Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako te napadne uninije (očajanje), čitaj žitija svetih. Pokušaj da pročitaš bar nekoliko redaka. Za dušu ona su poput blagodatnog dažda (kiše) koji osvežava, bodri i raduje.
Čitaj žitija svetih. U njima ćeš naći sve, svemu će te naučiti. Upoređuj sebe ne sa svojim bližnjima, već sa svetiteljima. Takvo upoređivanje nam otkriva koliko smo grešni.
Čitaj žitija svetih i Jevanđelje jer nam čitanje njih brže izmamljuje suze nego od čitanja molitava.

Sveti Serafim

Жалост може бити оправдана, али никада не сме бити претерана. Искусни мудрац каже: Жалост је многе убила и нема користи од ње.
Жалост никада не сме бити јача од вере у Бога и од наде у Његову помоћ. Ма шта се десило, треба да верујемо у Његово милосрђе и да се надамо да ће нас Он помиловати. …Принесите Богу жељу да се молите, а Он ће вас услишити и дати вам молитву.

Св. Филарет Московски

Моје проблеме и проблеме свих мојих ближњих који се пожале нешто на слабост, ја то све предам Богу и Мајки Пресветој, да они то решавају, и они то реше, а ја, шта могу, кад ја сам не могу ни себе да средим.

О. Тадеј

„Ако исток свјетло сунце рађа,
Ако биће ври у луче сјајне,
Ако земља привиђење није,
Душа људска јесте бесамртна,
Ми смо искра у смртну прашину,
Ми смо луча тамом обузета“.

Владика Његош

'Не можемо се изговарати да је неко срећније време да бисмо и ми били срећнији. И у најбољем времену можемо изгубити и образ и душу, а у најгорем времену и у најтежим приликама можемо да сачувамо и образ и душу.''

Патријарх Павле

Voleo bih...
Da jednog dana uspem da prihvatim druge kao što Bog prihvata mene.
Da razumem i oprostim drugima kao što Bog oprašta meni.
Da ćutim o tuđim greškama kao što Bog ćuti o mojim.

Voleo bih...
Da se jednog dana ponizim kao što se Bog ponizio zbog mene. Da jednoga dana volim druge kao što Bog voli mene.
Da jednoga dana volim Boga kao što Bog voli mene.
Želim da jednog dana živim onako kako Bog hoće. A ako ne uspem, onda da bar umrem kako On hoće sa pokajanjem i smirenjem.

Arhimandrit Pajsije Papadopulos

Када се целим својим бићем окренем ка сунцу духовном, Христу Богу мом, сунцу правде, тада се осећам пун светлости, топлине и мира. Тада се лед око моје душе топи и тама се разилази, заједно са труљењем и грехом. Духовна смрт је прогнана, на њеном месту царује небески живот и ништа ме земаљско уопште не мучи.

Свети Јован Кронштатски

Telesnim iskušenjima pripadaju: bolesti od kojih čovek uvek boluje, zamršeni, teško razrešivi događaji, svakodnevni susreti sa rđavim i bezbožnim ljudima; ili pak čovek pada u ruke nasilnika ili njegovo srce iznenada i bez ikakvog razloga oseća strah, ili često trpi strašne, za telo pogubne padove sa stena, sa visokih mesta ili nečega sličnog; ili, najzad, oseća oskudicu u onome što pomaže srcu Božanskom silom i nadanjem vere; kraće rečeno, sve što je nemoguće i što prevazilazi snage sustiže i njih same i one koji su im bliski. Sve to, što smo izneli i nabrojali, spada u iskušenja gordosti. Ona se začinju u čoveku onda kada on počne samome sebi, u sopstvenim očima, izgledati mudar. NJemu se sve ove nedaće dešavaju srazmerno tome koliko je takvih gordih pomisli usvojio. Prema tome, po vrsti svojih iskušenja zaključi o putevima istančanosti svoga uma. Ako uvidiš da su neka od ovih iskušenja povezana sa ranije navedenim iskušenjima, znaj da, koliko ih imaš, toliko je u tebe prodrla gordost.

Sveti Isaak Sirin

FB_IMG_1610877952886.jpg

"Трпљење је јунаштво душе, потпора, дубоки корен који држи дрво кад га шибају ветрови и подливају потоци. Кад паднеш, устани, кад сагрешиш, покај се. Само, никад немој допустити да отров очајања продре у твоје срце и погледај огромно море Божијег милосрђа. Ма колико грехова да неко почини, они нестају и ишчезавају у мору Божије доброте''.

Старац Јефрем Филотејски и Аризонски

Покајање је – повратак човека Богу. То је укретање ума (досл. преумљење, метаноја) од мрака греха ка Христовој светости. Почетак овог пута је свест о сопственим прегрешењима (учињеним гресима), а што постаје велики темељ за привлачење милости Божије. Управо се због тог пророк Давид обраћа Богу речима: „Смилуј се на ме, Боже... јер ја знам преступе своје. (Пс. 51, 1 – 3). Ми признајемо да смо одговорни за своје несрећно стање и смирено се молимо за милост Божију.

Јеромонах Григорије Светогорац

Он ме је створио – Он зна зашто. Он ме држи у животу – Он зна како. Он ће ме упокојити по смрти – Он зна где. Чега има да се бојим? Света, или смрти, или сатане, или људи? Он је победио свет. Он је устао из гроба. Он је видео сатану како паде у пропаст. Он је савладао људе. Ако ме тренутно и обузме страх, ја се сетим Његових победа и мир улази у душу моју. Ако понекад и уздрхтим, ја се сетим Његове близине и радост ојача срце моје. „И ево Ја сам са вама у све дане до свршетка вијека. Амин“ (Мт. 28:20)

свети Владика Николај

"Ако је свет за тебе постао одвећ празан и суров, сети се цветића, памти како се рађа и како живи, и тада ти неће бити потребно да тражиш благороднију утеху. Како он, усамљено, носи у себи раст, своју слабашну тајну и споро зри ради своје одбачене судбине, беспомоћно подвргнут непостојаном или, чак, суровом времену, поверен, кришом, једино самоме себи и Богу! Он је спокојан и ћутљив, покоран судбини, а, ипак, изнутра одолева. Припремајући драгоцен дар и сам је, зарана, спреман за незахвалност света. Затим се појављује пупољак као живо обећање лепоте, као привлачна будућност још невидљивог цветића. Он је према себи снисходљив, као да зна да све што је верно долази само, и то у оно потребно време, да не треба убрзавати тајни ход живота, као да би желео да научи нас, несталне, нестрпљиве људе, тој нежној и спокојној мудрости."

Иван Иљин

Domaćin koji najmi sluge, daje im i njivu, i alat, i hranu. Kako li tek Otac vaš nebesni snabdeva svoje sluge!

Sve brige vaše kao trnje su što sejete po putu svome. One ne izvode kišu, no čine sušu još sušnijom. Ne dodaju života, no gomilaju nemoći.

Beskorisne sluge, obratite brige u molitve kao što se led obraća u tekuću vodu…

Šta vredi svirali brinuti ko će svirati? Sve njene brige neće proizvesti nijedan zbuk dok svirač ne stavi svoja usta u nju.

Sveti vladika Nikolaj Velimirović

Gospode, daj mi jedan jedini dan, za koji se ne moram kajati!!
Ako si oboren, ustani; ako si obmanut i razoružan, ponovo se naoružaj; ako si pobeđen, ponovo kreni u bitku.

Sv. Ignatije Brjančaninov

Back