Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
РАЗУМНО ДЕТЕ

савремена руска прича
Једном се мали Иван враћао кући из школе. На прагу од куће сретне га отац, који је био безбожник, па га запита:
– Кажи ми дете, шта те је данас учио отац вероучитељ?
– Шта ме је учио? … Отац вероучитељ нас је учио, да постоји један Бог у три лица.
– А зар вам не рече, да Отац није старији од Сина, нити је Син млађи од Оца?
– Да, тако нам рече, мили тата, – одговори Иван.
– О, сине мој, како је то велика глупост, – одговори отац безбожни. – Погледај сине! Нисам ли ја твој отац?
– Да тата, – одговори дете.
– Ето видиш, дете моје, кад сам ја твој отац, то морам ја бити старији од тебе. Није ли тако?
-Тако је, драги тата. Ти си старији од мене као човек, но као отац ти ниси старији од мене, јер у онај час кад си ти постао мој отац, ја сам постао твој син. Зато, ако је Небесни Отац од пре времена, то од пре времена мора да буде и Син.
Безбожни отац обори главу, замисли се и од тада није се усудио да пита дете, шта га је учио отац вероучитељ у школи.

„A vera je tvrdo pouzdanje u ono, čemu se nadamo, osvedočenje o onom, što ne vidimo.“ (Biblija: Jevrejima 11, 1)

Dakle, šta očekujete od svog života – vi u to verujete. To u šta verujete, čak i da ne vidite to – vi u to verujete. Veoma jednostavno. Očekujete li, da dobijete otkaz, da ste bolesni, da će izbiti kriza, raskinuti veza? Čestitam! To je vaša vera!

Sigurni ste, da vas čeka veliki biznis, ostvarenje snova i da ćete se uskoro izlečiti? Odlično! Vi u to verujete. A napisano je „sve je moguće onome koji veruje (!).“ Shvatate li? SVE! Nije rečeno „malo“, već sve!

Tako očekujete dobro. Budite sigurni da će sve biti dobro. I dobićete sve „dobro“ u svom životu.

Neki monah se molio Bogu da mu otkrije zašto su pravednici često siromašni i stradaju nepravedno dok su grešni i nepravedni često bogati i zadovoljni. Dok se tako molio začuo je odjednom glas koji mu je rekao:

– Nemoj tražiti da razumeš ono što tvoj um i znanje ne mogu obuhvatiti, i nemoj ispitivati tajne Božije, jer su Njegove odluke slične beskrajnom okeanu. Ali ako želiš da to saznaš, idi u svet i posmatraj ljude. Onda ćeš biti u stanju da shvatiš nešto od Božijih odluka. Tada ćeš videti da je promisao Božiji neistraživ i nedokučiv.

Kad je ovaj sve to čuo, ode u svet. Pošto je izvesno vreme pešačio, stigao je do jedne livade. Tu se nalazila jedna fontana, a pored nje neko staro šuplje drvo. Tu se sakrio i počeo da posmatra ljude koji su užurbano prolazili.

Nakon izvesnog vremena došao je jedan bogataš jašući na konju. Zastao je kraj fontane da bi se napio vode i odmorio. Dok je sedeo, izvadio je novčanik sa zlatnicima i počeo da ih broji. Kad je završio brojanje, greškom je stavio novčanik u travu umesto u džep, zatim je jeo odmorio se i odspavao i potom krenuo ne primetivši da mu je novčanik ostao u travi.

Posle nekog vremena, pojavio se još jedan prolaznik. Spazio je novčanik, uzeo ga, pogledao levo, desno i otišao u polje, a ubrzo se pojavio i treći čovek, neki siromah. Malo je popio vode i seo da odmori. Ali onaj bogataš, pošto se setio da je zaboravio novčanik, izbezumljen je dojurio do tog mesta.

Lice mu je pokazivalo strašan bes i on se zaputio pravo prema siromahu zahtevajući da mu vrati novčanik. Siromah, pak, koji ništa nije znao ni o novčaniku ni o zlatnicima počeo je u to da ga uverava. Tada je bogataš počeo da ga tuče, udarao ga je tako snažno da je siromah na kraju izdahnuo. Bogataš je počeo da ga pretresa ali ništa nije našao. Otišao je potišteno svestan da je ubio čoveka. A onaj, naš, isposnik sedeo je sleđen i zaprepašćen, počeo je da plače, osećajući veliku žalost zbog nepravedne smrti siromaha.

Na kraju je zavapio Bogu:
– Gospode šta znači ovakva tvoja volja? Kako tvoja dobrota može da podnese ovoliku nepravdu! Jedan je izgubio novac, drugi našao a treći ni kriv ni dužan stradao.

Dok se molio pojavio se anđeo Gospodnji:
– Nemoj da žališ za siromahom, niti da misliš da se ovo nije desilo po volji Božijoj. Imaj na umu da se neke stvari dešavaju ili zato što ih Bog dopušta, ili da bi time poučio ljude ili radi naše koristi.

A sad slušaj:

Čovek koji je izgubio novac je najbliži sused onog koji je novac našao. Ovaj drugi je nekad posedovao imanje vredno stotinu zlatnika a bogataš, pohlepan, prisilio ga je da mu imanje proda za pedeset zlatnika. Osećajući se bespomoćno on se molio Bogu da kazni njegovog suseda. Drugi čovek onaj umorni siromah koji je nepravedno ubijen, nekada je i sam počinio ubistvo.

On se , međutim, istinski pokajao i ostatak života proveo u trudu poštujući Božju volju. Stalno se molio Bogu da mu oprosti njegov greh i tražio je da Bog dopusti da umre smrću kakvu je i sam izazvao. Razume se da mu je Bog oprostio istog trenutka kad se pokajao ali je i ispunio smirenu molitvu siromaha i posle smrti vazneo ga na nebo, darujući mu venac slave zbog dubokog i iskrenog pokajanja.

Bogataš, koji ga je ubio, toliko je bio zaslepljen bogatstvom i tvrdičlukom da je Bog dopustio da izvrši ubistvo kako bi doživeo bol koji će ga na kraju dovesti do pokajanja. Razdelio je imanje i zamonašio se.

Gde dakle vidimo da je Bog surov, nemilosrdan i nepravedan? Ne možemo dokučiti Božije odluke jer ih On uvek donosi ispravno i saglasno putevima koje sve jedino On poznaje.

IMG-33f444edfd30f0aaa0f802b9335408f6-V.jpg

Kada će doći antihrist?

Kada ikona Bogorodice ode sa Svete Gore, znajte da je došlo vreme antihrista. On se već rodio i čeka svoje vreme da zavlada zemljom i našim umovima. Sve što je zabranjeno biće dozvoljeno svaki greh biće dozvoljen, ljudi će se seliti iz mesta u mesto i pitati “ Da li ovde ima Gospoda“!;

Mora će proključati i ispariti, sunce će se pomračiti i mesec svoju svetlost izgubiti. I zvezde će spadati sa neba i sile nebeske pokrenuti se. Ješću jedni druge kao lešinari (Odnosi se na one koji prime antihristov pečat). Rećiće ljudi: „Ustanite mrtvi da legnemo mi živi“!

Znajte draga braćo, sin Davidov neće doći sa zemlje, on se već vazneo na Nebesa, Njegov dolazak će biti kao prasak ili munja koja će se prostreti od Istoka do Zapada.

Srbi su Božanski narod,koji su pretrpeli velika razaranja i sačuvali svoju otadžbinu, jer ih je držala vera i čuvale mošti naših vladara, svetitelja.
Čuvajte se hrišćani moji, jer ćete mnoge patnje pretrpeti, ko istraje do kraja taj će zaslužiti Carstvo Nebesko.
Ne dozvolite da vašim umom zavladaju demoni, već da vašim srcima zacaruje ljubav Božanska.

Učite se trpljenju, smirenju. Nemojte se uzdati u ljude,uzdaj se u svog Gospodara, On vas nikada neće izdati.
Niko nije kao Bog, koliko god puta padnemo On nas podiže i jača nas sve više, i niko više ne prašta vaše greške kao Gospod.
Blago onome, kome je oproštena krivica, kome je greh pokriven.

Blago čoveku, kome Gospod ne prima grehe i u čijem duhu nema lukavstva. (Psalam 31.)

• Voli
Reactions: Tea
Koliko je blizu drugi Hristov dolazak?

Doćiće ubrzo vreme antihristovo, kada se zaprlja zemlja od prevelikih grehova. Sadašnje zemlja je gora 20 puta nego kada je bio potop. Trgnimo se draga braćo i sestre, pokajmo se i oprostimo drugima, dok ne bude kasno. Život na zemlji je prolazan, zaslužimo večno Carstvo Nebesko.

Ne primajte pečat antihristov.. Ko primi pečat biće sedam puta gladniji i žedniji, a onaj ko je uz Hrista – biće mu dovoljna jedna liska sa grane za mesec dana.

Naše čovečanstvo propisano 8000 godina.. Vreme polako kuca i otkucava.. A mi samo postajemo gori i gori. Zapostavljamo naše hramove, nema molitve… A vera je draga braćo i sestre ono što nas čuva i Duh Sveti koji obitava iznad naše zemlje. Našim grehovima ćemo oterati Duh Sveti i ostaviti slobodan put antihristu da hara zemljom i dušama našim.

Ne dozvolite da vas prevare demonske zamke.. Čitajte sveto pismo i psaltir iz njega proističe svaka čistota i mudrost. Bog nam šalje stalno opomene, iskušenja da se vratimo na pravi put, a mi smo kao stado bez svog pastira.

„Nebo i zemlja proći će, ali reči moje neće proći. A o danu tome ili o času niko ne zna, ni anđeli na nebu, ni sin, do jedino Otac.“ (Mr.13.-32,33)

• Voli
Reactions: Tea
Molitva Bogorodici

„Prepodobna Carice moja, Presveta nado moja, utočište sirotih, zaštitnice putnika, pomoćnice onima koji su u bedi.
Vidi moju nevolju, vidi moju muku.
Sa svih strana sam opkoljen iskušenjem, a nema nikog da me brani, Ti mi sama pomogni jer sam nemoćan.
Nahrani me kao stranca, uputi me kao zabludelog, izleči me i spasi kao beznadežnog.
Nemam druge pomoći ni druge zaštite, ni utehe osim Tebe, o, Majko svih nevoljnih i opterećenih.
Stoga, pogledaj na mene grešnog i potištenog, zakrili me Presvetim pokrovom svojim da bih se izbavio od zala koja su me opkolila i ja ću uvek slaviti preslavno ime Tvoje.

Ako slušaš nečije mišljenje i savete, pogledaj prvo kome Bogu on služi. Odmah ćeš znati - da li treba dalje da ga slušaš ili ne. Ne dakle da ga poslušaš, nego čak i da ga slušaš. To je kriterijum. Ne možeš nečije savete da slušaš, kome je bog: blud, pijanstvo, trbuh, preljuba, raspuštenost, na primer. Čak i da ceo svet prihvati njihovo mišljenje - ti budi na strani pravde, na strani Jevanđelja.

Ја сам ти oтац… Ја сам ти брат… Ја сам ти женик… и кућа сам ти и храна и кошуља. Ја сам ти корен, Ја сам ти темељ… Све што пожелиш – Ја сам. Ни за чим више потребе немаш. Ја ћу ти служити јер сам дошао да служим, а не да ми служе. Ја сам ти пријатељ и део тела и главе, и брат сам ти и сестра и мати. Све сам ти Ја. Само ме најближом својтом сматрај.
Постадох сиромах зарад тебе, изгнаник зарад тебе. На Крсту сам распет зарад тебе. Погребен у гроб зарад тебе. На Небесима у твоју корист обраћам се Оцу. На земљи, код тебе, Очев сам заступник. Јер ти си Мени све – и брат и санаследник и пријатељ и део си Мене.
Шта би више од тога пожелети могао?
- Св. Јован Златоусти

Sećate li se one priče, kad se Presveta Majka Božija javila u snu jednoj pobožnoj ženi i prekorila je što je bila previše stroga prema grešnici koju je zatekla u hramu?

"Šta si to učinila?! Ja se godinama mučim da je privolim da uđe u dom Božiji, da je odvojim od očajanja, od greha i prizovem spasenju, da učinim da bude bliža reči Božijoj i pokaje se... a ti si je isterala napolje za par minuta, gurnula si je u blato iz kog je jedva ustala!

Zar je bitno kako je obučena i gde stoji?!

Zar nije bolje da stoji u hramu nego na ulici, zar nije bolje što je uopšte obučena nego da je naga? Ako ti smeta nedovoljna dužina njene suknje, mogla si je ogrnuti svojim kaputom...ionako se, jadnica, smrzla...

Zar nisi svesna da si naudila njenoj duši i ko zna još koliko njih će zbog toga ostati još duže grehu, misleći da će u crkvi naići na mržnju umesto na ljubav!?"

Sećajmo se tog događaja uvek kada osetimo zverski poriv da osuđujemo, da rastržemo dušu bližnjeg...

Nismo mi pozvani da budemo sudije jedni drugima.

Po rečima Svetih, onaj ko sebi oholo prisvaja pravo suđenja - stavlja sebe na mesto Hrista i time postaje mali antihrist, jer boluje od bolesti koja je zarazila pale anđele, načinivši od njih đavole.

Gordost je pramajka svakog greha i ko nju ima - uzalud su mu vrline koje misli da poseduje!

Smirenje, pak, Božanskim plamenom greje dušu smirenog ali i duše svih koji čeznu za mirom Božijim.

Ako zaista želite da spasavate bližnje, ili, bolje rečeno, ako želite da doprinesete njihovim spasenju - naučite se da budete krotki i smireni, trpeljivi i puni razumevanja.

"Stekni Duh smiren i hiljade oko tebe će se spasiti",

Sveti Serafim Sarivski

" Da li te boli srce ?
A želudac ?
A oči ?
Noge ?

Sve to ima veze sa tvojim životom, sa tvojim karakterom, sa rečima koje govoriš drugima, sa ljubavlju koju imaš prema Bogu,
tvojim osećanjem niže vrednosti, sa tvojim željama, nagonima, sa tvojim gnevom...

Ponekad te uhvati snažan bol i pomisliš : da nije sad nešto novo ?
Ali šta novo može da bude !?
Ništa na svetu nije nezavisno.
Jedno je zavisno od drugog.

Ispitaj sebe, svoju dušu, svoj duh, svoju molitvu, svoj post, svoje agonije, svoje tuge...
I tada će se srediti psihosomatsko stanje tvog organizma. "

Emilijan Simon

Jednom je učitelj pitao svoje učenike:
„Zašto ljudi viču kad su ljuti?“

Učenici su razmišljali neko vreme:
„Zato što izgubimo strpljenje – zato vičemo“ – reče jedan
“ Ali, zašto bi vikao ako je osoba pored tebe?“ – pita učitelj
„Zar nije moguće govoriti tiho i lagano?“

Učenici su davali neke odgovore, ali ni jedan nije zadovoljavao učitelja.

Na posletku je objasnio:
„Kada su dve osobe u svađi, ljutite, njihova srca se jako udalje. Zato moraju vikati jedno na drugoga, da njihov krik premosti udaljenost i da se mogu čuti.
Što su ljući, glasnije moraju vikati, jer je udaljenost među njima sve veća.“

„Šta se dogodi kada se dve osobe zavole?
Ne viču jedan na drugoga, već govore tiho i nežno. Zašto? Njihova srca su veoma blizu. Udaljenost među njima je veoma mala.

„A šta se dogodi kada se još više zavole?
Ne govore. Samo šapuću i još više se zbližuju u svojoj ljubavi.. Konačno, ne trebaju više ni šapat. Samo se gledaju i to je sve.
Takve su dve duše koje se vole.“

Onda je rekao:
„Kada se svađate, nemojte dozvoliti da se vaša srca udalje, ne izgovarajte reči koje bi vas mogle još više udaljiti,
jer će doće dan kad će udaljenost biti tako velika, da više nikad neće biti puta nazad“.

"Ако будеш себи говорио да је твој живот грозан, и поверујеш да је све мрачно, онда ће тако и бити. А знаш ли зашто?
Зато што, то што говориш чује сво твоје тело. Свака твоја ћелија чује шта говориш, а ако тако говориш сваки дан 365 дана у години, да си јадан, да ти је живот тежак, да не можеш ништа, на крају, то уђе у тебе и прожима те. Због тога, кажи:
"Хвала Богу!
Све ће бити у реду!
Бог ми стално шаље дарове!"
- Архимандрит Андреј Конанос

Непријатности

Мала ватра омекшава велико парче воска, тако и мале непријатности често омекшају, засладе и очисте све наше оштрине, неосећајност и тврдоћу срца. (Св. Игнатије Бријанчанинов)

Nemoj se zatvoriti samo u sebe, pitati se da li život ima smisla i zašto su ljudi jedni drugima tako daleki?
Kada se otvoriš shvatit ćeš da život ima smisla jer neko pokraj tebe treba tvoju utehu, tvoju lepu reč, osmeh ili zagrljaj.

Ako shvatiš da je tvoj današnji dan deo mnogo većeg Božjeg plana drugačije ćeš živeti.
Nećeš više čekati ko će se tebi prvi javiti, šta će ti ko ponuditi, ko će te negde pozvati, već ćeš sam preuzeti inicijativu.

Hrišćanin nije onaj koji čeka neko idealno vreme da bi se pokrenuo, hrišćanin zna da je sadašnji trenutak idealan trenutak da bi Bog kroz njega nešto napravio.Samo onda kada mu se stavi na raspolaganje, samo onda kada kaže „Evo me, tu sam i napravi od mene Bože ono što misliš da je najpotrebnije ovom svetu.”

Bog ti daje ovaj dan da nakon njega svet više ne bude isti. Istina je da neće sve biti idealno, da neće svi samo čekati tebe da dođeš i da im objaviš nešto fascinantno.

Biće i onih koji će ti poturati nogu, onih koji će te ponižavati i rugati se onome što radiš, ali usprkos njima moraš ići napred i nastaviti s onim što radiš.
Kada shvatiš da je tvoj današnji dan deo mnogo većeg Božijeg plana drugačije ćeš rasporediti svoje vreme, jasnije razmišljati o prioritetima i drugačije živeti život.

Svaki novi dan koji ti Bog daje postaće za tebe jedna velika prilika da u svetu oko tebe bude manje suza, manje razočarenja i manje povreda.
Koliko god mislio da si malen i da ne možeš mnogo, kada se predaš u Božje ruke, Bog će od tebe učiniti velike stvari. Poveruj i videćeš!

Ko se pričešćuje taj će se svugde spasti, a onaj ko se ne pričešćuje – ne verujem.
Izuzetno važno i neophodno za spasenje duše svakoga Hrišćanina je pričešće Svetim Hristovim Tajnama, i to što češće to bolje! Smućivati se zbog svoje nedostojnosti i zbog toga se uklanjati od pričešća Sv. Tajnama grehota je.

Kada bismo mi i okean ispunili suzama svojim, ni tada ne bismo mogli da se odužimo Gospodu za ono što na nas izliva besplatno. Blagodat koja nam se daje kroz Sveto Pričešće tako je velika da bi se čovek, kada bi bio i još toliko nedostojan i grešan, očistio i obnovio, ako samo sa smirenjem i svešću o svojoj grešnosti pristupa Gospodu.

Ko se pričešćuje taj će se svugde spasti, a onaj ko se ne pričešćuje – ne verujem. I kada bih na kolenima morao da se vučem do crkve, ja bih to činio – samo da ne ostanem bez Svetog Pričešća.

Serafim Sarovski

Back