Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Што чешће се присећај да је зло у теби, а не у људима око тебе. Са таквим убеђењем, које је сасвим истинито, сачуваћеш се од многих грехова и страсти. Наша несрећа је често у томе што сопствено зло приписујемо другоме.

Свети Јован Кронштатски

Ко не верује Апостолима тај верује Јуди, Кајафи, Ироду и Нерону – гонитељима Апостола и издајницима истине. Ко не поверује праведницима, томе не остаје друго него поверовати неправедницима. Ко не верује чистима тај мора поверовати нечистима. Ко не верује страдалницима за истину, тај мора поверовати мучитељима и развратницима.
Дан сваки не свиће низашта друго него да се људи определе за једне или за друге.

Св. Николај Жички

Увек истину
Увек треба показивати истину, па макар она била и жалосна, и од такве истине се учити, да не бисмо дочекали горку истину, која не само да васпитава, него и кажњава због нашег немарног односа према њој.

(Св. Филарет Московски)

Ђаволска наукa

Наука или знање БЕЗ ДОБРОТЕ, јесте МУДРОСТ ЂАВОЛСКА.

(Св. Филарет Московски)

Ђаво, свет и наша небрига дају нам много „материјала“ за празнословље.
Десило се и десиће се тако много догађаја којима се бавимо, док оно једно што нам је Потребно, а то је приближавање Богу кроз молитву, остављамо по страни.
Наша потреба за тим духовним окретањем Богу је толико неодложна да ничим другим не би требало да се бавимо осим приближавањем Богу кроз молитву и свете помисли,
које ће нам такође помоћи да достигнемо овај циљ.
...
Укрепите се мишљу да је молитва све.
Без молитве, очекујте опште назадовање и пад за падом.
Ко се моли просветљује се,
док се онај, ко се не моли, помрачује.
...
Молите се, преклињем вас, према савету апостола Павла: Молите се без престанка (1. Сол. 5;17).

Св. Јефрем Аризонски

Једном сам чуо беседу која ми се није допала. Проповедник је говорио о Часном Посту, о пошћењу. Рекао је да је Господ дао заповест да се пости, те стога мораш да постиш - као да је Бог неки тиранин који жели да нам живот учини јадним и мрачним. Напротив, пост у животу Цркве јесте вид храњења. У Триоду читамо да је у време поста Свети Дух тај који нас храни, Хранитељ. Тога смо свесни када узимамо храну, благодаримо Богу, који нас храни. Исто тако, у време поста кажемо: Слава Теби Боже. У радости благодаримо Богу, а и у жалости кажемо Слава Теби Боже, зато што у свему овом Бог нам даје Своју Љубав и помаже нам да напредујемо.
Према томе ако неко каже: "Ја живим у свету, ја сам на нижем нивоу духовног живота; ти живиш на Светој Гори, ти си на вишем ступњу" не мислим да је то исправно. Из православне перспективе видимо како су различити судови Божији. Ту је велики онај ко је незнатан, и наизглед неегзистирајући. Онога ко је трпељив, ко подноси страдања, и изговара унутар себе: Да буде воља Твоја, таквога посећује Божија благодат и све у њему постаје славословље Бога. Тај човек се налази у стању духовног здравља. А сматрамо да је духовно здрав онај ко се у свом животу ни на шта и ни на кога не жали.

Старац Василије Светогорац

Старац Василије Светогорац
Ова беседа много околиша око бандоглавог непошћења Мирјана...

Зато је пригоданија она поука светог Серафима Саровског, да ко не пости све постове - није Хришћанин...

Џаба та врдања и околишања око греха чревобесија који прави од вере лицемерје и лагање самог себе...

IMG-27d058e34d11d7a70b526fd2227027d3-V.jpg

"Непобожан си?
Замисли разбојника.
Нечист си?
Замисли блудницу.
Хулитељ си?
Замисли Павла, док је био хулитељ. Неверујући си? Замисли мага.
Знам и ја какав је очај греха. Ђаво стоји мач оштрећи и ове речи говорећи: 'Читав свој живот провео си са блудницама, после тога си се криво заклео, прељубу чинио мимо све у овом животу...' То су речи ђаволове. Ти, међутим имај храбрости за супротно.
Пао си? Устани.
Блудничио си? Покај се.
Прељубу си учинио? Поправи се.
Мало је покајање твоје, али је човекољубље Господара твојега велико.
Док год дишеш, макар на сам самртни одор легао - покај се!
Временска стиска води човекољубље Божје. Те мелеме стави и смирићеш упалу.
Јер знам, љубљени, да су многе ране душевне. Али свака рана има спремљен одговарајући лек.
Имаш Цркву која намирује слободу Духа.
Имаш сабор мученика и много тога другог кадрог да те од греха поново позове на праведност."

Свети Јован Златоусти

Prepodobni Jefrem Katanukijiski

"Isusova molitva jača i od pakla"

Govorio sam starcu:

"Starče, i u pakao da odem ne bojim se, dovoljno je samo da izgovaram Isusovu molitvu."
Toliku sladost, toliku blagodat daje unutra ova molitvica- malena je, ali koliku silu ima!- toliku da počinješ da govoriš: "I u pakao da odem ne bojim se, govoriću Isusovu molitvu i u paklu."

Prigrlite i sačuvajte ovo (o čemu vam govorim), jer smo mi to iskusili i to predajemo i vama.
Bili smo krojači u manastiru Svetog Pavla, a ja kao početnik još uvek nisam upoznao starca Josifa Isihastu.

Odlazeći od svoje kućice, uzeo sam brojanice i krenuo ka manastiru Svetog Pavla. Od Katunakja- do manastira Svetog Pavla je dva i po sata hoda.
Prošao sam "Malu Svetu Anu", prošao i "Svetu Anu", krenuo nizbrdo dakle ka Novom Skitu. Kada sam stigao blizu vodenice, prenuh se i dođoh k' sebi tek tamo, posle "Evangelizma". Tek tada rekoh sebi, "ma, kada stigoh do ovde?!" Bio sam toliko posvećen Isusovoj molitvi da nisam video ni put oko sebe

“Vreme je jedno trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost. Ali prošlosti kao vremena nema. Ima ostataka od prošlosti. Budućnosti takođe nema, ona će biti. A šta ima? Ima samo sadašnjost. Ta kategorija vremena ne odnosi se na Boga. Na NJega se odnosi večnost. A večnost je stalna sadašnjost. Nema ni prošlosti ni budućnosti”

Patrijarh Pavle

Jedna, priča o mrtvima. Igumanija manastira Sokolice Blaženo Počivša Makarija, pričala i ispričala je ovako.

Studirala sam u Beogradu, i nisam mogla učiti ispite u sobi zbog buke, tako sam pokušala da odem kod drugarica ali još gora buka. Onda, odem ja na gradsko groblje u Beogradu i nađem zapuštene grobove gde je nepristupačno, očistim jedan grob i tu naučim 1 ispit i položim, i tako ja položim još 3 ispita, i za to vreme očistim oko 15 grobova, od korova, bagrema , i svega što je tu bilo.

Jedne, noći kaže ona dal u polu snu ili snu ili javi ne znam, javi se meni jedan čovek i pozdravi me rečima **Pomaže Bog dete, blagoslovena da si i od Boga a i od mene, hvla ti što si mi očistila grob, ja nikoga nemam da mi sveću zapali već dugo godina, a ti mi grob očisti.

Ona upita a ko si ti, ja sam kaže čika Pera videćeš ti moj spomeničak. Kaže Igumanija tada student, ja zaboravih viđenje i nastavih da učim na groblju jer nema buke, tako učih i pogledam ovako pravo, kada ugledah ime Petar Stojanović-Para.

Eto da ne dužin, to vam je istina živa, vi i ja i svi koji izguismo soje bližnje, posebno vi decu koji izguiste, znajte da

MRTVI NE POSTOJE
Ima samo trenutni rastanak tekesni. Svet duhovni je Božiji svet i mnogo je veći i življi nego ovaj telesni. Braćo i sestre borimo se do kraja i pominjimo svoje upokojene na svetoj Liturgiji i u svojim molitvama. Posebno kada Psaltir čitamo, odlazimo u crkve i nekad na groblja, jer mi se molimo za usnule a oni silnije za nas žive, trenutno u telu. Mrtvi ne postoje."MRTAV" JE SAMO ONAJ KO NEMA SVEST DA BOG POSTOJI i da je život večan i ne prolazan. Ne budimo neverni već.verni i uskoro staćemo svi pred Gospoda i oni tada živi na zemlji, i oni si živi u večnosti daće svi odgovor za svoje postupke ovde na zemlji, jer smo poslani da zadobijemo carstvo Nebesko.

MOLITVAMA SVIH SVETIH IZ RODA NAŠEGA I MAJKE MAKARIJE GOSPODE ISUSE HRISTE BOŽE NAŠ POMILUJ NAS..

Back