Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Још је апостол Павле тврдио да ако Христос није устао из мртвих, онда је сва наша вера узалудна. И имао је право. На Васкрс ми хришћани славимо онога који је решио највећи проблем с којим се човек у свом животу сусреће – проблем смрти. Да бисмо ово схватили, надовезујући се на поменуту мисао апостола Павла, покушајмо да скицирамо како би изгледао човеков свет када васкрсења не би било. Пре свега, у том случају би наша вера била празна, без садржаја, још бисмо били заробљеници својих грехова, наши преминули би били заувек пропали, наде не би било, а ми бисмо били јаднији од свих људи (чак и од безбожника, пошто се они ни не уздају у васкрсење) и смрт би на крају све прогутала и никоме не би било спаса. Кад не би било васкрсења, и правда и истина и врлина и доброта, све би то једног дана престало и заувек нестало. Кад не би било васкрсења, и сама љубав би престајала смрћу. Све највредније и човека најдостојније на крају крајева би ипак прогутао вечни мрак. Победа смрти била би апсолутна.

отац Владан Перишић

Кажу: Васкрсење Христово је измишљотина, јер мртви не васкрсавају. Да, али само ако нема Бога. Међутим, ако Бога има, онда и смрт мора бити побеђена, јер Бог не може бити Бог распада и смрти. Но, они настављају: али, Бога нема – нема Га, јер Га нико није никада видео. Али, шта значи онда – питамо их ми – сво то искуство милиона људи који радосно тврде да су видели Бога, али не физичким, већ унутарњим, дубљим и поузданијим видом? Прошло је две хиљаде година, а светом и даље као одговор на небески поздрав „Христос васкрсе!“ одјекује тај сверадосни отпоздрав „Ваистину васкрсе!“. Зар не видите, зар не чујете? Зар у дубини ваше свести – са ону страну свих анализа, мерења и провера – не видите, не осећате ту бесмртну и блештаву светлост, зар не чујете тај вечни глас који говори: „Ја сам Пут, Истина и Живот…“? Зар не схватате да у дубинама душе Христос непрестано одговара Неверном Томи у нама, у мени, у теби: „Блажени они који не видеше, а повероваше“.

Протојереј Александар Шмеман

"Наша вера и није друго до непрекидна борба за живот вечни, непрекидно мучеништво за живот вечни.
А земља - бојиште у коме се мучимо и подвизавамо за живот вечни.
То је наш позив.
Ко другачије мисли - није Христов."

Свети Јустин Ћелијски

BITI SRETAN

U životu ne postoji nikakva dužnost
osim dužnosti: biti sretan.
Samo smo zato na svijetu,
a sa svim dužnostima,
svim moralom
i svim zapovijedima
rijetko činimo jedno drugoga sretnim,
jer i sebe time ne činimo sretnima.
Ako čovjek može biti dobar,
može to samo onda
kada je sretan,
kada u sebi ima sklada,
dakle kada voli.
To je bilo učenje,
jedino učenje na svijetu.
To je rekao Isus,
To je rekao Buddha,
To je rekao Hegel.
Za svakoga je na ovome svijetu
jedino važno
njegovo vlastito najunutarnjije,
njegova duša,
njegova sposobnost da voli.
Ako je ona u redu,
onda je svejedno
jede li se proso ili kolači,
nose li se dragulji ili krpe;
onda svijet zvuči zajedno s dušom,
onda je dobro.

Hermann Hesse

Распознати гордост у себи је врло тешко. Али, ево знака: ако те... муче рђаве мисли, значи да ниси смирен... Ако си раздражљив или, како се то данас каже, нервозан - то је велика невоља. Ако кога мучи страх, нека зна да се та болест лечи смиреношћу и покајањем, и још љубављу према браћи и непријатељима.

Старац Пајсије Светогорац

IMG-9620.jpg

Back