смирење јер тиме поштујемо и прослављамо Бога који је људе украсио на разне начине и указао на неједнакост међу свим Својим створењима, насупрот безбожницима који се усиљено труде да уведу једнакост и да изопаче Божију творевину. Господ је све у премудрости створио (в.Пс 104,24).

Ст. Јосиф Исихаста

Jefrem Arizonski

Posebnu pažnju treba posvetiti načinu na koji pristupamo Svetom pričešću.
Telo Hristovo i njegova Časna Krv su najveće svetinje. A ko sam ja ?
Ja sam grešni čovek, prestupnik dostojan sažaljenja. Uprkos tome ja pristupam Svetim Darovima !Važno je međutim, kako im pristupam. Ako pristupam u pokajanju, posle ispovesti, sa razrešenjem svoga duhovnika, onda se ja, pričešćujući se Telom i Krvlju Hristovom, pričešćujem večnim životom.

Љубав је у врту врлина најлепши од цветова, који заједно чине букет расуђивања. То је најлепша боја у небеској дуги. То је најдрагоценији бисер у круни вере. То је кључ који отвара сва врата људских односа. То је лек који лечи сваку болест душе и тела. То је химна раја.

Старац Јефрем Аризонски

Дошао код Старца духовника један млади човек, који је желео да га Старац подучи и да му да неки духовни савет.
Уместо да слуша, младић је непрекидно говорио о сопственом схватању вере и живота.
После неког времена Старац је донео чај. Сипао је чај госту, али и кад се шоља напунила; није престао да сипа.
Младић, не издржа, него плану и рече :
- Зар не видите да је шоља препуна и да се чај пресипа. Ова шоља није буре, у њу не може више да стане ни кап чаја.

– Тачно тако – одговори Старац и престаде да сипа чај.
– Исто као што је ова шоља препуњена и ти си препуњен сопственим идејама и погледима на свет и живот. Како можеш од мене да очекујеш да те подучим духовности, ако ми не пружиш празну шољу.

" Ко оде далеко у шетњу са ђаволом, тешко се враћа на прави пут.
Онај што се кроз змију јавио праматери Еви,
успео је – с Божјим попуштањем – да се наметне роду човечјем као неопходно божанство.
Он је научио људе мађијама и враџбинама.
Сам понижен, он је чинио све да понизи Бога и људе. "

Свети Владика Николај Велимировић

Sveti Avva Justin

- Dogmatika treći deo

Sveti Justin Ćelijski nas uči da postoje mitarstva

"... Dušu čovekovu, po njenom izlasku iz tela, susreću bestelesni duhovi, i Sveti Anđeli i zli dusi, i prate je na putu kroz razna sudska područja, na kojima ona polaže račun o vascelom životu svom na zemlji: o svima svojim mislima, osećanjima, željama, rečima, postupcima, delima, na osnovu kojih se njoj dodeljuje udeo u zagrobnom životu i svetu. "

Sveti Grigorije Niski

* Post, bdenje, molitva, milosrđe i svako drugo dobro delo, koje biva Hrista radi, predstavlja način za zadobijanje Duha Svetog (koji je istinski cilj hrišćanskog života)… Samo dobro delo koje biva Hrista radi, donosi plod Duha Svetog. Nijedno delo koje se ne čini radi Hrista, čak i da je dobro, neće imati nagradu u životu budućeg veka, jer ni u sadašnjem životu ne donosi blagoslov Božiji.

Рођени мој! Од срца те молим: не свађај се, не суди, не вређај и буди добар према ближњима. Говори више светлих, добрих речи, поштуј туђе мишљење, не расправљај се. Можда је некоме баш сад лоше, можда је на ивици... Не жури да вичеш на њега, осмехни се, поздрави га, буди љубазан, срдачан, помози му да превазиђе тешкоће, пружи му руку, раме за плакање, поклони му марамицу, иконицу... Не плаши се.
Рођени мој! Брате и сестро у Христу! Буди милостив! Носи светлост и радост!

Старац Илија Ноздрин

Back