Mir S VAma braco ,hajmo jos malo ,imam ja dosta toga ....posto nemam sa kim da dikutujem na zalost ..evo prosiricu malo temu veceras pa bih voelo da cujem vase razmisljanje.Pozdrav
Jedan od argumenata muslimana da je Kuran božanskog porijekla njegovo cjelokupno jedinstvo. Recimo da je to istina. I kakav je to argument? Nikakav! Po toj logici, onda je svaka dosljedna vjerska knjiga nadnaravnog karaktera. U stvari, koliko je Kuran uistinu dosljedan? Kritičari nemuslimani kažu da je njegova dosljednost vrlo upitna! Neki od razloga su:
Starija je zapovijed kamenovanja bludnika, bludnice (Buhari 8/ 82/ 816) zamijenjena s 100 udaraca bičem: ''Bludnicu i bludnika izbičujte sa stotinu udaraca bičem, svakog od njih'' (Kuran 24, 2).
Poznati sotonski stihovi u kojima je Muhammed zagovarao posredništvo poganskih božica Late, Uzze i Menate biva zamijenjeno riječima: ''Šta kažete o Latu i Uzzau i Menatu, trećoj, najmanje cijenjenoj? Zar su za vas sinovi, a za Njega kćeri?! To bi tada bila podjela nepravedna. To su samo imena koja ste im vi i preci vaši nadjenuli …'' (Kuran 52, 19-23).
Za sotonske stihove, muslimani tvrde kako je to laž neprijatelja islama protiv Muhammeda, dok za ostalo tvrde da se radi o konceptu ukinuća (abrogacija). Prema njihovoj teologiji to je božansko ukinuće starih zapovijedi s novima: ''Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo. Zar ti ne znaš da Allah sve može?'' (Kuran 2, 106).
Na primjer ajet ubijanja "ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete" (Kuran 9, 5) pretpostavlja ukidanje mjesta koje govori o toleranciji (Kuran 2, 256). Da, Kuran kaže kako ''u vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti'' (Kuran 2, 256), a istovremeno poziva muslimane u borbu protiv mnogobožaca "dok mnogoboštvo ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane" (Kuran 8, 39). Čista kontradikcija koja se ''rješava'' konceptom ukinuća!
Kontradikcija se nalazi i u tome što Kuran tvrdi da ''Allahove riječi nitko ne može izmijeniti'' (Kuran 10, 64), što muslimani kažu za Kuran, a koncept ukinuća to poništava. Te tvrdnja kako se nijedan propis ne promijeni, a da mu se sličan ne donese je u stvari bezobrazna krivotvorina (falsifikat) prijašnjeg propisa.
Kritičarima nemuslimanima koncept ukinuća je Muhammedova metoda manipuliranja s ljudima, odnosno prilagođavanje raznim situacijama pod krinkom ''zar ti ne znaš da Allah sve može?'' (Kuran 2, 106).
Koncept ukinuća negira snagu Božje objave, jer kakva je to božanska objava ako nije od početka istinita te se mora čak više puta mijenjati. Neki muslimani bi ustvrdili da se radi o progresivnoj objavi koja ovisi o vremenu i kulturi naroda koja je prima. Ali spomenuti ''ajet ukinuća'' (Kuran 2, 106) ne spominje progresivnu objavu, nego je koncept ukinuća sam sebi svrha.
Kuranska je objava trajala samo 23 godina i u tom vremenu ona sadrži brojna ukinuća. Neprihvatljivo je imati u tako kratkom vremenu brojna ukinuća i pri tome ustrajati na njenom božanskom porijeklu. Lakše je povjerovati da ona sadrži brojna ukinuća zbog Muhammedovih manipulacija s ljudima. Nasuprot Kurana i njegovih 23 godina objave stoji Biblija sa svojih 1500 godina i 4x većim sadržajem.
Ona ne sadrži ukinuća za razliku od Kurana. Jedino njeno ''ukinuće'' je ispunjenje Starog zavjeta dolaskom Isusa Krista i njegovo ustanovljenje Novog zavjeta (Luka 19, 20; 2. Korinćanima 3, 14). U tom kontekstu treba sagledavati odnos Starog i Novog zavjeta, a ne ih suprotstavljati jedan s drugim kao što čine islamski apologeti protiv hriscanstva i Biblije.
Mislim da sam dao elemenata za razgovor.