Naravno mora biti nesto i u glavi...nekad su to u srednjem vijeku zvali RATIO....![]()
Sam ju je odsjekao..
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Naravno mora biti nesto i u glavi...nekad su to u srednjem vijeku zvali RATIO....![]()
за такву истину коју сте ти и твој саговорник ''појмили''- човеку и није потребна глава![]()
5. 20. I kad reče Musa narodu svom: “O narode moj! Sjetite se blagodati Allahove prema vama, kad je postavio između vas vjerovjesnike i učinio vas kraljevima i dao vam šta nije dato nikom od svjetova.
Koji su to jevrejski kraljevi prije Mojsija?
Pa Abraham je kralj bio recimo a Sarah je kraljica titule kako sam i rekao..
A što si ti mislio da su neki stočari bili bez pare i dinara??
A kad Musa reče narodu svome: "O narode moj, sjetite se Allahove blagodati prema vama kada je neke od vas vjerovjesnicima učinio, a mnoge vladarima, i dao vam ono što nijednom narodu nije dao"5. 20. I kad reče Musa narodu svom: “O narode moj! Sjetite se blagodati Allahove prema vama, kad je postavio između vas vjerovjesnike i učinio vas kraljevima i dao vam šta nije dato nikom od svjetova.
A kad Musa reče narodu svome: "O narode moj, sjetite se Allahove blagodati prema vama kada je neke od vas vjerovjesnicima učinio, a mnoge vladarima, i dao vam ono što nijednom narodu nije dao"
znaci vladari a ne kraljevi..ne znam koji prijevod koristis..mada je smisao rijeci ista
Riječi Uzvišenog Allaha: "...a mnoge
vladarima..." Abdur-Rezzak od Ibn-Abbasa prenosi:
"Vladar je onaj ko ima slugu, ženu i kuću." Mejmun ibn Mehran prenosi od Ibn-Abbasa da je rekao: "Ako je neki čovjek u jevrejskom narodu imao ženu, slugu i kuću nazivan je vladarom." Ibn-[evzeb kaže: "Ako je neki čovjek među jevrejima imao stan,slugu i ako se od njega tražila dozvola za nešto, bio je vladar." Katade kaže: "Jevreji su bili prvi koji su uzimali sluge." Malik kaže: "Vladar je onaj ko ima kuću, slugu i ženu." U hadisu je navedeno: "Ko od vas osvane zdravog tijela, siguran u svome prebivalištu i sa opskrbom za taj dan, kao da mu je potčinjen cijeli ovaj svijet ."
Valjda sam pomogao
Pa dogovorite se koju verziju koristite....da li ovu sto pise kraljevi ili ovu sa vladarima...
A gdje je izvor za tu tvrdnju da su jevreji nazivali vladarima one koji imaju slugu,zenu i kucu?
он је отац само неких Арапа (не свих), а ни сви његови потомци нису муслимани, међу њима има доста хришћана.

Koristi koju hoces sta je kralj do vladar..nemamo se sta dogovarati imas arapski on ti je orginal..nije ko neke druge Svete knjige..evo ti hadis...a prorovi po bibliji naci ces sigurno..da se navodi i to..![]()
A kad Musa reče narodu svome: "O narode moj, sjetite se Allahove blagodati prema vama kada je neke od vas vjerovjesnicima učinio, a mnoge vladarima, i dao vam ono što nijednom narodu nije dao"
znaci vladari a ne kraljevi..ne znam koji prijevod koristis..mada je smisao rijeci ista
Riječi Uzvišenog Allaha: "...a mnoge
vladarima..." Abdur-Rezzak od Ibn-Abbasa prenosi:
"Vladar je onaj ko ima slugu, ženu i kuću." Mejmun ibn Mehran prenosi od Ibn-Abbasa da je rekao: "Ako je neki čovjek u jevrejskom narodu imao ženu, slugu i kuću nazivan je vladarom." Ibn-[evzeb kaže: "Ako je neki čovjek među jevrejima imao stan,slugu i ako se od njega tražila dozvola za nešto, bio je vladar." Katade kaže: "Jevreji su bili prvi koji su uzimali sluge." Malik kaže: "Vladar je onaj ko ima kuću, slugu i ženu." U hadisu je navedeno: "Ko od vas osvane zdravog tijela, siguran u svome prebivalištu i sa opskrbom za taj dan, kao da mu je potčinjen cijeli ovaj svijet ."
Valjda sam pomogao
A gdje je izvor za tu tvrdnju da su jevreji nazivali vladarima one koji imaju slugu,zenu i kucu?
Ja mislim da je ovo obicna izmisljotina da bi se opravdali odredjeni citati...
Pa dogovorite se koju verziju koristite....da li ovu sto pise kraljevi ili ovu sa vladarima...
Naravno da je bio mezopotamac a sad koji grad to nisam siguran,ali ima vise znacenja..uvijek..ja kad nisam siguran u znacenje necega iz Kur'ana koristim tefsir Ibn Kesira..tako da nisam Sveznajuci kao pojedini ovdje sto se prodajuOvo je Apologetika jer ne poznajete dobro povjest toga vremena pa pribjegavate tome no kraljeva je bilo baš kako piše.
I ne radi se o Jevrejima već o Mezopotamcima čiji je narodnosti i Abraham i Sarah kao i njegova rodbina i potomci..
U bibliji piše da je on Mezopotamac ili Kaldejac iz Ura.
Jevreji nastaju tek od Jude sina Jakova dosta poslije..
Tako da nem apotrebe za apologetikom....
Ali problem ne lezi u broju prijevoda jer kod nas uvijek isto znacenje rijeci,,a kod njih jos nisu odgonetnuli ko nosio isusov kriz na golgotu..a mi uvijek imamo i orginalan tekst..dok oni malo teze dolaze do konkretnog teksta biblijeDogovorite se??
Kao krščani koji imaju na 100 ine prvevoda...
haha
Naravno da je bio mezopotamac a sad koji grad to nisam siguran,ali ima vise znacenja..uvijek..ja kad nisam siguran u znacenje necega iz Kur'ana koristim tefsir Ibn Kesira..tako da nisam Sveznajuci kao pojedini ovdje sto se prodaju
Laku noć Emanullah i Jahuveh
Što je jedan Samaritanc danas u očima Muslimana??
Znaš li išto o njima??
Što je jedan Samaritanc danas u očima Muslimana??
Znaš li išto o njima??
пусти ти те ''духовне'' коментаре. обојица знамо шта је за племенске Арапе значило (и још увек значи) крвно порекло. Исмаил није праотац свих Арапа, него само половине њих (у најбољем случају).
каква духовна деца.. код Арапа се рачуна крв, зато су Турке и гледали као робље и нижу расу.
5. 20. I kad reče Musa narodu svom: “O narode moj! Sjetite se blagodati Allahove prema vama, kad je postavio između vas vjerovjesnike i učinio vas kraljevima i dao vam šta nije dato nikom od svjetova.
"we dzealekum muluken" ibn Abbas, poslanikov amidzic u komentaru ovog ajeta kao i mnogi drugi mimo njega veli: Onaj koji poseduje kucu, slugu i zenu takav je kralj!" Dakle jevreji su covjeka koji ima ove stvari smatrali MALIKOM, koji se banalno prevodi kao kralj a u svojoj osnovi potice od glagova melike jemliku tj. posjedovati, imati pod svoju vlast, vlastodrzovati... Nadam se da shvatas sustinu, kao i cinjenicu da je ovo njima Musa rekao ne tako daleko od vremena kada su bili uzurpirani, vjerski, tjelesno, materijalno, tj. ne tako dugo od vremena kada su bili Faraonovi robovi... A opce je poznato da su u vremenu musaa i sve do dolaska Davuda jevreji imali vlastodrzsce koji nisu bili ujedno i proroci, sve do dolaska Davuda, ili ti Davida...
A inace i on sam prenosi ova tumacenja, posebno od Abdurrezzaka koji je ove predaje sa lancom prenosioca od kazivaca zabiljezio u svojoj poznatoj knjizi Musannef, koja datira pre vise od 1150 godina, jer je autor preselio pocetkom 3. stoljeca po hidžri ili nesto ranije, ne sjecam se sada trenutno...

Ovo govori samo o tvojem neznanju po pitanju arapa, vjeruj mi oni su najbolji poznavaoci kolena i istorije porodice nabolji na svjetu, znam iz iskustva da skoro svako pleme arapa do dan danas brizno cuvaju svoje koleno, cak se poimenice znaju preci sve do Ismaila...
Upravo zbog toga i dan danas u arapskom svjetu nije poznat termin prezimena jer se imena kod njih obavezno pisu cetvoroimenska, cak i u pasosu, pa recimo nalazis ime Muhenned ibn Bettar ibn Sejf El-Gamidi Tj. Muhenned sin Bettarov sin Sejfov Gamidi, posljednje cetvrto ime je ime plemena...
Stvarno mi nije jasno odakle tebi sva ta mrznja prema islamu, tolika da ili svesno ili pak nesvesno lazi poturas...
Naime opste poznata aksioma je da medju muslimana nije bilo, niti ce ikada biti ikakve nacionalne, rasne i polne razlike ili diskriminacije, a kako bi i bile kada smo svi mio djeca Ademova. Upravo to naglasava i potencira sam Poslanik u njegovom govoru, pa se u onome sto se prenosi po tom pitanju spominje i predaja u kojoj poslanik veli:
"Arapin nema nikakve prednosti nad ne arapinom, niti bjelac nad crncem, svi ste vi sinovi Ademovi a Adem je od prasine."

The story of military slavery in Islamic societies begins with the Abbasid caliphs of the 9th century Baghdad. The earliest mamluks were known as ghilman (another term for slaves, broadly synonymous) and were bought by the early Abbasid caliphs. By the middle of the 9th century, these slaves had become the dominant element in the military. Conflict between these ghilman and the population of Baghdad prompted the caliph al-Mu'tasim to move his capital to the city of Samarra, but this did not succeed in calming tensions; the caliph al-Mutawakkil was assassinated by some of these slave-soldiers in 861. The Abbasids bought slave-soldiers mainly from areas near the Caucasus (mainly Circassian and Georgian), and from areas north of the Black Sea (Kipchak and other Turks). Those captured had non-Muslim backgrounds.
The use of mamluk soldiers gave rulers troops who had no link to any established power structure. Local non-mamluk warriors were often more loyal to their tribal sheikhs, their families, or nobles than to the sultan or caliph. If a commander conspired against the ruler, it was often not possible to deal with the conspiracy without causing unrest among the nobility. The mamluk slave-troops were strangers of the lowest possible status who could not conspire against the ruler and who could easily be punished if they caused trouble, making them a great military asset.
After the fragmentation of the Abbasid Empire, military slaves, known as either mamluks or ghilman, became the basis of military power throughout the Islamic world. The Fatimids of Egypt bought Armenian, Turkic and Sudanese slaves, who formed the bulk of their military and often their administration. The powerful vizier Badr al-Jamali, for example, was a mamluk of Armenian origin. In Iran and Iraq, the Buyids used Turkic slaves throughout their empire, such as the rebel al-Basasiri who eventually ushered in Saljuq rule in Baghdad after attempting a failed rebellion. When the later Abbasids regained military control over Iraq, they also relied on military slaves called ghilman.
Under Saladin and the Ayyubids of Egypt, the power of the mamluks increased until they claimed the sultanate in 1250, ruling as the Mamluk Sultanate. Military slavery continued to be employed throughout the Islamic world until the 19th century. The Ottoman Empire's devşirme, or "gathering" of young slaves for the Janissary corps, lasted until the 17th century, while mamluk-based regimes thrived in such Ottoman provinces as Iraq and Egypt into the 19th century.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mamelukes

The ghilman were slave-soldiers taken as prisoners of war from conquered regions or frontier zones, especially from among the Turks of Central Asia and the Caucasian peoples.
In the Ottoman Empire and Safavid Persia, the ghilman (singular, ghulam) were slave-soldiers in service of kings and generals.
Since the break-up of the Abbasid Caliphate, the ghilman were grouped into whole armies. They were usually Turkic in origin and fought as cavalrymen.
The ghilman seem to have lived celibate lives. The absence of family life and offspring was one of the reasons why ghilman, even when attaining power, generally failed to start dynasties or proclaim their independence.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ghilman

Ghilman (Arabic: غلمان ) (singular ghulam (Arabic: غلام ) describes either young servants in paradise or slave-soldiers in the Ottoman, Mughal and Persian Empires. The ghilman are also credited with producing a strongly homosexual sub-culture which left literary traces in Persian poetry. Chroniclers also give accounts of the political connotations of their relationships, for example the ghulam Fatik who briefly governed Aleppo for the Fatimids, was murdered by his ghulam lover while he slept and the Buyid prince Bakhtiyar's infatuation with a ghulam is given as one of the reasons as why he lost his throne and his life.