Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Не обраћајте пажњу на било шта земаљско или нестално. Имајте пажње и стрпљења и у самоћи гледајте и испитујте себе. Прво треба да се побољшамо. Свет жели да види људе који спроводе Божји закон и тешко их је пронаћи ових дана.

Свети Амфилохије Макрис
.

„Оче, желео бих да нађем добру девојку и да се оженим.“
Старац је одговорио:
„Ако би сви тражили само добре девојке, шта би било са свим осталим женама? Хоћемо ли их бацити на отпад?“

Старац Пајсије

Kad prestaje noć - poučna priča

Neki stari duhovnik upita jednom svoje učenike
Po čemu bi se mogao prepoznati trenutak kada prestaje noć i započinje dan?

''Da to nije onaj trenutak kad uzmognemo razlikovati psa od ovce'', reče neki učenik.
''Ne'', reče duhovnik.

''Kada možemo da razlikujemo stablo urme od stabla smokve?!'', dobaci drugi.
''Ne'', opet će duhovnik.

''Pa kad onda?'', upitali su učenici.
A stari duhovnik im odgovori: ''To je trenutak kada, motreći lice bilo kog čoveka, u njemu prepoznate svoga brata ili sestru.
Sve dotad u vašim srcima vlada noć."

Sveti Vladika Nikolaj

Kroz tamnički prozor

Znao je svemudri Spasitelj šta je govorio kad je rekao:
Što izlazi od usta od srca izlazi (Mat.15,18)
Znao je Negov mudri apostol, sveti Pavle, da je pravilno protumačio misao svoga Učitelja kad je rekao:
Srcem se veruje a ustima se svedoči (Rim.10,10)
Srcem se veruje za pravdu a ustima se svedoči za spasenje. Bog ceni ono što je u srcu i ne da se prevariti jezikom.
Ljudi cene ono što je na jeziku, jer ne znaju ono što je iza jezika...u srcu.

Само се борите мало више. Носите свој крст без притужбе. Немојте мислити да сте нешто посебно. Не оправдавајте своје грехе и слабости, али видите себе какви стварно јесте. И посебно - волите једни друге.

Отац Серафим Роуз

"Молитва није дугачак списак молби Богу. Не молим се само када нешто желим или када се нечега плашим. Првенствено се молим да имам однос са Богом. Ја причам с њим и он прича са мном, ја гледам у Њега и Он гледа у мене, а када овај однос напредује, не морам ни да причам са Њим све док смо заједно на истом месту тишине. Шта рећи када љубав каже све. Када осећате, ви не говорите, када волите не морате да објашњавате, друга особа зна, осећа оно што ви осећате према њој. У ствари, када те много воли, онда зна шта желиш пре него што ти то кажеш. Зато Свети Исак каже - у Царству Божијем, језик којим ћемо говорити биће ћутање. Разговараћемо с љубављу, па нам речи неће бити потребне. Све ће бити Присуство, осећај дубоке испуњености.

Али овде на овој земљи, у свету у коме живимо, доживљавамо бол, тешкоће и искушења. Наша издржљивост пуца, наше наде се повијају. Наша душа је помрачена и жели светлост. Морамо да разговарамо, да поделимо наше патње и тугу. Осетљиви Свети Григорије Богослов је говорио: „Децо, причајте, причајте макар и у ваздух“. Реци Богу шта те мучи, шта те боли, борите се заједно. Бог жели да му кажемо све, он зна да нам је потребан.
Једна млада жена је изгубила мужа. И он је био веома млад. Позвала је свог духовног оца и он јој је рекао - „Дођи одмах, чекам те...“ Отишла је у његову келију. Чим ју је угледао, загрлио ју је, дозволио јој да плаче, виче, и он заплакао је са њом. Затим ју је окренуо ка икони Христовој и рекао јој : „Само му реци шта те мучи, пожали се, он је жив и слуша те, изнеси своју тугу и бол…“.

Наш однос са Богом је жив. Волимо се и свађамо, налазимо Га и губимо, пушта нас да одемо и поново нас окупља. Али свакако је увек са нама, нарочито када то не осећамо.
Дакле, молитва је углавном наш однос са Богом, затим слављење и захваљивање, па исповест, разговор и дељење са Христом свих наших патњи и проблема, а на крају му кажемо: „Чини шта мислиш. Желим ово, али не знам да ли ми је то потребно. Дај ми оно што ми заиста треба. Заиста, ко зна шта му је заиста потребно? Наша жеља се губи у мраку несвесног, не познајемо сами себе. Само једно знам добро Христе мој, да ми је хладно када са далеко од тебе и осећам самоћу, тугу и пустош. Само у Твојим рукама ми је топло. Зато ме чувај да се не изгубим... Довољно ми је да знам да си овде иако то не видим увек, довољно је да то осетим...“.

Отац Хараламбос Ливиос Пападопулос

Vrata Raja i vrata Pakla

Neki general, odeven u sjajnu vojničku odoru i naoružan do zuba, uđe u hram te svešteniku postavi pitanje: postoje li raj i pakao.

- Ko si ti? - upita ga sveštenik. Da nisi možda vojnik? Pa koji bi te plemić hteo u službu s takvim lopovskim licem?

General se na to razbesni i uhvati za mač, a sveštenik još doda podrugljivo:
- Gle, pa ti imaš mač; sigurno je zarđao i tup. Ne možeš me njime raniti.

General, crven od gneva, izvuče sablju, spreman da svešteniku odrubi glavu, kad mu ovaj reče:
- Eto vidiš, ovde se otvaraju vrata pakla.

Shvativši poruku, general se pokloni i zahvali svešteniku, a ovaj mu na to klimnu i reče:
- Eto vidiš, ovde se otvaraju vrata raja.

“Nije nam zabranjeno, nego je čak i naša dužnost kada vidimo da neko čini zlo, da mi vidimo da je to zlo. Ali onda tu je naša molitva Bogu da se on ispravi, i da kada se smire naša osećanja kroz nekoliko dana ili meseci, treba reći tome bratu, da to što čini nije dobro. Sveti Vasilije Veliki opominje Nemoj da zbog lažnog bratoljublja ti budeš bratoubica. Ne učinivši što možeš, ne opomenuvši ga na miran način, ti ćeš na taj način pomoći njemu da izgubi dušu.”

Patrijarh Pavle

Čitanje Jevandjelja

U vreme kad izlažaše Isus iz Jerihona, sa učenicima svojim i narodom, sin Timejev, Vartimej slepi, seđaše kraj puta, proseći. I čuvši da je to Isus Nazarećanin, stade vikati i govoriti: Sine Davidov Isuse, pomiluj me!. I mnogi mu govoriše da ućuti, a on još više vikaše: Sine Davidov, pomiluj me! Zaustavivši se Isus reče: Pozovite ga! I zovnuše slepoga govoreći mu: Ne boj se, ustani, zove te. A on, zbacivši sa sebe haljinu svoju, ustade i dođe Isusu. I reče mu Isus: Šta hoćeš da ti učinim? A slepi mu reče: Učitelju, da progledam. A Isus mu reče: Idi, vera tvoja spase te. I odmah progleda, i otide putem za Isusom

Ако ћемо да се хвалимо претцима својим, не смемо бити мањи од њих у молитви и љубави – у молитви, да би нам Бог био савезник, помоћник и заштитник; у љубави, да би нам живот био радост и снага и светлост.

(Св. Николај Жички)

Људска природа не може да мирно поднесе зло у себи: она или подивља од њега или полуди. Зар пaкост није подивљалост душе? Јер напада, уједа, сатире као звер. А злоба, а злопамћење, а злорађење, а завист, а мржња, а срдња – нису ли то све саме дивље звери у нашој души, које најпре растржу нас, па онда људе око нас? Гнев, зар гнев није лудило душе? А јарост, а похота, а среброљубље, а властољубље, а славољубље, а сластољубље, - није ли то читав чопор лудила у души људској? А усред нас, подивљалих и полуделих од разних грехова и страсти, Он – Јагње Божје, увек кротак и смирен.

Св. Јустин Ћелијски

Sveti ava Justin Ćelijski:

“Šta Bog hoće sa ovim svetom? Kakav je cilj Božji u njemu? Šta Bog hoće sa rodom ljudskim? Sa čovekom? Zašto je Bog stvorio ovakav svet i ovakvog čoveka u njemu?

To ne zna, i ne može znati nikakva ljudska mudrost, nikakav ljudski razum. To može znati, i stvarno zna jedino Hristovom blagodaću oblagodaćena mudrost, i Hristovom blagodaću oblagodaćeni razum. ‘Bogatstvo blagodati’ Svoje Trosunčani Gospod je izlio na nas ‘objavivši nam tajnu volje Svoje’ u ličnosti Gospoda Hrista i Njegovom bogočovečanskom podvigu spasenja: tajnu volje Svoje o našem zemaljskom svetu, i o svima svetovima, o čoveku, i o svima ljudskim bićima.

Nema sumnje, tajna svih svetova je u tajni volje Božje. Da nam je nije objavio, mi ljudi nikada ne bi saznali i otkrili tu tajnu, a samim tim ni tajnu naše ljudske volje: radi čega nam je volja data, i čemu treba da služi, i kako da se upravlja. Po predvečnom blagovoljenju Svom Bog nam je otkrio tu tajnu koju je imao u Sebi o svetu i svetovima, i o čoveku u njima. A to blagovoljenje vascelim bićem svojim izvire iz bezgranične ljubavi Božje, kojom Bog i određuje od večnosti sav Svoj odnos prema rodu ljudskom.

Do dolaska Gospoda Hrista u naš zemaljski svet, rod ljudski bio je puki siromašak, jer nije znao ‘tajnu volje Božje’, nije znao šta Bog hoće sa nama ljudima, sa anđelima, sa zvezdama, sa životinjama, sa biljkama, sa vasionama. A sve to saznao je sa pojavom Bogočoveka Hrista na zemlji. U čemu je ‘tajna volje Božje’? U tome: ‘da se pod glavom Hristom sjedini sve što je na nebesima i na zemlji'”.

Твој избор

Ко не верује Апостолима тај верује Јуди, Кајафи, Ироду и Нерону – гонитељима Апостола и издајницима истине. Ко не поверује праведницима, томе не остаје друго него поверовати неправедницима. Ко не верује чистима тај мора поверовати нечистима. Ко не верује страдалницима за истину, тај мора поверовати мучитељима и развратницима.
Дан сваки не свиће низашта друго него да се људи определе за једне или за друге.

(Св. Николај Жички)

Један човек је упитао свештеника:
- Ако је Бог свуда присутан, због чега онда да идем у Цркву?
Свештеник му је одговорио:
- Цела атмосфера је испуњена водом, али када желиш да је пијеш одеш на извор или бунар.

Власт

Дужни смо да се повинујемо признатој земаљској власти све дотле док она не захтева од нас оно што Бог забрањује, и до не забрањује оно што Бог заповеда. /Дела Ап. 5, 29/

(Св. Филарет Московски)

Back