Korisne duhovne pouke II

Jasna

Stara legenda
Poruka
78.325
Korisne duhovne pouke !

Kako ćemo se sačuvati od misaonih ratova?
Misli su kao vetar, ne treba ih prihvatiti. Mi to ne prihvatamo
jer vetar ne može niko da zaustavi. Ako ne prihvatimo ta ratovanja
onda ne mogu da nam naude, jer se njihove otrovne strele vraćaju
u njihovo srce.

Kad ne bi imali rana ne bi mogao niko ni da nas vređa. Ne bi nas ta
kuka ni zakačila kad ne bi imali mi tu zakačku za koju se zakači.
Počnimo sve da volimo pa ćemo imati mir unutrašnji.
Ljutnja je greh i preosetljivost je greh. Bolje da se sami smirimo
nego da nas neko drugi smiruje.

starac Tadej
 
“Gospod nam daje snagu tačno jedan dan.”

Nema potrebe da razmišljate o budućnosti. Kako ćete sutra uzdići i šta ćete raditi. I šta ćete osetiti.
Moramo živeti ovog dana i dati sve što je više moguće. Prevaziđite poteškoće koliko god možete.
Napravite što više koraka koliko možete na ovaj dan. Zato što se za jedan dan uvek daje moć.
I sutra … Sutra se sve može promeniti na bolje. I crni oblaci će postepeno plutati preko horizonta.

Najvažnije je živeti dan.
 
Kada duša biva ranjena i pada ona ne leži bez svesti kao telo, nego se ovde muči grižom zle savesti, a kada ode odavde baca se u večno mučenje. Ako neko ne oseća bol od rana koje nanosi đavo, taj svojom bezosećajnošću samom sebi priprema još veću nevolju. Jer ko nije osetio prvu ranu taj će uskoro zadobiti i drugu a posle druge treću. Nečastivi videći da je ljudska duša bezbrižna i da ne obraća pažnju na zadobijene rane, ne prestaje da je ranjava sve do poslednjeg izdisaja.
Sv. Jovan Zlatousti
 
Patrijarh srpski Pavle još za života važio je za “živog sveca” a njegove reči i danas služe kao glas razuma i zvezda vodilja mnogima.
U vremenu kada je sve dostupno i lako zamenljivo, kada u prodavnicama možete naći, što se kaže i od ptice mleko, mnogi su zaboravili na važnost onog najvažnijeg – hleba.

“Eto, kako se olako baci parče hleba. A pre godinu dana neko je orao njivu, sejao, strahovao da mlade biljke ne izmrznu od mraza i čekao da padne sneg, koji će pokriti i zaštiti pšenicu. U proleće žito je raslo pod blagim sunčevim zracima. Pa, u leto, kad sazri, strepeo čovek hoće li pasti grad ili naići oluja i sav trud uništiti. Potom žito žnjeo po najvećoj vrućini, pa, nosio u mlin. Neko to brašno sa vodom mesio, i od testa pekao hleb. Da bi hleb došao na naš sto, potrebna je puna godina rada mnogih ruku i Božji blagoslov. Hleb treba poštovati”
 
:heart:
E2inQ1GXMAALGFC
 
"Имај веру без обзира шта се дешава и шта је све против тебе...Ниси сам, ниси заборављен.Бог те држи у свом уму.И где год да си, у каквом год искушењу и невољи да се налазиш, Он је увек са тобом, гледа на твој подвиг и невидљивом руком те укрепљује и помаже ти.
Скрени с пута безбожничког, скрени одмах, ма доспео у трње и теснац.
Јер пут безбожнички је гладак али кратак, и завршава се магарећом кљусом.
Нека ти се смеју они што ходе по путу глатком и утрвеном - ти ћеш се смејати на крају крајева...Бог ради стрпљиво.И природа чини исто.Цвет ће процветати када дође време..."
 
Došao mladić kod duhovnika sa pitanjem:
“Zašto mi se dešavaju loše stvari u životu?”

Duhovnik se zamisli, pa mu beše žao mladića, te mu reče:
“Dođi sutra, dete, da se pomolim noćas Bogu za tebe.”

Kada je sutradan on došao, starac ga već dočeka na vratima: “Slušaj me ovako, sine: prvi put kad ti se desila nezgoda, kada je tvoj drug nastradao, ti si preživeo. Za to treba da se zahvališ molitvama tvoje majke. Drugi put kad si upao u reku sa prijateljima, dvoje su se udavili, tebe su pronašli. I za to zahvali svojoj pobožnoj baki, koja je ceo život postila i išla u crkvu. Treći put si zaspao sa upaljenom grejalicom, koja je zahvatila krevet. Verujem da se ni sam ne sećaš ko te je probudio iz sna. Za to moraš zahvaliti tvom poštenom ocu, koji je radio ceo život i sa smirenjem podnosio svaku nevolju zbog tebe. Sećaš se ono kad si za sekund izbegao stablo dok si sekao drva? Jedna starica, kojoj si stalno unosio drva dok je bila živa, suzama ti je zahvaljivala i hvalila Boga zbog tebe.”

Starac htede da nastavi dalje, ali ga mladić, vidno uplašen i iznenađen, upita:
“A otkud Vi to sve znate?”

“Rekao mi je Onaj koji sve zna”, odgovori starac.
“Dobra dela ljubavi i molitve sve u večnosti stoje; idi i ti, sine, pa učini nešto za buduće tvoje. I kad naiđu teška vremena i hladan vetar nevolje u budućnosti počne da duva, šapat tvoje tople molitve u hladnim danima decu će da ti čuva.”
 
Molitve za kuću gde ima zlih duhova (priviđenja, vračanja i sličnih pojava)

Gospode Bože spasenja našega, Sine Boga živoga koji sediš na heruvimima i koji si iznad svake vlasti, sile i gospodarstva, Ti jedini veliki i strasni nad svim što postoji oko Tebe, Ti si postavio nebo kao svod, ti si stvorio zemlju silom Tvojom, Ti vaseljenom upravljaš premudro, Ti treseš podneblje na stubovima nepokretnim, Ti govoriš suncu i ne sija, zvezde zapečaćuješ, zaprećuješ moru i isušuješ ga i gnev tvoj ništi svaku silu i moć, kad zapovediš i kamenje tvrdo troši se i raspada, vrata tučna polomio si, silnika svezao si i oružje njegovo polomio si, mučitelja ljudskog, krstom Tvojim oborio si, zmiju si udicom Tvoga čovečanstva ulovio i vezama mraka svezao i u pakao bacio si. Sam, Gospode, koji si utvrđenje onih, koji se na Tebe nadaju, i snažna stena – grad onih koji Tebi pritiču, odagnaj i poništi svako đavolsko dejstvo i nasilje i svaku navalu njegovu od krova ovoga i od onih koje on drži i koji mu služe i nose znamenje pobede krsta Tvoga i prizivaju ime Tvoje. O Gospode, koji si izagnao legeon demona i zapovedio gluhome i nemome demonu, i onome koga je držao nečisti duh, da iziđu od čoveka i da se u njega nikad više ne vrate, koji si sve mnoštvo nevidljivih naših neprijatelja potro, koji si umudrio i urazumio verne koji su pozvali Tebe i dao im vlast da satiru glave zmiji i skorpiji i svu silu vražiju da odgone, sam Vladiko, koji si iznad svakoga greha i iskušenja, sačuvaj sve koji su u ovom domu, izbavi ih od straha noćnoga i od sataninih strela koje lete danju, od zle stvari koja kroz tamu prolazi, da Tvoje sluge, Tvoje sluškinje, i deca njihova naslađuju se tvojom pomoći čuvani anđelskom vojskom, pa da svi jednomisleno i verno pevaju: Gospod je moj pomoćnik i ne bojim se da mi što učini čovek, i opet: ne bojim se zla, jer si mi Ti sa mnom, jer si utvrđenje mojih, silni vladalac, Gospodar sveta, Otac budućega veka i Carstvo je večno jedino Tvoje carstvo, sila i slava jeste sa Ocem i Svetim Duhom sada i svagda i na večne vekove. Amin.
 
Рођени мој! Од срца те молим: не свађај се, не суди, не вријеђај и буди добар према ближњима. Говори више свијетлих, добрих ријечи, поштуј туђе мишљење, не расправљај се. Можда је неком баш сада лоше, можда је на ивици. Не жури да вичеш на њега, осмијехни се, поздрави га, буди љубазан, срдачан, помози му да превазиђе тешкоће, пружи му руку, раме за плакање, поклони му марамицу, иконицу...Не плаши се. Рођени мој! Брате и сестро у Христу! Буди милостив! Носи свјетлост и радост!

Старац Илија Н.
 
"Благосиљам свакидашње рађање сунца, и срце му моје пева као и досад, али више волим залазак његов, његове дугачке, косе зраке, а с њима тихе, кротке дирљиве успомене, драге слике из целога дугог и благословеног живота - а над свима је праведност Божја која буди гануће, смирује и све опрашта. Ја знам и осећам да се мој живот примиче крају, али опажам сваки дан, који ми још преостаје, како се мој земаљски живот већ додирује с новим, бесконачним, непознатим, али већ блиским животом, и од предосећања тог живота дрхти моја душа, светли се ум и радосно плаче срце..

Ф. М. Достојевски
 

Back
Top