Kontradikcije u Kuranu

5. 20. I kad reče Musa narodu svom: “O narode moj! Sjetite se blagodati Allahove prema vama, kad je postavio između vas vjerovjesnike i učinio vas kraljevima i dao vam šta nije dato nikom od svjetova.

Koji su to jevrejski kraljevi prije Mojsija?

5. 20. I kad reče Musa narodu svom: “O narode moj! Sjetite se blagodati Allahove prema vama, kad je postavio između vas vjerovjesnike i učinio vas kraljevima i dao vam šta nije dato nikom od svjetova.

Pa Abraham je kralj bio recimo a Sarah je kraljica titule kako sam i rekao..
A što si ti mislio da su neki stočari bili bez pare i dinara??

A kad Musa reče narodu svome: "O narode moj, sjetite se Allahove blagodati prema vama kada je neke od vas vjerovjesnicima učinio, a mnoge vladarima, i dao vam ono što nijednom narodu nije dao"
znaci vladari a ne kraljevi..ne znam koji prijevod koristis..mada je smisao rijeci ista

Riječi Uzvišenog Allaha: "...a mnoge
vladarima..." Abdur-Rezzak od Ibn-Abbasa prenosi:
"Vladar je onaj ko ima slugu, ženu i kuću." Mejmun ibn Mehran prenosi od Ibn-Abbasa da je rekao: "Ako je neki čovjek u jevrejskom narodu imao ženu, slugu i kuću nazivan je vladarom." Ibn-[evzeb kaže: "Ako je neki čovjek među jevrejima imao stan,slugu i ako se od njega tražila dozvola za nešto, bio je vladar." Katade kaže: "Jevreji su bili prvi koji su uzimali sluge." Malik kaže: "Vladar je onaj ko ima kuću, slugu i ženu." U hadisu je navedeno: "Ko od vas osvane zdravog tijela, siguran u svome prebivalištu i sa opskrbom za taj dan, kao da mu je potčinjen cijeli ovaj svijet ."

Valjda sam pomogao

A kad Musa reče narodu svome: "O narode moj, sjetite se Allahove blagodati prema vama kada je neke od vas vjerovjesnicima učinio, a mnoge vladarima, i dao vam ono što nijednom narodu nije dao"
znaci vladari a ne kraljevi..ne znam koji prijevod koristis..mada je smisao rijeci ista

"Vladar je onaj ko ima slugu, ženu i kuću." Mejmun ibn Mehran prenosi od Ibn-Abbasa da je rekao: "Ako je neki čovjek u jevrejskom narodu imao ženu, slugu i kuću nazivan je vladarom." Ibn-[evzeb kaže: "Ako je neki čovjek među jevrejima imao stan,slugu i ako se od njega tražila dozvola za nešto, bio je vladar." Katade kaže: "Jevreji su bili prvi koji su uzimali sluge." Malik kaže: "Vladar je onaj ko ima kuću, slugu i ženu." U hadisu je navedeno: "Ko od vas osvane zdravog tijela, siguran u svome prebivalištu i sa opskrbom za taj dan, kao da mu je potčinjen cijeli ovaj svijet ."

Valjda sam pomogao

Pa dogovorite se koju verziju koristite....da li ovu sto pise kraljevi ili ovu sa vladarima...
A gdje je izvor za tu tvrdnju da su jevreji nazivali vladarima one koji imaju slugu,zenu i kucu?

Pa dogovorite se koju verziju koristite....da li ovu sto pise kraljevi ili ovu sa vladarima...
A gdje je izvor za tu tvrdnju da su jevreji nazivali vladarima one koji imaju slugu,zenu i kucu?

Koristi koju hoces sta je kralj do vladar..nemamo se sta dogovarati imas arapski on ti je orginal..nije ko neke druge Svete knjige..evo ti hadis...a prorovi po bibliji naci ces sigurno..da se navodi i to..:D

он је отац само неких Арапа (не свих), а ни сви његови потомци нису муслимани, међу њима има доста хришћана.
:ok:

Korektno. Arapi iz Libije, Alžira, Sjeverne Afrike itd nisu potomci Išmaila. Palestinci, Jordanci, npr. jesu.

Dva sina od Abrahama (Ibrahima), Isak i Išmail.

Jevreji vode porijeklo od Isaka, a dio Arapa od Išmaila. Tako da su oba naroda Semiti.

Koristi koju hoces sta je kralj do vladar..nemamo se sta dogovarati imas arapski on ti je orginal..nije ko neke druge Svete knjige..evo ti hadis...a prorovi po bibliji naci ces sigurno..da se navodi i to..:D

Ja mislim da je ovo obicna izmisljotina da bi se opravdali odredjeni citati...

Valjda sam pomogao

Ovo je Apologetika jer ne poznajete dobro povjest toga vremena pa pribjegavate tome no kraljeva je bilo baš kako piše.
I ne radi se o Jevrejima već o Mezopotamcima čiji je narodnosti i Abraham i Sarah kao i njegova rodbina i potomci..
U bibliji piše da je on Mezopotamac ili Kaldejac iz Ura.
Jevreji nastaju tek od Jude sina Jakova dosta poslije..
Tako da nem apotrebe za apologetikom....

Ja mislim da je ovo obicna izmisljotina da bi se opravdali odredjeni citati...

Ma naci ces u bibliji ne brini..ili ce ti neki sveti otac objasniti..a npr i kod nas se kaze za nekog ko posjeduje dobro neko da je gazda...logican slijed stvari on time vlada..vladar je..zar nije tako samo malo mozak na visu radnu memoriju

Ovo je Apologetika jer ne poznajete dobro povjest toga vremena pa pribjegavate tome no kraljeva je bilo baš kako piše.
I ne radi se o Jevrejima već o Mezopotamcima čiji je narodnosti i Abraham i Sarah kao i njegova rodbina i potomci..
U bibliji piše da je on Mezopotamac ili Kaldejac iz Ura.
Jevreji nastaju tek od Jude sina Jakova dosta poslije..
Tako da nem apotrebe za apologetikom....
Naravno da je bio mezopotamac a sad koji grad to nisam siguran,ali ima vise znacenja..uvijek..ja kad nisam siguran u znacenje necega iz Kur'ana koristim tefsir Ibn Kesira..tako da nisam Sveznajuci kao pojedini ovdje sto se prodaju

Što je jedan Samaritanc danas u očima Muslimana??
Znaš li išto o njima??

Samaricani su jedan dio Jevreja, oni za sebe smatraju da su potomci Efraima i Manase dvoje sinova Josipovih - Jusufovih, dok je opce poznato da su ono malo pravokrvnih danasnjih jevreja vodi porijeklo od Lavija, sina Jakubova, brata Jusufova...
Specificni su po tome da oni od starog zavjeta ne priznaju nista do pet mojsijevih knjiga ili Toru- Teurat prema islamu, koji je prema islamskom vjerovanju su ustvari ploce koje je ispisao sam Bog. Takodjer se spominje da je poznatu Jevrejski kovceg-Tabut u sebi sadrzavao ove ploce, musaov stap i td... kojeg su nosili sami andjeli.

Naime, kao sto je poznato stari zavjet se drugacije naziva TENAH, a sama je rijec semitskog porijekla a sastoji se od tri slova T kojim se oznacava TORA ili Teurat, zatim N koje oznacava deo starog zavjeta koji sadrzi knjige o poslanicima, a N iz razloga sto se poslanik ili izaslanik, vjerovjesnik kako u arapskom tako i u ostalim semitskim jezicima naziva NEBIJJ, a mnozina eNbija, i H koje oznacava hikmet ili mudrost, to jeste dio starog zavjeta koji govori o pricama mudrosti islicno...

E Samaricani nisu priznavali stari zavjet u potpunosti, vec iskljucivo i samo TORU, zbog toga se vrlo cesto spominju kao vjera Ibrahimova...

A u ocima muslimana oni su samo jedna od grupa od jevreja, za koje nas je i sam poslanik podsetio, i obznanio rekavsi:
"Jevreji su se podelili u 71 skupinu, hriscani u 72, a tako mi onoga u cijoj je ruci moja dusa, doista ce se moj ummet podijeliti u 73 grupacije, sve te grupacije mogu uci u pakao osim JEDNE, to su oni na cemu sam ja i moji drugovi, dzemat!"
U kuranu se takodjer spominje da su Jevreji pocinili gnusne zlocine prema Bogu, kako u Njegovom opisu tako i prema poslanicima Njegovim, pa se kao primjer navodi njihovo kazivanje kako je Lut ucinio blud sa svojim cerkama, te da smo svi mi njihov izrod, zatim kako se Jakub hrvao sa Bogom te ga je i ophrvao, zatim kako je David pocinio blud te se iz toga izrodio Solomon, oboje dvoje poslanika, zatim kako su Solomona u nevjerstvo otjerale robinja, kao i da je bio notorni alkoholicar, zatim ubijanje poslanika poput Zekerijjaa i njegovog sina,, inace rodjaka Isusovog, Jahju ili Jovana krstitelja, kao sto je poznat, zatim optuzba protiv Merjeme, majke Isusove, da je blud pocinila, cista li je od onoga za sta je optuzuju, zatim pokusaj ubistva Isusa i td...

A najgnusniji njihov zlocin jeste proglasenje Uzejra, Bozjeg poslanika, poslanog nakon Musaa, BOGOM i bozjim sinom. Inace poznato je da su iskljucivo Musaa, Uzejr i Isa bili hafizi TORE, znali je napamet...

Pa se zbog toga veli u Kuranu "Jevreji vele Uzejr je sin bozji, a hriscani kazu Isus-Mesija je bozji sin...Oponasaju govor onih prije njih..."
Tj. da je jedna od kazni hriscana to sto ce oponasati Jevreje, pa su recimo Jevreji zanijekali Isusa kao Mesiju poslanog njima, i iskljucivo samo njima, za sta ima i dokaza u samoj Bibliji, onda kada njemu prilazi zena od Kenanca-ARAPA te ga moli, a on joj samo veli i odbija je kako je on poslan JEVREJIMA A NE I KENANCIMA. Za razliku od Muhammeda koji je poslan svim svjetovima.
Znaci Jevreji nijekaju Isusa, optuzuju njegovu majku za blud iako je sam Isa od njihovog najplemenitijeg koljena. Zatim jevreji uzimaju Uzejra kao sina bozjeg.
Dog nalazimo Hriscane, koji poput Jevreja prije njih, odbijaju i nijekaju Muhammeda kao poslanika poslanog svim svjetovima, a Isusa za Boga ili bozjeg sina uzimaju.

Takodjer je nas poslanik upozotio "Da cemo sljediti stope onih prije nas pedalj za pedljom, stopom za stopu, cak kada bi usli u gusterovu rupuu i vi bi krenuli za njima! Pa ga prisutni upitase: Jevreje i Hriscane, Allahov Poslanice!? A koga drugog - odgovori im...
Cak se u pojedinim predajama spominje-. Ako bi neko od njih cinio blud sa svojom rodjenom majkom javno na putu, i vi bi ste to uradili....!

Na kraju Samiricani su dobili ime po istoimenom gradu Samiri koje je jedno vrijeme bio i glavni grad Judeje.

Što je jedan Samaritanc danas u očima Muslimana??
Znaš li išto o njima??

пусти ти те ''духовне'' коментаре. обојица знамо шта је за племенске Арапе значило (и још увек значи) крвно порекло. Исмаил није праотац свих Арапа, него само половине њих (у најбољем случају).

Ovo govori samo o tvojem neznanju po pitanju arapa, vjeruj mi oni su najbolji poznavaoci kolena i istorije porodice nabolji na svjetu, znam iz iskustva da skoro svako pleme arapa do dan danas brizno cuvaju svoje koleno, cak se poimenice znaju preci sve do Ismaila...
Upravo zbog toga i dan danas u arapskom svjetu nije poznat termin prezimena jer se imena kod njih obavezno pisu cetvoroimenska, cak i u pasosu, pa recimo nalazis ime Muhenned ibn Bettar ibn Sejf El-Gamidi
Tj. Muhenned sin Bettarov sin Sejfov Gamidi, posljednje cetvrto ime je ime plemena...

A to da ima medju njima hriscana, da, i to su ustvari i najcistokrvniji hriscani, inace njih je manje od 100.000 vecinom ih je zivjelo a i zivi u Siriji tacnije u Damasku u naselju poznatom kao Bab Toma...
A zanimljivo je sto oni jos od vremena poslanik Muhammeda pa do dan danas zive u istom naselju u Damasku, pored Istocnog Rimskog zida koji je onda opasavao ceo Damask, a danas je jedino ostao samo istocni zid, a kazem zanimljivo je jer se prenosi kao sto stoji kod Muslima u Sahihu da je Poslanik muhammed rekao: "Sići će Isa sin Merjemin kod bele munare, u istocnom djelu Damaska, pa ce sici na krilima dva andjela, a njegova duga kosa, kao da voda s nje kapa, uci ce u dzamiju pa ce ga svi prepoznati, imam ce odstupiti i predati mu vodjstvo, medjutim na to ce on reci_ Bog vas je pocastvovao time sto ce ovu jutarnju molitvu predvoditi neko od vas, potom ce ubiti svinju, polomiti krst i ukinuti dzizju..."

каква духовна деца.. код Арапа се рачуна крв, зато су Турке и гледали као робље и нижу расу.

Stvarno mi nije jasno odakle tebi sva ta mrznja prema islamu, tolika da ili svesno ili pak nesvesno lazi poturas...

Naime opste poznata aksioma je da medju muslimana nije bilo, niti ce ikada biti ikakve nacionalne, rasne i polne razlike ili diskriminacije, a kako bi i bile kada smo svi mio djeca Ademova. Upravo to naglasava i potencira sam Poslanik u njegovom govoru, pa se u onome sto se prenosi po tom pitanju spominje i predaja u kojoj poslanik veli:

"Arapin nema nikakve prednosti nad ne arapinom, niti bjelac nad crncem, svi ste vi sinovi Ademovi a Adem je od prasine."

Zbog toga Allah veli u kuran

"Ta zaista su vjernici braca, pa izmirite vasu bracu!"

A to da su oni gledali tako Turke, to je jos veca laz...
Cak ih je i sam poslanik pohvalio rekavsi:

"Kostantinopolj ce se sigurno osvojiti! Pa divanog li vladara njegovog osvajaca, i divne li vojske, onih koji ga budu osvojili!"
predaju je zabiljezio Taberani u tvojem Mudzemu.

Pa kako to poslanik moze hvaliiti turke ako su oni jedni obicni "robovi" i "niza" klasa?

Poslednja izmena:

"we dzealekum muluken" ibn Abbas, poslanikov amidzic u komentaru ovog ajeta kao i mnogi drugi mimo njega veli: Onaj koji poseduje kucu, slugu i zenu takav je kralj!"
Dakle jevreji su covjeka koji ima ove stvari smatrali MALIKOM, koji se banalno prevodi kao kralj a u svojoj osnovi potice od glagova melike jemliku tj. posjedovati, imati pod svoju vlast, vlastodrzovati...

Nadam se da shvatas sustinu, kao i cinjenicu da je ovo njima Musa rekao ne tako daleko od vremena kada su bili uzurpirani, vjerski, tjelesno, materijalno, tj. ne tako dugo od vremena kada su bili Faraonovi robovi...

A opce je poznato da su u vremenu musaa i sve do dolaska Davuda jevreji imali vlastodrzsce koji nisu bili ujedno i proroci, sve do dolaska Davuda, ili ti Davida...

P.S.

A sto se tice izvora ako ga bas hoces evo ti ga ali cisto sumnjam da ces ista razumjeti jer je na arapskom jeziku:

قوله تعالى : وإذ قال موسى لقومه يا قوم اذكروا نعمة الله عليكم إذ جعل فيكم أنبياء وجعلكم ملوكا وآتاكم مالم يؤت أحدا من العالمين
أخرج عبد بن حميد عن قتادة في قوله واذ قال موسى لقومه ياقوم اذكروا نعمة الله عليكم إذ جعل فيكم انبياء وجعلكم ملوكا قال : واسم الله قد جعل نبيا وجعلكم ملوكا على رقاب الناس فاشكروا نعمة الله إن الله يحب الشاكرين
وأخرج ابن جرير عن قتادة في قوله واذ قال موسى لقومه ياقوم اذكروا نعمة الله عليكم إذ جعل فيكم انبياء وجعلكم ملوكا قال : كنا نحدث أنهم أول من سخر لهم الخدم من بني آدم وملكوا
وأخرج عبد الرزاق وعبد بن حميد وابن جرير وابن المنذر عن قتادة في قوله وجعلكم ملوكا قال : ملكهم الخدم وكانوا أول من ملك الخدم
وأخرج ابن جرير عن ابن عباس في قوله وجعلكم ملوكا قال : كان الرجل من بني اسرائيل اذا كانت له الزوجة والخادم والدار يسمى ملكا
وأخرج عبد الرزاق وعبد بن حميد وابن جرير عن ابن عباس في قوله وجعلكم ملوكا قال : الزوجة والخادم والبيت
وأخرج الفريابي وابن جرير وابن المنذر والحاكم وصححه والبيهقي في شعب الإيمان عن ابن عباس في قوله إذ جعل فيكم انبياء وجعلكم ملوكا قال : المرأة الخادم وآتاكم مالم يؤت أحدا من العالمين قال : الذين هم بين ظهرانيهم يومئذ
وأخرج ابن أبي حاتم عن أبي سعيد الخدري عن رسول الله صلى الله عليه و سلم قال : كانت بنو اسرائيل اذا كان لاحدهم خادم ودابة وامرأة كتب ملكا

(3/46)

وأخرج ابن جرير والزبير بن بكار في الموفقيات عن زيد بن أسلم قال : قال رسول الله صلى الله عليه و سلم " من كان له بيت وخادم فهو ملك "
وأخرج أبو داود في مراسليه عن زيد بن أسلم قال : قال رسول الله صلى الله عليه و سلم " من كان له بيت وخادم فهو ملك "
وأخرج أبو داود في مراسليه عن زيد بن أسلم في قوله وجعلكم ملوكا قال : قال رسول الله صلى الله عليه و سلم " زوجة ومسكن وخادم "
وأخرج سعيد بن منصور وابن جرير عن عبد الله بن عمرو بن العاص
أنه سأله رجل : ألسنا من فقراء المهاجرين ؟ قال : ألك امرأة تأوي إليها ؟ قال : نعم
قال : ألك مسكن تسكنه ؟ قال : نعم
قال : فأنت من الاغنياء
قال : ان لي خادما
قال : فأنت كم الملوك
وأخرج عبد بن حميد وابن جرير وابن المنذر عن مجاهد في قوله وجعلكم ملوكا قال : جعل لهم أزواجا وخدما وبيوتا وآتاكم مالم يؤت أحدا من العالمين ؟ المن والسلوى والحجر والغمام
وأخرج ابن جرير عن الحسن وجعلكم ملوكا قال : وهل الملك إلا مركب وخادم ودار ؟
وأخرج ابن جرير من طريق مجاهد عن ابن عباس في قوله وآتاكم مالم يؤت أحدا من العالمين قال : المن والسلوى

Evo ovo ti je tumacenje ovog ajeta kao sto stoji u knjizu Durerul Mensur od Sujutija inace 3. tom od ukupno 8, str 46-45...

A inace i on sam prenosi ova tumacenja, posebno od Abdurrezzaka koji je ove predaje sa lancom prenosioca od kazivaca zabiljezio u svojoj poznatoj knjizi Musannef, koja datira pre vise od 1150 godina, jer je autor preselio pocetkom 3. stoljeca po hidžri ili nesto ranije, ne sjecam se sada trenutno...

Poslednja izmena:
"we dzealekum muluken" ibn Abbas, poslanikov amidzic u komentaru ovog ajeta kao i mnogi drugi mimo njega veli: Onaj koji poseduje kucu, slugu i zenu takav je kralj!" Dakle jevreji su covjeka koji ima ove stvari smatrali MALIKOM, koji se banalno prevodi kao kralj a u svojoj osnovi potice od glagova melike jemliku tj. posjedovati, imati pod svoju vlast, vlastodrzovati... Nadam se da shvatas sustinu, kao i cinjenicu da je ovo njima Musa rekao ne tako daleko od vremena kada su bili uzurpirani, vjerski, tjelesno, materijalno, tj. ne tako dugo od vremena kada su bili Faraonovi robovi... A opce je poznato da su u vremenu musaa i sve do dolaska Davuda jevreji imali vlastodrzsce koji nisu bili ujedno i proroci, sve do dolaska Davuda, ili ti Davida...

A inace i on sam prenosi ova tumacenja, posebno od Abdurrezzaka koji je ove predaje sa lancom prenosioca od kazivaca zabiljezio u svojoj poznatoj knjizi Musannef, koja datira pre vise od 1150 godina, jer je autor preselio pocetkom 3. stoljeca po hidžri ili nesto ranije, ne sjecam se sada trenutno...

није тачно, тумачиш хебрејске појмове и њихово значење арапским изворима (и то оним из времена Мухамеда и после њега) :lol:

хебрејски מלך- Melekh- значи само и искључиво краљ, онај који влада народом, а не онај који влада собом, својом женом и робом.

покажи ми неки јеврејски извор који потврђује да је Melekh икад значио то што Мухамедови тумачи тврде.

Ovo govori samo o tvojem neznanju po pitanju arapa, vjeruj mi oni su najbolji poznavaoci kolena i istorije porodice nabolji na svjetu, znam iz iskustva da skoro svako pleme arapa do dan danas brizno cuvaju svoje koleno, cak se poimenice znaju preci sve do Ismaila...

Upravo zbog toga i dan danas u arapskom svjetu nije poznat termin prezimena jer se imena kod njih obavezno pisu cetvoroimenska, cak i u pasosu, pa recimo nalazis ime Muhenned ibn Bettar ibn Sejf El-Gamidi Tj. Muhenned sin Bettarov sin Sejfov Gamidi, posljednje cetvrto ime je ime plemena...

то си тачно рекао. е онда свакао знаш да су Јеменити и сви јужни Арапи Кахтанити- воде порекло од Кахтана (Qahtan), тј. библијскок Јоктана, сина Еберовог и потомка Семовог. са Исмаилом и његовом лозом нису у сродству, јер нису његови потомци. питај некога од тих Арапа са југа- сами ће ти то рећи. они се поносе својим пореклом, јер је старије и племенитије од Исмаиловог.

Stvarno mi nije jasno odakle tebi sva ta mrznja prema islamu, tolika da ili svesno ili pak nesvesno lazi poturas...

Naime opste poznata aksioma je da medju muslimana nije bilo, niti ce ikada biti ikakve nacionalne, rasne i polne razlike ili diskriminacije, a kako bi i bile kada smo svi mio djeca Ademova. Upravo to naglasava i potencira sam Poslanik u njegovom govoru, pa se u onome sto se prenosi po tom pitanju spominje i predaja u kojoj poslanik veli:

"Arapin nema nikakve prednosti nad ne arapinom, niti bjelac nad crncem, svi ste vi sinovi Ademovi a Adem je od prasine."

:rotf:

коме ти причаш те приче.. не само да си промашио народ, него си промашио цели континент :lol:
то можеш да продајеш само оним исфрустрираним и искомплексираним црнцима у Америци.
колико је било халифа за првих 900 година ислама, а да нису били искључиво Арапи?

а ево шта су им били Турци и како су их Арапи гледали:

The story of military slavery in Islamic societies begins with the Abbasid caliphs of the 9th century Baghdad. The earliest mamluks were known as ghilman (another term for slaves, broadly synonymous) and were bought by the early Abbasid caliphs. By the middle of the 9th century, these slaves had become the dominant element in the military. Conflict between these ghilman and the population of Baghdad prompted the caliph al-Mu'tasim to move his capital to the city of Samarra, but this did not succeed in calming tensions; the caliph al-Mutawakkil was assassinated by some of these slave-soldiers in 861. The Abbasids bought slave-soldiers mainly from areas near the Caucasus (mainly Circassian and Georgian), and from areas north of the Black Sea (Kipchak and other Turks). Those captured had non-Muslim backgrounds.
The use of mamluk soldiers gave rulers troops who had no link to any established power structure. Local non-mamluk warriors were often more loyal to their tribal sheikhs, their families, or nobles than to the sultan or caliph. If a commander conspired against the ruler, it was often not possible to deal with the conspiracy without causing unrest among the nobility. The mamluk slave-troops were strangers of the lowest possible status who could not conspire against the ruler and who could easily be punished if they caused trouble, making them a great military asset.
After the fragmentation of the Abbasid Empire, military slaves, known as either mamluks or ghilman, became the basis of military power throughout the Islamic world. The Fatimids of Egypt bought Armenian, Turkic and Sudanese slaves, who formed the bulk of their military and often their administration. The powerful vizier Badr al-Jamali, for example, was a mamluk of Armenian origin. In Iran and Iraq, the Buyids used Turkic slaves throughout their empire, such as the rebel al-Basasiri who eventually ushered in Saljuq rule in Baghdad after attempting a failed rebellion. When the later Abbasids regained military control over Iraq, they also relied on military slaves called ghilman.
Under Saladin and the Ayyubids of Egypt, the power of the mamluks increased until they claimed the sultanate in 1250, ruling as the Mamluk Sultanate. Military slavery continued to be employed throughout the Islamic world until the 19th century. The Ottoman Empire's devşirme, or "gathering" of young slaves for the Janissary corps, lasted until the 17th century, while mamluk-based regimes thrived in such Ottoman provinces as Iraq and Egypt into the 19th century.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mamelukes

робље!! не само бело, него и црно и жуто.. и целе армије обесправљених робова-војника који су гинули за арапске халифе :lol:

The ghilman were slave-soldiers taken as prisoners of war from conquered regions or frontier zones, especially from among the Turks of Central Asia and the Caucasian peoples.
In the Ottoman Empire and Safavid Persia, the ghilman (singular, ghulam) were slave-soldiers in service of kings and generals.
Since the break-up of the Abbasid Caliphate, the ghilman were grouped into whole armies. They were usually Turkic in origin and fought as cavalrymen.
The ghilman seem to have lived celibate lives. The absence of family life and offspring was one of the reasons why ghilman, even when attaining power, generally failed to start dynasties or proclaim their independence.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ghilman

дакле, муслиманско робље турског и кавкаског порекла- слуге арапских господара. то што су били исламске вере- ништа им није мењало статус :lol:

а нису смели ни да се жене.. па је цветала педерастија :per:

Ghilman (Arabic: غلمان ‎) (singular ghulam (Arabic: غلام ‎) describes either young servants in paradise or slave-soldiers in the Ottoman, Mughal and Persian Empires. The ghilman are also credited with producing a strongly homosexual sub-culture which left literary traces in Persian poetry. Chroniclers also give accounts of the political connotations of their relationships, for example the ghulam Fatik who briefly governed Aleppo for the Fatimids, was murdered by his ghulam lover while he slept and the Buyid prince Bakhtiyar's infatuation with a ghulam is given as one of the reasons as why he lost his throne and his life.

:worth:

:rotf:

Back