Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Смирење је својствено праведницима, онима који живе заиста Богобојажљиво и побожно; а скрушеност је својствена грешницима. Ито грешницима који се кају с надом, који имају јаку жељу да промене свој живот. Они су као скршени, попут мрвице... Зато се каже скрушен – као скршен.
Изгубили су ону лепоту коју им је Бог дао у почетку, налик су разбијеном огледалу које само подржава понешто, никако целину. И онда човек, кад осети да је изгубио од те целине, скрушено прилази Господу, помало и стидљиво и попут цариника каже: „Боже, милостив буди мени грешноме!“

Исечак из беседе на јеванђељску причу о царинику и фарисеју високопреподобног архимандрита Доситеја Хиландарца

...Што ће мени Христос, у доброј сам кондицији, ишчитао сам молитве, мало сам постио, сриједом и петком, ,,дајем десетак"од свега што имам, нисам као ови цариници, блудници, наркомани, пијанице, ,,добар сам", ништа ми не фали.
Изађи напоље!
Фарисеју!
А грешник браћо и сестре, он прилази и прима Свету Тајну Причешћа.
Колико пута смо се ми свештеници Причестили, а ђе ти је оче све то?
Ђе се то пројавило?
Сваки дан се Причешћујеш, дај да се види човјече.
Примаш Тијело и Крв, Огањ Божански ђе је то?
Зато што нема вјере браћо и сестре.
Невјерујемо да је то заиста Тијело Христово и Крв Христова, и невјерујемо да смо заиста болесни.
Знате ли да би само од благослова свештеничког могло исцјељење да буде.
Свети Јован Златоусти је демоне изагнао тако што је узео воду из олтара у којој свештеници умивају руке, узео попрскао ђавоиманог и ђаво је одма изашао из њега. Силна вјера.
Прашином из Цркве браћо и сестре можемо да исцјељујемо ако вјере има.
Ријечју можемо да исцјељујемо. А нас Господ додирује не водом, не одеждама, него Тијелом и Крвљу улази у нас, додирује нас, и... ништа.
Зашто ништа? Зато што Господ кад улази у човјека понавља ријечи:
,,По вјери нека ти буде".
И шта бива? Ништа браћо и сестре.
Нажалост. Опростите што овако говорим, али не бива оно што би могло да буде.
Од једног Причешћа по силној вјери могле би да се десе велике узвишене промјене.
Нека би дао Господ да дођемо до тог нивоа свијести и пажње, ,да откријемо болест у нама , не кијавицу и не прехладу, него дубоке повреде, отворене ране, да видимо то, и да не бјежимо од тога.
Не бјежм'о од тога.
Господ то показује, али не да би те понизио него да би у теби изазвао жеђ за здрављем, и да би том жеђу нашао Источник Живота.
Јер ко налази извор најбоље, најпрецизније? Жедни.
Ко хлеб налази? Гладни.
А жедни и гладни здравља најбрже налазе Христа и не одвајају се од Њега.
Слијепци иду за Њим, погледајте крвоточиву, погледајте многе из Јеванђеља, из историје Цркве, грешнике како непогрешиво иду на Христа. Нико више не може да их скрене. И у додиру и по вјери буде исцјељење духовних очију и срца.
Нека би дао Господ да се открије болест коју носимо у свим њеним дубинама и ширинама и да та болест буде темељ наше покајне молитве и наше силне вјере да је само Један Спаситељ, само Један Исцјелитељ Господ наш Исус Христос Који нас у нашој Светој Православној Цркви додирује и благодаћу својом помазује, Крвљу храни и Тијелом лијечи, да бисмо Му се поклањали и по вјери здравље примали, и онако здрави, оснажени могли и Оцу Небеском да се поклонимо и овдје у времену кроз Литургију а и у оном вјеку у Царству Небеском, заједно сабрани са свима светима. Амин Боже дај.

О.Рафаило Бољевић

Да бих вам кроз пример представио садашње страдање, рећи ћу да је душа свакога од нас слична кандилу, при чему су добра дела уље, а љубав фитиљ на којем, као светлост, почива благодат божанског Духа. Када, дакле, понестане тога уља, односно добрих дела, онда нужно пресушује љубав, која као фитиљ постоји у души.

Свети Григорије Палама

Вреди неколико ствари да се сачека. Морате чекати. Бог ради. Има само своје ритмове. Бог ради стрпљиво. И природа чини исто. Цвет ће процветати када дође време. Све се мења, али врло различитим темпом од оног на који је наше лудо друштво навикло. Ова трка, ова паника, талас који нас чини тако ужурбаним, оставља Бога нетакнутим. Бог не улази у ове луде ритмове. Он се креће у ритму своје љубави и стрпљења.

Старац Нектарије Виталис

Све у овоме свету, питања живота и смрти, неба и земље, имају своје изворе у човековом односу према Богу и ближњима.
Смирена молитва узвисује, а горда молитва сурвава до ада. На чему се од овога човек темељи, такав и бива; не само он, него и читави народи, па и сав свет.

владика Фотије

Ко је кротка особа?
Не она која никада не подиже тон али тајно оговара,
не она која ћути да би имала сагласност,
не која сваког слуша и никада никоме не одговора
него она која уме да верује другима и уме да их воли,
не удаљава оне који му противрече и
и милостива је према свакоме.

Енцо Бијанки

Свагда треба трпети што год нас снађе, Бога ради са благодарношћу. Наш је живот један минут у поређењу са вечношћу, и зато "страдања садашњег времена нису ништа према слави која ће нам се јавити". Ћутке подноси када те непријатељ жалости, и Господу откривај срце своје. Када ти неко вређа част или ти част ускраћује, на све начине настој да му опростиш, по речима Јеванђеља - "и који твоје узме, не ишти." Када нас људи руже, треба себе да сматрамо недостојнима похвале. Када бисмо похвале били достојни, сви би нам се клањали. Ми свагда и пред свима треба да унижавамо себе, следујући поуци Светог Исаака Сирина:- "Унизи себе и угледаћеш славу Божију у себи". Зато, заволимо смирење и угледаћемо славу Божију. Јер, где се точи смирење, тамо се и слава Божија точи. Да нема светлости, све би било мрачно - исто тако и без смирења, у човеку ничега нема осим таме.

Свети Серафим Саровски

Jednom je jedan učenik Rumiju postavio zanimljiva pitanja. Rumi je na njih dao predivne odgovore...

Šta je otrov?
Sve što je više od onoga što nam je potrebno je Otrov. To može biti Moć, Bogatstvo, Glad, Ego, Pohlepa, Lijenost, Ambicija, Mržnja ili bilo što drugo.

Šta je strah?
Neprihvaćanje neizvjesnosti. Ako prihvatimo neizvjesnost to postaje avantura...

Šta je zavist?
Neprihvaćanje dobroga u drugima. Ako ga prihvatimo to postaje inspiracija...

Šta je ljutnja?
Neprihvaćanje stvari koje su izvan naše kontrole. Ako ih prihvatimo to postaje tolerancija...

Šta je mržnja?
Ne prihvaćanje osobe kakva jest. Ako osobu bezuvjetno prihvatimo, to postaje ljubav...

Rumi

... љубав је учитељка, али је треба знати стећи, јер се она тешко стиче, скупо се купује, дугим радом и после дугог времена; јер волети треба не само случајно и на један тренутак, него насвагда. Случајно може свако заволети, - тако може и злочинац заволети. Младић, брат мој, птице је за опроштење молио: то изгледа скоро бесмислено, али је истина, јер је све као океан, све тече и додирује се: на једном месту додирнеш, на другом се крају света одазива и разлеже. Нека је базумље птице за опроштење молити! Али и птицама би било лакше, и детету, и свакој животињи око тебе, кад би ти сам био бољи но што си сад – макар једну мрвицу би им било лакше. Све је као океан, кажем вам. Тада би се и птицама почео молити, васионом љубављу мучен, као у неком одушевљењу – молио би их да ти и оне твој грех опросте. Цени и воли то одушевљење, ма како оно људима изгледало бесмислено.
Другови моји, молите радост од Бога. Будите радосни као деца, као птичице небеске. И нек вас у вашем делању не буни грех људски; не бојте се да ће он затрти дело ваше и да му неће дати да се изврши. Не говорите: „Јак је грех, јако је непоштење, јака је гадна околина, а ми смо усамљени и немоћни, сатрће нас гадна околина и неће дати да се изврши добра ствар“. Клоните се, децо, од те бојазни!!!

Фјодор Михаилович Д.

Гледајте на свет само кроз призму љубави, и сви ваши проблеми ће нестати. У себи ћете видети Царство Божије, у сваком човеку - икону, у земаљској лепоти - сенку рајског живота.

Архимандрит Алипиј Воронов

5d2c00fd07e22aa9cda9f668bfc3bca8.jpg

Back