Ne podrazumeva Sopenhauer pod subjektom jedno.
Jedno i mnostvo su forme uzete iz prostora i moguce samo u prostoru a subjekat po svojoj sustini ne moze biti deo prostora.
Evo uostalom sta kaze Sopenhauer o tome:
Mislim da je problem sto nismo rascistili sta je subjekat kada ga uzmemo u korelaciji sa objektom i da subjekat ne moze po svojoj sustini biti opazen. Opaziti subjekat je kontradikcija: A tela nisu subjekti vec objekti.
1)Subjekat je jedno kada tu rec uzimamo u logici gde imamo subjekat suda sa svojim predikatima.
2)Subjekat je drugo kada ga uzimamo kao vrsioca radnje u recenici
3)On je trece kada se u uobicajenoj upotrebi za subjekat uzima neka osoba ,tj njeno telo.
"SUBJEKAT"nije nista od ovoga kada ga uzmemo u smislu korelacije sa objektom .Kada ga uzmemo kao ono sto opaza opazaje u svesti a sto je najblize znacenju reci "JA".
Uostalom pogledaj o tome ovde u celini:
Ko sam ja:
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=4952
Naravno. Ono sto nije objekat i sto nije jedno ni mnostvo nema nikakvih odnosa. A subjektivna egzistencija je bliska trajanju i volji sto znaci da ona nije prostorna, samim tim ni deljiva..a samim tim ne moze biti nikakvih odnosa izmedju delova kojih nema.
Ristob
Ova prica koju si izmislio zasnovana je na onom nazovi argumentu mnogih koji cuju za ovo, a ne mogu da rasciste sa sobom sta je subjekat a sta objekat ovde.
Dakle to je kao kada neko kaze ovaj zid je iluzija, a onda ovaj drugi kaze ako je iluzija onda prodji kroz njega ili udari glavom u njega.
Ovo je zasnovano na pogresnom stavu o tome da je covecje telo subjekat sto nije tacno. Tako da pogledaj onaj blog "Ko sam ja" kada je razjasnjenje toga u pitanju.
Takodje na ovoj temi vec je postavljeno nesto slicno i veoma jasno sam odgovorio na to, tako da cu te podsetiti na taj post:
Ti ne prelazis ulicu vec objekat ispred tvog unutrasnjeg cula ili subjekta, objekat koga ti zoves "telo", bice pregazen objektom koga zoves "autobus". U toj situaciji objekat ce kolizirati sa objektom a ti (tvoje untrasnje culo ili subjekat, neces time biti ni dodirnut vec ces sve te objekte posmatrati kao slike - objekte. Medjutim ako ti sada padnes u nesvest ... nema vise nikakvih objekata vec "transcendentne stvari po sebi.
A ono sto se desilo bilo je "transcenedentno desavanje" a u njemu nije van svesti bilo icega sto bi licilo na sliku autobusa koja gazi sliku covecjeg tela.
Ili kao sto vec rekoh .... sve bi se to desilo u onom sto zovemo DUH i sto nalazimo u sebi spolja je iluzija ...MAJA. Ali i u ovom objanjenju nisam uspeo da se otrgnem njenom velu jer sam upotreebo pokaznu zamenicu "U" duhu. Nema "U" nema prostornih odredjenja. Sustina stvari po sebi je nesto izvan prostora i vremena.
ps. Ali kao po obicaju izgubismo se u recima sto na kraju krajeva stvara ovde iluziju da me Bodyexumof, Patak i jos neki napadaju ...a ja se eto branim gomilom reci koje je tesko razumeti i koje onda valjda ne znace nista. Tako smo raspravu sveli na obicno sprdanje.
Zato, da temu svedemo na ono sto ona zahteva..a to je potpuna jasnost.
Umesto sto smisljate anegdote o autobusu bolje razmislite o ovome jos jednom. U ovih par recenica krije se pravo otkrovenje za svakog ko to razume:
Koralativnost subjekta i objekta -Autobus
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=7505